Är blåbär nyttigt?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Är blåbär nyttigt?

Senast Uppdaterat april 19, 2024 av John

Blåbär har länge varit hyllade för sina hälsofördelar, framförallt då de innehåller en hög mängd antioxidanter, vilket gör dem till en eftertraktad ingrediens.

Detta lilla men kraftfulla bär är inte bara en njutning för smaklökarna utan också ett kraftpaket av näringsämnen som kan ha flera positiva effekter på hälsan. Det enkla svaret är därför ja, blåbär är nyttigt. Häng med så ska jag förklara varfär.

är blåbär nyttigt?

Vad gör blåbär nyttiga?

Blåbär är rika på vitaminer och mineraler samt antioxidanter, vilket gör dem till en utmärkt källa till näring. Blåbär innehåller fiber, vitamin C, vitamin K, och mangan, men de är speciellt kända för sitt höga innehåll av antioxidanter.

Antioxidanter spelar en avgörande roll i kampen mot fria radikaler – instabila molekyler som kan orsaka cellskador och bidra till åldrande och sjukdomar, inklusive cancer och hjärtsjukdomar. Blåbär är särskilt rika på antioxidanter, vilket gör dem till en av de mest fördelaktiga frukterna för hälsan.

De primära antioxidanterna i blåbär är antocyaniner, som tillhör en klass av ämnen kallade flavonoider. Antocyaniner ger blåbär deras karakteristiska blå färg och är kända för sina kraftfulla antioxidativa egenskaper.

Forskning har visat att antocyaniner kan bidra till att minska risken för en mängd sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. De kan också ha antiinflammatoriska effekter och förbättra funktionerna i hjärnan.

Fördelarna med blåbär inkluderar:

 • Hjärthälsa: Regelbundet intag av blåbär har visat sig sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar.
 • Förbättrad kognitiv funktion: Studier tyder på att blåbär kan förbättra minne och kognitiva funktioner, särskilt hos äldre vuxna.
 • Antiinflammatoriska egenskaper: Antioxidanterna i blåbär kan hjälpa till att minska inflammation och därmed minska risken för kroniska sjukdomar.
 • Diabeteskontroll: Blåbär har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att de har en liten effekt på blodsockernivån.

Färska blåbär, torkade blåbär, eller frysta blåbär?

Vi vet att blåbär innehåller bland annat vitaminer och mineraler, men de är framförallt populära för sin höga mängd antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Att äta blåbär varje dag är därför fördelaktigt men kan bli både kostsamt och krångligt om man måste förhålla sig enbart till färska blåbär. Så hur är det egentligen, kan frysta eller torkade blåbär erbjuda lika stora mängder av nyttiga ämnen som färska blåbär gör?

Färska Blåbär

Färska blåbär anses ofta vara det bästa alternativet när det gäller smak och näringsinnehåll. De är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Att äta färska blåbär ger dig den högsta mängden bioaktiva föreningar direkt efter att de har plockats. Dock kan tillgängligheten och hållbarheten vara en begränsning, eftersom färska blåbär endast är i säsong under vissa tider på året och kan förlora en del av sina näringsämnen relativt snabbt.

Frysta Blåbär

Frysta blåbär är ett utmärkt alternativ till de färska, speciellt utanför säsong. Jag älskar frysta blåbär för de alltid finns tillgängliga, året om! Studier har visat att frysta blåbär behåller en stor del av sina antioxidanter och vitaminer, tack vare snabbfrysningsprocessen som låser in näringsämnena. I vissa fall kan frysta blåbär till och med ha högre nivåer av vissa typer av antioxidanter, eftersom frysningsprocessen kan bryta ner cellväggar och göra det lättare för kroppen att ta upp dessa ämnen.

Torkade Blåbär

Torkade blåbär erbjuder den längsta hållbarheten och kan vara ett bekvämt sätt att njuta av blåbärens fördelar. Dock kan torkningsprocessen leda till att vatteninnehållet minskar, vilket koncentrerar både socker och kalorier. Vissa näringsämnen, som vitamin C, kan också minska i mängd under torkningen. Å andra sidan, kan vissa antioxidanter bli mer koncentrerade i torkade blåbär. Det är viktigt att vara medveten om att vissa torkade blåbär kan innehålla tillsatt socker eller konserveringsmedel, så det lönar sig att läsa innehållsförteckningen noggrant.

Livsmedel jämförbara med blåbär

Om du av någon anledning inte kan äta eller om du inte är förtjust i blåbär finns det några andra färska bär som har några av samma fördelar. Bär och frukter som kan jämföras med blåbär när det gäller näringsinnehåll och hälsofördelar inkluderar:

 • Hallon: Liksom blåbär är de rika på antioxidanter och fiber.
 • Jordgubbar: Innehåller mycket vitamin C och antioxidanter.
 • Svarta vinbär: Har ett högt innehåll av vitamin C och antocyaniner.
 • Aronia: Kända för sitt extremt höga innehåll av antioxidanter.

Dessa frukter delar många av de hälsofrämjande egenskaper som finns i blåbär, inklusive hjälp med inflammation, hjärthälsa och blodsockerkontroll.

Så får du i dig blåbär varje dag

Att äta blåbär varje dag är knappast svårt. Detta smakrika bär passar lika bra att ätas på egen hand som att blandas i bakverk, toppa morgongröten med testa ett bäst i test blåbärsextrakt. Nedan tipsar vi om en god och näringsrik blåbärssmoothie som är perfekt till frukosten eller som mellanmål.

Blåbärssmoothie med spenat och avokado

blåbärssmoothie

Denna näringsrika smoothie kombinerar sötman från blåbär med den krämiga texturen av avokado och näringsboosten från spenat, vilket skapar en hälsosam och uppfriskande dryck.

Ingredienser:

 • 1 kopp frysta blåbär
 • 1 mogen avokado
 • 2 koppar färsk spenat
 • 1 msk chiafrön
 • 1 msk honung (eller annan sötare efter smak)
 • 1,5 kopp mandelmjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
 • En nypa kanel (valfritt)

Instruktioner:

 1. Lägg alla ingredienser i en blender.
 2. Mixa på hög hastighet tills allt är slätt och väl blandat.
 3. Smaka av med extra honung eller kanel om så önskas.
 4. Häll upp i ett glas och njut direkt.

Denna smoothie är inte bara en fröjd för smaklökarna utan också ett sätt att starta dagen med en dos näringsämnen som stöder både kropp och sinne. Genom att inkludera blåbär i din kost kan du dra nytta av deras många hälsofördelar på ett enkelt och smakfullt sätt.

Vanliga frågor om blåbär

Är det nyttigt med frysta blåbär?

Ja, det är definitivt nyttigt med frysta blåbär. Som tidigare nämnt behåller frysta blåbär en stor del av sina antioxidanter och näringsämnen tack vare den snabba frysningsprocessen som sker kort efter plockning. Detta innebär att de frysta blåbären är nästan lika näringsrika som de färska. Dessutom är frysta blåbär ett praktiskt alternativ som gör det möjligt att njuta av dessa bär året runt, även när de inte är i säsong.

Hur påverkas magen av blåbär?

Blåbär är allmänt känt för sina positiva effekter på mag- och tarmhälsan. De innehåller lösliga fibrer som kan bidra till att främja en hälsosam tarmflora och förebygga förstoppning. Dessutom kan de antioxidativa egenskaperna i blåbär hjälpa till att minska inflammation i mag-tarmkanalen, vilket kan vara fördelaktigt för personer med känslig mage eller tillstånd som IBS (irritabel tarm syndrom).

Är blåbär stoppande eller laxerande?

Blåbär kan ha en mildt laxerande effekt hos vissa individer på grund av sitt fiberinnehåll, vilket hjälper till att stimulera tarmrörelser och främja en regelbunden avföring. Dock kan de också ha en lätt stoppande effekt hos vissa personer, speciellt om man äter dem i stora mängder, eftersom de innehåller tanniner som kan minska tarmrörelserna. Det är dock mer vanligt att blåbär bidrar till en förbättrad tarmfunktion och hjälper till att balansera matsmältningssystemet.

Hur många blåbär ska man äta på en dag?

Det finns ingen specifik rekommendation för hur många blåbär man ”ska” äta på en dag, eftersom det kan variera beroende på individuella näringsbehov och kostmönster. Generellt kan en portion blåbär anses vara ungefär en halv kopp (cirka 70-80 gram). Att äta en till två portioner blåbär om dagen kan vara ett bra riktmärke för att dra nytta av deras hälsofördelar utan att oroa sig för eventuella negativa effekter. Som med allt annat gäller det att njuta i måttliga mängder och att inkludera en variation av frukter och grönsaker i din kost för att uppnå en balanserad näringsprofil.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.