Vad är Chlorella bra för?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Vad är Chlorella bra för?

Senast Uppdaterat juli 26, 2023 av John

Chlorella är en växt som finns naturligt i havet. Den har använts medicinskt i Kina sedan lång tid tillbaka och anses vara mycket bra för hälsan. Chlorella innehåller alla nödvändiga aminosyror, vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera vidare på bästa sätt. I det här inlägget tittar vi närmare på vad Chlorella är bra för!

Det här är Chlorella

Chlorella är en sötvattensalg som har blivit känd för sitt höga näringsinnehåll. Chlorellas gröna färg kommer från dess höga klorofyllhalt, som ger växter deras gröna färg. Klorofyll hjälper också till att omvandla solljus till kemisk energi i fotosyntesen, vilket hjälper algerna att växa. Även om alger har varit populära inom forskningen kan man ännu inte fastställa omfattningen av dess potentiella fördelar.

Chlorella är känd för sitt höga innehåll av proteiner, mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Baserat på nuvarande forskning är Chlorella lovande som kosttillskott eller ”gyllene supermat” Ytterligare forskning behövs för att fastställa den fulla omfattningen av Chlorellas potentiella fördelar.

Vad innehåller Chlorella?

Chlorella är en sötvattensalg som innehåller stora mängder av de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6, men också stora mängder enzymer. Alväxten Chlorella innehåller också ca 60% protein, vilket gör den till en bra källa för vegetabiliskt protein. Chlorella innehåller även rikliga mängder antioxidanter som C-vitamin, men även B-vitamin.

Du kan vara intresserad av:

Chlorella är den växt som innehåller mest klorofyll av alla, och innehåller till exempel fyra gånger mer klorofyll än den liknande algen Spirulina. Detta är fördelaktigt då klorofyll sägs kunna hjälpa kroppen att upprätthålla ett friskt matsmältningssystem och hjälper till att rensa kroppen från föroreningar.

Chlorella innehåller mängder av vitaminer och mineraler

Förutom att Chlorella har ett högt innehåll av protein och klorofyll så innehåller algen även stora mängder vitaminer och mineraler.

Det här är ett helt unikt ”livsmedel” sett till mängden näring som få växter kan mäta sig med. Chlorella innehåller bland annat:

 • Protein
 • A-vitamin
 • Vitamin B2
 • Vitamin B3
 • Vitamin C
 • Järn
 • Kalcium
 • Magnesium
 • Zink
 • Kalium
 • Kalcium
 • Selen
 • Omega-3 och omega-6 fettsyror

Mångsidig effekt av Chlorella

Chlorella är en av de där typiska superlivsmedlen som faktiskt har potential till att hjälpa inom många olika områden.

Till exempel säg Chlorella kunna bidra till en tillväxt av goda bakterier i magen som i sin tur kan bidra till en bättre tarmhälsa. Detta innebär att Chlorella skulle kunna hjälpa mot/förbättra tillstånd som:

 • Crohns sjukdom
 • Ulcerös kolit
 • Magsår
 • Förstoppning/Diarré
 • Divertikulit

Då Chlorella innehåller flera andra viktiga näringsämnen anses det ha en universal funktion på kroppen och användare har bland annat vittnat om att de blivit hjälpta med tillstånd som:

 • Fibromyalgi
 • PMS
 • Astma
 • Högt blodtryck

Dessutom har man kunnat se positiva fördelar som uppsnabbad sårläkning, ökade energinivåer förbättrad mental funktion, motverkar dålig andedräkt, etc.

Chlorella kosttillskott

Det enklaste sättet att få i sig Chlorella är genom att ta ett dagligt kosttillskott gjort på algen. Det är inte bara enkelt utan även ett bra sätt att ha kontroll på hur stora mängder av olika vitaminer, mineraler, omega 3, och annan näring du får i dig.

Chlorella tillskott finns i form av pulver, men kan också tas som ett tillskott i tablett- eller kapselform.

Chlorella har en mild smak och passar därför bra att tillsättas i bland annat smoothies eller juicer när den kommer i pulverform.

Det är bäst att börja med en liten mängd och öka gradvis när kroppen anpassar sig till den. Du kan till exempel prova att tillsätta 1 tesked (5 gram) chlorellapulver i en smoothie eller juice en gång dagligen. Den rekommenderade dosen är 2-3 gram per dag. Börja med en lägre dos och öka successivt när din kropp anpassar sig till den.

När det kommer till att dosera Chlorella tabletter/kapslar så beror den slutgiltiga dosen helt enkelt på hur mycket varje enskild tablett/kapsel innehåller. Vi rekommenderar att du följer tillverkarens anvisningar för bästa effekt.

Hur länge ska man ta Chlorella?

Chlorella är ett kosttillskott som gör sig bäst när det intas regelbundet. Det är alltså ingen korttidskur som är avsedd att bota dig från något specifikt tillstånd utan ett långsiktigt tillskott som ger dig en bra dos av extra vitaminer, mineraler, proteiner och fettsyror.

Kanske finns det möjlighet att ta Chlorella för en kort period som en del av en detox, men vi tycker att de flesta gör gott i att tänka långsiktigt.

Kan Chlorella ge biverkningar?

Det finns ingen anledning att vara orolig över Chlorelladosen, eftersom Chlorella i sig inte är någon giftig växt. Vanligtvis sker inga biverkningar av Chlorella om du följer rekommenderade dosen.

Chlorella kan ibland orsaka uppblåsthet i buken och flatulens hos vissa personer. Om detta inträffar ska du minska dosen eller ta chlorella i samband med att du ska äta.

Det finns inget som tyder på att Chlorella skulle vara farligt. En studie som gjordes under 2002 kom fram till att Chlorella skulle kunna öka inflammation i kroppen. Dock motbevisades denna studie efter ett par år och sedan dess har man inte funnit något som tyder på att det skulle finnas någon anledning till oro.

Chlorella innehåller stora mängder protein & B12 som gör den speciellt lämplig för vegetarianer och veganer

Då Chlorella består till 60 procent av protein är det ett utmärkt tillskott för vegetarianer som kan ha behov att få i sig en extra dos protein. Att proteinet i Chlorella består av alla de essentiella aminosyrorna är en viktig punkt.

Liksom att algen har en högt innehåll av B12. Faktum är att Chlorella är en av få vegetabiliska källor som innehåller vitamin B12 vilket gör det här till extremt användbar växt för både vegetarianer och veganer.

Chlorella är uppskattad vid detox

Som vi nämnde tidigare innehåller Chlorella en mycket hög dos klorofyll. Ett ämne som naturligtvis bidrar till den gröna färgen, men ämnet har fler verkningsområden än så.

Faktum är att klorofyllet i Chlorella gör det till ett utmärkt livsmedel för detox då det kan hjälpa till att rena tarmen och blod så att kroppen blir av med de gifter vi får i oss i vårt dagliga liv.

Chlorella kan binda tungmetaller vilket gör att produkten tar med sig tungmetaller som bly, kvicksilver, kadmium och aluminium ut ur kroppens system.

Vad är bäst spirulina eller Chlorella

Vad är bäst spirulina eller Chlorella?

Chlorella är trots sitt fantastiska näringsinnehåll en något mindre känd alg än den liknande algen Spirulina. Dessa två alger har mycket gemensamt och är båda nyttiga. Men det finns ingen direkt anledning att använda sig av bägge eftersom de trots allt har mer likheter än olikheter. Frågan är därför, vilket är bäst? Chlorella eller Spirulina?

Här får man nog svara att det beror på preferenser då de skiljer sig något i vissa egenskaper. Chlorella har till exempel ett högre innehåll av kalorier och omega 3 fettsyror, medan Spirulina innehåller mer koppar, riboflavin, och järn.

Gemensamt för båda dessa gröna alger är att de båda också är utmärkta antioxidanter.

Sammanfattning

Den gröna och näringsrika algen Chlorella har många positiva effekter på kroppen. Den bidrar till ett ökat intag av protein, fettsyror, vitamin och mineraler samtidigt som den gör en utmärkt detox på kroppen genom att binda tungmetaller.

Den gröna algen är särskilt populär bland vegetarianer och veganer på grund av sitt höga proteininnehåll med en fullständig profil av essentiella aminosyror samt höga innehåll av vitamin B12, vilket gör den till en utmärkt näringskälla för dessa grupper. C

Vanliga frågor om Chlorella

Vad är Chlorella?

Chlorella är en näringsrik alg som har många potentiella positiva effekter på kroppen. Chlorella bidrar till ett ökat intag av protein, fettsyror, vitaminer och mineraler samt rensar på kroppen genom att binda tungmetaller.

Hur länge ska man ta Chlorella?

Chlorella är ett kosttillskott som verkar bäst när det intas regelbundet under en längre period. Det är således ingen kortsiktig behandling av något specifikt tillstånd som gäller med Chlorella. Istället bör man se det för vad det är – ett fulladdat tillskott av viktiga näringsämnen.

Vad är det för skillnad mellan Spirulina och Chlorella?

Skillnaden mellan Chlorella och Spirulina är att Chlorella har ett högre innehåll av omega 3 fettsyror, medan Spirulina har ett högre innehåll av järn och riboflavin. Chlorella och Spirulina har dock många likheter, inklusive positiva effekter som antioxidanter, näringsämnen och detox-verkan.

Vilka vitaminer finns i Chlorella?

Chlorella innehåller ett antal viktiga vitaminer, bland annat B12, vitamin A och C. Chlorella är därför ett utmärkt kosttillskott för att säkerställa en hälsosam och balanserad kost.

Kan man överdosera Chlorella?

Nej, det finns inget som tyder på att man skulle kunna överdosera Chlorella på ett sådant sätt att det skulle bli farligt. Dock bör man vänja kroppen vid en mindre dos Chlorella till att börja med.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.