Vad är ginseng bra för?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Vad är ginseng bra för?

Senast Uppdaterat juli 17, 2023 av John

Ginseng är en växt som används för att göra medicin. Det finns olika sorters ginseng, men de två vanligaste är Panax ginseng och Eleutherococcus senticosus.

Ginseng används för att behandla en rad olika sjukdomar och problem, bland annat hjärt-kärlproblem, diabetes, astma och stress. Den används också för att öka energinivån och minska trötthet. I denna artikel ska vi kika närmare på Ginseng, dess historia och dess olika användningsområden.

Vad är Ginseng?

Panax Ginseng är en flerårig ört som växer i skuggiga områden i bergen på norra halvklotet och delar av Asien. Ginseng växer vanligtvis i berg och det är dess rot som används som medicinalört. Ginsengroten är vanligtvis gaffelformad och blir brun när den torkas.

Panax Ginseng är en relativt dyr naturmedicin eftersom roten skördas först när den blivit 4,5 -6 år gammal.

Ginseng är en av de viktigaste medicinalväxterna i traditionell kinesisk medicin. I Kina, Korea och Japan har ginseng använts i årtusenden för att behandla en rad olika åkommor.

Visste du att?

Ginseng är en uråldrig medicinalört som används inom kinesisk medicin under årtusenden. Det sägs att roten innehåller ginsenosider som kan stärka immunförsvaret, ge en uppiggande effekt mentalt och på kroppen, samt bidra med energi.

Ginseng är en av de kända adaptogena växterna som sägs kunna hjälpa kroppen att anpassa sig till olika typer av påfrestningar och stress från externa källor. De aktiva ämnena i Ginsengroten är ginsenosider/saponiner, och ginseng innehåller även ämnen som påminner om det kvinnliga könshormonet östrogen.

Vad är då Ginseng bra för?

Ginseng används i många syften. Bland annat för att behandla åkommor som trötthet, stress, låg libido, dålig aptit och cirkulationsproblem. Den anses också förbättra den kognitiva funktionen och stärka immuniteten. Kort och gott kan man säga att Ginseng bidrar till följande effekter;

  • Bidrar med en uppiggande effekt
  • Förbättrad koncentrationsförmåga
  • Förbättrat immunsystemets/normal funktion
  • Förbättrad vitalitet
  • Förbättrad fysisk och mental prestationsförmåga
  • Ökad stresstålighet

Än idag är ginseng en populär växt och används fortfarande för ovanstående ändamål samt för att öka energinivåerna, förbättra den mentala prestationsförmågan och minska stress.

ginseng

Hur intas Ginseng?

Ginseng kan tas i form av kapslar, tabletter, te eller tinkturer. Det tillsätts också ibland i energidrycker och andra drycker. Vissa människor tillsätter också ginseng i mat. 

Man bör inta en kontrollerad mängd Ginseng för att undvika att överdosera roten och uppleva biverkningar som påverkan av östrogen. Vi rekommenderar därför att alla människor som använder sig av ginseng gör det enligt tillverkarens anvisningar.

Ginseng biverkningar

Ginseng ger sällan några biverkningar och i de fall de uppstår handlar det ofta om milda sådana. Dock bör man vara medveten om att Ginseng är tänkt att hjälpa till med ökad energi, och intag av ginseng sent på dagen kan därför vara kontraproduktivt och göra det svårt att sova till kvällen.

Barn, gravida och ammande bör undvika Ginseng eftersom det kan ge ökade nivåer av östrogen i blodet hos kvinnor. Dessutom kan man i sällsynta fall drabbas av illamående och diarré innan man vant sig vid roten.

Man bör även iaktta försiktighet om man använder någon form av blodförtunnande eller blodtryckssänkande läkemedel.

Mer bra information inom hälsa

Sammanfattning

Ginseng är en mycket populär adaptogen växt där man framförallt använder roten i medicinskt syfte. Växten har använts i Kina under tusentals år och använda på samma vis för samma effekter än idag.

Dess egenskaper inkluderar stärkande av immunförsvaret, ökad mental och fysisk prestationsförmåga, ökad energi, och minskad stress. Studier har gjorts på växten men man har ännu inte kunnat slå fast att den är verksam på det sätt som många vittnar om. Men det hindrar inte den kinesiska läkekonsten från att stå bakom mirakelväxten.

Ginseng är idag inte ett erkänt läkemedel utan ett naturläkemedel som får ses som ett kosttillskott. Det finns att köpa på alla platser där man kan köpa kosttillskott och du hittar marknadens bästa panax ginseng kosttillskott här.

Vanliga frågor om Panax Ginseng

Vad är ginseng?

Ginseng är en adaptogen växt som har använts i Kina under tusentals år för att stärka immunförsvaret, ge energi och minska stress.

Vilken ginseng är bäst?

Det är svårt att avgöra vilken ginseng som är bäst, för en enskild person men i vårt bäst i test över Ginseng kosttillskott hittar du testpanelens alla favoriter.

Hur snabbt verkar ginseng?

Det beror på vilken ginseng man använder. Vissa ginsengprodukter kan ge en effekt redan några timmar efter intag medan andra kanske måste verka över en längre tid för att ge samma resultat.

Är ginseng bra för potensen?

Ginseng används i kinesisk medicin för att öka sexuell lust och stärka potensen, men det finns inga studier som visar att ginseng ger påverkan på erektionsförmågan.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.