Är ingefära nyttigt?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Är ingefära nyttigt?

Senast Uppdaterat april 23, 2024 av John

Ingefära är en roten som är välkänd över hela världen för sina hälsofrämjande egenskaper. Den används som en smakrik krydda i köken från olika kulturer, men också som traditionellt som en medicinalväxt.

Dess distinkta smak och mångsidighet i matlagning gör den till en favorit bland många, men det är dess terapeutiska fördelar som verkligen gör den till en kraftfull komponent i naturlig hälsosam livsstil.

Från att lindra matsmältningsproblem till att bekämpa inflammatoriska tillstånd, har ingefäras breda spektrum av medicinska användningsområden gjort den till en värdefull resurs i strävan efter välbefinnande och bättre hälsa. Läs mer och lär dig allt du behöver veta om ingefära i vår artikel nedan.

Därför är ingefära nyttigt

Fördelar med att äta ingefära

Ingefära är nyttigt på många vis och kan ge många fördelar vid intag i matlagning, men det är ofta mest potent med färsk ingefära. Här är några fördelar som ingefäran kan bidra med:

Antiinflammatoriska egenskaper: Ingefäras antiinflammatoriska egenskaper är främst knutna till närvaron av gingeroler, en aktiv kemisk komponent som är känd för sina starka antiinflammatoriska och antioxidativa effekter.

Gingeroler hämmar produktionen av cytokiner, vilka är små proteiner som spelar en kritisk roll i uppkomsten av inflammation i kroppen. Genom att minska dessa inflammatoriska förmedlare kan ingefära effektivt lindra inflammation och därmed relaterad smärta och obehag.

Dessa egenskaper gör ingefära särskilt värdefull för personer som lider av kroniska inflammatoriska tillstånd såsom artrit. Artritpatienter kan uppleva en märkbar minskning av ledstelhet och smärta vid regelbunden konsumtion av ingefära, vilket kan förbättra deras rörlighet och livskvalitet. Vidare har studier visat att ingefäras antiinflammatoriska effekter inte bara är begränsade till artrit, utan kan också vara effektiva mot andra inflammatoriska tillstånd som kolit

Förbättrar matsmältningen: Ingefära har länge uppskattats för sin förmåga att förbättra matsmältningsprocessen. Detta beror på att ingefära stimulerar produktionen av matsmältningsenzymerna som bryter ner maten i tarmarna, vilket underlättar en smidigare och snabbare matsmältning. Genom att öka enzymaktiviteten hjälper ingefära kroppen att effektivt absorbera näringsämnen, samtidigt som den minskar risken för dyspepsi, såsom uppblåsthet, gaser och obehag efter måltider.

Motverkar illamående: Ingefära är känt för att ha positiva effekter på illamående och är ett vanligt naturläkemedel för att lindra morgonillamående hos gravida kvinnor samt illamående som kan uppstå i samband med kemoterapibehandlingar. De aktiva ämnena i ingefära, särskilt gingeroler och shogaoler, verkar direkt på mag-tarmkanalens nervsystem och hjälper till att dämpa de signaler som orsakar illamående.

Dessa ämnen påverkar också serotoninreceptorerna i tarmarna, vilket är en annan mekanism genom vilken ingefära kan bidra till att minska illamående. För gravida kvinnor eller personer som genomgår medicinska behandlingar som kemoterapi, kan ingefära erbjuda en effektiv och naturlig lindring utan de biverkningar som ofta förekommer med traditionella läkemedel mot illamående.

Stödjer hjärthälsan: Ingefäras förmåga att stödja hjärthälsan är av stor betydelse, med flera studier som belyst hur denna krydda kan ha positiva effekter på flera viktiga aspekter av kardiovaskulär hälsa. Nedan följer en närmare granskning av hur ingefära kan bidra till hjärt- och kärlsystemets funktion:

Sänker blodtrycket: Ingefära har visat sig kunna bidra till lägre blodtryck genom dess avslappnande effekter på blodkärlen. Det verkar genom att förbättra cirkulationen och därmed minska belastningen på hjärtat. Detta är särskilt viktigt eftersom högt blodtryck (hypertension) är en ledande riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke.

Förbättrar blodcirkulationen: De aktiva komponenterna i ingefära, såsom gingeroler och shogaoler, har egenskaper som främjar blodflödet. Denna ökade cirkulation kan hjälpa till att förebygga och minska ackumulering av plack i artärerna, vilket är en annan riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.

Sänker kolesterolnivåerna: Höga nivåer av dåligt kolesterol (LDL) är en känd riskfaktor för utveckling av hjärt-kärlsjukdomar. Ingefära kan bidra till att sänka dessa nivåer, därmed minska bildandet av arteriosklerotisk plack och främja en bättre hjärthälsa. Studier har visat att regelbunden konsumtion av ingefära kan leda till märkbara förbättringar i blodets lipidprofiler.

Förbättrar blodsockerkontrollen: Regelbunden konsumtion av ingefära kan hjälpa till att förbättra blodsockernivåerna och öka insulinkänsligheten, vilket är fördelaktigt för personer med diabetes typ 2.

Motverkar infektioner: Ingefära har visat sig ha antibakteriella egenskaper, vilket kan hjälpa kroppen att bekämpa infektioner och förkylningar. Det används ofta som ett naturligt botemedel för att stärka immunförsvaret.

Kan minska risken för cancer: Forskning tyder på att ingefära kan spela en roll i att förebygga vissa typer av cancer tack vare dess antioxidativa egenskaper och förmåga att bekämpa inflammation. Men mer forskning krävs för att kunna säkerställa ingefärans effekt i detta sammanhang.

Att inkludera ingefära i din kost kan vara ett smakfullt och hälsosamt sätt att berika din dagliga näring och dra nytta av dess många hälsofördelar. Det kan konsumeras färskt, torkat, som krydda i matlagning eller som te.

Boosta din hälsa med citron och ingefärsshot

Att börja dagen med en citron- och ingefärsshot per dag kan ge din kropp en hälsosam boost av bland annat c-vitamin och de hälsofördelar som ingefära bidrar med . Här är ett enkelt recept för att göra denna uppiggande och nyttiga dryck hemma:

ingefära shot

Du behöver:

 • 1 stor citron
 • Ca 50 gram ingefära (färsk)
 • 1 dl vatten
 • 1 tesked honung (valfritt, för extra sötma)
 • En nypa cayennepeppar (valfritt, för extra kick)

Så här gör du:

 1. Förbered ingefäran: Skala ingefäran noggrant och skär den i små bitar eller riv den för att underlätta juiceprocessen.
 2. Pressa citronen: Halvera citronen och pressa ut saften. Se till att fånga upp eventuella kärnor.
 3. Mixa ingredienserna: Lägg den skurna eller rivna ingefäran, citronsaften, vatten, och om du använder, honung och cayennepeppar i en mixer. Mixa på hög hastighet tills allt är väl kombinerat.
 4. Sila drycken: Använd en finmaskig sil eller en ostdul för att sila blandningen över en skål eller ett stort mätglas, pressa med en sked eller handen för att få ut så mycket vätska som möjligt.
 5. Servera: Häll upp den silade drycken i små shotglas. Drycken är bäst när den är färsk, men du kan förvara den i kylskåp i en lufttät behållare i några dagar.

Tips:

 • För en mildare shot, öka mängden vatten.
 • För extra hälsofördelar, tillsätt en tesked färskpressad tillsätt gurkmeja för ytterligare antiinflammatoriska egenskaper.

Denna citron- och ingefärsshot är inte bara uppfriskande och stimulerande, utan också fylld med antioxidanter, vilket gör den till en utmärkt start på dagen eller en pick-me-up under eftermiddagen.

Liknande artiklar

Då ska du undvika höga doser ingefära

Ingefära är nyttigt, men det finns vissa personer som bör vara försiktiga med eller undvika att konsumera ingefära. Här är några grupper som bör överväga detta:

 • Personer med blödningsrubbningar: Ingefära har blodförtunnande egenskaper, vilket kan förstärka effekten av blodförtunnande mediciner som warfarin eller aspirin. Detta kan öka risken för blödning, särskilt hos personer med känt blödningsrubbningar.
 • Gravida kvinnor: Gravida kvinnor bör rådgöra med sin läkare innan de konsumerar stora mängder ingefära. Även om det är säkert i små mängder och ofta används för att lindra morgonillamående, kan höga doser teoretiskt öka risken för missfall.
 • Personer med gallstenar: Ingefära kan stimulera gallblåsan, vilket kan orsaka problem för personer med gallstenar. Därför kan det vara klokt för dessa individer att undvika ingefära eller konsultera en läkare före användning.
 • Personer med lågt blodtryck eller på blodtryckssänkande mediciner: Eftersom ingefära kan sänka blodtrycket, bör personer som redan har lågt blodtryck eller tar mediciner för att kontrollera sitt blodtryck vara medvetna om att ingefära kan förstärka dessa effekter.

Vanliga frågor om ingefära

Är det bra att äta ingefära varje dag?

Ja, det är generellt sett bra att äta ingefära varje dag, i måttliga mängder. Regelbunden konsumtion av ingefära kan bidra till att främja matsmältningen, lindra inflammation och stärka immunförsvaret. Dock bör personer med vissa medicinska tillstånd, som gallstenar eller de som tar blodförtunnande mediciner, rådgöra med en läkare innan de börjar konsumera stora mängder ingefära.

Vad har ingefära för effekt på kroppen?

Ingefära har flera positiva effekter på kroppen. Det fungerar som ett naturligt antiinflammatoriskt och antioxidantmedel, hjälper till att lindra smärta, främjar matsmältningen, minskar illamående och kan även bidra till att sänka blodsockernivåer och förbättra hjärthälsan.

Är ingefära bra för hjärtat?

Ja, ingefära anses vara bra för hjärtat. Det har visat sig kunna sänka kolesterolnivåerna, minska blodtrycket och förbättra blodcirkulationen. Dessa effekter kan hjälpa till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Är malen ingefära lika bra som färsk?

Mald ingefära behåller många av de aktiva föreningarna som finns i färsk ingefära, men dess potens kan vara något lägre på grund av bearbetningen och lagringen. Färsk ingefära innehåller högre nivåer av vissa kemikalier, som gingeroler, vilket ger den starkare antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper. I slutändan är både malen och färsk ingefära nyttigt och kan användas beroende på tillgänglighet och personlig preferens.

Är ingefära bra för magen?

Ja, ingefära är mycket bra för magen. Den hjälper till att stimulera matsmältningen, lindrar gaser och uppblåsthet, och kan effektivt minska illamående. Det är en utmärkt naturlig behandling för olika magbesvär, inklusive morgonillamående och illamående orsakat av rörelsesjuka eller kemoterapi.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.