Vad är magnesium bra för?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Vad är magnesium bra för?

Senast Uppdaterat oktober 16, 2023 av John

Magnesium är en mineral som spelar en avgörande roll i en mängd viktiga processer i kroppen. Magnesium bidrar bland annat nervsystemets normala funktion. Det är nödvändigt för vår överlevnad och är involverat i många aspekter av vår hälsa. I denna artikel kommer vi att utforska vad magnesium är bra för och varför det ibland kan kan vara rimligt att ta magnesiumtillskott.

Vad är magnesium?

Magnesium är ett av de mest förekommande mineralerna i människokroppen och finns dessutom i en mängd olika livsmedel. Våra muskler, ben, hjärta och njurar är beroende av magnesium för att fungera korrekt. Magnesium är också inblandat i över 300 enzymatiska reaktioner som reglerar biokemiska processer i kroppen. Oroa dig inte, i nästa stycke kan du läsa vad det är bra för på ren svenska.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium har många viktiga funktioner och är avgörande för vår hälsa på många olika sätt:

 1. Muskelfunktion: Magnesium är nödvändigt för att musklerna ska kunna kontrahera och slappna av korrekt. Det hjälper till att förhindra muskelkramper och spasmer.
 2. Benhälsa: Magnesium är en viktig komponent i benvävnad och spelar en avgörande roll för att bibehålla starka och friska ben och en normal benstomme. Det är särskilt viktigt för att förebygga benskörhet.
 3. Hjärthälsa: Magnesium är involverat i regleringen av hjärtrytmen och kan bidra till att förhindra arytmier. Dess avslappnande effekt på blodkärlen kan hjälpa till att sänka blodtrycket.
 4. Nervsystemet: Magnesium är kopplat till neurotransmitterfunktion och kan påverka humör och mentalt välbefinnande. Det har visat sig ha en roll i att lindra symptom på ångest och depression.
 5. Blodsockerreglering: Magnesium hjälper kroppen att reglera blodsockernivåerna genom att påverka insulinkänsligheten.
 6. Immunsystemet: Magnesium är viktigt för ett starkt immunsystem och bidrar till att kroppen kan försvara sig mot infektioner.
 7. Mot trötthet och utmattning: Magnesium är en nyckelkomponent i processen för att producera och använda ATP (adenosintrifosfat), som är den primära källan till energi i kroppens celler. När du har tillräckliga nivåer av magnesium, fungerar denna energiproduktion effektivt, vilket ger dig mer energi och minskar känslan av trötthet och utmattning.

Varför ta magnesiumtillskott?

Även om det är möjligt att få tillräckligt med magnesium genom kosten, kan det finnas anledning att äta ett kosttillskott med magnesium. Det finns flera skäl till varför det kan vara rimligt att överväga magnesiumtillskott, till exempel:

magnesium i kosten
 1. Dåliga kostvanor: Många människor äter inte tillräckligt med magnesiumrika livsmedel som gröna bladgrönsaker, nötter, frön och fullkorn. Processade livsmedel kan också bidra till minskad magnesiumupptagning.
 2. Medicinering: Vissa mediciner, som diuretika och vissa antibiotika, kan öka urinproduktionen och därmed minska magnesiumnivåerna i kroppen.
 3. Medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd, såsom celiaki och inflammatoriska tarmsjukdomar, kan påverka magnesiumabsorptionen i tarmen.
 4. Ålder: Äldre personer har ofta svårare att absorbera magnesium och kan därför vara mer benägna att lida av magnesiumbrist.
 5. Fysisk aktivitet: Personer som tränar regelbundet kan förlora magnesium genom svettning och behöva komplettera för att upprätthålla rätt nivåer så att man kan upprätthålla en normal muskelfunktion.
 6. Graviditet och amning: Gravida och ammande kvinnor har ökade behov av magnesium och kan behöva tillskott för att säkerställa tillräckliga nivåer för både sig själva och sina barn.

Mat som är rik på magnesium

Det är ganska enkelt att få i sig en bra mängd magnesium via kosten och det är därför ganska sällsynt med magnesiumbist. Om du äter mat med mycket magnesium behöver du således inte oroa dig för att få i dig tillräckligt. Magnesium finns bland annat i följande livsmedel:

 1. Mörk choklad: Mörk choklad med hög kakaohalt är en utmärkt källa till magnesium. Välj choklad med minst 70% kakao för bästa resultat.
 2. Nötter: Olika nötter som mandlar, cashewnötter, valnötter och jordnötter är bra källor till magnesium.
 3. Frön: Frön som pumpafrön (pumpakärnor), sesamfrön, solrosfrön och chiafrön innehåller betydande mängder magnesium.
 4. Gröna bladgrönsaker: Mörka bladgrönsaker som spenat och grönkål är bra källor till magnesium.
 5. Fullkorn: Fullkornsprodukter som havregryn, quinoa, brunt ris och fullkornsbröd innehåller också magnesium.
 6. Torkad frukt: Torkad frukt som fikon, aprikoser och russin innehåller magnesium, även om de också kan vara rika på kalorier.

Tips! Läs vårat bäst i test magnesium.

Mer för den vetgirige

Slutsats

Magnesium är en kritisk mineral som har många viktiga funktioner i kroppen och är nödvändig för god hälsa. Brist på magnesium förekommer och i vissa fall kan tillskott vara nödvändiga för att upprätthålla lämpliga nivåer.

Det är alltid klokt att rådgöra med en läkare innan du börjar ta några kosttillskott för att fastställa dina individuella behov och säkerställa att de är lämpliga för din hälsa. Magnesiumtillskott kan vara en värdefull resurs för att främja välmående och förebygga hälsoproblem i de fall där en brist föreligger. Tänk på att du kan få i dig tillräckligt med magnsium via maten (skriver jag samtidigt som jag trycker i mig valnötter) men att ett kosttillskott kan vara ett bra komplement.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.