Är oliver nyttigt?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Är oliver nyttigt?

Senast Uppdaterat april 5, 2024 av John

Oliver kan vara en nyttig del av en balanserad kost men man bör inte äta det i överdrivna mängder eftersom oliverna kan innehålla en betydande mängd salt, då de ofta läggs i saltlake för konservering och för att förbättra smaken.

Oliver innehåller dock många olika näringsämnen som kroppen behöver. De innehåller bland annat e-vitamin, järn, koppar och kalcium. Dessutom är oliver en bra källa till kostfiber och hälsosamma fetter, särskilt enkelomättade fettsyror, vilket kan bidra till att förbättra hjärthälsan genom att sänka nivåerna av det dåliga kolesterol (LDL) och öka nivåerna av det goda kolesterol (HDL).

Oliver innehåller även antioxidanter som bekämpar fria radikaler i kroppen, vilket kan minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Dess antioxidativa egenskaper kan också bidra till att minska inflammation, vilket är en grundläggande orsak till många hälsoproblem.

Är oliver nyttigt

Vitaminer i oliver:

 • Vitamin E: En kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler mot skador från fria radikaler och stödjer hudens hälsa.
 • Vitamin A: Viktig för synen, immunförsvaret och hudens hälsa.
 • Vitaminer från B-gruppen (i mindre mängd): Bland annat niacin (B3), pantotensyra (B5) och folsyra (B9), som alla spelar en roll i metabolismen och energiproduktionen.

Mineraler i oliver:

 • Järn: Nödvändigt för att bilda hemoglobin, som transporterar syre i blodet.
 • Kalcium: Viktigt för benhälsa och muskelfunktion.
 • Koppar: Spelar en roll i järnabsorptionen, benhälsa och nervsystemets funktion.
 • Kalium: Viktigt för blodtrycksreglering och hjärtats hälsa.

Även om oliver inte är en överväldigande källa till något enskilt näringsämne, bidrar deras sammantagna näringsprofil till att stödja en rad kroppsfunktioner och kan vara en värdefull del av en näringsrik kost.

Näringsinnehåll i oliver

Här är en ungefärlig sammanfattning av näringsinnehållet per 100 gram konserverade oliver:

 • Kalorier: Cirka 115-145 kcal
 • Vatten: Cirka 75-80%
 • Protein: 0.8-1.0 g
 • Fett: 10-15 g
  • Inkluderar mestadels enkelomättade fetter, som är hjärtvänliga.
 • Kolhydrater: 6-8 g
  • Varav fiber: 1.5-3.0 g
 • Socker: 0-0.5 g
 • Salt (Natrium): Det kan variera kraftigt, men konserverade oliver kan innehålla upp till 1-3 g salt per 100 gram, beroende på sort och märke.
 • Vitamin E: 1.65-3.81 mg (11-25% av det dagliga referensintaget)
 • Järn: 0.3-3.3 mg
 • Kalcium: 52-88 mg
 • Koppar: 0.25 mg
 • Kalium: 8-42 mg

Olivolja är ett bra alternativ till oliver

När vi talar om olivolja och hälsa bör vi knappast förbise olivolja. Olivolja, särskilt extra jungfruolivolja, är känd för sina många hälsofördelar och anses vara en grundsten i i många dieter, och förknippas ofta med lång livslängd och lägre risk för många kroniska sjukdomar. Här är några anledningar till varför olivolja är nyttigt:

 • Enkelomättade Fettsyror: Olivolja är rik på enkelomättade fettsyror, framför allt oljesyra, som kan hjälpa till att sänka nivåerna av dåligt LDL-kolesterol i blodet utan att påverka det goda HDL-kolesterolet negativt. Detta bidrar till en lägre risk för hjärtsjukdomar.
 • Antioxidanter: Olivolja innehåller kraftfulla antioxidanter, såsom vitamin E och polyfenoler, som kan skydda kroppen mot inflammation och oxidativ stress, vilket även det gynnar hjärthälsan.
 • Oleocanthal: Denna förening, som finns i olivolja, har visat sig ha liknande effekter som antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen. Regelbunden konsumtion av olivolja kan därför hjälpa till att minska inflammation i kroppen.
 • Flera studier har föreslagit att olivolja kan ha en skyddande effekt mot vissa typer av cancer, särskilt bröst- och koloncancer. Detta tros bero på olivoljans antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.
 • Konsumtion av olivolja har förknippats med en lägre risk för typ 2 diabetes. Dess enkelomättade fetter kan hjälpa till att förbättra insulinkänsligheten.
 • Tack vare sitt rika innehåll av vitamin E och andra antioxidanter kan olivolja även bidra till att förbättra hudens och hårets hälsa när den används både internt och externt.
 • Även om olivolja är kaloririk, kan dess fettsyresammansättning hjälpa till med vikthantering. Enkelomättade fetter är mer mättande, vilket kan hjälpa till att reglera aptiten.

För att dra full nytta av olivoljans hälsofördelar är det bäst att välja extra jungfruolivolja, som är minst bearbetad och innehåller högsta mängden antioxidanter och andra skyddande ämnen.

Skillnader mellan oliver och olivolja

 • Kaloriinnehåll: Olivolja är mycket energität, med cirka 884 kalorier per 100 gram, eftersom det är en ren fettkälla. Oliver innehåller färre kalorier per 100 gram, delvis eftersom de också innehåller vatten, fiber och andra komponenter.
 • Näringsämnen: Medan oliver erbjuder en mängd näringsämnen som fiber, vitaminer och mineraler (till exempel vitamin E, järn och koppar), är olivolja främst en källa till fett och innehåller mindre av dessa ytterligare näringsämnen per volym.
 • Fiber: Oliver innehåller kostfiber, vilket bidrar till matsmältningen och mättnadskänslan. Olivolja innehåller däremot ingen fiber.
 • Natriuminnehåll: Oliver, särskilt de som konserveras i saltlake, innehåller ofta en betydande mängd natrium, medan olivolja innehåller väldigt lite eller inget natrium alls.

Vanliga frågor

Hur många oliver ska man äta per dag?

Det finns ingen specifik rekommendation för hur många oliver man bör äta per dag, men det är klokt att konsumera dem i måttlig mängd på grund av deras höga innehåll av natrium och fett. Som en del av en balanserad kost kan en portion på cirka 5-10 oliver per dag anses vara måttlig för de flesta människor. Det är viktigt att anpassa konsumtionen efter individuella näringsbehov och hälsomål.

Är det bra att äta gröna oliver?

Det är ingen störe skillnad på att äta oliver i grön eller svart färg. De gröna oliverna har liknande näringsinnehåll som de svarta oliverna, inklusive hälsosamma fetter, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Gröna oliver skördas innan de är fullt mogna, vilket kan leda till en något högre syrahalt och en fastare konsistens jämfört med svarta oliver. Båda typerna av oliver erbjuder hälsofördelar, så valet mellan gröna och svarta oliver kan främst baseras på personlig smakpreferens.

Är oliver bra för hjärtat?

Ja, oliver kan vara bra för hjärtat. De innehåller enkelomättade fettsyror, som har visat sig förbättra hjärthälsan genom att sänka nivåerna av det dåliga LDL-kolesterolet samtidigt som de bibehåller eller ökar nivåerna av det goda HDL-kolesterolet. Dessutom innehåller oliver antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen som kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Är oliver bra för hyn?

Oliver kan också vara bra för huden tack vare sitt innehåll av vitamin E och andra antioxidanter som skyddar huden mot skador från fria radikaler och bidrar till hudens hälsa och ungdomlighet. De enkelomättade fetterna i oliver kan också hjälpa till att hålla huden återfuktad och kan bidra till att förbättra hudens elasticitet. Att inkludera oliver i kosten som en del av en näringsrik och balanserad kost kan därmed ha positiva effekter på hyn.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.