Omega-3 biverkningar och hur du hanterar dem

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Senast Uppdaterat augusti 25, 2023 av John

Omega-3 fettsyror är kända för sina hälsosamma egenskaper och positiva effekter på hjärta, hjärna och ledhälsa. Trots dess fördelar kan höga doser av omega-3-tillskott ge upphov till några biverkningar.

I denna artikel kommer vi kika närmare på dessa biverkningar, och anledningen till att de kan uppstå. Vi kommer även att ta reda på hur man hanterar dem och alternativ för att få i sig omega-3 på ett bättre sätt.

Potentiella Omega 3 biverkningar

Men trots att omega 3 är ett viktigt ämne för de flesta kan det uppstå biverkningar ibland. Vanligtvis är biverkningarna milda, men det kan vara värt att känna till de vanligaste:

  1. Magproblem: Höga doser av omega-3-tillskott kan orsaka magbesvär, såsom illamående, kräkningar, diarré och uppblåsthet.
  2. Blodförtunning: Omega-3 fettsyror kan fungera som blodförtunnare, vilket kan vara ett problem för personer som redan tar blodförtunnande mediciner. Det kan öka risken för blödningar. Många äldre bör därför undvika tillskott av just omega 3.
  3. Minskad blodkoagulering: Omega-3-tillskott kan hämma blodplättarnas funktion, vilket kan påverka blodets koagulation negativt.
  4. Allergiska reaktioner: Vissa människor kan vara allergiska mot fisk eller andra källor av omega-3 fettsyror. Allergiska reaktioner kan utlösa symtom som klåda, utslag och andningssvårigheter.
  5. Oxidation: Omega-3-tillskott som inte förvaras på rätt sätt kan bli oxiderade och utveckla en otrevlig smak och lukt.

Vad du kan göra om du upplever Omega 3 biverkningar?

  1. Konsultera en läkare: Innan du börjar ta omega-3-tillskott eller ökar din dos, tala med en läkare för att fastställa rätt dos för dina behov och hälsotillstånd.
  2. Justera dosen: Om du upplever biverkningar, minska dosen av omega-3-tillskott tills biverkningarna försvinner eller blir mer hanterbara.
  3. Byt källa: Om du misstänker att du är allergisk mot en viss källa av omega-3 fettsyror, överväg att byta till en annan källa, som vegetabiliska alternativ (ALA från linfrön eller chiafrön).
  4. Kombinera med mat: Ta omega-3-tillskott tillsammans med mat för att minska risken för magbesvär och bättre absorption av fettsyrorna.
  5. Välj högkvalitativa tillskott: Se till att köpa omega-3-tillskott från pålitliga tillverkare som garanterar produktens kvalitet och färska datum.

Vad är omega-3 fettsyror?

Omega-3 fettsyror är en typ av fleromättade fettsyror som är viktiga för kroppens funktion. De tre huvudsakliga typerna är alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). De finns naturligt i fet fisk, linfrön, chiafrön, valnötter och andra livsmedel.

Omega-3 fettsyror är en viktig typ av fleromättade fettsyror som kroppen inte kan producera själv, vilket innebär att vi måste få dem genom kosten. De spelar en kritisk roll för kroppens funktion och har en rad hälsofördelar. De tre huvudsakliga typerna av omega-3 fettsyror är:

De hälsofördelar som omega-3 fettsyror erbjuder inkluderar

  1. Hjärthälsa: Omega-3 fettsyror kan minska risken för hjärtsjukdomar genom att sänka blodtrycket, minska triglyceridnivåerna och förbättra blodkärlens funktion.
  2. Hjärnans funktion: DHA, som är en viktig komponent i hjärncellerna, främjar normal hjärnfunktion och kan bidra till att förbättra kognitiv funktion och minne.
  3. Minskad inflammation: EPA och DHA har antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra symtom och risker för vissa inflammatoriska sjukdomar som artrit.
  4. Synhälsa: DHA är essentiellt för ögats näthinna och har visat sig vara fördelaktigt för synskärpan och förebyggande av åldersrelaterad makuladegeneration.
  5. Barns utveckling: Under graviditet och amning är omega-3 fettsyror viktiga för utvecklingen av fostrets hjärna och ögon, samt för barnets kognitiva och motoriska utveckling. Här kan du se bäst omega 3 för barn!

Hur mycket är för mycket omega-3?

Rekommenderat dagligt intag av omega-3 fettsyror kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Generellt sett rekommenderar experter dock följande intag av EPA och DHA, som är de mest bioaktiva formerna av omega-3:




Rekommenderat dagligt intag av omega-3 fettsyror


Åldersgrupp EPA + DHA (milligram/dag) Rekommendationer
Vuxna (18 år och äldre) 250-500 Ät fet fisk 2-3 gånger per vecka.
Gravida kvinnor 200-300 Ökat intag av DHA för fostrets utveckling.
Ammande kvinnor 200-300 Fortsätt med ökat DHA-intag för barnets utveckling.
Barn (2-17 år) 100-200 Justera dos beroende på ålder och behov.


För personer som inte äter fisk eller har svårt att få tillräckligt med omega-3 fettsyror från kosten, kan kosttillskott vara ett alternativ. Om du överväger att ta omega-3-tillskott, bör du rådfråga en läkare för att fastställa rätt dos baserat på dina individuella behov och hälsotillstånd.

omega 3 I lax, avocado, och tillskott

Vem ska inte äta omega-3?

Även om omega-3 fettsyror har många hälsofördelar, finns det vissa grupper av människor som kanske bör undvika att äta dem eller vara försiktiga med intaget. Dessa inkluderar:

Personer med fiskallergi

Om du är allergisk mot fisk eller har haft allergiska reaktioner efter att ha ätit fisk tidigare, bör du undvika att äta fet fisk eller ta omega-3 tillskott från fiskolja.

Personer med blödningsstörningar

Om du har någon form av blödningsstörning eller tar blodförtunnande mediciner som warfarin, bör du rådfråga din läkare innan du tar omega-3 tillskott. Omega-3 fettsyror kan verka som naturliga blodförtunnare och öka risken för blödningar om de tas i höga doser eller i kombination med blodförtunnande läkemedel.

Om du har leverproblem

Personer med leverproblem bör vara försiktiga med att ta höga doser av omega-3-tillskott, särskilt från fiskolja. Omega-3 fettsyror kan påverka leverns funktion, och det är viktigt att rådfråga en läkare innan du tar tillskott om du har någon form av leverproblem.

Läkemedelsinteraktioner

Om du tar några mediciner eller lider av en kronisk sjukdom, bör du rådfråga din läkare innan du tar omega-3-tillskott. Detta beror på att omega-3 fettsyror kan interagera med vissa mediciner och påverka deras effektivitet eller säkerhet.

Notera: Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att ta tillskott av Omega 3 då DHA är viktigt för fostrets och spädbarnets utveckling. Det är dock alltid bäst att rådfråga en läkare för att fastställa rätt dos och typ av omega-3-tillskott som är lämplig för den individuella situationen.

Få i dig tillräckligt med Omega 3 via maten

  1. Fet fisk: Få omega-3 fettsyror genom att inkludera fet fisk som lax, sill, makrill och sardiner i din kost.
  2. Linfrön och chiafrön: Dessa frön är rika på ALA, som kan omvandlas till EPA och DHA i kroppen.
  3. Valnötter: Även valnötter innehåller ALA, vilket gör dem till en annan vegetabilisk källa av omega-3.
  4. Matberikade med omega-3: Vissa livsmedel, som ägg och mjölk, kan vara berikade med omega-3 fettsyror.

Sammanfattning

Omega-3 fettsyror har många hälsofördelar, men höga doser av tillskott kan orsaka biverkningar som magproblem, blodförtunning och allergiska reaktioner.

För att undvika biverkningar, konsultera alltid en läkare innan du börjar ta tillskott, justera dosen om det behövs, och överväg alternativa källor av omega-3, som fet fisk, linfrön, chiafrön och valnötter.

Genom att vara medveten om de potentiella biverkningarna och vidta försiktighetsåtgärder kan du dra nytta av de positiva effekterna av omega-3 fettsyror på ett säkert sätt. Jag vill också passa på att rekommendera vår omega 3 bäst i test artikel om du är sugen på att ta tillskott av omega 3.

Vanliga frågor om omega 3 fettsyran och biverkningar

Ger omega 6 och omega 3 biverkningar?

Omega 6 och omega 3 fettsyror kan ge biverkningar vid höga doser. Omega 3 kan orsaka magbesvär.

Behöver man äta omega 3 tillskott?

De flesta människor kan få tillräckligt med omega 3 genom en balanserad kost och behöver inte nödvändigtvis ta tillskott. Det är bäst att få omega 3 från naturliga källor som fet fisk, linfrön och valnötter.

Hur mycket omega 3 och omega 6 behöver man?

Det rekommenderade förhållandet mellan omega 6 och omega 3 bör vara cirka 4:1 till 1:1. Det totala dagliga intaget av omega 3 och omega 6 beror på individuella behov och livsstil.

Är det bra att ta omega-3 varje dag?

Att ta omega-3 i rimliga mängder som en del av en hälsosam kost kan vara fördelaktigt för de flesta människor. Men överdriven användning kan ge biverkningar, så det är viktigt att följa rekommenderade doser.

Kan man få högt blodtryck av omega-3?

Omega-3 kan tvärtom sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck. De har också en skyddande effekt på hjärt-kärlsystemet.

Hur många omega-3 tabletter per dag?

Den exakta dosen av omega-3 tabletter per dag varierar beroende på produkten och individuella behov. Rådgör med en läkare eller hälsoprofessionell för att fastställa lämplig dos för dig.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.