Är popcorn nyttigt?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Är popcorn nyttigt?

Senast Uppdaterat april 9, 2024 av John

När man ska njuta av snacks finns det få val som är lika populära som popcorn. Popcorn är inte bara en biografklassiker utan också ett vanligt inslag vid hemmamys.

Men en fråga som ofta dyker upp ofta är just: är popcorn nyttigt? I den här artikeln kommer vi att utforska popcornets näringsvärde, hur det påverkar hälsan, och ge några tips på hur man bäst kan njuta av detta puffade snack på ett hälsosamt sätt.

är popcorn nyttigt?

Därför är popcorn nyttigt

Popcorn är helt enkelt majskorn som har värmts upp så att de expanderar och ”poppas” till luftiga, vita fluffiga bitar. Det som gör popcorn till ett unikt snack är dess förmåga att poppa. Detta händer när värmen får vattenmolekylerna inuti kornet att expandera till den punkt där skalet inte längre kan hålla intrycket, vilket resulterar i ett ”pop”.

Visste du att? Popcorn innehåller ämnen som visat sig kunna förhindra vissa typer av cancer (källa), ämnet i fråga kallas för polyfenoler och är en form av antioxidant som kan hjälpa till att sänka kolesterol.


Hälsopåverkan

Fullkornsprodukt med högt fiberinnehåll

Popcorn är ett fullkornsprodukt, vilket innebär att det innehåller alla delar av kornet: kliet, grodden, och endospermet. Denna helhet erbjuder inte bara en rad viktiga näringsämnen utan även ett högt fiberinnehåll. Fiber är avgörande för en hälsosam matsmältning och kan hjälpa till att förhindra förstoppning.

Lågt innehåll av kalorier

Luftpoppade popcorn utan tillägg av smör eller olja är låga i kalorier men höga i volym, vilket betyder att du kan äta en större portion utan att konsumera för många kalorier. Denna egenskap, kombinerat med det höga fiberinnehållet, gör popcorn till ett utmärkt snack för att hålla dig mätt längre, vilket kan underlätta viktkontroll.

Antioxidanter

Popcorn innehåller antioxidanter, inklusive polyfenoler, som finns i högre koncentrationer i kliet (den yttre delen av kornet). Antioxidanter spelar en viktig roll i kroppens försvar mot fria radikaler, vilket potentiellt kan minska risken för vissa sjukdomar och bidra till att förbättra den allmänna hälsan.

Vitaminer och mineraler

Även om popcorn inte kan ersätta grönsaker och frukt i din kost när det gäller vitamin- och mineralintag, bidrar det dock med vissa näringsämnen. Popcorn innehåller B-vitaminer, magnesium, fosfor, zink, och mangan, bland andra. Dessa näringsämnen spelar olika roller i kroppen, från att stödja energimetabolismen till att bidra till benhälsa.

Läs mer här:

Hjärthälsa

Studier har visat att ett högt intag av fullkorn, som popcorn, kan kopplas till en lägre risk för hjärtsjukdomar. Detta kan delvis bero på fullkornsprodukters positiva effekter på blodtryck och kolesterolnivåer, samt deras bidrag till en sund vikt och god matsmältning.

Sammanfattningsvis att inkludera popcorn i din kost kan ha flera fördelar, bland annat:

 • Viktminskning: Dess höga fiberinnehåll kan hjälpa till med viktkontroll genom att öka mättnadskänslan.
 • Hjärthälsa: Fullkorn, inklusive popcorn, har kopplats till lägre risk för hjärtsjukdomar.
 • Blodsockerkontroll: Fiberrika livsmedel som popcorn kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna.

Det är dock viktigt att notera att tillagningssättet och tilläggen spelar stor roll för popcornets hälsomässiga värde. Traditionellt biografpopcorn, som ofta är laddat med smör och salt, kan innehålla mycket fett och natrium, vilket minskar dess näringsmässiga fördelar.


Tillagning har stor betydelse

Trots att popcorn i sig är ett bra och nyttigt alternativ som snacks är själva tillagningsprocessen något som kan ändra på det. Detta kan man till exempel se om man jämför biopopcorn med luftpoppade eller kastrullpoppade popcorn.

Biopopcorn innehåller betydligt mer mättat fett än de andra alternativen och både biopopcorn och mikro popcorn innehåller mer kalorier än luftpoppade popcorn. Du kan alltså äta mer av de sistnämnda popcornen än de som poppasts med mycket fett.

Tips för mer hälsosamma popcorn

 • Luftpoppa dina popcorn: Detta minimerar behovet av olja, vilket håller ner kalorierna.
 • Undvik överdrivet med smör och salt: Använd istället kryddor som paprika eller en lätt sprut av olivolja för smak.
 • Variera med tillägg: Prova med näringsrika tillägg som näringstjocka kryddor eller en liten mängd torkad frukt för extra smak.

Näringsvärde för popcorn

Popcorn är i grunden fullkorn och innehåller flera viktiga näringsämnen. En portion (cirka 30 gram) av luftpoppade popcorn ger ungefär:

 • Kalorier: 122
 • Protein: 4 gram
 • Fett: 1,5 gram
 • Kolhydrater: 25 gram, varav fiber utgör 5 gram
 • Järn: 4% av det dagliga rekommenderade intaget
 • Magnesium: 11% av det dagliga rekommenderade intaget

Det höga fiberinnehållet i popcorn bidrar till en känsla av mättnad, vilket kan hjälpa till med viktkontroll. Dessutom innehåller popcorn antioxidanter som fenoler, vilka har visat sig ha hälsofördelar.

Slutsats

Popcorn kan definitivt vara en del av en hälsosam kost, förutsatt att det konsumeras på rätt sätt. Genom att välja luftpoppade popcorn och hålla tilläggen hälsosamma, kan detta snack vara både näringsrikt och tillfredsställande.

Som med alla livsmedel är dock måttlighet nyckeln. Att njuta av popcorn i rimliga mängder, tillsammans med en balanserad kost och hälsosam livsstil, är det bästa sättet att maximera dess fördelar.

Vanliga frågor om popcorn

Kan man äta popcorn när man bantar?

Ja, popcorn kan vara en del av en bantningsdiet, så länge det konsumeras på ett hälsosamt sätt. Eftersom popcorn är rikt på fiber och har en låg energitäthet kan det hjälpa till att skapa en känsla av mättnad utan att lägga till för många kalorier, förutsatt att det inte är belagt med mycket smör, olja eller socker. Att välja luftpoppade popcorn och begränsa portionerna är nyckeln till att njuta av detta snack medan man håller sig inom sitt dagliga kaloriintag.

Hur nyttigt är det med popcorn?

Popcorn kan vara mycket nyttigt om det tillagas och konsumeras på rätt sätt. Det är ett fullkornsprodukt som är rikt på fiber, antioxidanter och kan bidra med viktiga vitaminer och mineraler. Om popcorn luftpoppas och konsumeras utan tillägg av stora mängder smör, salt, eller socker, kan det vara en hälsosam del av kosten. Den stora mängden fiber i popcorn kan också bidra till matsmältningen och hjälpa till att förhindra förstoppning.

Är popcorn nyttigare än grönsaker?

Grönsaker erbjuder ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra hälsofördelar som är avgörande för en hälsosam diet. Popcorn är rikt på fiber och kan vara en bra källa till fullkorn, men det kan inte ersätta de näringsämnen som grönsaker tillhandahåller. Båda kan ingå i en hälsosam kost, men grönsaker bör utgöra en större del av kosten på grund av deras omfattande hälsofördelar.

Är popcorn bra för magen?

Popcorn kan vara bra för magen tack vare sitt höga fiberinnehåll, vilket främjar en hälsosam matsmältning och bidrar till att förhindra förstoppning. Fiber i kosten hjälper till att öka volymen på din avföring och stöder regelbundna tarmrörelser. Men, för personer med vissa matsmältningsproblem, såsom divertikulit eller IBS (irritabel tarm syndrom), kan stora mängder popcorn orsaka besvär på grund av dess skrovliga natur. Som med alla livsmedel är det viktigt att lyssna på din kropp och hur den reagerar på popcorn.

Är biopoppcorn nyttigt?

Om man ska se helt krasst på det är chansen stor att biopopcorn är ett nyttigare alternativ än till exempel chips. Å andra sidan är det betydligt nyttigare att välja luftpoppade popcorn som innehåller 75% mindre kalorier och en betydligt mindre mängd mättat fett än biopopcorn eller andra popcorn poppade i fett.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.