Är ris nyttigt?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Är ris nyttigt?

Senast Uppdaterat maj 10, 2024 av John

Ris är en av världens mest grundläggande och älskade födoämnen, uppskattat för sin mångsidighet och sitt näringsinnehåll. Att äta ris till flertalet måltider dagligen är vanligt världen övermig inkluderat!

Medan många associerar ris enbart med dess vanligaste form, vitt ris, finns det en stor variation av rissorter som erbjuder olika hälsofördelar. I denna artikel utforskar vi risets näringsvärde, undersöker skillnaderna mellan de mest populära sorterna—som brunt ris, basmati, jasmin och vildris—och diskuterar hur detta födoämne kan passa in i en balanserad och hälsosam kost.

Olika sorters ris innehåller olika näringsämnen

Det finns många olika sorters ris. Det är inte enbart färgen på riset som skiljer olika sorters ris på, utan även vilka näringsämnen som finns naturligt i riset.

Fullkornsris (brunt ris)

Fullkornsris (brunt ris)

Fullkornsris, även kallat brunt ris, är ett näringsrikt alternativ till vitt ris och erbjuder många hälsofördelar. Till skillnad från vitt ris, behåller brunt ris sina näringsrika skal, kli och groddar, vilket gör att det innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler.

Högre fiberinnehåll främjar en långsammare matsmältning och stabilare blodsockernivåer, vilket är fördelaktigt för tarmhälsan och kan vara särskilt viktigt för personer med diabetes.

Brunt ris är rikt på magnesium, fosfor och selen, mineraler som är viktiga för energiproduktion, benhälsa och immunförsvaret. Det innehåller också viktiga B-vitaminer som niacin, vitamin B6 och tiamin, som bidrar till energiomsättning och nervsystemets funktion.

Vitt ris

vitt ris

Vitt ris, som ofta är berikat med näringsämnen som järn och B-vitaminer i vissa delar av världen, är en grundläggande kostkomponent för många.

Berikningsprocessen återinför vissa näringsämnen som förloras när riset skalas och poleras, vilket är vanliga steg i tillverkningen av vitt ris. Järnet hjälper till med syretransport i blodet, medan B-vitaminerna, inklusive folsyra, är viktiga för cellmetabolismen och energiproduktionen.

Trots dessa tillägg har vitt ris ett högre glykemiskt index (GI) jämfört med brunt ris. Detta kan leda till snabba blodsockersvängningar, vilket kan vara en utmaning för personer med diabetes.

Basmati- och jasminris

basmatiris

Basmati- och jasminris är två populära risvarianter som ofta föredras för sina distinkta smaker och texturer, vilket gör dem till ett utmärkt val för en rad olika rätter. Båda sorterna skiljer sig från standard vitt ris inte bara i smakprofil utan även i näringsinnehåll och glykemiskt index.

Både basmati- och jasminris har ett lägre glykemiskt index jämfört med standard vitt ris, vilket gör dem till ett bättre alternativ för blodsockerhantering

Vildris

vildris

Vildris är tekniskt sett inte är ett ris utan ett gräsfrö från släktet Zizania. Till skillnad från vanligt ris, som odlas på fält, växer vildris i vattenmiljöer, vilket bidrar till dess unika egenskaper och näringsprofil.

Näringsmässigt skiljer sig vildris markant från både vitt och brunt ris genom sitt högre innehåll av protein och fiber. Vildris är även rikt på antioxidanter, som spelar en viktig roll i kroppens försvar mot skadliga fria radikaler. Dessutom innehåller vildris flera viktiga mineraler, inklusive magnesium, fosfor, mangan och zink.

Rött ris

rött ris

Rött ris är en särskild variant av ris som är känd för sin distinkta röda färg och näringsrika profil. Färgen på rött ris kommer från dess antocyanin-innehåll, en typ av antioxidant som även finns i blåbär och röda druvor.Näringsmässigt är rött ris rikt på fiber, järn, zink, och B-vitaminer.

Svart ris

svart ris

Svart ris, ofta kallat ”förbjudet ris” på grund av sin historia som en delikatess reserverad för den kinesiska kejsaren, är en unik och näringsrik risvariant. Dess djupt mörka, nästan svarta färg kommer från höga nivåer av antocyaniner, vilka är kraftfulla antioxidanter.

Näringsmässigt innehåller svart ris mer protein och fiber än både vitt ris och brunt ris. Det är också en god källa till järn, vilket är viktigt för att förebygga anemi och främja god cirkulation.

Fiberinnehållet i svart ris hjälper till att reglera matsmältningssystemet och kan bidra till att hålla blodsockernivåerna stabila, vilket gör det till ett utmärkt val för personer med diabetes.

Men arsenik då?

Risplantor har en naturlig tendens att absorbera arsenik mer effektivt än andra grödor, vilket delvis beror på hur de odlas, ofta under vattenmättade förhållanden som kan leda till högre arsenikhalter.

Arsenik förekommer i två former: organisk och oorganisk. Den oorganiska formen är mer skadlig och kan bidra till hälsoproblem vid långvarig exponering, såsom ökad risk för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer. För att hantera detta:

 • Välj rätt sort: Vissa risvarianter, som basmati och jasminris, har naturligt lägre halter av arsenik jämfört med andra sorter.
 • Tvätta riset: Genom att skölja riset noggrant i varmt vatten innan matlagning kan arsenikhalten minskas.
 • Använd mycket vatten vid kokning: Kokning av ris i ett större vattenöverskott (liknande pasta) och sedan hälla bort överskottsvattnet efteråt kan signifikant minska mängden arsenik.
 • Variera kosten: Att inkludera en bred variation av spannmål i din kost (såsom quinoa, bulgur och hirs), och inte bara äta ris kan minska den totala exponeringen för arsenik.

Det är också viktigt att övervaka och reglera vattenkvaliteten i de områden där ris odlas, vilket kan bidra till att minska arsenikhalterna i skörden.

Myndigheter i många länder har börjat sätta gränser för arsenik i livsmedel och förse allmänheten med rekommendationer för att minska riskerna med arsenikexponering.

Liknande artiklar

Koka perfekt nyttigt ris

Att koka ris är en konst som kan variera lite beroende på vilken typ av ris du använder, men här är en grundläggande guide för att koka vanligt vitt eller brunt ris som kan ge dig fluffigt och välsmakande ris varje gång:

Vad du behöver

 • Ris: 1 kopp (använd måttkopp för bästa resultat)
 • Vatten: 2 koppar för vitt ris, 2.5 koppar för brunt ris
 • Salt: En nypa (valfritt)

Instruktioner

 1. Förbered riset:
  • Skölj riset: Börja med att skölja riset i kallt vatten. Upprepa sköljningen flera gånger tills vattnet som rinner av är klart. Detta tar bort överflödig stärkelse och hjälper till att förhindra att riset blir klibbigt.
 2. Kokning:
  • Kokande vatten: Lägg det sköljda riset i en kastrull och tillsätt rätt mängd vatten. Tillsätt en nypa salt om så önskas.
  • Koka upp: Sätt kastrullen på hög värme och låt vattnet koka upp helt. När det börjar koka, rör om riset en gång för att lösgöra eventuella korn som fastnat i botten.
  • Sänk värmen: När vattnet kokar, sänk värmen för att koka riset på låg värme och täck kastrullen med ett tätt lock. Låt riset sjuda tills det absorberat allt vatten, vilket tar cirka 15-18 minuter för vitt ris och 30-40 minuter för brunt ris.
 3. Efter kokning:
  • Låt vila: När allt vatten är absorberat, ta bort kastrullen från värmen och låt riset vila med locket på i 10 minuter. Detta hjälper ångan att jämnt fördelas genom riset och gör det fluffigare.
  • Fluffa med gaffel: Använd en gaffel för att försiktigt fluffa upp riset innan servering. Detta separerar kornen och förhindrar att riset blir klumpigt.

Tips för perfekt ris

 • Använd rätt kastrull: En tjockbottnad kastrull hjälper till att fördela värmen jämnt och förhindrar att riset bränner fast.
 • Justera vattenmängden: Beroende på önskad konsistens och risets sort, kan du behöva justera mängden vatten något.
 • Observera tiden: Övervaka tiden noggrant, eftersom överkokt ris kan bli mosigt.

Följ dessa steg för att uppnå perfekt konsistens och smak på ditt kokta ris. Varje typ av ris kan kräva lite anpassning, men grunderna är de samma. Om du har en riskokare hemma så är det såklart ett stort plus, själv använder jag fortfarande kastrull.

Vanliga frågor om ris

Är det nyttigt att äta ris?

Ja, det kan vara nyttigt att äta ris, särskilt om du väljer fullkornsvarianter som brunt ris, svart ris eller vildris. Dessa sorter innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler jämfört med vitt ris och har lägre glykemiskt index.

Kan man äta ris när man bantar?

Ris kan vara en del av en viktnedgångsplan om det konsumeras i måttliga mängder och inom ramen för en balanserad kost. Fullkornsris som brunt ris är särskilt fördelaktigt eftersom det är högre i fibrer, vilket bidrar till längre mättnadskänsla och kan hjälpa till att kontrollera aptiten.

Vilket vitt ris är nyttigast?

Vitt ris kan variera något i näringsinnehåll beroende på sort och behandling. Vitt basmatiris och jasminris har något lägre glykemiskt index än andra sorter av vitt ris och kan vara ett något bättre alternativ om man föredrar vitt ris.

Vilken typ av ris är nyttigast?

Fullkornsris som brunt ris, svart ris och vildris är generellt sett de nyttigaste valen eftersom de innehåller fler näringsämnen, inklusive fibrer, vitaminer och mineraler. De har även ett lägre glykemiskt index jämfört med vitt ris.

Kan man äta ris varje dag?

Det är möjligt att inkludera ris i din dagliga kost, och människor gör det världen över. Att regelbundet äta fullkornsris som en del av en varierad kost kan erbjuda hälsofördelar utan att bidra till oönskade effekter. Dock är det viktigt att beakta totalintaget av arsenik, särskilt för de som lever i områden där ris kan innehålla högre nivåer av detta ämne. Skölj riset noggrant och koka riset i extra mycket vatten för att bli av med så mycket föroreningar som möjligt.

Är det bra för barn att äta ris?

Ris kan innehålla spår av arsenik, och barn är särskilt känsliga för arsenikexponering. Att begränsa mängden ris och risbaserade produkter (såsom rispuffar och riskakor) i små barns kost kan minska risken för överexponering. Det är rekommenderat att variera kornsorterna i barnens diet för att minska totala arsenikintaget.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.