Bäst i test: Bästa receptfria sömntabletter 2023

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Hälsa » Sömn » Bäst i test: Bästa receptfria sömntabletter 2023

Senast Uppdaterat juli 31, 2023 av John

Välkommen till vår artikel om bäst i test receptfria sömntabletter! Om du kämpar med sömnproblem och letar efter effektiva lösningar, har du kommit rätt. I denna artikel kommer vi att presentera en detaljerad guide till receptfria sömntabletter som har visat sig vara särskilt kraftfulla och pålitliga. Vi kommer att granska deras styrka och funktionalitet för att ge dig en insikt i deras effektivitet.

Vi har sammanställt en topprankad lista över dessa sömntabletter och andra receptfria sömnmedel för att underlätta ditt val. Här hittar du information om lagliga produkter som kan beställas utan recept.

Ta kontroll över din sömn och läs vidare för att upptäcka de bästa receptfria sömntabletterna som kan hjälpa dig att återfå en god natts sömn.

Sammanfattning av vårt sömntablett Test:

  1. Ashwaganda Premium: Testvinnare! Innehåller en potent dos av 500 mg Ashwagandha för maximal effektivitet
  2. L-Teanin + GABA: Användarrecensioner indikerar att L-Teanin har hjälpt flera personer med deras sömnproblem
  3. Melatan: Förbättrad sömnkvalitet, främjar avslappning och underlättar insomning
  4. Sedix: Växtbaserat läkemedel för att underlätta insomning
  5. Lunixen: Innehåller noggrant utvalda ingredienser för att främja en mer naturlig sömnprocess
  6. Core Good Night: Biotin, kalcium & silica i en koncentrerad dos
  7. Pharbio Valerina Natt: Naturliga ingredienser

Receptfria sömntabletter bäst i test 2023

1. Ashwaganda Premium

receptfria sömnmedel ASHWAGANDHA
FördelarNackdelar
+ Innehåller en potent dos av 500 mg Ashwagandha för maximal effektivitet– Är inte renodlade sömntabletter
+ Främjar välbefinnande– Kan behöva ta produkten under en längre period för att se resultat
+ Naturläkemedel
+ Kan vara ett bra sömnmedel för de som har svårt att somna och komma till ro
+ Enkel dosering: En tablett om dagen räcker för att uppnå de önskade resultaten

Bäst i test med Ashwagandha: Ashwagandha som även kallas för indisk ginseng hjälper kroppen och sinnet att bibehålla ett välbefinnande. Just denna Ashwagandha är dessutom den starkaste och bästa på marknaden och innehåller hela 500 mg.

Kan vara det bästa sömnmedlet för den som har svårt att somna och komma till ro då den hjälper dig att återfinna balans. Ett naturläkemedel som anses bland de viktigaste inom indisk läkekonst. 1 Tablett om dagen räcker gott och väl för att somna bättre. 

Innehåll per portion

Ashwagandha rotextrakt 500 mg
– rotextrakt 10:1 300 mg
– rotextrakt stand. 5 % withanolider 200 mg
Svartpepparextrakt 5 mg

2. L-Teanin + GABA

L-Teanin + GABA
FördelarNackdelar
+ Frisätter ämnen som dopamin och serotonin, vilket kan bidra till att skapa en känsla av lugn och lycka– Innehåller endast l-teanin
+ Användarrecensioner indikerar att L-Teanin har hjälpt flera personer med deras sömnproblem– Högt pris för en produkt som innehåller endast en ingrediens

Bästa sömntabletter med l-teanin: L Teanin är en aminosyra som kommer från tebusken och smakar därefter men fyller inte samma funktion som många andra aminosyror som verkar muskeluppbyggande. Istället kan den här produkten hjälpa till att motarbeta dålig sömn då den frisätter ämnen som dopamin och serotonin.

Serotoninet gör oss lugnare och bekämpar oro, stress och rädsla. Dopaminet gör oss lyckliga. Det innebär att ett intag av l-teaning kan resultera i en behaglig ro som hjälper användaren att somna. Låter som påhitt? Spana in recensionerna i produktbeskrivningen från andra användare. L-Teanin har hjälpt flera med deras sömnproblem.

Innehåll per portion

L-Teanin 200 mg

3. Melatan

Melatan
FördelarNackdelar
+ Effektivt mot jetlag, hjälper dig att anpassa snabbt till nya tidszoner– Individuell reaktion och varierande effekter
+ Förbättrad sömnkvalitet, främjar avslappning och underlättar insomning– Möjliga biverkningar som huvudvärk, magbesvär och dagtrötthet med flera)
+ Receptfritt alternativ, ger fördelarna med melatonin utan recept– Potentiella interaktioner med andra läkemedel
+ Stödjer återhämtning för kropp och själ genom att ge en god natts sömn– Ej lämpligt för alla

Bästa receptfria sömntabletterna för kortvarigt bruk: Melatonin Sömnmedel blir receptfritt

Melatonin sömnmedel blev nyligen tillgängligt som ett receptfritt sömnmedel. Detta uppmärksammades av många då Melatonin länge varit receptbelagt i Sverige, fast det i många andra länder räknades som ett kosttillskott.

Melatan har fått stor uppmärksamhet på marknaden då det erbjuder snabb lindring för jetlag, vilket är särskilt viktigt för dem som reser frekvent. Genom att ta Melatan enligt anvisningarna kan du snabbt anpassa din sömncykel till en ny tidszon och minimera de obehagliga effekterna av jetlag. Du kommer snart att uppleva en förbättrad sömnkvalitet och en återställd dygnsrytm.

För att säkerställa att Melatan uppfyller höga kvalitetsstandarder och ger pålitliga resultat har det blivit noggrant formulerat och testat av experter inom området.

Innehåll per tablett

3 mg melatonin
Kalciumvätefosfatdihydrat
Mikrokristallin cellulosa
Magnesiumstearat
Vattenfri kolloidal kiseldioxid
Pregelatiniserad stärkelse

4. Sedix

Sedix
FördelarNackdelar
+ Växtbaserat läkemedel för att underlätta insomning– Responsen på växtbaserade läkemedel kan variera mellan personer
+ Lämpligt för både vuxna och barn över 12 år
+ Innehåller ingen alkohol, glukos, laktos eller socker
+ Kan användas av personer med specifika kost- eller hälsobegränsningar
+ Hjälper till att förbättra sömnkvaliteten och uppnå återhämtning

Bästa sömntabletter för unga och personer kostbegränsningar: Sedix är ett växtbaserat läkemedel som introducerades i Sverige år 2016 och har blivit granskat av den europeiska läkemedelsmyndigheten. Detta gör det till ett pålitligt och säkert alternativ för att främja en god natts sömn.

Sedix är utformat för att passa både vuxna och barn över 12 år som behöver hjälp med att somna. En fördel med Sedix är att det inte innehåller alkohol, glukos, laktos eller socker, vilket gör det lämpligt även för personer med specifika kost- eller hälsobegränsningar.

Innehåll per portion

200 mg extrakt (som torrextrakt) av Passiflora incarnata L. Herba (motsvarar 700–1000 mg passionsblomma).
Mikrokristallin cellulosa
Povidon
Natriumstärkelseglykolat (typ A)
Hydrogenerad bomullsfröolja
Vattenfri kolloidal kiseldioxid
Trikalciumfosfat
Polyvinylalkohol
Titandioxid (E171)
Makrogol
Talk
Röd järnoxid (E172)
Hjälpämne i extraktet är maltodextrin

5. Lunixen

Lunixen
FördelarNackdelar
+ Främjar avslappning och underlättar insomning– Individuell respons kan variera, och vissa personer kan uppleva olika effekter eller biverkningar
+ Innehåller noggrant utvalda ingredienser för att främja en mer naturlig sömnprocess
+ Hjälper personer med svårigheter att somna, uppvaknanden under natten och sömnlöshe
+ Förbättrar sömnkvaliteten genom att förlänga sömndurationen och förbättra sömnens djuphet

Bästa insomningstabletten: Lunixen är ett sömnmedel som har utvecklats för att hjälpa personer med sömnproblem att få en bättre och mer återhämtande sömn. Det är ett receptfritt läkemedel som har visat sig vara effektivt för att göra det lättare att somna och förbättra sömnkvaliteten.

En av de främsta fördelarna med Lunixen är dess förmåga att främja avslappning och underlätta insomning. Det innehåller noggrant utvalda ingredienser som kan hjälpa till att lugna sinnet och främja en mer naturlig sömnprocess. Lunixen kan vara till stor hjälp för personer som har svårt att somna in, vaknar upp under natten eller lider av sömnlöshet.

Genom att använda Lunixen kan du förvänta dig en förbättring av sömnkvaliteten. Det kan hjälpa till att förlänga sömndurationen och förbättra sömnens djuphet, vilket leder till en mer återhämtad känsla när du vaknar upp på morgonen. En god natts sömn är viktig för att känna sig pigg, koncentrerad och redo att möta dagen.

Innehåll per portion

500 mg torrt extrakt från Valeriana officinalis L. (vänderot), radix, motsvarande 2–3 g vänderot.
Mikrokristallin cellulosa
Vattenfritt kalciumvätefosfat
Pregelatiniserad stärkelse
Vattenfri kolloidal kiseldioxid
Magnesiumstearat.
Polyvinylalkohol
Titandioxid (E171)
Makrogol
Talk
Indigokarmin (E132)
Röd järnoxid (E172)
Svart järnoxid (E172)

6. Core Good Night

Core Good Night
FördelarNackdelar
+ Innehåller ZMA – en kombination av zink, magnesium och vitamin B6 som kan ha fördelaktiga effekter för sömnkvalitet och återhämtning– Ej lämplig för veganer
+ Utvecklad av Svenskt Kosttillskott med fokus på kvalitet och noggrannhet– Kan behövas användas under en längre period för att märka bättre sömn

Bästa receptfria sömntabletterna med ZMA: Core Good Night från Svenskt Kosttillskott – ett kosttillskott utformat för att främja en god natts sömn. En viktig ingrediens i Core Good Night är ZMA, en kombination av zink, magnesium och vitamin B6 som kan ha fördelaktiga effekter för sömnkvalitet och återhämtning.

Core Good Night är utvecklat för att stödja avslappning och en hälsosam sömn. Med ZMA som en nyckelingrediens, kan detta kosttillskott erbjuda en balanserad dos av zink, magnesium och vitamin B6, som anses ha positiva egenskaper för att främja sömn och återhämtning.

Zink är viktigt för kroppens funktioner och kan spela en roll för reglering av sömncykeln. Magnesium kan bidra till att skapa en avslappnad känsla och underlätta insomning. Vitamin B6 är involverad i produktionen av signalsubstanser som påverkar sömncykeln.

Genom att ta Core Good Night kan du potentiellt uppleva fördelar för sömnkvaliteten och återhämtningen under natten. Det är viktigt att komma ihåg att resultaten kan variera mellan individer och att det är rekommenderat att följa de angivna doseringsanvisningarna för att uppnå önskade effekter.

Core Good Night är utvecklat med noggrannhet och är en del av Svenskt Kosttillskotts sortiment av produkter. Som med alla kosttillskott är det viktigt att läsa igenom produktinformationen noggrant och vid behov rådgöra med en läkare eller farmaceut innan användning.

Innehåll per portion

Ashwagandha 400 mg
– varav withanoloider 28 mg
L-Teanin 250 mg
GABA 250 mg
Citronmelissextrakt 10:1 250 mg
Havreextrakt (Avena sativa) 100 mg
Piperin (svartpepparextrakt) 3 mg
Biotin 500 µg 1000%
ZMA-bisglycinat
Magnesium (bisglycinat) 500 mg
– varav elementär mängd 60 mg 15%
Zink (glukonat) 15 mg 150%
Vitamin B6

7. Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt
FördelarNackdelar
+ Naturliga ingredienser– Vissa personer kan uppleva magbesvär eller huvudvärk
+ Produkten orsakar inte beroende eller abstinenssymptom
+ Användare vaknar piggare och mer utvilade

Pharbio Valerina Natt innehåller en kombination av valerianaextrakt och humleextrakt, två växtbaserade ingredienser som traditionellt används för att lindra sömnproblem. Valerianaextraktet hjälper till att reducera insomningsbesvär och förbättra sömnkvaliteten, medan humleextraktet bidrar till avslappning och minskad ångest.

En fördel med Pharbio Valerina Natt är att den inte orsakar beroende eller morgontrötthet, vilket är en vanlig oro för många sömnprodukter. Produkten är även fri från lugnande medel och melatonin, vilket kan vara fördelaktigt för de som föredrar en mer naturlig lösning för att förbättra sin sömn.

Innehåll per portion

80 mg extrakt av vänderot
86,7 mg extrakt av humle
25 mg extrakt av citronmeliss
Övriga innehållsämnen är laktosmonohydrat, potatisstärkelse, cellulosapulver, hypromellos, magnesiumstearat, kolloidal vattenfri kiseldioxid, makrogol, titandioxid [E171] (färgämne) och fast paraffin

Så här valde vi ut produkter

Vår process för att testa och välja ut produkter till våra ”Bäst i test”-listor är mycket noggran. Detta för att vi ska kunna säkerställa att vi rekommenderar de mest pålitliga och högkvalitativa produkterna till våra läsare. Här är några viktiga punkter som vi inkluderat i vår bedömning av ”Receptfria sömntabletter bäst i test”:

Användaromdömen

Vi tar hänsyn till verkliga användares erfarenheter och åsikter genom att analysera och sammanställa användaromdömen och recensioner från olika källor. Dessa ger oss insikt i hur produkterna fungerar i praktisk användning och hur användarna upplever dem.

Pris

Vi utvärderar produkternas prissättning för att se till att de erbjuder ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda. Vi strävar efter att inkludera produkter som är prisvärda och erbjuder bra valuta för pengarna.

Kvalitet

Vi undersöker noggrant produkternas kvalitet genom att analysera deras ingredienser, tillverkningsmetoder och tillförlitlighet. Vi letar efter produkter som är tillverkade av pålitliga tillverkare och som uppfyller höga kvalitetsstandarder.

Återförsäljare

Vi tar hänsyn till pålitliga återförsäljare och distributörer som säljer produkterna. Att välja produkter från etablerade återförsäljare bidrar till att säkerställa att våra användare har tillgång till äkta produkter och en pålitlig kundservice.

Receptfria

Vi fokuserar på receptfria produkter som är tillgängliga för allmänheten utan recept från läkare.

Köpguide Receptfria sömntabletter

Köpguide: Receptfria sömntabletter

Att välja rätt receptfria sömntablett kan vara en utmaning med tanke på det stora utbudet som finns tillgängligt. Här är en köpguide för att hjälpa dig att hitta rätt produkt baserat på dina sömnbesvär:

Identifiera dina sömnproblem

Förstå vilka specifika sömnproblem du upplever. Är det svårt att somna, vaknar du ofta under natten eller lider du av dålig sömnkvalitet? Genom att identifiera dina sömnsvårigheter kan du välja en produkt som riktar in sig på det specifika problemet.

Läs på om olika alternativ

Ta dig tid att läsa om de olika typerna av sömntabletter och deras verkningsmekanismer. Det finns olika ingredienser och formuleringar som kan vara mer lämpade för olika typer av sömnproblem. Till exempel kan produkter som innehåller melatonin vara mer lämpliga för att reglera sömncykeln (till exempel vid jetlag), medan produkter med valerianaextrakt kan hjälpa till att främja avslappning och insomning.

Konsultera en läkare eller farmaceut

Om du har underliggande medicinska tillstånd eller tar andra läkemedel är det alltid bäst att rådgöra med en läkare eller farmaceut innan du väljer en sömntablett. De kan ge dig råd baserat på din specifika hälsosituation och eventuella medicinska behov.

Ta hänsyn till säkerhet och biverkningar

Var noga med att läsa och följa anvisningarna för varje sömntablett. Observera eventuella varningar eller kontraindikationer och se till att du inte har några kända allergier eller överkänslighet mot några av ingredienserna. Kom ihåg att även receptfria sömntabletter kan ha potentiella biverkningar, så det är viktigt att vara medveten om dem.

Pris och tillgänglighet

Jämför priser och tillgänglighet hos olika återförsäljare. Det kan vara bra att läsa recensioner och jämföra priser för att hitta den mest prisvärda produkten som passar dina behov.

Starka receptfria sömntabletter som fungerar

Vi har sökt runt bland samtliga apotek för lagliga sömntabletter som är starka och fungerar utan recept.

Därför har vi numera uppdaterat vår lista, vilket vi gör så ofta vi bara kan för att våra läsare ska få en bra upplevelse när de besöker våra guider.

Vare sig du har svårt att sova eller söker efter information kring de olika apoteken eller hälsokostbutikerna så finns SverigeFitness.se här för dig.

Mer inom sömn för dig

Vanliga frågor och svar

Hur mycket sömn behöver en vuxen människa?

Enligt forskning och rekommendationer behöver en vuxen människa vanligtvis mellan 7-9 timmars sömn per natt för att upprätthålla optimal hälsa och välbefinnande. Det är dock viktigt att komma ihåg att den exakta sömnbehovet kan variera mellan individer. Vissa personer kan känna sig utvilade och fokuserade med mindre sömn, medan andra kan behöva mer än 9 timmar för att känna sig utvilade.


Hur snabbt verkar receptfria sömntabletter?

Receptfria sömntabletter kan variera i hur snabbt de verkar beroende på deras sammansättning och formulering. Vissa receptfria sömntabletter börjar verka inom cirka 30 minuter efter att de har tagits. Det är dock viktigt att notera att det kan finnas variationer mellan olika produkter och individer. Vissa sömntabletter kan behöva tas regelbundet under en längre tid för att uppnå en jämn och kontinuerlig förbättring av sömnen.

Vilka tabletter är bäst att sova på?

Det finns olika receptfria sömntabletter som anses vara effektiva för att främja sömn. Det bästa valet varierar dock beroende på individuella behov och kroppens reaktion på olika ämnen. Det är alltid rekommenderat att rådgöra med en läkare eller farmaceut för att få råd om vilka tabletter som kan vara lämpliga för dig.

Vilken medicin är bäst mot sömnproblem?

Det finns olika mediciner som kan användas för att behandla sömnproblem. Valet av medicin beror på den specifika typen av sömnproblem och individuella faktorer. Läkare kan ordinera olika typer av läkemedel såsom benzodiazepiner, icke-bensodiazepiner eller melatoninreceptoragonister beroende på situationen. Det finns att köpa receptfritt läkemedel för förbättrad sömn. Marknadens bästa receptfria sömntabletter hittar du i vårt bäst i test ovan.

Vad kan man ta istället för Imovane?

Om man vill undvika användningen av Imovane (zopiklon) finns det andra alternativ som kan övervägas. Exempel på alternativ kan receptfria sömntabletter som Melatan eller naturliga alternativ som Ashwagandha Premium.

Vad kan man ta istället för sömntabletter?

För personer som söker alternativ till traditionella sömntabletter kan det finnas naturliga eller icke-läkemedelsbaserade behandlingsalternativ. Till exempel kan man prova icke-farmakologiska metoder såsom att etablera en regelbunden sömnrutin, undvika koffein och elektroniska skärmar före sänggåendet eller delta i avslappningsövningar som meditation eller yoga. Det är alltid bra att rådgöra med en läkare för att diskutera de bästa alternativen för ens individuella behov.

Vilka sömntabletter är inte beroendeframkallande?

Produkter som innehåller melatonin eller växtbaserade ingredienser vara ett alternativ att överväga. Det är dock viktigt att komma ihåg att även dessa produkter kan ha individuella effekter och det är bäst att följa användningsanvisningarna och konsultera en läkare vid behov.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.