4 tips för att tvätta träningskläder på rätt sätt

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Kläder och utrustning » 4 tips för att tvätta träningskläder på rätt sätt

Senast Uppdaterat april 12, 2024 av John

Att tvätta dina träningskläder på rätt sätt kan vara avgörande både för att de ska hålla sig fräscha och för att förlänga deras hållbarhet mest möjligt.

Träningskläder kan vara kostsamma och att behöva kasta dem på grund av odör som inte vill släppa, eller på slitage för att de tvättats fel. Nedan har vi skapat en guide som tipsar dig om hur du tvättar dina träningskläder på rätt sätt.

Tips för att tvätta träningskläder på rätt sätt

1. Välj rätt temperatur

 • Kalla temperaturer: De flesta träningskläder tillverkas av syntetiska material som polyester och elastan, vilka är känsliga för värme. Tvätta dessa plagg i kallt vatten (cirka 30-40 grader). Lägre temperatur kan förhindra skador på fibrerna och bevara passformen.
 • Varma temperaturer: Använd endast varmare vatten (40-60 grader Celsius) om dina träningskläder är extremt smutsiga eller om tillverkaren rekommenderar det. Var dock försiktig, eftersom högre temperaturer kan krympa vissa material.

2. Välj rätt tvättmedel

 • Milda tvättmedel: Använd ett mildare tvättmedel som är speciellt framtaget för att skonsamt rengöra och skydda syntetiska material. Dessa tvättmedel hjälper till att bevara materialens egenskaper och förhindrar att färger bleknar.
 • Sporttvättmedel: För bästa resultat mot svett och lukt, överväg att använda ett tvättmedel som är speciellt framtaget för sportkläder. Dessa produkter är utformade för att effektivt bryta ner svett och kroppsoljor utan att skada tygets tekniska egenskaper.

3. Så torkar du dina träningskläder

 • Lufttorkning: Det bästa sättet att torka träningskläder är att hänga dem på tork i frisk luft. Undvik torktumlare då värmen kan skada elastiska fibrer och förkorta klädernas livslängd.
 • Undvik sköljmedel: Sköljmedel kan täppa till porerna i funktionsmaterial och minska deras förmåga att transportera bort fukt.

4. Hantera odörer/dålig lukt från illaluktande träningskläder

 • Förtvätt: Om dina kläder luktar illa även efter tvätt kan du blötlägga dem i en blandning av vatten och vitvinsvinäger (1 del vinäger till 4 delar vatten) innan tvätt. Vinägern hjälper till att neutralisera odörer.
 • Bakpulver: Ett annat tips är att strö lite bakpulver på kläderna före tvätt. Bakpulver fungerar som en naturlig deodorant och kan absorbera dåliga lukter.

Andra tips

 • Tvätta ofta: Låt inte smutsiga träningskläder ligga för länge innan de tvättas, eftersom svett och oljor kan bryta ner materialen snabbare.
 • Separera färger: Som med all annan tvätt är det viktigt att separera ljusa och mörka färger för att undvika färgöverföring.
 • Använd tvättpåse: För att skydda känsliga material och förhindra att kläder fastnar i varandra under tvättcykeln, kan det vara en bra idé att använda en tvättpåse.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du hjälpa till att förlänga livslängden på dina träningskläder samtidigt som du håller dem fräscha och rena. Träningskläder är en investering i din träning och hälsa, så det lönar sig att ta hand om dem på rätt sätt!

Vi har testat massa träningskläder

Vanliga frågor om att tvätta träningskläder

Hur tvätta illaluktande träningskläder?

Om dina kläder fortfarande luktar trots att du tvättar dem kan det vara en bra idé att antingen förtvätta dem i ättika eller strö över bikarbonat/bakpulver på kläderna innan tvätt. I vår artikel ovan kan du läsa mer om hur du gör för att bli av med dålig lukt på dina träningskläder.

Kan man tvätta träningskläder i 40 grader?

Ja, det går oftast bra att tvätta träningskläderna i 40 grader. Lägre temperaturer är mer skonsamma och oftast tillräckliga för att rengöra träningskläder. Undvik gärna att använda sköljmedel och för varmt vatten när du tvätta träningskläder.

Hur ska träningskläder tvättas?

För att tvätta träningskläder korrekt och effektivt, välj ett tvättmedel som är anpassat för syntetiska material eller ett speciellt sporttvättmedel, tvätta med kallt vatten för att skydda materialens funktionalitet och förhindra krympning, tvätta ofta och låt inte kläderna ligga otvättade, och använd en tvättpåse för att skydda kläderna.

Varför luktar mina träningskläder surt efter tvätt?

Surt luktande träningskläder efter tvätt kan bero på flera faktorer bland annat bakterier, rester av tvättmedel, eller att du använt sköljmedel. Använd inte sköljmedel som inte är anpassat för träningskläder.

Kan man torktumla träningskläder?

Ofta ska man inte torktumla träningskläder, särskilt de som är tillverkade av syntetiska material som polyester eller elastan. Värmen från en torktumlare kan skada dessa material genom att bryta ner fibrerna, vilket kan leda till att kläderna förlorar sin form och elasticitet. Dessutom kan höga temperaturer orsaka att vissa typer av träningskläder krymper eller att deras fukttransporterande egenskaper försämras. För att säkerställa att dina träningskläder håller sig i bästa möjliga skick, är det bäst att lufttorka dem.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.