Bästa BCAA 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Muskelbygge » Aminosyror » Bästa BCAA 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Oavsett om du precis börjat träna och håller ett lugnt tempo eller om du är en riktig gymråtta är det en god idé att tillföra protein i form av BCAA (Branched Chain Amino Acid). BCAA kan förbättra din prestanda under ditt träningspass, samtidigt som det kan hjälpa dig att återhämta dig efter träning.

På denna sida har vi listat marknadens bästa BCAA i vårt bäst i test av produkter innehållande de viktiga grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Vi kommer även att ge dig en omfattande guide som hjälper dig att välja ut den bästa BCAA för dig oavsett om du vill bygga muskler eller bara få en extra skjuts under ditt träningspass.

Sammanfattning av vårt BCAA Test:

  1. Gold Standard BCAA: Ny testvinnare. Innehåller magnesium, vitamin C, och Wellmune
  2. Core BCAA Powder: Bra pris och finns i flera smaker
  3. Optimum Nutrition Amino Energy: Tidigare bäst i test, innehåller en bra mängd grenade aminosyror
  4. Core BCAA Caps: Högt innehåll av L-Leucin
  5. Better YOU BCAA Pulver: Sötad med stevia

BCAA Bäst i test – Bästa BCAA 2024

Det finns hundratals BCAA produkter att välja mellan på nätet. För att hjälpa dig hitta de bästa produkterna har vi testat och betygsatt BCAA tillskott som finns tillgängliga på marknaden just nu. Slutligen har vi listat vinnarna i vårt BCAA bäst i test 2024 nedan. Läs vidare för att hitta din favorit.

1. Gold Standard BCAA

Gold Standard BCAA
FördelarNackdelar
+ Innehåller en bra ratio av L-leucin, L-isoleucin och L-Valin– Något dyrare
+ Innehåller magnesium, vitamin C, och Wellmune
+ Finns i flera olika smaker som alla är läskande goda
+ Bra användarbetyg

Vi har en ny BCAA bäst i test vinnare! En modern klassiker och ännu en produkt från OP. Optimum Nutritions Gold Standard-serie är en mycket populär serie med kosttillskott. Denna BCAA-produkt kommer i flera goda smaker till exempel äpple & päron, persika & passionsfrukt, samt cola.

Man har skapat en produkt med en högre koncentration av L-leucin. Här är de grenade aminosyrorna fördelade 2:1:1. Vilket innebär att det alltså finns dubbelt så mycket leucin i produkten än de övriga aminosyrorna.  

Gold Standard är något kostsammare än Amino Energy och det är egentligen enda anledningen till att vi placerar denna imponerande produkt på andra plats.

Förutom essentiella aminosyror har man förstärkt denna produkt med både magnesium och C-vitamin. Ett par ämnen som kan tillföras via kosten men som många av oss ofta kan behöva en extra boost av.

I Gold Standards BCAA har man dessutom tillsatt vad man kallar för Wellmune (beta-glukaner), som bland annat visar sig har positiva effekter på kolesterol och blodsocker.

  • OBS: Ny förpackning!

Näringsinnehåll per portion

L-Leucin 2600 mg
L-Isoleucin 1200 mg
L-Valin 1200 mg
Natriumklorid 260 mg
Wellmune 250 mg
Magnesium 66 mg
Vitamin C 19 mg

2. Core BCAA Powder

Core BCAA Powder
FördelarNackdelar
+ Bra pris– Flera av smakerna är något sötsliskiga och artificiella
+ Finns i många olika smaker
+ Höga användarbetyg

Tredje plats på listan går till Core BCAA Powder från Svenskt Kosttillskott. Som vanligt lyckas Svensk kosttillskott tillhandahålla en premiumprodukt till ett lågt pris. Den här produkten innehåller alla de tre grenade aminosyrorna men även en större koncentration av aminosyran L-leucin än av, L-isoleucin och L-valin.

Balansen 4:1:1 står för fyra delar L-leucin mot en del L-isoleucin och en del L-valin. Att produkten innehåller mer L-leucin än L-valin och L-isoleucin är fördelaktigt för att starta igång proteinsyntesen.

I Core BCAA powder har man även tillsatt en mängd vitamin B6. Vitamin b6 är ett bra tillskott eftersom ämnet hjälper kroppen att bryta ner och använda aminosyrorna i produkten.

Core BCAA Powder kommer i flera riktigt goda smaker. Det går att köpa storlekar från 400 gram till 800 gram för mycket förmånliga priser.

Ett plus i kanten för denna produkt är att den framställs av glukos som utvinns ur majs och är på så vis 100% vegansk.

Näringsinnehåll Per Portion

Energi 40 kcal
Fett 0 g– varav mättat fett 0 g
Kolhydrater 0 g– varav sockerarter 0 g
Protein (fria aminosyror) 10 g
Salt 0 g
Aminosyror 9960 mg

3. Optimum Nutrition Amino Energy

Optimum Nutrition Amino Energy
FördelarNackdelar
+ Innehåller en bra mängd grenade aminosyror– Bör ej användas av gravida och ammande
+ Innehåller även c-vitamin och en hög dos L-glutamin– Något dyrare
+ Innehållet av koffein piggar upp under gympasset

För den som är bekant med kosttillskott är det troligtvis ingen större överraskning att en produkt från Optimum Nutrition har lyckats knipa en plats i vår lista över bästa BCAA 2024. Amino Energy är en av marknadens mest populära amino acids och vi förstår varför.

Med ett innehåll av våra viktigaste grenade aminosyror, vitamin-C, koffein, samt andra essentiella aminosyror (protein) som L-Arginin, L-Tyrosin och L-Histidin är denna produkt en riktig premiumprodukt. Vi uppskattar ration av L-leucin, L -isoleucin och L-valin, och att man dessutom tillsatt en stor mängd L-Glutamin. Vilket gör att man kan eliminera behovet av att köpa extra tillskott av L-glutamin, eller av c-vitamin för den delen.

Amino Energy finns i flera goda smaker som ananas, vattenmelon, äpple och cola. Denna BCAA dryck släcker törsten otroligt bra och är en fröjd för den törstige under gympasset. Koffeinet i produkten gör den utmärkt att inta under träning men rekommenderas av samma anledning ej till gravida eller ammande.

Om du vill få ut maximalt av din BCAA kan vi rekommendera dig att prova på denna fantastiska produkt från Optimum Nutrition.

  • OBS: Ny förpackning!

Näringsinnehåll per portion

Energi 30 kcal
Vitamin C 24 mg
L-Leucin 1000 mg
L-Valin 500 mg
L-Isoleucin 500 mg
L-Glutamin 1000 mg
L-Arginin 500 mg
Taurin 500 mg
L-Tyrosin 250 mg
L-Histidin 200 mg
L-Lysin 200 mg
Koffein 100 mg
Grönt te extrakt 100 mg
Grönt kaffe extrakt 25 mg

4. Core BCAA Caps

Core BCAA Caps
FördelarNackdelar
+ Lätta att ta med– BCAA kapslar blir dyra i längden (sett till kostnad per portion)
+ Man behöver inte fundera på smak
+ Högt innehåll av L-Leucin

Bästa BCAA kapslar: I likhet med vår listetta är Core BCAA Caps en produkt från Svenskt kosttillskott. Detta kosttillskott är perfekt för dig som vill få i dig BCAA på ett enkelt sätt utan att behöva tänka på smak eller liknande. Dessutom är det ett enkelt BCAA tillskott att bära med sig om man vill slippa krångla med pulver.

Svenskt Kosttillskott har lyckats göra de bästa BCAA-kapslarna med en patenterad teknik som gör att de aktiva ingredienserna absorberas i högre grad. Produkten innehåller tre typer av BCAA som fördelats i följande ratio 8:1:1. Det innebär att man har åtta gånger så mycket L-Leucin i produkten som L-isoleucin och L-valin.

En portion av Core BCAA Caps innehåller totalt 2400 mg aminosyror och har dessutom ett tillskott av vitamin b6 för optimal upptagningsförmåga.

Näringsinnehåll per portion

BCAA 8:1:1 2400 mg
L-leucin 1920 mg
L-isoleucin 240 mg
L-valin 240 mg
Vitamin B6 (pyridoxin) 2.1 mg

5. Better YOU BCAA Pulver

Better YOU BCAA Pulver
FördelarNackdelar
+ Bra innehåll av de tre aminosyrorna– Något dyr
+ Riktigt bra smak– Inte så många smaker
+ Sötad med stevia

Bästa BCAA med stevia: Better You BCAA Pulver är en riktigt bra produkt för dig som vill använda ett BCAA tillskott sötad med stevia. Stevia är ett utmärkt alternativ för dem som inte gillar smaken av aspartam eller helt enkelt föredrar naturliga alternativ.

Better You BCAA-pulver innehåller alla tre BCAAs i förhållandet 6:1:1 samt där man har mer L-leucin än övriga grenade aminosyror. Produkten är en riktig favorit bland användarna hos Svenskt kosttillskott och precis som personerna i vårt test av BCAA tillskott vittnar användarbetyg om att produkten är ovanligt välsmakande.

Better You BCAA pulver är precis vad den säger sig vara, BCAA utan övriga ingredienser. Rekommenderad dagsdos är 1 – 3 skopor per dag blandat med vatten.

Näringsinnehåll per portion

Energi 28 kcal
BCAA 6:1:1 8000 mg
L-leucin 6000 mg
L-valin 1000 mg
L-isoleucin 1000 mg
Hitta rätt BCAA för dig

Köpguide: Hitta rätt BCAA för dig

Hos SverigeFitness.se gör vi omfattande undersökningar innan vi skapar våra topplistor. Det innebär att vi läser på om produkterna i fråga och framförallt sätter vi produkter på prov, till exempel under våra egna träningspass.

I våra tester tar vi särskilt hänsyn till saker som kvalité, smak och pris. För att göra det enkelt för dig att välja bästa bcaa för dig, har vi skapat en lista med saker som kan vara bra att ha i åtanke när man väljer.

Kvalité (innehåll av grenade aminosyror BCAA)

Genom att noggrant kontrollera innehållet i produkterna, och se till att de kommer från en tillverkare med gott rykte, samt själva prova produkten kan man skilja agnarna från vetet när det kommer till BCAA.

I en BCAA av god kvalitet ser vi gärna en högre dos L-Leucin än övriga aminosyror då det är den mest effektiva. Det här kan man till exempel se hos vår listetta i BCAA bäst i test Optimum Nutrition Amino Energy där det finns två gånger mer L-leucin än L-isoleucin och L-valin.

BCAA effekter av en produkt med god kvalité ska inkludera god återhämtning och bevarande av muskelmassa.  

Pris

En riktigt bra BCAA effekt behöver inte innebära hål i plånboken men visst kan det vara så att ett BCAA-tillskott av god kvalité kostar en aning mer än ett som är mindre bra.

För att hitta bästa möjliga priser på BCAA är det en god idé att kontrollera olika webbshoppar. Man bör även ta hänsyn till eventuell fraktkostnad. På somliga sidor kan ett visst BCAA pulver kosta några tior mer än på en annan sida, men komma med fri frakt och därmed bli billigare som total. Om du väljer en av bästa BCAA produkterna i vårt bäst i test så har vi redan gjort jobbet åt dig.

Smak

Livet är för kort för att plåga i sig någon äcklig smörja oavsett hur bra det är för kroppen. Med dagens utbud av BCAA är detta inte längre ett problem. När det kommer till BCAA aminosyror så finns det många olika smaker att välja mellan och du kommer helt klart kunna hitta flera olika smaker som passar dig.

Dosering

Omkring 5 gram till 10 gram BCAA tillskott är vanligtvis en lagom dos. Bäst gör du dock i att följa rekommendationerna som medföljer den BCAA du använder. Du kan naturligtvis även välja att ta lite mindre eller att ta mer. Du behöver dock inte tänka att du nödvändigtvis behöver fylla hela ditt dagsbehov av BCAA med BCAA tillskott då du även får i dig en del via din dagliga kost.

Så använder du Branched-chain aminosyror

Det finns många tillfällen när den här formen av kosttillskott är optimal. För den som tränar styrketräning är det ett utmärkt sätt att se till att reparera musklerna mellan träningspass och för den som går på en diet som innebär ett kaloriunderskott är det ett perfekt verktyg att hjälpa till att bevara muskelmassan.

De grenade aminosyrorna kan intas när som helst på dagen men gärna under ett träningspass. För den som går på periodisk fasta kan BCAA även vara ett bra alternativ till vanligt proteinpulver då det ofta innehåller mycket lite energi trots att det ger mycket extra kraft.

Otello testar Bcaa

BCAA eller EAA?

Det finns 9 olika typer av aminosyror som man endast kan tillgodogöra sig i form av tillskott och livsmedel. Dessa kallas essentiella aminosyror. För den som tränar för att bygga muskler är ett intag av protein avgörande och specifikt de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka själv.

När du köper tillskott kan du välja mellan följande:

  • BCAA (innehåller de viktigaste essentiella aminosyrorna leucin, isoleucin och valin).
  • EAA (innehåller även de tre ovanstående aminosyrorna men totalt alla essentiella aminosyror som ingår i protein leucin, lysin, fenylalanin, treonin, valin, histidin, isoleucin, tryptofan och methionine).

Huruvida du väljer BCAA eller EAA är upp till dig, en del menar att EAA är det bättre alternativet då tre av nio aminosyror inte gör något på egen hand, medan andra står upp för att BCAA ger dig de viktigaste tre aminosyrorna där L-leucin startar proteinsyntesen.

Köpa BCAA kapslar eller pulver?

BCAA kommer både pulverform och kapselform. Vi har valt pulver som vår favorit därför att det ger en snabb effekt under olika former av träning som löpning och styrketräning.

Dessutom är smaken god och kan ses som en belöning i samband med träning. Ett gott och bra alternativ till läsk!

Om du dock är en person som föredrar att hålla dig till vatten under träningspasset så kan BCAA kapslar vara ett bra alternativ.

Mer aminosyror

Vanliga frågor och svar

Vad är BCAA?

BCAA står för Branched Chain Amino Acids vilket på svenska översätts till grenade aminosyror. Detta är en uppsättning aminosyror som ingår i protein och som kroppen inte kan tillverka själv men som krävs för att kroppen ska kunna bygga muskler. Det innebär att du måste få i dig dessa aminosyror genom kosten eller tillskott.

När ska man använda BCAA?

De essentiella aminosyrorna (BCAA) kan tillföras när som helst på dagen men tas med fördel innan träningen eller under ett träningspass då BCAA innehåller tre aminosyror som hjälper till med återhämtning och kan ge mer energi under passet. BCAA behöver inte brytas ner av kroppen utan tas upp direkt och ger effekt.

Måste man ta BCAA när man tränar?

Nej, det är fullt möjligt att få i sig tillräckligt med BCAA genom kosten. Om du tränar hårt kan det dock BCAA tillskott vara ett enkelt sätt att boosta mängden och säkerställa att man får i sig tillräckligt.

Hur mycket BCAA ska man ta?

Det beror på produkten i fråga. Följ allt rekommenderad dos som anges på förpackningen. Vanligtvis rekommenderas en skopa om 5 – 10 gram produkt. För en kvinna är den totala rekommenderade dagsdosen runt 9 gram och för en man 12 gram.

Är all BCAA sötad med sötningsmedel?

Nej, för de som önskar finns det helt smakfri BCAA utan sötningsmedel. Det finns även naturliga varianter såsom stevia. Det hittar du till exempel i Better You BCAA pulver.

Vad är ett bra BCAA?

När du väljer det bästa BCAA-preparatet för dig är det viktigt att titta på sammansättningen och att produkten innehåller en bra mängd BCAA. Leucin är den aminosyra som startar proteinsyntesen och därför innehåller en hel del BCAA produkter extra mycket av denna aminosyra.Vi rekommenderar dig att ta BCAA ur vårt bäst i test då de är populära, testade produkter med många nöjda användare. Ett bra val helt enkelt!

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.