Bästa Glutamin – Bäst i test och köpguide 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Muskelbygge » Aminosyror » Bästa Glutamin – Bäst i test och köpguide 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Är du på jakt efter marknadens bästa glutamin 2024? Då har du kommit rätt! Vi i redaktionen har testat och recenserat de bästa produkterna på marknaden just nu. L-glutamin är ett av de viktigaste aminosyrorna för muskeltillväxt och återhämtning, och det finns idag flera utmärkta produkter att välja mellan. I denna artikel guidar vi dig genom alltifrån vilka egenskaper som bästa L-glutamine tillskott bör ha, till vilka doseringar och näringsinnehåll som bör vara fokus. Inte minst ger vi dig vår bästa bäst i test rankning av de bästa produkterna på marknaden och en utförlig köpguide. Ett måste för dig som funderar på att använda glutamintillskott.

Sammanfattning av vårt Glutamin Test:

  1. Core Glutamine från Svenskt kosttillskott: Testvinnare, innehåller en bra dos kvalitativt L-glutamin
  2. Healthwell Glutamin Pulver: Blandas lätt med vatten eller dryck
  3. Core Glutamine Caps: Håller hög kvalitet och ger effekt
  4. Holistic Glutamin: Högkvalitativt glutamin

Testvinnare – Bästa L-Glutamin 2024

Nedan finner du de absolut högst rankade L-glutamine tillskotten bland vår testpanel och andra användare. Alla produkter är handplockade för sina specifika egenskaper och är lämpliga som kosttillskott.

1. Core Glutamine från Svenskt kosttillskott

Core Glutamine från Svenskt kosttillskott
FördelarNackdelar
+ Innehåller en bra dos kvalitativt L-glutamin– Smakar lite sött när den blandas i vatten
+ Lågt pris som passar de flesta budgetar
+ Köp fler – spara mer
+ Välkänt varumärke känd för bra kvalitet

Beskrivning:

Första plats och vinnare i vårt test av bästa glutamin blir Core Glutamine från Svenskt kosttillskott. Detta är inte enbart en utmärkt produkt sett till priset, den som köper denna produkt får även ett kvalitativt tillskott av glutamin.

Core Glutamine innehåller 100% L-glutamin och endast 5 gram per dag ger dig en lagom stort tillskott av aminosyran för att bidra till ökad muskelpump, och hjälpa den som utsätts för hård träning.

En påse med 250 g Core Glutamine går inte loss på mer än 99 kronor, men om du passar på att köpa flerpack kommer du att kunna få dubbla mängden för endast 169 kr. Köper man för högsta pris blir det en kostnad på 1,98 kr per dag/portion.

2. Healthwell Glutamin Pulver

Healthwell Glutamin Pulver
FördelarNackdelar
+ Innehåller högkvalitativt glutamin– Portionerna på 3 g är lite små
+ Blandas lätt med vatten eller dryck
+ Bra betyg från användare
+ Bra pris per portion

Beskrivning:

Healthwell Glutamin Pulver skiljer sig mycket lite från Core Glutamine ifrån Svensk Kosttillskott. Båda produkterna består av 100% rent glutamin i pulverform och används på liknande vis. Den främsta skillnaden mellan produkterna är den rekommenderade mängden per dag 3 gram glutamin av den här jämfört med 5 gram av listettan.

En annan sak som skiljer Healthwell Glutamin pulver från Cores variant är att den kostar lite mer. Följer man den rekommenderade dosen på 3 gram är det endast 1,49 kr per portion, men ska man matcha den vanligtvis rekommenderade dosen på 5 gram är priset snarare 2,40 kr per portion.

3. Core Glutamine Caps

Core Glutamine Caps
FördelarNackdelar
+ Smakar inget– Inte lämpliga för veganer och vegetarianer
+ Lätta att svälja– Dyrare än glutamin pulver
+ Perfekt för den som är på resande fot– Krävs många kapslar
+ Håller hög kvalitet och ger effekt

Beskrivning:

Dessa l-glutamine kapslar från märket Core innehåller rent glutamin och är utmärkta för dig som vill ta glutamin utan att behöva kämpa med smaken eller hälla i dig extra blandningar under dagen.

Kapslarna har lite sämre upptagningsförmåga än pulver, och du behöver även ta ett stort antal kapslar per dag för att komma upp i rekommenderad dos, varför de Core kapslar med glutamin endast når en 3:e plats i detta bäst i test.

4. Holistic Glutamin

Holistic Glutamin
FördelarNackdelar
+ Högkvalitativt glutamin– Dålig smak
+ Användarvänlig förpackning
+ Blandas lätt i dryck utan att klumpa

Beskrivning:

Holistic Glutamin är en kvalitetsprodukt som dessvärre inte kommer få den uppmärksamhet den egentligen kanske förtjänar. Det beror på att smaken helt enkelt går att dölja om du inte har en smakstark juice att svälja ner det med.

Det är synd med smaken, för sett till produkten övriga egenskaper håller den hög kvalitet. Holistic Glutamin är en produkt med 100% rent glutamin som ger den som tränar hårt en ordentlig boost av en av kroppens viktigaste essentiell aminosyra.

En förpackning om 400 gram går loss på 279 kronor, vilket gör det till ett överkomligt pris om man följer den rekommenderade dosen på 3 gram (per dag), men vill man ha mer springer kostnaden iväg fort.

Trots detta når Holistic glutamintillskott vår topplista då vi märkte stor skillnad vid användning och när vi väl hittat rätt dryck att blanda glutaminet med så var smaken ingen big deal.

Fler tester av aminosyror

Så här gjorde vi testet

Glutamin är en produkt som är lätt att testa och efter att vi gjort en noggrann undersökning av vilka glutamintillskott som finns på marknaden och vilka som kändes lovande valde vi ut 10 produkter. Dessa handplockades beroende på användarbetyg, pris, andra testlistor, hur mycket glutamin per produkt, kvalitet, varumärke och andra relevanta faktorer.

De 10 produkterna testades av personer med tidigare erfarenhet av aminosyran och valla fick poängsätta produkten. De mest omtyckta produkterna med högst poäng nådde topplistan ovan.

Vad är L-Glutamin?

L-Glutamin är en av de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver för att bilda protein och bibehålla muskulaturen. Det spelar även en viktig roll i immunförsvaret och bidrar till att bibehålla en god balans i mag-tarmkanalen och kan till exempel motverka läckande tarm. L-Glutamin tas ofta som kosttillskott för att bibehålla muskler under hård träning eller på grund av ökat behov av glutamin i kroppen vid bantning.

Vem bör använda L-Glutamin?

L-Glutamin är en viktig aminosyra och bör egentligen användas av alla som bryr sig om sin hälsa och vill bibehålla eller öka muskelmassan. Om du tränar mycket och/eller bantar kan L-Glutamin vara ett bra kosttillskott för att bibehålla muskelmassan.

När vi tränar högintensivt frigörs glutaminet och skickas ut i blodet för att nå de vävnader som har behov av det. Därför kan ett tillskott av L-glutamin vara fördelaktigt kosttillskott för den som tränar.

Köpguide L-Glutamine

Köpguide L-Glutamine

När det kommer till att köpa L-Glutamine så handlar det sällan om att ha en stor budget. Priset är förstås en faktor men då det finns ett gott utbud av glutamintillskott i den lägre prisklassen behöver man knappast öppna den stora plånboken för att få tag i kvalitet. Istället tycker vi att man bör ta hänsyn till följande faktorer när man köper sitt glutamintillskott:

Form

Glutamintillskott finns i flera former. Det är relativt vanligt att ta l-glutamin som pulver blandat i dryck. Det kan vara ett bra alternativ för den som gillar att inta l-glutamin på tom mage tillsammans med morgonens första vattenglas. Om man däremot har svårt för smaken eller vet med sig att man ofta är på resande fot så kan kapslar vara ett bättre alternativ. Här bör du låta din egna preferens avgöra.

Smak

Väljer du kapslar så bör inte smak vara en faktor, men när det kommer till L-glutamin pulver är det viktigt. Du ska helst kunna blanda ditt L-glutamine i rent vatten och få ner det utan besvär. Men om det inte går, och inte ens pressad citron hjälper – då rekommenderar vi att du väljer en att köpa en annan produkt. Smaken är naturligtvis svår att bedöma utan att själv smaka, men här rekommenderar vi att du tar hänsyn till recensioner av produkten.

Kvalitet

Det bästa och billigaste är inte alltid detsamma som bäst. Detta gäller även för kosttillskott, så se till att läsa in dig på var bilden av produkten. Framförallt bör du se till att det glutamintillskott du använder faktiskt består av 100% rent glutamin och gärna från ett varumärke känt att tillhandahålla kvalitet.

Fördelar med tillskott av Glutamin

Det finns flera fördelar med att använda L-glutamin. Nedan listar vi de främsta.

  • Glutamin är viktigt för celldelning
  • Glutamintillskott har visat sig kunna minska inflammation i kroppen vid fetma
  • Hjälper till att bygga bättre muskler och bibehålla dem under bantning när man annars kan få brist på glutamin
  • Studier har visat att l-glutamin kan öka immunförsvaret och på så vis bibehålla hälsan
  • L-glutamintillskott kan minska sötsuget och på så vis undvika bantningsrelaterad depression
  • Hjälper till med kroppens återhämtning

Biverkningar av l-glutamin

Biverkningar av l-glutamin är sällsynta och milda. De vanligaste biverkningarna är magproblem som diarré eller förstoppning. Om du upplever några biverkningar kan du behöva minska dosen tills kroppen vant sig vid glutaminet.

Återhämtning från dessa milda biverkningar är snabb och många upplever att de fort vänjer sig vid att ta glutamin och att biverkningar därefter avtar.

Sammanfattning

Glutamin är en viktig aminosyra som bör användas av alla som bryr sig om sin hälsa. Om du träning ingår i din livsstil, eller bantar kan l-glutamin vara ett bra kosttillskott. När det kommer till att köpa glutamintillskott, bör man ta hänsyn till pris, form, smak och kvalitet.

L-Glutamin har flera fördelar, bland annat att det kan minska inflammation i kroppen och hjälper till med återhämtning. Biverkningar av l-glutamin är sällsynta och milda och nästan alltid snabbt övergående.

Första platsen för bästa glutamin i vårt test vanns av Core Glutaminpulver. En kvalitativ produkt med mild smak och stor effekt, till ett lågt pris.

Mer för muskelbyggaren

Vanliga frågor om L-glutamine

Vilket glutamintillskott är bäst?

Bästa glutamin pulver vann Core glutamin pulver från Svensk kosttillskott. Detta är det bästa glutaminet på marknaden just nu och innehåller 100 rent glutamin till ett lågt pris. Att ge kroppen vad den behöver för att hålla sig i form vid träning ska inte vara dyrt!

Vad är det för skillnad på glutamin och L-glutamin?

L-glutamin är ett aminosyrakomplex som bildas i levern och bör vara en viktig del av alla människors dagliga kost. L-glutamin består både av glutamin, en essentiell aminosyra, samt andra aminosyror som bildar glutamin.

Vad gör l-glutamin för mig?

L-glutamin är viktigt för celldelning och immunförsvar, och kan hjälpa till att bibehålla muskler vid bantning och när man tränar hårt. Det kan även hjälpa till med kroppens återhämtning och verka gott för tarmhälsan ( till exempel motverka läckande tarm).

När på dagen ska man ta glutamin?

När du ska ta L-glutamine varierar men vi rekommenderar att du tar den på tom mage på morgonen. Annars kan du ta det mellan måltider.

Hur ofta ska man ta L-glutamin?

Hur ofta du bör ta l-glutamin varierar beroende på ditt mål, men för att motverka brist på glutamin är det vanligt att man tar kosttillskottet dagligen.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.