Bästa L-lysin tillskott 2023

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Muskelbygge » Aminosyror » Bästa L-lysin tillskott 2023

Senast Uppdaterat augusti 15, 2023 av John

Det finns massa l-lysin tillskott att välja mellan. Vilket är bäst? Det beror på vem du frågar. I denna artikel listar vi de bästa l-lysintillskotten just nu, baserat på recensioner och användarupplevelser, samt vårt egna test. Vi kommer även att göra en kort genomgång av vilka fördelar som talar för att ta l-lysin som ett kosttillskott. Låter det intressant? Kolla in vårt L-lysin bäst i test nedan för att hitta din produkt och läs mer om ämnet nedan.

Sammanfattning av vårt L-lysin Test:

  1. Core L-lysin: Testvinnare, Bidrar till förbättrad kvalitet på hud, hår och naglar
  2. Core Lysine Pulver: Pulver som kan blandas med dryck
  3. Solgar L-Lysine 1000 mg: Välkänt varumärke med god effekt
  4. Better You Premium L-Lysin Caps: Innehåller zink som ökar upptagningsförmågan
  5. Healthwell Lysin 500: Lättsvalda kapslar

Testvinnare L-lysin bäst i test 2023

L-lysin är en essentiell aminosyra som är viktig för kroppen. Den finns naturligt i kött, fisk och ägg, men kan också tas som ett kosttillskott. L-lysin har flera funktioner i kroppen, bland annat bidrar den till att bilda proteiner, hormoner och enzymer.

Dessutom är l-lysin viktigt för att bibehålla god hälsa och en stark immunförsvar. Då l-lysin är en essentiell aminosyra kan kroppen inte själv kan tillverka behöver den tillsättas via kost och/eller kosttillskott. Därför har vi testat de l-lysin tillskott som marknaden erbjuder och listat de bästa åt dig.

1. Core L-lysin

Core L-lysin
FördelarNackdelar
+ Bra pris– Inte lämplig för veganer
+ Högt användarbetyg
+ Bidrar till förbättrad kvalitet på hud, hår och naglar

Beskrivning:

Core Lysine vinner utan tvekan detta L-lysin test. Här har du ett enkelt paketerat tillskott till ett bra pris. Med en rekommenderad dos på 1 kapsel per dag räcker burken i mer än 3 månader. En kostnad som inte uppgår till mer än 1,19 kronor per dag! Otroligt med tanke på att detta högdoserade tillskott gör skillnad för många.

Alla i testpanelen märkte mer eller mindre effekt på hår, hud, och naglar när vi provade L-lysin tillskott, och detsamma gäller för Core Lysine. Här styrks vi även i vårt betyg av de många användare som recenserar produkten och vittnar om förbättrad kvalitet på hår och naglar men framförallt på hud där man till exempel ser minskat munsår och liknande problem.

L-Lysin är ett kosttillskott som passar alla och med Core Lysine kapslar får även de användare med lägre budget möjlighet att använda sig av ett kvalitativt kosttillskott.

2. Core Lysine Pulver

Core Lysine Pulver
FördelarNackdelar
+ Pulver som kan blandas med dryck– Inte så lätt om man är på resande fot
+ Högdoserat– Svårare att dosera än med kapslar
+ Billigt
+ Bra upptagningsförmåga

Beskrivning:

Om du har svårt för att svälja tabletter och kapslar så är Core Lysine pulver ett bra val för dig. Produkten ges i pulverform vilket innebär att du mixar pulvret med vatten, juice eller annat dryck. Core Lysine är dessutom glutenfri samt utan socker och laktos.

Förutom att du slipper svälja en kapsel är en bra fördel med Core Lysine pulver själva upptagningsförmågan. Det går nämligen snabbare och är mer effektivt att ta kosttillskott på det här viset.

Den som följer rekommenderad dos kommer ha en portionskostnad på så lite som 1,19 kronor (exakt samma pris som i kapselform) men du får nästan 3 gånger så mycket L-lysin per dos. Ett bra sätt för dig som vill ha i dig en högre dos av denna essentiell aminosyra.

3. Solgar L-Lysine 1000 mg

Solgar L-Lysine 1000 mg
FördelarNackdelar
+ Kraftfulla kapslar med 1000 mg L-lysin– Dyrare
+ Välkänt varumärke med god effekt– Något stora att svälja
+ 100% veganskt

Beskrivning:

Solgar L-Lysine 1000 mg är ett högkvalitativt kosttillskott som kan bidra till bättre kvalitet på hud, hår och naglar. Användare av Solgar L-Lysine uppger sig få bukt med munsår lättare, upplever att de har färre gråa hårstrån, och menar att naglar växer snabbare och känns starkare.

Som om inte det vore nog för att stärka den här produktens effektivitet kan vi även säga att flera personer i vår testpanel har denna produkt som sin favorit. Dock lyckas inte Solgar L-Lysin slå sig in på varken första eller andra plats, och det handlar helt enkelt om priset som ligger omkring det dubbla per dag jämfört med de två produkterna från Core. Dessutom får du dubbel dos för mindre pris om du köper Core Lysine pulver istället för dessa kapslar från Solgar.

Men! Om du är en person som har råd att lägga några kronor extra, och vill ha något kraftfullare än listettan utan att behöva använda dig av pulver, då är Solgar L-lysin ett bombsäkert val! Dessutom helt vegansk, till skillnad från Cores L-lysin kapslar.

4. Better You Premium L-Lysin Caps

Better You Premium L-Lysin Caps
FördelarNackdelar
+ Innehåller zink som ökar upptagningsförmågan– Lågdoserat
+ Innehåller spirulina– Dyrare
+ Lämpligt för veganer

Beskrivning:

L-lysin kapslar från Better You är en utmärkt produkt för den som vill vara säker på att maximera upptaget. Den här produkten innehåller 500 mg L-lysin per kapsel och har även tillsatt zink som ska hjälpa till med upptagningsförmågan.

Om det här kosttillskottet är en del av din dagliga rutin behöver du således inte komplettera med andra zinktillskott då zinket i detta tillskott med största sannolikhet kommer öka upptagningen av samtliga tillskott du tar i samband med detta.

En burk av Better You L-lysin 500 innehåller 100 kapslar men då de är relativt lågdoserade innebär det att du kan behöva ta minst 2 för önskad effekt. Det gör att priset drar iväg en aning och kan kosta dig mellan 2,19 till 4,38 kronor per dag vilket är avsevärt högre. Men då slipper du förstås köpa ett separat zinktillskott. Plus i kanten för innehållet av spirulina!

SLUTSÅLD

5. Healthwell Lysin 500

Healthwell Lysin 500
FördelarNackdelar
+ Billigt (per burk)– Dyrt sett till mängden L-lysin
+ Välkänt varumärke som håller god kvalitet– Lågdoserat
+ Lättsvalda kapslar

Beskrivning:

Om du inte har behov av ett särskilt kraftfull L-lysin tillskott så kan Healthwell Lysin 500 vara mer än tillräckligt för dig. Det här är ett lågdoserat L-lysin tillskott som också håller det lägsta priset per rekommenderad dos. Denna produkt bör du därför välja om du vill ha ett kosttillskott som både är effektivt till ett lägre pris.

Healthwell Lysin 500 innehåller 500 mg L-lysin per kapsel vilket bör räcka för en person som har ett lågt L-lysin behov. Kvaliteten på detta tillskott är god, och det kan vara så att 500 mg är tillräckligt för en del för att märka skillnad, det vittnar t ex ett par användare ur vår testpanel om. Om du är ute efter en högre dosering skulle vi dock rekommendera dig att kika längre upp på listan.

Kort om L-lysin

L-lysin är en essentiell aminosyra, vilket innebär att den är nödvändig för att kroppen ska fungera ordentligt men inte kan produceras av kroppen på egen hand. L-lysin spelar en viktig roll i flera metaboliska processer, inklusive produktionen av kollagen och absorptionen av kalcium. Den är också nödvändig för korrekt tillväxt och utveckling.

Som essentiell aminosyra behöver kroppen l-lysin för att upprätthålla nivåerna av L-karnitin, som ansvarar för att transportera fettsyror till mitokondrierna för att användas för energiproduktion. L-lysin är också inblandat i produktionen av hormoner och enzymer.

Många människor tar l-lysintillskott för att förebygga eller behandla förkylningssår. L-lysin har också visat sig vara effektivt vid behandling av ångest och schizofreni.

L-lysin finns bland annat i livsmedel som kött, fisk, grönsaker och baljväxter, och det finns även i form av kosttillskott. Personer som inte får i sig tillräckligt med L-lysin genom kosten kan drabbas av hälsoproblem som trötthet, muskelsmärta, håravfall och anemi. Därför är l-lysin ett viktigt näringsämne för den allmänna hälsan och välbefinnandet.

Fler tester inom aminosyra

L-lysin köpguide

L-lysin är en av de essentiella aminosyrorna och kommer således finnas med i produkter som är avsedda att tillhandahålla dessa.

Det kan dock finnas anledning att ta ett specifikt l-lysin tillskott om du inte använder andra produkter med essentiella aminosyror eller vill vara säker på att skörda de fördelar detta tillskott kan bidra med. Här är vad vi anser att du ska ta hänsyn till när du köper ett l-lysin tillskott:

Kvalitet & innehåll

L-lysin bör vara av hög kvalitet och borde enligt vår mening innehålla minst 500 mg L-lysin per dos. En bättre variant skulle dock vara att välja ett tillskott som innehåller mer än så. Gärna omkring 1000 mg.

Du bör även ta hänsyn till om produkten är vegetabilisk eller inte. En del kapslar görs av animaliska produkter, så kallat bovint gelatin.

Kapslar eller pulver?

L-lysin bör vara lättsvald och i den form som du känner dig bekväm med att inta den i. Du borde därför vara noga med att välja den produkt som passar dina behov bäst. Om du har svårt att svälja kapslar bör du till exempel kika på ett pulver som du kan blanda upp i både vatten och smoothies efter behag.

Pris

I vårt bäst i test tar vi inte enbart hänsyn till kvalitet utan även pris, och vi tycker du bör göra detsamma. Det bästa l-lysin tillskottet är det som både innehåller hög kvalitet och har ett lägre pris per dos.

Tänk dock på att en del kosttillskott kan vara mer högdoserade och därför bli billigare per dos, det är inte bara priset per produkt du bör ta hänsyn till. Dessutom kan en del kosttillskott med lysin vara kombinerade tillskott och därför kosta några kronor mer men i längden bli billigare än att köpa de olika ämnena separat.

Hur gjorde vi testet

När vi ska testa kosttillskott är vi alltid noga med att först av allt kontrollera vilka varumärken som finns på marknaden. Här gör vi en avstämning av populära produkter, produkter från välkända varumärken och produkter som skiljer sig ur mängden på ett eller annat sätt.

Då det är omöjligt att på ett seriöst vis personligen testa alla tillskott under en tillräckligt lång period baserar vi vårt första urval på faktorer som:

  • Innehåll
  • Pris
  • Användaromdömen
  • Varumärke

Vi väljer ut ett tiotal produkter (i detta fall 9 stycken) som vi sedan testar. Av dessa når de bästa produkterna vår topplista.

Fördelar med L-lysin

Fördelar med L-lysin

L-lysin är en essentiell aminosyra som kan hjälpa oss att förbättra ett antal saker. Till exempel:

Herpes Simplex 

L-lysin bör kunna bidra till att minska utbrott av herpes enligt flera studier. En studie på herpes och l-lysine visade exempelvis att personer som använder lysin i samband med herpesutbrott bryter ut färre gånger, bryter ut mindre ofta och bryter ut senare än vad som var fallet innan behandling började. Många användare vittnar om att l-lysin hjälper mot munsår som orsakas av herpes.

Ångest och stress

L-lysin kan ha en lugnande effekt på kroppen och bör kunna bromsa upp stresshormoner i kroppen. Studier har noterat att l-lysin inte bara har en lugnande effekt på de som lider av ångest men även på dem som har ett beroende av både alkohol och nikotiner.

Hud och hår

Några studier har även visat att lysintillskott ska kunna bidra till bättre hud och bättre hårkvalitet. Många användare menar att hudkvaliteten förbättras påtagligt efter några veckors användande och en del menar att hud och hår får ett yngre utseende och bättre kvalitet.

Vanliga frågor: L-lysin bäst i test

Vilket L-lysin är bäst?

Enligt vår testpanel och samlade recensioner vinner Core L-lysin kapslar vårt bäst i test. Denna produkt är prisvärd, lätt att dosera, och av god kvalitet.

Vad är L-lysin bra för?

L-lysin är ett viktigt en essentiell aminosyra som bidrar till både kroppens funktioner och allmänna hälsa. Det kan användas för att behandla både förkylningssår och ångest, och kan bidra till både bättre hud, hår- och nagelvård.

Hur mycket l-lysin kan man ta?

Den anbefallda dosen av l-lysin är omkring 1000 – 3000 mg per dag. Det går dock inte att äta för mycket l-lysin då det bryts ner om kroppen har för mycket. L-lysin bryts då ner av levern och omvandlas till L-karnitin eller utsöndras via njurarna.

Kan l-lysin ge biverkningar?

L-lysin bör inte ge biverkningar när det tas i rätt doser. Dock kan stora mängder l-lysin ha effekt på blodets koagulering och därför bör gravida eller personer som står inför en operation konsultera med läkare innan man använder detta ämne i stora doser.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.