Allt om Aminosyror

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Muskelbygge » Aminosyror » Allt om Aminosyror

Senast Uppdaterat augusti 7, 2023 av John

Aminosyror är de fundamentala byggstenarna för proteinmolekyler som är avgörande för kroppens funktioner. För den som tränar och vill maximera sina resultat är förståelsen av aminosyror och muskelsyntes av yttersta vikt. I denna artikel kommer vi att utforska aminosyrors betydelse, hur muskelsyntes fungerar, och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt med aminosyror för att stödja dina träningsmål.

Vad är aminosyror?

Aminosyror är fundamentala för kroppens funktioner då de fungerar som byggstenar för proteiner. Proteiner, i sin tur, är en mångsidig grupp molekyler som har en central roll i en rad biologiska processer.

Cellstruktur

Proteiner är avgörande för att skapa och upprätthålla cellstruktur. De utgör en stor del av cellmembranen och ger styrka och stabilitet åt cellerna.

Enzymatiska reaktioner

Enzymer är proteiner som fungerar som biologiska katalysatorer. De påskyndar kemiska reaktioner i kroppen som är nödvändiga för att bryta ned näringsämnen, producera energi och reglera cellens funktioner.

Immunförsvar

Immunsystemet är beroende av proteiner för att bekämpa infektioner och sjukdomar. Antikroppar, som är en typ av protein, identifierar och eliminerar främmande ämnen som virus och bakterier.

Transport av näringsämnen

Proteiner har en transportfunktion i kroppen. Till exempel ansvarar hemoglobin, ett protein i röda blodkroppar, för att transportera syre från lungorna till kroppens vävnader.

De essentiella aminosyrorna och icke-essentiella aminosyrorna

Det finns totalt 20 olika aminosyror som kan kombineras på olika sätt för att bilda olika proteiner. Varje proteinkedja består av en unik sekvens av aminosyror, vilket ger proteiner deras unika egenskaper och funktioner.

Av de 20 aminosyrorna är nio av dem essentiella. Essentiella aminosyror skiljer sig från resten av aminosyrorna genom att de inte kan produceras av kroppen självständigt och måste därför tillföras genom kosten.

Det innebär att kroppen inte har förmågan att syntetisera (tillverka) dessa aminosyror från andra ämnen eller genom metaboliska processer. Därför är det viktigt att inkludera livsmedel i kosten som innehåller alla essentiella aminosyror för att uppfylla kroppens behov av dessa nödvändiga byggstenar för protein. De essentiella aminosyrorna inkluderar följande:

 1. Valin: Används för att bygga proteiner och är viktig för muskelreparation och -tillväxt.
 2. Leucin: Stimulerar muskelsyntes och är involverad i proteinsyntesen.
 3. Isoleucin: Fungerar som en energikälla för musklerna under träning och hjälper till att reglera blodsockernivån.
 4. Lysin: Viktig för kollagenproduktion och benhälsa.
 5. Metionin: Avgörande för bildandet av andra aminosyror och för avgiftning av levern.
 6. Fenylalanin: Används för att producera andra viktiga aminosyror och signalsubstanser i hjärnan. Läs mer om bäst fenylalanin här!
 7. Treonin: Bidrar till produktionen av kollagen och elastin, vilket är viktigt för hudens hälsa och elasticitet.
 8. Tryptofan: Förvandlas till serotonin, en signalsubstans som reglerar humöret och sömnen.
 9. Histidin: Viktig för tillverkningen av histamin, som är inblandad i inflammatoriska och allergiska reaktioner.

Dessa nio aminosyror är avgörande för en mängd biologiska funktioner, inklusive muskelsyntes, enzymatiska reaktioner, immunförsvar, produktion av signalsubstanser och mycket mer.

Icke-essentiella aminosyror

De icke-essentiella aminosyrorna är de som kroppen kan producera själv från andra aminosyror eller metaboliska intermediärer. Trots att de inte är klassificerade som essentiella, är de ändå viktiga för kroppens funktioner och proteinproduktion. Nedan finner du en lista på icke-essentiella aminosyror.

 • Alanin
 • Arginin
 • Asparagin
 • Asparaginsyra
 • Cystein
 • Glutamin
 • Glycin
 • Prolin
 • Serin
 • Tyrosin
 • Glutaminsyra

Dessa aminosyror kan syntetiseras av kroppen själv och behöver inte intas genom kosten eftersom de kan bildas från andra aminosyror eller metaboliska intermediärer.

Att ta tillskott av icke-essentiell aminosyra

För de flesta friska människor är det normalt inte nödvändigt att tillsätta ett tillskott av icke-essentiella aminosyror. Kroppen har förmågan att producera dessa aminosyror på egen hand genom olika metaboliska processer.

Ett undantag kan vara om en person har en särskild medicinsk eller näringsmässig kondition där de har en ökad efterfrågan på vissa aminosyror. I sådana fall kan det vara lämpligt att diskutera användningen av aminosyrtillskott med en läkare eller dietist för att fastställa om det är nödvändigt eller fördelaktigt för deras specifika situation.

För vissa personer och specifika träningsmål kan det finnas anledning att ta tillskott av en icke-essentiell aminosyra.

För vissa personer kan tillskott av aminosyror vara en del av deras träningsrutin för att optimera resultat och förbättra återhämtningen. BCAA-tillskott (grenade aminosyror) och EAA-tillskott (essentiella aminosyror) är vanliga val för de som vill förbättra muskelsyntesen och minska muskelnedbrytning.

olika aminosyror

Aminosyror är avgörande för muskelsyntes

Muskelsyntes, även känt som proteinsyntes, är den process där kroppen bygger upp nya proteiner för att reparera och bygga muskelvävnad. För den som tränar är muskelsyntes central för att uppnå ökad muskelmassa och förbättrad styrka.

Muskelsyntes aktiveras av stimulering från träning, särskilt styrketräning, och det är här aminosyrorna spelar en viktig roll. När du tränar bryts muskelvävnaden ner, vilket skapar en efterfrågan på aminosyror för att reparera och bygga upp den. Vid träning uppstår mikroskopiska tårar i musklerna, och aminosyrorna fungerar som ”byggnadsblock” som behövs för att reparera dessa tårar och bygga upp starkare muskler.

Särskilt viktiga i detta sammanhang är de grenade aminosyrorna (BCAA), som består av leucin, isoleucin och valin. BCAA har visat sig särskilt gynnsamt för att stimulera muskelsyntes eftersom de kan tas upp direkt av muskelvävnaden utan att först brytas ned i levern.

Leucin är särskilt intressant eftersom det fungerar som en nyckelaktör som initierar muskelsyntesvägen i kroppen. Genom att inta BCAA innan, under eller efter träningen kan du förse dina muskler med de aminosyror de behöver för att återhämta sig och växa.

Hur får vi i oss aminosyror?

Aminosyror finns i många livsmedel, särskilt i proteinkällor. Animaliska källor som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter är rika på aminosyror och innehåller alla essentiella aminosyror. För vegetarianer och veganer kan baljväxter, tofu, quinoa, nötter och frön vara utmärkta källor till aminosyror, även om det kan krävas lite mer planering för att säkerställa ett tillräckligt intag av alla essentiella aminosyror.

En balanserad kost som innehåller en variation av proteinkällor kommer vanligtvis att tillhandahålla alla nödvändiga aminosyror som kroppen behöver för att stödja muskelsyntes och andra biologiska funktioner. Det är dock viktigt att betona att aminosyror inte bara är viktiga för atleter och kroppsbyggare utan är avgörande för alla människor, oavsett deras aktivitetsnivå.
Aminosyror i proteinrik mat

Livsmedel Protein (per 100g) Aminosyra-innehåll
Kött (t.ex. kyckling, biff, fläsk) 20-30 g Innehåller alla essentiella aminosyror
Fisk (t.ex. lax, tonfisk) 20-25 g Innehåller alla essentiella aminosyror
Ägg (äggvita) 12 g Innehåller alla essentiella aminosyror
Mejeriprodukter (t.ex. grekisk yoghurt, kvarg) 5-10 g Innehåller alla essentiella aminosyror
Baljväxter (t.ex. svarta bönor, linser) 5-10 g Innehåller många aminosyror, men ej alla essentiella
Tofu 8-10 g Innehåller alla essentiella aminosyror
Quinoa 4-5 g Innehåller alla essentiella aminosyror
Nötter (t.ex. mandel, jordnötter) 15-25 g Innehåller en del aminosyror, men ej alla essentiella
Frön (t.ex. pumpafrön, chiafrön) 15-20 g Innehåller en del aminosyror, men ej alla essentiella
Proteinpulver (vassle, kasein, soja, ärt) Varierar Beroende på typen av proteinpulver, kan innehålla alla essentiella aminosyror
Aminosyrtillskott (BCAA, EAA) Varierar Innehåller vanligtvis utvalda aminosyror, inklusive essentiella


Att kombinera olika proteinkällor i kosten kan vara fördelaktigt för att få i sig alla essentiella aminosyror. För vegetarianer och veganer är det särskilt viktigt att variera kosten för att säkerställa ett tillräckligt intag av alla aminosyror.

Proteinpulver och aminosyrtillskott kan vara användbara för att komplettera kostintaget, särskilt för idrottare och de som tränar intensivt. Det är dock alltid bäst att sträva efter att få de flesta näringsämnen från en varierad och balanserad kost. Vid användning av kosttillskott är det viktigt att följa tillverkarens doseringsrekommendationer och rådgöra med en hälsoprofessionell om det behövs.

Du kan stötta viktiga funktioner i kroppen med tillskott av aminosyror

För vissa människor, särskilt de som tränar intensivt och regelbundet, kan det vara utmanande att få i sig tillräckligt med aminosyror genom kosten ensam. Här kan aminosyratillskott vara till hjälp. Aminosyratillskott finns i olika former, inklusive BCAA-tillskott och essentiella aminosyror (EAA) -tillskott.

BCAA-tillskott är populära bland atleter för deras snabba upptag och förmåga att minska muskelnedbrytning under intensiv träning. De används ofta som en snabb och bra energikälla för musklerna under träningen, och många upplever att de minskar trötthet och förbättrar träningsprestationen.

EAA-tillskott erbjuder fördelen att inkludera alla nio essentiella aminosyror, vilket gör dem till ett komplett alternativ för att stödja muskelsyntes och återhämtning. Med EAA-tillskott kan du vara säker på att du tillhandahåller din kropp med alla viktiga byggstenar som behövs för att optimera muskelreparation och tillväxt oavsett om du äter på ett kaloriöverskott eller underskott.

Hur man använder aminosyratillskott effektivt

Att inkludera aminosyratillskott i din träningsrutin kan vara fördelaktigt, men det är viktigt att använda dem på rätt sätt för att maximera deras effektivitet. Här är några riktlinjer för att använda aminosyratillskott effektivt:

 1. Timing: Ta BCAA- eller EAA-tillskott före, under eller efter träningen för att förse musklerna med aminosyror när de behöver dem som mest.
 2. Dosering: Följ tillverkarens rekommenderade dosering för det tillskott du använder. Överskrid inte den rekommenderade dosen utan att först rådgöra med en hälsoprofessionell.
 3. Kombinera med en balanserad kost: Tillskott bör ses som ett komplement till en balanserad kost och inte som ett substitut. Se till att din kost är rik på en mängd olika proteinkällor och andra näringsämnen för att stödja övergripande hälsa och träningseffektivitet.
 4. Konsistens: För att dra nytta av aminosyratillskottets effekter är det viktigt att använda dem regelbundet och hålla fast vid en konsekvent träningsrutin.

Funderar du på skillnaden mellan BCAA och EAA? BCAA-tillskott innehåller tre aminosyror: leucin, isoleucin och valin, som hjälper till vid muskelreparation och träningsprestation. EAA-tillskott har alla nio essentiella aminosyror för komplett muskeltillväxt och återhämtning. Båda kan vara användbara beroende på individuella behov och mål.

Slutsats

Aminosyror är de byggstenar som behövs för att stödja muskelsyntes och bidra till att uppnå dina träningsmål. Totalt finns det 20 olika aminosyror men det är endast 9 som vi behöver få i oss via kosten.

Genom att inkludera proteinkällor i kosten som innehåller alla essentiella aminosyror och överväga aminosyratillskott vid behov, kan du säkerställa att du ger din kropp de nödvändiga näringsämnena för att optimera muskelreparation och tillväxt.

Kom ihåg att varje persons näringsbehov är unika, så det är viktigt att anpassa din kost och användning av tillskott efter dina individuella mål och behov.

Om du är osäker på hur du ska använda aminosyratillskott eller har några specifika hälsobekymmer, bör du alltid konsultera en hälsoprofessionell eller tränare för rådgivning och vägledning. Med rätt näringsintag, träning och planering kan aminosyror vara en kraftfull resurs för att hjälpa dig att boosta dina resultat från träning och nå dina fitnessmål på ett hälsosamt och effektivt sätt.

Utforska mer inom aminosyror

Vanliga frågor om aminosyror

Vad gör aminosyror i kroppen?

Aminosyror fungerar som byggstenar för proteiner i kroppen. Proteiner är viktiga för cellstruktur, enzymatiska reaktioner, immunförsvar, transport av näringsämnen och muskeltillväxt.

Hur får man i sig alla aminosyror?

För att få i sig alla aminosyror bör man äta en varierad kost som inkluderar olika proteinkällor, såsom kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, baljväxter, tofu och nötter.

Vilken är den bästa aminosyran?

Det finns ingen enskild ”bästa” aminosyran, eftersom alla aminosyror har olika viktiga funktioner i kroppen. De essentiella aminosyrorna är särskilt viktiga eftersom de inte kan produceras av kroppen själv.

Vad har aminosyror för uppgift?

Aminosyror har flera viktiga uppgifter i kroppen, inklusive att bygga proteiner, stödja muskeltillväxt, reglera enzymer och hormoner, samt delta i immunförsvaret. För den som tränar är aminosyror särskilt viktiga. Aminosyror är avgörande för proteinsyntesen, vilket innebär att de hjälper till att bygga och reparera muskler. När vi tränar och bryter ned muskelfibrerna, behöver kroppen tillräckligt med aminosyror för att bygga upp och stärka musklerna igen.

Var finns aminosyror i kroppen?

Aminosyror finns i alla kroppens celler, där de används för att bygga och underhålla proteiner som är nödvändiga för olika biologiska processer.

Vilka aminosyror finns i protein?

Protein innehåller alla 20 aminosyror, inklusive de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver få genom kosten.

Vad är en aminosyra uppbyggd av?

En aminosyra består av en central kolatom som är kopplad till en aminogrupp, en karboxylgrupp och en sidokedja. Sidokedjan varierar mellan olika aminosyror och ger dem sina unika egenskaper.

Hur bildar aminosyror proteiner?

Aminosyror binds samman genom peptidbindningar för att bilda långa kedjor, kallade proteiner. Dessa proteiner utför olika funktioner i kroppen och är avgörande för dess överlevnad och funktion.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.