Bäst i test: Bästa havreproteinpulver 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Muskelbygge » Proteinpulver » Bäst i test: Bästa havreproteinpulver 2024

Senast Uppdaterat april 1, 2024 av John

Letar du efter ett vegetabiliskt proteinpulver med hög kvalitet? Vill du dessutom vara miljövänlig och välja svenskt närproducerat? Då är ett bra havreproteinpulver ett utmärkt val.

Havreprotein är ett fullvärdigt protein, vilket innebär att det innehåller alla essentiella aminosyror. Dessutom har det en mild smak, så det blir lika gott i smoothien, som i grytan. Det är bara det att det kan vara svårt att hitta rätt proteinpulver, med tanke på hur mycket det finns på marknaden idag. Som tur är har vi testat flera havreproteinpulver och här listar vi de vi tyckte var marknadens bästa havreproteinpulver. Du hittar alla detaljer i vårt test nedan.

Havreproteinpulver – Sammanfattning

 1. Olga Rönnbergs Havreprotein – Bäst i test 2024
 2. Better You Ärt- och Havreprotein – Högsta proteinhalten
 3. Healthwell Vegan Protein – Bästa veganska pulvret
 4. Helhetshälsa Havreprotein – Renast proteinpulver
 5. WellAware Havreprotein – Utan tillsatser

Bäst i test: Havreproteinpulver – våra favoriter

1. Olga Rönnbergs Havreprotein

Olga Rönnbergs Havreprotein
FördelarNackdelar
+ Inga tillsatser– Endast två smaker (choklad och vanilj)
+ Sockerfritt, sötat med stevia
+ Högkvalitativt proteinpulver

Olga Rönnberg är en omtyckt tillverkare av kosttillskott, det är framförallt ett populärt varumärke bland kvinnor, men fungerar precis lika bra för män. Med det sagt var det inte särskilt förvånande att havreprotein från Olga Rönnberg blev utnämnt till bästa havreproteinpulver även i vårt test.

En portion på 30 gram av Olga Rönnbergs Havreprotein ger 20,5 gram protein och är ett av de havreprotein som har störst mängd proteinpulver av de vi testat inför detta test. Det är ett havreproteinpulver utan tillsatt socker, men som har sötats med naturlig stevia. Konsistensen är smidig och pulvret löses enkelt upp i vilken vätska som helst. Smaken är mild så du kan enkelt blanda ned det i din havregrynsgröt eller smoothie för en extra dos protein. Detta veganska havreprotein finns i två smaker: choklad och vanilj.

Testpanelens ord: Vår testpanel hade höga förväntningar och föll direkt för Olga Rönnbergs havreprotein. Det är ett högkvalitativt havreproteinpulver utan onödiga tillsatser. Utnämnandet blev bästa havreproteinpulver och testpanelen kunde inte komma på något annat negativt än att det bara kommer i två smaker. Högsta betyg: 5 av 5.

Om Olga Rönnbergs havreprotein

 • Proteinhalt: 68%
 • Protein/portion (30g): 20,5 g
 • Pris/portion (30g): 10,47 kr

2. Better you Ärt- och havreprotein

Better You Ärt & Havreprotein
FördelarNackdelar
+ Hög mängd protein– Varierande proteininnehåll beroende på smaken
+ Veganskt– Inte rent havreprotein
+ Sockerfritt

Better You är ett svenskt företag som satsar på att tillverka kosttillskott med det där lilla extra. Denna produkt innehåller havreprotein och ärtprotein. Om många smaker får dig att le kommer du att älska detta proteinpulvret, då det finns i sju olika smaker.

Vi testade naturell smak där mängden havreprotein ligger på 85%, vilket är den högsta halten något havreprotein i vårt test hade. Better You Ärt- och havreprotein är dock inget rent havreprotein, utan innehåller, precis som namnet avslöjar, även ärtor, vilket bidrar till denna höga siffra.

Alla essentiella aminosyror finns i detta ärt- och havreprotein och andra viktiga detaljer är att det är sockerfritt, men sötat med naturlig stevia. Eftersom det är havre är det naturligt fritt från både laktos och gluten.

Testpanelens ord: Testpanelen testade flera olika smaker men föll för den neutrala på grund av dess höga proteininnehåll. Ett neutralt pulver är mångsidigt och kan enkelt användas i maten. Den höga proteinhalten i ett vegetabiliskt havreprotein var mycket positivt. Betyg: 4,5 av 5.

Om Better You Ärt- och havreprotein

 • Proteinhalt: 85%
 • Protein/portion (16g): 14 g 
 • Pris/portion (16g): 5,58 kr

3. Healthwell Vegan Protein

Healthwell Vegan Protein
FördelarNackdelar
+ Innehåller vitaminer och mineraler– Något dyr
+ Fritt från socker, sötningsmedel och tillsatser
+ Högt proteininnehåll
+ Tre olika proteinkällor (ärta, havre, ris)

Healthwell Vegan Protein är inte enbart ett havreproteinpulver, utan innehåller också ärtprotein och ris. Tillsättningen av B12, B6, selen och D-vitamin (från alger) gör det till ett utmärkt veganskt alternativ och att man dessutom har uteslutit socker och sötningsmedel bidrar till att pulvret känns grönt och fräscht.

Proteinpulvret löser sig lätt i alla vätskor och eftersom det har en neutral smak går det också att blanda ned i maten för en mer proteinrik kost. Du kan enkelt smaksätta själv.

Produkten ligger högre när det kommer till proteinhalten än andra havreprotein och denna höga siffra har Healthwell lyckats uppnå genom att tillsätta ärtprotein. Pulvret ligger på hela 80% och är mer i klass med animaliska proteinpulver.

Testpanelens ord: Vår testpanel blev positivt överraskade av den höga proteinhalten och att det innehåller vitaminer och mineraler gick också hem. Den enda nackdelen var att priset låg lite högt för att vara ett havreprotein, men med tanke på den höga proteinhalten kändes det ganska logiskt. Betyg: 4 av 5.

Om Healthwell Vegan Protein

 • Proteinhalt: 80%
 • Protein/portion (25g): 20 g
 • Pris/portion (25g): 10,61 kr

4. Helhetshälsa havreprotein

Helhetshälsa havreprotein
FördelarNackdelar
+ Tillsatsfri, ren produkt– Något låg proteinhalt
+ Klimatsmart
+ Mångsidig användning

Helhetshälsa är ett relativt litet företag, som satsar på veganska rena kosttillskott; drygt 90% av deras produkter är vegancertifierade och företaget är också ekologiskt certifierade. Tillverkningen sker i Östergötland på svensk havre.

Det är ett imponerande alternativ som Helhetshälsa ger oss, utvunnet utan lösningsmedel eller kemiska processer. Pulvret räknas som ett fullvärdigt havreprotein, då det innehåller alla essentiella aminosyror.

Förutom att det är fritt från socker, sötningsmedel och aromer, har pulvret en neutral smak, vilket gör det lämpligt att använda med andra ingredienser i både matlagning och bakning. Att blanda ned det i din gröt gör att du får in mer protein i din dagliga kost.

Testpanelens ord: Testpanelen ansåg att smaken var positivt neutral och smälte bra in i maten. En person hade hällt pulvret i sin frukostgröt, tyckte det smälte in perfekt och gav en extra boost. Produkten kändes fräsch just på grund av att den var tillsatsfri. Betyg: 4 av 5.

Om Helhetshälsa havreprotein

 • Proteinhalt: 53%
 • Protein/portion (18g): 9,5 g 
 • Pris/portion (18g): 8,14 kr

5. WellAware havreprotein

WellAware havreprotein
FördelarNackdelar
+ Fritt från socker, tillsatser och sötningsmedel– Lågt proteininnehåll
+ Innehåller vitaminer, mineraler och betaglukaner
+ Veganskt

WellAware havreprotein tillverkas av svenskt havre. Proteininnehållet ligger på 50% och det är en ren och hälsosam produkt, utan tillsatser. Att Djurens Rätts veganska certifiering sitter på förpackningen ger intrycket att företaget tar sitt ansvar seriöst och bidrar till en bättre värld.

WellAware proteinpulver har en mild, neutral smak och kan blandas i vad som helst utan att smaken tar över.

Produktens näringsinnehåll är imponerande med en mängd vitaminer, mineraler och betaglukaner, samt hälsosamma enkelomättade och fleromättade fettsyror. Pulvret är dessutom helt osötat.

Testpanelens ord: Vår testpanel tyckte det var positivt med ett svenskt havreprotein som innehöll en mängd olika vitaminer och mineraler, samt var helt tillsatsfri. Proteinhalten var något lägre än önskat, men andra punkter, så som mängden vitaminer och mineraler, vägde upp. Betyg 3,5 av 5.

Om WellAware havreprotein

 • Proteinhalt: 50%
 • Protein/portion (20g): 10,8 g
 • Pris/portion (20g): 7,63 kr

Fler proteinpulver tester

Köpguide: Så hittar du rätt havreproteinpulver

För att fatta rätt beslut om vilket havreproteinpulver som passar bäst för dina tränings- och hälsomål är det bra om du har rätt information. Med hjälp av vår köpguide nedan kan vill vi hjälpa dig och vägleda dig till ett bra beslut. Det är mycket man bör ta hänsyn till, men följ våra punkter nedan så ska du se att du hittar bästa havreprotein för dig.

Näringsinnehåll

Det första du bör titta på när du köper havreproteinpulver bör vara att den innehåller tillräckligt med protein per portion. Det är trots allt därför du vill äta proteinpulver som kosttillskott. Andra intressanta faktorer är också bland annat tillsatt socker, sötningsmedel (t.ex. aspartam, stevia), eller andra ingredienser produkten innehåller. Ytterligare näringsämnen som vitaminer, mineraler eller fiber är bara plus i kanten för det bidrar till en förbättrad hälsa.

Smak och löslighet

För många är det i slutänden smaken det handlar om. Välj en smak som du tror du kommer gilla och har du möjlighet att prova en mindre förpackning först så gör det. Lösligheten är också viktig. Pulvret bör lösas upp lätt och inte skapa klumpar i vätskan. Läs recensioner och produktomdömen på nätet innan du köper ditt pulver, så du kan få svar på dina eventuella frågor.

Priset

Det går inte att komma undan att priset är en viktig detalj och många gånger det avgörande i beslutsprocessen. Jämför alltid priser mellan olika produkter och märken för att få bästa möjliga pris. Kom också ihåg att det dyraste inte nödvändigtvis måste vara det bästa.

protein gjort på havre

Hur vi valde produkter

Vi letar så klart efter en produkt som är så ren som möjligt, som ger mest valuta för pengarna, som håller vad de lovar och i detta fall är riktigt god. Först och främst kikar vi på marknadens utbud och sedan väljer vi ut dem vi tror på.

Ett fullvärdigt havreproteinpulver ska innehålla alla essentiella aminosyrorna och helst undviker vi konstiga tillsatser och fyllmedel, samt en ingredienslista som är lång och obegriplig. Något att ha i åtanke är att ju kortare innehållsförteckning desto bättre.

Smaken är viktig och vi försökte hitta produkter med varierande smakutbud för att vara så breda som möjligt. Det går så klart inte att få alla nöjda, eftersom smak är högst personligt, men du vill ha det godaste proteinpulvret, så det kan vara något du ser fram emot efter ett hårt träningspass.

Priset är också en balansgång, så vi försökte hitta produkter för alla plånböcker. Vissa tycker det är värt att investera lite extra i en produkt som levererar allt och lite till, medan andra är mer fokuserade på prislappen.

Sammanfattning

Vi hoppas att vi med denna artikel gett dig lite svar om vilket havreproteinpulver som skulle passa just dina behov bäst. Marknaden är idag full av proteinpulver, så det är bara att välja och vraka mellan alternativen.

För oss i Sverige är havreprotein positivt även ur miljösynpunkt, då sädesslaget odlas på många gårdar i landet. Även tillverkningen sker här, vilket bidrar till ett klimatsmart val. Dessutom är havre naturligt både laktos- och glutenfritt, så det är ett bra alternativ för de som är laktosintoleranta alternativt glutenkänsliga.

Vanliga frågor om havreprotein

Vad är havreprotein?

Havreprotein är ett 100% vegetabiliskt protein utvunnet från havre. Det har ett högt innehåll av de essentiella aminosyrorna leucin och lysin. I havre finns en naturligt förekommande havreolja, som är rik på enkelomättade fettsyror, antioxidanter och vitamin E.
Det är en bra proteinkälla för dig som följer en vegetarisk eller vegansk kost.

Vad är protein?

Protein är ett näringsämne kroppen behöver för att bygga och ge återhämtning till musklerna. Får du i dig för lite tappar du muskelmassa och det är inte bra för din övergripande hälsa. Även om det är väldigt sällsynt att lida av proteinbrist idag kan det ändå vara vettigt att se till att få i sig extra protein om du tränar mycket. Havreprotein kan då vara ett utmärkt val.

I vilka livsmedel hittar jag protein?

Mest protein finns i animaliska livsmedel, som nötkött, kycklingbröst, tonfisk, lax och sardiner. Livsmedel som bönor, linser, tofu, tempeh och nötter är de mest proteinrika på den vegetabiliska sidan. Fundera på om du behöver en extra dos proteintillskott ifall du inte äter tillräckligt av dessa livsmedel.

Är havreprotein ett fullvärdigt protein?

Ja, havre innehåller alla essentiella aminosyror och andra viktiga ämnen, som antioxidanter och vitamin E.

Är havreprotein glutenfritt?

Ja, havre är naturligt glutenfritt, men kan innehålla spår av gluten, då det oftast odlas i närheten av andra sädesslag med gluten.

Är havreprotein veganskt? 

 Ja. Det kommer från havre som är en vegetabilisk källa.

Ger havreproteinpulver som kosttillskott biverkningar?

Generellt sett är proteinpulver säkert för de allra flesta, men en överdriven konsumtion kan leda till att både njurar och lever påfrestas i onödan.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.