Bäst i test: Bästa sojaprotein 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Muskelbygge » Proteinpulver » Bäst i test: Bästa sojaprotein 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Letar du efter marknadens bästa sojaprotein? Då har du kommit till rätt ställe! Vi har koll på alla de bästa märkena och produkterna. På denna sidan finner du det bästa sojaproteinpulvret i vår bäst i test lista, samt en utförlig köpguide.

oavsett om du är vegan eller bara letar efter ett hälsosamt alternativ till vassleprotein / kasein så har vi allt du behöver.

Sojaprotein är ett utmärkt sätt att få din dagliga dos av protein, och med så många alternativ på marknaden är det lätt att hitta ett som passar dina behov. Kolla in vår lista över de bästa sojaproteinpulvren och börja ge bränsle till din kropp idag!

Sammanfattning av vårt sojaprotein Test:

  1. Core Soy Protein: Testvinnare, komplett proteinpulver med tillsatta vitaminer och mineraler
  2. Pro Nutrition ISO Soy: Komplett protein med alla viktiga aminosyror
  3. Self Omninutrition Soy Protein: Mycket hög proteinhalt
  4. Star Nutrition Soy Protein Isolate: GMO-fri
  5. Body Science Soy Isolate: Inget tillsatt socker

Bästa sojaprotein – Våra topp 5 – Bäst i test 2024

1. Core Soy Protein

Core Soy Protein
FördelarNackdelar
+ Sojaproteinpulver med hög proteinhalt– Inga specifika
+ Komplett proteinpulver med tillsatta vitaminer och mineraler
+ Kommer i flera smaker
+ En av marknadens mest prisvärda produkter
+ Finns i stor förpackning till ett rabatterat pris

Beskrivning:

Bästa sojaproteinpulver: Core Soy Protein från Svenskt kosttillskott är det bästa sojaprotein tillskottet 2024. Det här sojaproteinet är framtaget till 100% av sojabönor och har en hög proteinhalt på 86 gram per 100 gram pulver.

Samtidigt är det här det ultimata proteinpulvret för dig som vill hålla nere på kalorier, fett, kolhydrater och socker.

När du väljer Core Soy Protein kosttillskott får du ett komplett proteinpulver med extra tillsatta vitaminer och mineraler såsom Vitamin C, Vitamin B6, pantotensyra, Tiamin, Niacin, Folsyra och vitamin B12. Flera ämnen som är särskilt viktiga när man äter en vegansk kost regelbundet.

Core Soy Protein kommer i flera olika smaker inklusive en naturell smak och en steviasötad smak. Produkten finns i förpackningar om 1 kg och 3 kg (den senare för dig som vet med dig att du kommer använda stora mängder av sojaproteinpulver).

2. Pro Nutrition ISO Soy

Pro Nutrition ISO Soy
FördelarNackdelar
+ Högt proteininnehåll– Något mindre god än Core sojaproteinpulver
+ Komplett protein med alla viktiga aminosyror
+ Innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler
+ Finns i flera olika smaker

Beskrivning:

Pro Nutrition ISO Soy är ett proteinpulver tillverkat av sojaproteinisolat. Proteininnehållet är relativt högt med 88 gram per 100 gram produkt. Förutom att Pro Nutrition ISO Soy är ett fullvärdigt protein med alla essentiella aminosyror innehåller det dessutom flera viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat B12, B6, pantotensyra, Vitamin C, Folsyra, och niacin.

Detta proteinpulver finns i flera olika smaker, bland annat choklad, vanilj och jordgubbar. Och är nästan lika välsmakande som smakerna hos Core Soy Protein.

Self Omninutrition Soy Protein

Self Omninutrition Soy Protein
FördelarNackdelar
+ Mycket hög proteinhalt– Tydlig bismak av soja
+ Låga halter av kolhydrater och fett
+ Finns i flera smaker
+ Utan fytoöstrogener

Beskrivning:

Self Omninutrition Soy Protein är ett proteinpulver som är utvunnet ur sojaproteinisolat. Detta gör det till ett utmärkt val för veganer som vill komplettera sin kost med en komplett proteinkälla, samt för dem som letar efter ett alternativ till vassleprotein.

Det höga innehållet av sojaprotein 91 gram per 100 gram produkt gör att det här proteinpulvret passar utmärkt för den som vill bibehålla eller bygga muskler. Samtidigt gör de låga halterna av kolhydrater (inklusive socker) och fett det till ett utmärkt val för den som går på diet eller av annan anledning behöver hålla kaloriintaget nere. Produkten är fri från fytoöstrogener.

Self Omninutrition Soy Protein kommer i 4 olika smaker, inklusive en naturell smak som passar den som blandar pulvret i sin matlagning. Pulvret har en bismak av soja men blandas fint i shakes och produktens andra egenskaper gör ändå det till en högt rankad produkt.

Star Nutrition Soy Protein Isolate

Star Nutrition Soy Protein Isolate
FördelarNackdelar
+ Finns i många olika smaker– Kolhydraterna består främst av sockerarter
+ Låga halter av fett och kolhydrater
+ GMO-fri
+ Stor förpackning till bra pris

Beskrivning:

Star Nutrition Soy Protein Isolate är ett proteinpulver tillverkat av sojaproteinisolat med hela 84 gram protein per 100 gram produkt. Detta proteinpulver kommer i flera smaker inklusive choklad, vanilj, salted caramel och naturell smak (icke smaksatt).

Vilket gör det till det perfekta tillskottet när du vill boosta din shake eller annan mat med en extra dos protein kosttillskott.

Likt andra sojaproteinpulver baserade på soja så har detta proteinpulver ett lågt innehåll av fett och kolhydrater. De kolhydrater som finns i den här produkten består dock till mesta del av sockerarter vilket kan vara besvärligt för en del (om än en mycket låg dos).

Body Science Soy Isolate

Body Science Soy Isolate
FördelarNackdelar
+ GMO-fri– Något lägre proteinhalt
+ Inget tillsatt socker
+ God smak

Beskrivning:

Body science Soy Isolate sojaproteinpulver är ett fullvärdigt vegetabiliskt proteinpulver från sojabönor. Proteinhalten ligger på 87 gram per 100 gram produkt vilket gör det till ett högdoserat tillskott. Detta tillskott är fritt från GMO, och innehåller inget tillsatt socker.

Body Science Iso Soy är det bästa sojaproteinpulvret på marknaden när det kommer till utbud av smaker OCH faktisk smak. Här kan du välja bland välsmakande alternativ som äpplepaj, Double chocolate, banan/choklad.

Vad är sojaprotein?

Sojaprotein är en typ av protein som kommer från sojabönor. Det är ett komplett protein, vilket innebär att det innehåller alla viktiga aminosyror. Sojaprotein är populärt bland veganer och vegetarianer samt bland dem som söker ett alternativ till vassleprotein. Det finns många olika typer av sojaproteinpulver på marknaden, med varierande nivåer protein, kolhydrater och fett.

Så här gjorde vi testet

Vi testade flera olika sojaproteinpulver på marknaden för att hitta det bästa. Precis som alltid när vi testar kosttillskott tittade vi på hur de olika produkterna presterade när det kommer till innehåll. I detta fall tog vi särskilt hänsyn till proteininnehållet, kolhydrater, fetter, socker och andra tillsatser. Vi betygsatte också efter smak, konsistens, och pris.

För att hitta bästa sojaprotein började vi med att skanna av marknaden för att se vilket utbud som finns. Vi såg även till att fördjupa oss lite i sojabönan och sojaproteinets specifika egenskaper.

Det finns stora mängder produkter att välja mellan men bland populära produkter valdes ett tiotal ut, testades och betygsattes. De produkter som fick högst betyg är de du finner i denna bäst i test lista.

köpguide sojaprotein

Köpguide: Sojaprotein

Om du väljer att köpa en produkt ur vår bäst i test lista kommer du garanterat få en sojaprotein produkt av hög kvalitet. Dock kan det även finnas anledning att kika på följande faktorer oavsett om du köper från vår bäst i test lista eller en produkt vi inte listat:

Proteinhalt

Proteinhalt är något som kan kan variera kraftigt i sojaprotein, från cirka 50 gram per 100 gram produkt till över 90 gram. Då du väljer att köpa ett proteinpulver är det rimligt att få en så bra proteinhalt som möjligt. Vi anser att proteinhalten i ditt sojaprotein bör uppgå till omkring 80 gram per 100 gram pulver eller mer.

Innehåll

Många sojaproteinpulver har innehåller små mängder kolhydrater och fetter vilket kan vara en fördel om du försöker gå ner i vikt eller hålla nere kaloriintaget. Förutom fett och kolhydrater kan det vara rimligt att kontrollera så att ditt valda sojaprotein inte innehåller fytoöstrogener eller andra tillsatser som du inte önskar. Vi välkomnar dock sojaprotein berikat med olika vitaminer och mineraler.

Användarrecensioner

När du väljer ett sojaproteinpulver som kosttillskott kan det vara bra att läsa användarrecensioner. På så sätt kan du få en uppfattning om vad andra tycker om produktens smak, konsistens och blandbarhet. Du kan också ta reda på om det finns några nackdelar som vi inte uppmärksammat här. Du ser helt enkelt om andra användare tycker att produkten är värd att köpa.

Pris

Priset är naturligtvis också en viktig faktor när du väljer att köpa ett sojaproteinpulver. Du kan hitta produkter i alla prisnivåer på marknaden, från budgetvänliga alternativ till premiumprodukter. Det är upp till dig att bestämma hur mycket du vill spendera på ditt proteinpulver.

Smak

När det gäller både smak och konsistens kan sojaprotein variera mycket. Vissa produkter har en kritaktig konsistens, medan andra blandas lätt och har en neutral smak. Här kan det vara värt att kika på vad andra användare tycker om produkten då det i övrigt är svårt att gissa sig till den faktiska smaken.

Olika typer av sojaproteinpulver

Det finns flera olika typer av sojaproteinpulver. Dessa skiljer sig något åt. Här kan du läsa mer om olika varianternas egenskaper:

Sojaproteinkoncentrat

Koncentrat framställs genom att separera sojabönsolja från avfettade flingor via en alkoholextraktionsprocess. Detta resulterar i en produkt med ett mycket högt proteininnehåll. Ofta når man ett proteinhalt på omkring 70% med den här metoden. Det här är det billigaste alternativet. Sojaproteinkoncentrat är ett bra val om du letar efter en balans av protein och kolhydrater.

Sojaproteinisolat

Sojaproteinisolat framställs genom att ta bort det mesta av fettet och kolhydraterna från avfettade sojabönsflingor. Denna process resulterar i en produkt med ett mycket högt proteininnehåll, ofta runt 90 %. Sojaproteinisolat är därför det bästa valet om du letar efter en proteinrik produkt. Denna process är dyrare än produktion av sojaproteinkoncentrat.

Sojaproteinhydrolysat

Hydrolyserat sojaprotein framställs genom att bindningarna mellan aminosyrorna i sojaprotein bryts ner. Detta gör det lättare för din kropp att ta upp och använda proteinet. Hydrolyserat sojaprotein används därför ofta av idrottare och kroppsbyggare. Denna processen är den mest kostsamma.

Fler proteinpulvertester

Vanliga frågor och svar: Bästa proteintillskott av soja

Är soja fullvärdigt protein?

Sojaprotein är ett komplett protein, vilket innebär att det innehåller alla viktiga aminosyror som kroppen behöver. Det betyder att du får bästa möjliga förutsättningar för att stötta muskelsyntesen.

Varför ska man inte äta soja?

Vissa människor väljer att inte äta soja av olika skäl. Vissa oroar sig till exempel för fytoöstrogenerna i sojabönor. I många av de sojaproteinpulver som säljs på marknaden har man avlägsnat alla spår av fytoöstrogener i produkten. Det finns dock inga bevis för att dessa har några negativa effekter på hälsan.

Är sojaprotein bra?

Ja, sojaprotein är en bra proteinkälla. Det är ett komplett protein och har låg halt av kolhydrater och fett. Sojaprotein kan därför vara ett bra val om du är ute efter ett proteintillskott med låg kalorihalt.

Är soja cancerframkallande?

Det finns inga bevis för att soja är cancerframkallande. Vissa studier har visat att soja till och med kan ha en skyddande effekt mot vissa typer av cancer.

Är sojaprotein veganskt?

Ja, sojaprotein är veganskt då det utvinns ur sojabönor.

Är det östrogen i sojaproteinpulver?

Det varierar. Sojabönor innehåller fytoöstrogener, vilket är växtföreningar som har en svag östrogen effekt. Det är dock inte detsamma som vanligt östrogen och det finns inget belägg för att fytoöstrogener skulle ha en negativ effekt.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.