Bäst i test: Bästa MCT Olja 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Övrigt » Bäst i test: Bästa MCT Olja 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Letar du efter bästa MCT-oljan? Då har du kommit rätt! MCT olja kan hjälpa genom att sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, hjälpa kroppens kognitiva funktion, balansera bakteriefloran i mage och tarm, samt stötta kroppens neurologiska funktion.

I denna artikel kommer vi fördjupa oss i MCT-olja, dess funktioner, samt användningsområden. Dessutom listar vi marknadens bästa MCT-olja efter baserat på vår testpanels åsikter och tester där vi värderat innehåll, pris, kvalitet och mer. Vi har även tagit hänsyn till användarrecensioner för att få en så bred och ärlig bild som möjligt av varje produkt.

Vill du också dra nytta av MCT-oljans många positiva effekter och hitta den bästa MCT-oljan för dig? Då rekommenderar vi dig att du läser mer nedan.

Sammanfattning av vårt MCT Oil Test:

  1. Core C8 MCT Oil Medium Chain Triglycerides: Testvinnare, 100% Kaprylsyra C8 och bra pris
  2. Healthwell MCT Oil Eko: Utvunnen från 100 % ekologisk kokos
  3. Bättre Hälsa C8 MCT Pulver: Lätt att blanda i dryck och bildar inget fettlager
  4. Närokällan C8 MCT Oil: Utan tillsatser och kolhydrater
  5. Now MCT Oil Kapslar: Snabbt upptag av kroppen

Bästa MCT-olja – Våra topp 5 – Bäst i test 2024

1. Core C8 MCT Oil Medium Chain Triglycerides

FördelarNackdelar
+ Bra pris– Kan göra magen upprörd vid för stora doser
+ Utvunnen ur kokos
+ 100% Kaprylsyra C8
+ Bidrar med energi utan att lagras som fett

Beskrivning:

Bäst i test 2024: Core C8 MCT oil från Svensktkosttillskott är en MCT-olja till 100% utvunnen ur kokosolja istället för den billigare och sämre varianten som är utvunnen ur palmolja.

Core C8 MCT Oil 500 ml består till 100% av den medellånga fettsyran kaprylsyra C8. Om du köper den här produkten får du en prisvärd ren MCT-olja av hög kvalitet som både smakar bra och är snäll mot magen. Bidrar med extra energi till användaren.

2. Healthwell MCT Oil Eko

FördelarNackdelar
+ Fri från smak– Det finns ingen uppgift om hur stor andel av produkten som är kaprylsyra
+ Utvunnen från 100 % ekologisk kokos
+ Rik på kaprylsyra C8

Beskrivning:

Bästa Ekologiska MCT-oljan: MCT Oil Eko från Healthwell är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en uttalad ekovänlig produkt. Denna flaska med 500 ml MCT-olja kommer till 100% från ekologiska kokosnötter, är helt utan smak, och har en bra konsistens.

Priset ligger något högre, precis som det vanligtvis gör för ekologiska produkter, men med tanke på hur länge en flaska räcker är det ingen större sak.

Att Healthwell MCT Oil Eko är ekocertifierad som EU-ekologisk produkt innebär att minst 95% av produkten är utvunnen ur ekologisk råvara. Vilket är ett tydligt tecken på kvalitet. Produkten innehåller som önskat C8 kaprylsyra vilket är den mest önskvärda formen av MCT-olja.

3. Now MCT Oil Kapslar

Now MCT Oil Kapslar
FördelarNackdelar
+ Lätt att resa med– Inte enbart fettsyran C8 MCT olja
+ Går att blanda i mat och dryck– Utvunnen delvis ur palmkärnolja
+ Utan smak och lätta att svälja pga softgel hölje– Dyrare än andra tillskott

Beskrivning:

Bästa kapslar med MCT-olja: Om du av någon anledning skulle ha svårt för just olja, kanske om du ogillar konsistensen eller om du reser mycket, så finns det faktiskt alternativ för hur du kan få i dig MCT på ett mycket enkelt vis. Nämligen via softgel kapslar med MCT-olja.

Now MCT Oil-kapslar från Now Sports är en innehåller kaprylsyra utvunnen ur kokosnötter och palmkärnolja och tas enkelt genom att svälja 3 kapslar med vatten eller annan dryck. En burk räcker en månad och kapslarna innehåller både C8 och C10 fettsyror.

4. Närokällan C8 MCT Oil

Närokällan C8 MCT Oil
FördelarNackdelar
+ Premiumprodukt av 100% kaprylsyra– Dyrare än andra liknande produkter
+ Utan tillsatser och kolhydrater
+ Framställd utan kemikalier
+ Ingen bismak

Beskrivning:

Bästa Premium C8 MCT olja: Om du är redo att betala lite mer för att få en premiumprodukt kan Närokällan C8 MCT olja vara rätt för dig. Som sig bör är även denna produkt utvunnen ur kokosolja och består av 100% kaprylsyra C8. Produkten innehåller därför inga tillsatser eller kolhydrater, vilket gör MCT-oljan till en favorit bland de som äter kolhydratfattig kost.

Den som köper Närokällan C8 MCT Oil får en produkt framställd utan kemikalier som är av högsta kvalitet. Oljan blandas lätt i dryck och mat, men kan även tas på egen hand.

5. Bättre Hälsa C8 MCT Pulver

Bättre Hälsa C8 MCT Pulver
FördelarNackdelar
+ Lätt att blanda i dryck och bildar inget fettlager– Innehåller mindre kaprylsyra än C8 MCT olja
+ Fri från socker och gluten
+ Utvunnen ur kokosolja

Beskrivning:

Bästa MCT-pulver: Bättre Hälsa är kända för att göra kosttillskott av hög kvalitet och detta är absolut i samma linje. Bättre Hälsa C8 Pulver är ketovänlig och utvunnen ur kokosolja.

Perfekt alternativ för den som vill addera energi utan kolhydrater. Hjälper till att minska hunger och kan därför bidra till att göra det lättare att gå ner i vikt. Bättre Hälsa C8 MCT Pulver är ett utmärkt substitut för den som vill ersätta mjölk och socker i kaffet. Det går även bra att blanda MCT-pulver i annan dryck.

Bubblare: Nyttoteket C8 Oil

Nyttoteket C8 Oil
FördelarNackdelar
+ Premiumprodukt– Dyrare pris
+ Snabbt upptag av kroppen
+ 100% kaprylsyra C8 oil
+ Utvunnen ur kokosolja

Beskrivning:

Bubblare: Vi ska erkänna att vi ibland har svårt att välja ut endast ett fåtal produkter. Kvaliteten på kosttillskott på marknaden är numera mycket hög och när vi kikar på populära produkter finns det därför många likvärdiga som håller hög kvalitet.

Så är till exempel fallet med Nyttoteket C8 oil 500 ml. Om du inte hittat rätt med någon av de andra ovanstående produkterna skulle vi rekommendera att du tar en titt på den här produkten.

Denna MCT-olja innehåller 100% kaprylsyra (fettsyran C8) och har en neutral smak och doft. Den är bland annat ketovänlig och en kolhydratsfri snabb källa till energi och går utmärkt att blanda ner i mat och dryck.

Köpguide: MCT-olja

För att göra det enkelt för dig att välja rätt i djungeln av olika MCT-oljor så har vi själva testat och listat våra favoriter i listan ovan. När vi väljer ut produkter, såväl som när du köper en MCT-olja är här vad vi anser bör tas hänsyn till:

Innehåll och ursprung

Det absolut viktigaste när det kommer till MCT-olja är vad den faktiskt innehåller. En bra olja (MCT) innehåller närmare 100% C8 olja som är en medellång fettsyra.

Det är viktigt att MCT-oljorna inte innehåller för mycket av C12 eftersom den snarare tas upp som en lång fettsyra av kroppen.

Trots att det går att utvinna MCT-olja ur palmolja så rekommenderar vi inte detta alternativ. Värna om miljön och välj MCT-olja som utvinns från kokosolja.

Det kan även vara rimligt att se efter en ekologisk MCT-olja då det finns sådana alternativ på marknaden.

Smak och konsistens

Beroende på hur du intar oljan så kan smak och konsistens vara ganska avgörande för valet av produkt.

Speciellt viktigt kan det vara om du tar oljan rent. Oljorna vi rekommenderar har god och neutral smak och en lätt konsistens som är lätt att svälja även i sin rena form.

Pris

Pris är en viktig faktor. Man vill inte tumma på kvaliteten för att få ett bra prisoch en produkt av högre kvalitet kan få kosta lite mer.

Men det är inte rimligt att prisbilden för två likvärdiga produkter är helt olika. Vi listar endast produkter som vi anser har ett rimligt pris för den kvalitet som erbjuds.

Vad är MCT-olja och vad är intag av MCT-olja bra för?

MCT står för medium-chain triglycerid som på svenska översätts till medellånga triglycerider (fettsyror), vilket är en typ av mättat fett. Triglycerider är byggdelarna som ingår i det fett som kroppen lagrar. Kroppen använder triglycerider som bränsle så länge det inte finns glukos (kolhydrater) tillgängligt. Kort och gott används triglycerider som energi.

Det finns tre typer av triglycerider. På svenska går dessa under namnen långa fettsyror, medellånga fettsyror och korta fettsyror. På engelska även kallade long-chain triglycerides, medium-chain triglycerides och short-chain tryglycerides.

Långa fettsyror återfinns till exempel i lax eller fiskleverolja som omega 3 eller i hampfröolja som omega 6. Medellånga fettsyror (alltså MCT) finns i palmolja eller kokosolja. Korta fettsyror finner man i fiber.

När det kommer till medellånga fettsyror, som är de som intresserar oss i denna artikel, så delas de in i ett antal huvudsakliga kategorier:

  • C6 Kapronsyra
  • C8 Kaprylsyra
  • C10 Kaprinsyra
  • C12 Laurinsyra*

*Trots att Laurinsyra klassas som en medellång fettsyra så bryts den ner som en lång fettsyra i kroppen och borde därför egentligen tillhört den kategorin.

mct oil olja på sverigefitness

MCT-olja kan hjälpa kroppen på flera sätt

En högkvalitativ MCT-olja kan användas som kosttillskott på ett gynnsamt vis för kroppen. MCT-olja är särskilt populär hos de som äter ketovänlig eller lågkolhydratskost eftersom det ger kroppen snabb energi utan att innehålla kolhydrater. Det kan till exempel vara bra för den som vill ha mer energi vid träning på tom mage, eller vid fasta.

Allt som allt säger man att de bästa MCT-oljorna kan hjälpa kroppen genom att sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förbättra kognitiv funktion, balansera bakteriefloran i mage och tarm, och hjälpa till att stötta kroppens neurologiska funktioner.

En bra MCT-olja

En bra MCT-olja ska helst utvinnas från kokosolja. Kokosolja innehåller ungefär 55% MCT med nämnda medellånga fettsyror, medan en ren MCT-olja av hög kvalitet endast innehåller de mest effektiva medellånga fettsyrorna såsom C8 och C10 Där C8 MCT-olja är bäst.

Därför rekomenderar vi att man använder MCT-olja hellre än kokosolja om man vill åt de hälsofrämjande effekterna. MCT-olja lämpar sig dock dåligt vid matlagning, till exempel vid stekning då den klarar höga temperaturer dåligt och här kan du med fördel använda vanlig kokosolja.

MCT-olja på palmolja

Vanligtvis rekommenderas MCT-olja utvunnen från kokosolja med tanke på miljön. Det går även att utvinna MCT-olja ur palmkärnolja, vilket dock är mer skadligt för miljön. Därför försöker vi i största möjliga mån rekommendera MCT-olja utvunnen ur kokosolja.

Mer nyttigheter

Frågor och svar: MCT-olja bäst i test

Vilken är den bästa MCT oljan?

Enligt vår testpanel är Core C8 MCT Oil från Svenskt Kosttillskott bäst i test. Den här produkten innehåller 100% kaprylsyra C8 och kommer helt enkelt till ett mycket rimligt pris.

Är MCT olja bättre än kokosolja?

Om du tar MCT olja för att den tas snabbt upp av kroppen vilket bidrar till snabb energi utan att tillföra kolhydrater är MCT-olja ett bättre alternativ. Om du ska laga mat passar dock kokosolja bättre eftersom oljan klarar högre temperaturer och kommer till ett bra pris.

Hur mycket MCT olja per dag?

Rekommenderad mängd MCT-olja är 1-3 matskedar per dag. Det är dock bäst att börja använda MCT-olja med försiktighet. Börja med en liten mängd och långsamt öka efter behov för att slippa en körig mage.

Kan man överdosera MCT olja?

För mycket MCT-olja kan leda till magproblem som förstoppning eller diarré. Därför är det rimligt att vänja kroppen långsamt. Börja med en halv matsked och öka efterhand till rekommenderad dos.

Varför ska jag välja MCT-olja istället för kokosolja?

MCT-olja är renare och har en hög koncentration av C8 Kaprylsyra som är den mest effektiva och således mest eftertraktade fettsyran. Kokosolja innehåller alla medellånga fettsyror och kommer därför inte ha samma effekt som den rena MCT-oljan.

Vad kostar MCT-olja?

Priserna på MCT-olja varierar och i regel kan man säga att en olja av bättre kvalitet kostar en aning mer. Dock går det (som du kan se i vår lista) att hitta MCT-oljor som är både bra och prisvärda.

Varför kan jag inte välja MCT-olja som är gjord på palmolja?

Koncentrationen av MCT är högre i kokosolja än i palmolja. Med tanke på miljö brukar man därför rekommendera att välja kokosolja över palmolja. Du finner enbart MCT-olja baserat på kokos i vår lista.

Vad är bulletproof coffee?

Bulletproof coffee innebär att man blandar i fett i kaffet för att ge extra energi och mättnad. Många som använder sig av lågkolhydrat-dieter använder denna metod för att få i sig energi på korgonen utan att ge kroppen kolhydrater. Tidigare använde man ofta smör, men detta har senare ersatts av MCT-olja på grund av dess snabba energiboost.

Går jag ner i vikt av MCT-olja?

Det råder delade meningar om huruvida MCT-olja faktiskt bidrar till viktnedgång. En del menar att den ökar fettförbräningen, medan andra menar att man gå ner i vikt på grund av ökad mättnad. Oavsett vilket så har man sett att MCT kan hjälpa användare att gå ner i vikt.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.