Bäst i test: Bästa kreatinet 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Prestationshöjare » Bäst i test: Bästa kreatinet 2024

Senast Uppdaterat maj 10, 2024 av John

Dags att börja använda kreatin för att maxa din prestation på gymmet? Vi vet vad du söker. I vårt stora kreatin-test har vi testat och listat marknadens bästa produkter.

Nedan hittar du all information om kreatin du kan behöva, inklusive hur kreatin fungerar, varför du bör tillföra det till din kost, hur du använder det, och så klart; marknadens bästa kreatinprodukter. Vi tipsar om våra 5 favoritprodukter baserat på totalt 14 olika produkter som vi testat så att du också kan få i dig bästa kreatin och maxa dina resultat!

Sammanfattning av vårt kreatin test:

  1. Core Creatine Pro Svenskt Kosttillskott: Testvinnare, Core Creatine Pro har en mycket god fräsch smak
  2. Raw Extreme Creatine: Högt innehåll av bästa kreatinet
  3. Core Creatine från Svenskt Kosttillskott: 100% kreatinmonohydrat med bra användarbetyg
  4. Optimum Nutrition Creatine Powder: Ger förväntad effekt inklusive ökad prestation (personlig favorit)
  5. GAAM Creatine Monohydrate: Innehåller 5 gram rent kreatin monohydrat per portion

Bästa kreatin – Utvalda 5 väst i test produkter

1. Raw Extreme Creatine

Raw Extreme Creatine test

Beskrivning:

Extreme Creatine är en grym produkt från varumärket Raw och korad till 2024 bästa kreatin! Det här är ett kvalitetstillskott som kan hjälpa dig att boosta din fysik till nya nivåer.

Förutom ett högt innehåll av kvalitativ kreatin innehåller Extreme Creatine, citrullin, OPC och Beta-Alanin som gör det utmärkt att användas som PWO.

Tillsammans arbetar de olika ingredienserna i formulan för att öka biotillgängligheten och ge en bra upptagningsförmåga. Samtidigt som de hjälper till med själva inlagringen av kreatin i muskelcellerna.

  • Extreme Creatine kommer i ett par olika smaker varav ”Watermelon” blev panelens favorit.

Innehåll per portion 10,5 gram

Extreme Creatine Formula 3000 mg
Kreatinglukonat 1750 mg
Tri-kreatinmalat 750 mg
Kreatin HCI 500 mg
Creatine Injectors 300 mg
Oligomeriska proantocyaniner 200 mg
Alfa liponsyra 100 mg
Nitric Oxide & Performance Complex 5700 mg
L-citrullinmalat (1:1) 4000 mg
Beta-alanin 1500 mg
Betain 200 mg
Vitamin B6
FördelarNackdelar
+ Högt innehåll av bästa kreatinet– Något sur i smaken
+ Hjälpämnen som ökar upptagningförmågan
+ Beta-Alanin som ger extra tryck inför träning
+ Bra pris per portion

1. Core Creatine Pro Svenskt Kosttillskott

core creatine pro test
FördelarNackdelar
+ Core Creatine Pro har en mycket god fräsch smak– Finns endast i en smak
+ Bra innehåll av kreatin per portion
+ Magnesium för bättre upptag
+ Bra pris per portion
+ Snäll mot magen
+ Höga användarbetyg och bra omdömen

Beskrivning:

Core Creatine Pro utnämndes till det bästa kreatinet år 2020, 2021, 2022 och 2023 av flera testlistor. I år hamnar det på en andra plats! Core Creatine Pro formula innehåller förutom vanligt kreatin även magnesium som bidrar till en förbättrad upptagningsförmåga.

Den nyformulerade produkten Core Creatine Pro från Svenskt Kosttillskott är en kvalitativ, effektiv och prisvänlig kreatinprodukt för dig som vill öka din prestation på gymmet.

Med ett ökat innehåll av citrullin-malat tillsammans med kreatinbisglycinat och magnesiumbisglycinat arbetar tillsammans för att på ett så effektivt sätt som möjligt öka musklernas prestanda samtidigt som det hjälper till att upprätthålla deras normala funktion. Magnesiumets uppgift i formulan är främst att öka biotillgängligheten i formulan vilket gör att våra kroppar har lättare att ta upp produkten.

När vi provade Core Creatine Pro märkte vi fort resultat. Vågen visade något plus, vilket bara tyder på att kreatinet binder vatten och verkar fungera som det ska. Den mest märkbara skillnaden kom dock under våra tuffa träningspass där flera av oss märkte att vi kunde ge lite extra jämfört med hur mycket vi vanligtvis klarar av. Plus i kanten för att den kommer i en god fräsch smak.

Rekommenderad dos av Core Creatine Pro är en skopa om dagen. Det ger ett totalt tillskott av 3 g kreatin per dag.

Innehåll per portion 11 gram

Creatine Pro Complex Totalt 10 g
Kreatin-bisglycinat 4 g
– varav kreatin 3 g
– varav magnesium-bisglycinat 1 g
L-Citrullin-malat 4 g
Tri-natrium-citrat 0.5 g

3. Core Creatine från Svenskt Kosttillskott

Core Creatine från Svenskt Kosttillskott

Beskrivning:

Att bygga muskler behöver inte kosta skjortan. Core Creatine är ett kosttillskott av högsta kvalitet som ger dig den rena formen av kreatin monohydrat till ett mycket överkomligt pris.

Denna förpackning innehåller 500 g och kan köpas för strax över hundralappen! En dagsdos innehåller 5 gram kreatin vilket innebär att den här förpackningen kommer räcka dig över 3 månader om du använder den enligt rekommendationerna. 

Vi testade Core Creatine under ett par veckors tid och märkte snabbt resultat. Flera av oss upplevde till exempel att Core Creatine gav oss ett bättre tryck i musklerna och en extra skjuts under träningspassen där vi märkte att vi orkade mer.

Core Creatine kosttillskott är avsett att tas dagligen 30- 60 minuter innan träning (dagar utan träning kan det tas på morgon eller kväll). 

Innehåll per portion 5 gram

Kreatin 5 g
FördelarNackdelar
+ 100% kreatinmonohydrat (full kontroll över vad du får i dig)– Utan smak
+ Höga användarbetyg
+ Bra pris per portion
+ Bra användarbetyg

4. Optimum Nutrition Creatine Powder

Optimum Nutrition Creatine Powder

Beskrivning:

Optimum Nutrition Creatine Powder är ett populärt tillskott av rent kreatin monohydrat. Som varumärke är vi vana vid att få högkvalitativa produkter från Optimum Nutrition och deras kreatintillskott Optimum Nutrition Creatine Powder gör oss inte besvikna.

Det tog inte mer än ett tiotal dagar innan vi märkte kreatinets effekt och de av oss som använde detta tillskott upplevde att vi redan de första dagarna orkade mer under träningspassen. 

Effekt får man ofta på kort tid men det märks mest efter ett par veckor. Den främsta anledningen till att köpa Optimum Nutrition Creatine Powder är att man redan är förtjust i detta varumärke och förstår att det är kvalitet för varje krona man lägger.

Optimum Nutrition Creatine Powder är smaklös vilket gör det enkelt att blanda ner den med till exempel BCAA eller PWO, eller i en proteinshake för den delen. Helt enkelt en produkt som gör vad den ska utan krångel. Detta är kreatinet som jag själv använder till vardags och min absoluta favorit. Hade gärna listat den högre men resten av redaktionen håller inte med mig i frågan :).

Innehåll per portion

Kreatinmonohydrat 3g
FördelarNackdelar
+ Innehåller inga utfyllnadsämnen– Något dyrare
+ Ger förväntad effekt inklusive ökad prestation
+ Utan smak och kan blandas i annan dryck till exempel proteinshake

5. GAAM Creatine Monohydrate

GAAM Creatine Monohydrate
FördelarNackdelar
+ Smakar gott– Något dyrare
+ Innehåller 5 gram rent kreatin monohydrat per portion– Innehåller sötningsmedel
+ Ger bra pump och ökad prestation vid konsekvent användning

Beskrivning:

I vår bäst-i-test lista klämmer sig GAAM Creatine Monohydrate kreatin direkt in på femte plats. Detta kosttillskott ger samma positiva effekt som de andra listade produkterna men man har lagt extra energi på att ta fram en välsmakande produkt.

Speciellt populära har GAAM Creatine Monohydrate Candy Series blivit. Här kan man till exempel njuta av populära smaker som Sour cola, Watermelon Rocketz, och Sour Pops.

Priset är inte det billigaste i listan men vid köp av flera produkter får du en bra mängdrabatt som gör att priset ändå blir bra. Om du är en person som vill ha en läskande dryck som smakar gott på egen hand så är det här ett bra alternativ. Utan tvekan det bäst smakande kreatinet i detta Kreatin bäst i test.

Innehåll per portion

Kreatinmonohydrat 5 g

Bubblare: Star Nutrition Creatine Monohydrate 500 g

Star Nutrition Creatine Monohydrate 500 g
FördelarNackdelar
+ Lågt pris per portion– Inga smakalternativ finns tillgängliga
+ Bra användarrecensioner och betyg
+ Rent kreatinmonohydrat

Beskrivning:

Star Nutrition Creatine Monohydrate hamnar som bubblare i vår lista över bästa kreatin. Star Nutrition är ett välkänt svenskt märke som har fått mycket goda recensioner från användare. Produkten innehåller rent kreatinmonohydrat och priset per portion är lågt.

Detta gör den till ett utmärkt val om du letar efter rent kreatinmonohydrat utan att kompromissa med kvaliteten.

Innehåll per portion

Kreatinmonohydrat 5g

Bilder från vår testpanel för att utse bästa kreatinet

core creatine pro
gaam creatine

Köpguide: Så hittar du bästa kreatinet för dig

Innehåll

Innehållet i produkten är och bör vara avgörande. Ska man ta kreatin så är rent kreatin monohydrat oftast det bästa kreatinet att investera i. Detta eftersom att det är den mest studerade formen av alla typer av kreatin. Det kan dock finnas anledning att använda andra former av kreatin.

Kreatin monohydrat har enligt studier förmågan att öka uthållighet och styrka hos de som tränar och därmed även öka muskelmassan i längden.

Formen av kreatin är således avgörande och andra former av kreatin såsom kreatincitrat, kreatinmalat, kreatinpyruvat, kreatinetylester, och kreatin HCL har i studier bland annat visat sig ha bättre upptagningsförmåga och andra fördelar. Dessa former av kreatin har inte studerats lika mycket och det finns inte lika mycket bevis för deras effektivitet.

Koncentration

För de flesta som använder kreatin för att bygga muskler och få mer energi är en dos om 5 gram per dag lagom. Om en en typ av kreatin som innehåller mindre än så per portion kan det vara bra att vara medveten om att man kan behöva ta dubbla protioner för att få maximal effekt.

Pris

Olike typer av kreatin kommer till olika priser och det mest prisvärda kreatinet på marknaden kan vara riktigt bra. Det är inte nödvändigt att lägga stora summor på ett tillskott av kreatin. Så länge produkten håller kreatinmonohydrat och mängden kreatin är rimlig kommer det vara effektivt för både högintensiv träning och för att bygga muskler.

Smak

En hel del kreatin tillskott är smaklösa och passar därför bra att blanda med andra tillskott. Till exempel väljer många att blanda kreatin med sina BCAA eller med sin proteinshake. I dessa fall kan ett kreatintillskott utan tillsatt smak vara mer eller mindre vara ett helt naturligt val.

Om du däremot är en person som tar kreatin rent så finns det många goda smaker på marknaden idag. Till exempel GAAM Candy Series som du hittar i vår bäst i test lista ovan.

vad är kreatin?

Vad är kreatin och vem behöver kreatintillskott?

Kreatin är ett naturligt ämne som också är ett kroppseget ämne. Det innebär att våra kroppar åtminstone till viss del klarar av att tillverka kreatin.

En vuxen person klarar av att tillverka ca 1 – 2 gram kreatin per dag och resterande mängd av det dagliga kreatinbehovet tillförs optimalt sett genom kosten och ligger då även den på ca 1- 2 gram per dag. För den som är mycket aktiv fysiskt eller har en stor muskelmassa att underhålla kan ett tillskott av kreatin vara fördelaktigt. Att ta kreatin kan leda till ökad prestation på gymmet när det tas regelbundet under en längre tid.

Dosera kreatin rätt för optimal effekt

Många funderar på hur kreatin ska doseras. Det enkla sättet är att kontrollera om tillverkaren av kosttillskottet ifråga har några rekommenderade doser.

I övrigt kan man säga att 3 – 10 gram per dag av kreatin är lagom för de flesta som önskar upprätthålla och öka sitt kreatinförråd något i musklerna.

Om det är första gången du använder kreatin monohydrat kan det vara en bra idé att maxa effekten genom en mer intensiv inkörningsperiod för att bygga upp förråden.

ViktGram per dag
Upp Till 60 kg3-5 gram
60 – 70 kg6 gram
71-80 kg7 gram
81 – 90 kg8 gram
91 – 100 kg9 gram
100 kg+10 gram

Laddningsfas

När man börjar ta kreatin som kosttillskott kan tillverkaren rekommendera en så kallad laddningsfas där det är vanligt att ta omkring 20 gram kreatin om dagen. Det innebär att man tar mer kreatin i början för att bygga upp förrådet av kreatin i kroppen.

En laddningsfas pågår i omkring 5 dagar och sedan gå till vanlig rekommenderad dagsdos. Huruvida du ska ta en högre mängd kreatin i början beror på vilket varumärke du köper. Kolla in rekommendationerna från tillverkaren för ett exakt besked.

vi testar bästa kreatinet
Bild från när vi testar bästa kreatinet

Sammanfattning

Kreatin är ett bra kosttillskott för den som vill ha en extra kick vid träningspassen och orka prestera mera. Ämnet är helt lagligt, ofarligt och effekten av ämnet har bevisats i mängder av studier. Att detta ämne fungerar och kan hjälpa dig att bygga muskelmassa är det alltså ingen tvekan om.

Många upplever att de ökar i muskelmassa redan efter en kortare periods användning av ett kreatintillskott.

Om du ska köpa kreatin rekommenderar vi att du kollar in produkterna i vår bäst-i-test där vi tagit hänsyn till både pris, kvalitet, våra egna erfarenheter av produkterna och även andra användares betyg och erfarenheter.

Mer för muskelbyggaren

Vanliga frågor – Kreatin

Varför ska jag ta kreatin?

Kreatin är ett bra val för dig som vill bygga muskler och orka prestera mer under träning eftersom kreatin hjälper dig att prestera mer under träning. Eftersom det finns kreatin i mat vi äter kan man försöka öka intaget av vissa livsmedel men det kan vara svårt att få i sig mer än två gram kreatin per dag via kost.

Kreatin, fungerar det?

Få kosttillskott har studerats så mycket som kreatin, speciellt rent kreatin monohydrat. Vetenskapliga studier visar klart och tydligt att kreatin fungerar och har en muskelbyggande effekt eftersom det hjälper oss att prestera bättre under träning.

Vilken är den bästa kreatinet?

Bästa kreatinet enligt vårt bäst i test är Core Creatine Profrån Svenskt Kosttillskott. Vilket som är det bästa kreatinet för just dig kan dock variera. Därför har vi listat flera bra preparat i vår lista.

Är det skillnad på olika kreatin?

Ja, det finns en skillnad mellan olika typer av kreatin. Den vanligaste typen är kreatin monohydrat och den ger de bästa resultaten i studier hittills. Det finns även andra typer, såsom kreatin citrat.

Finns det bra och dåligt kreatin?

Ja, vissa kreatinprodukter kan vara av sämre kvalitet eller innehålla ingredienser som inte ger önskad effekt. Det är därför viktigt att se till att du köper ett pålitligt märke med goda recensioner. Svenskt Kosttillskott's Core Creatine Pro har testats för renhet och uppfyller alla krav på kvalitet.

Är det värt att ta kreatin?

Ja, det är värt att ta kreatin om du vill öka din prestation och muskelmassa. Kom ihåg att effekten av tillskottet kan variera beroende på hur det tas och i vilken mängd. När det kommer till kreatin är 5 gram per dag en passande dos för de flesta.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.