Varför kliar PWO?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Prestationshöjare » Varför kliar PWO?

Senast Uppdaterat december 5, 2023 av John

Pre-workout (PWO) kosttillskott har blivit en populär följeslagare för dem som strävar efter att maximera sina träningsresultat. Bland de många upplevelser som användare rapporterar, sticker en specifik känsla ofta ut – klåda. Varför kliar det när man tar pre-workout? Är det en indikation på effektivitet eller en bieffekt som bör tas på allvar?

Kort sammanfattning: Beta alanin som är en av de vanligaste ingredienserna i Pre workout preparat kan ge en stickande och kliande känsa. Detta är en aminosyra som är helt ofarlig och stickandet försvinner vid regelbundet bruk.

Ta en titt på vårat test av PWO för att utse bästa PWO där vi har listat PWO'n som kliar och inte kliar.

Så känns PWO

Effekterna av pre-workout (PWO) kosttillskott kan variera beroende på den specifika sammansättningen av ingredienser i produkten och individens känslighet för dessa ämnen. Här är några vanliga upplevelser som människor rapporterar efter att ha tagit PWO:

Ökad energi

En av de mest noterbara effekterna är ofta en ökning av energinivåerna. Många PWO-tillskott innehåller koffein och andra stimulanter som syftar till att öka vakenheten och bekämpa trötthet, vilket kan göra det lättare att hålla sig fokuserad och energisk under träningen.

Muskelpump och vaskuläritet

Vissa användare upplever en ökad känsla av muskelpump och vaskuläritet, särskilt om PWO-tillskottet innehåller ämnen som arginin eller citrullin. Detta ger en ökad blodcirkulation till musklerna och en känsla av fyllda och spända muskler.

Kliande eller stickande känsla

En del människor upplever en kliande eller stickande känsla på huden, särskilt om PWO-tillskottet innehåller ämnen som beta-alanin eller niacin. Detta kan vara ett resultat av ökad blodcirkulation och är vanligtvis övergående.

Mentalt fokus och motivation

PWO-tillskott med ingredienser som taurin eller kreatin kan hjälpa till att förbättra mental fokus och motivation. Många användare rapporterar en ökad känsla av att vara mentalt redo för träningen.

Ökad uthållighet

Ingredienser som beta-alanin kan bidra till att öka muskeluthålligheten genom att minska uppkomsten av mjölksyra under träningen. Detta kan öka träningskapaciteten och förbättra uthålligheten.

Det är dock viktigt att påpeka att reaktionerna på PWO kan variera mellan individer, och vissa kanske inte upplever liknande effekter. Dessutom bör användare vara medvetna om sin egen tolerans för stimulanter och andra ingredienser och undvika överdosering för att undvika eventuella biverkningar. Som med alla kosttillskott är det klokt att konsultera med en hälso- eller träningsprofessionell innan man börjar använda PWO-tillskott regelbundet.

PWO kliar

Den kliande känslan: Varför händer det?

Många PWO-tillskott innehåller ämnen som beta-alanin och niacin (vitamin B3), vilka är kända för att orsaka den karakteristiska klådan. Beta-alanin är en aminosyra som är involverad i produktionen av karnosin, en substans som hjälper till att buffra mjölksyra i musklerna under intensiv träning. När du tar PWO, ökar beta-alaninnivåerna, vilket kan leda till en stickande eller kliande känsla i huden.

Å andra sidan kan niacin utlösa vasodilatation, där blodkärlen vidgas för att öka blodflödet till musklerna. Denna process kan också orsaka en rodnad och kliande känsla, känd som ”flushing.” Även om dessa reaktioner kan vara övergående och relativt harmlösa, är det viktigt att notera att känsligheten för dessa effekter varierar från person till person.

Är klådan ett tecken på effektivitet?

Många träningsentusiaster ser den kliande känslan som ett tecken på att PWO-tillskottet verkligen fungerar. Men det behöver inte vara så. PWO produkter kan vara effektiva utan att man upplever den kliande känslan i kroppen.

Den kliande känslan kan bland annat bero på en psykologisk signal om att något händer i kroppen, och att träningen är på väg att bli intensiv och effektiv. Personligen gillar jag stickandet då det ger mig något av ett lyckorus på gymmet. Faktum är att forskningen visar att beta-alanin och niacin kan bidra till att förbättra uthållighet och prestationsförmåga, vilket stöder uppfattningen att klådan kan vara ett tecken på ökad effektivitet.

Hantering av Klådan

För dem som upplever obehag på grund av klådan finns det några strategier att överväga. För det första kan det vara värt att experimentera med olika PWO-tillskott och deras sammansättningar för att hitta en balans mellan effektivitet och tolerabilitet. Att gradvis vänja kroppen vid tillskottet genom att börja med lägre doser kan också minska kliande känslor.

För de som inte uppskattar klådan över huvud taget finns PWO-alternativ som är utformade för att minimera dessa biverkningar. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och välja ett tillskott som passar ens egna behov och toleransnivåer.

Mer för den vetgirige gymmaren

Vilka ingredienser orsakar stickningar och kli i kroppen?

Pre-workout (PWO) kosttillskott innehåller en mängd olika ingredienser, och den exakta sammansättningen varierar mellan olika produkter. Här är några vanliga ingredienser och de som oftast bidrar till den kliande känslan:

Beta-alanin

Detta är en aminosyra som används för att producera karnosin i musklerna. Beta-alanin kan orsaka en kliande eller stickande känsla, särskilt på huden runt ansikte, händer och armar. Denna effekt kallas ibland ”parestesi” och är övergående. Beta-alanin är en vanligt förekommande ingrediens i produkter som är avsedda att tas innan träning, men det finns även alternativ utan Beta-alanin.

Niacin (Vitamin B3)

Niacin kan orsaka vasodilatation, vilket innebär att blodkärlen vidgas för att öka blodflödet. Detta kan leda till en känsla av värme, rodnad och även klåda, särskilt om det tas i höga doser. Fördelarna med dessa effekter innan eller under ett träningspass är antagligen uppenbara och det är en effekt som är helt ofarlig.

Koffein

En vanlig stimulant som finns i många PWO-tillskott. Koffein kan öka energinivåerna och förbättra mental vakenhet, men höga doser kan också orsaka kliande känslor.

Arginin och Citrullin

Dessa aminosyror används ofta för att öka produktionen av kväveoxid i kroppen, vilket i sin tur kan öka blodcirkulationen till musklerna. En ökad blodcirkulation kan ibland leda till en känsla av värme och kliande känslor.

Det är viktigt att notera att den kliande känslan inte upplevs av alla som tar PWO-tillskott, och känsligheten varierar mellan individer. Om kliande känslor upplevs som obehagliga, kan det vara en bra idé att välja produkter med lägre doser av de ovannämnda ingredienserna eller överväga alternativa PWO-formuleringar som är utformade för att minska dessa biverkningar. Som alltid är det klokt att konsultera med en hälsoprofessionell innan man införlivar nya kosttillskott i sin rutin.

Avslutande Tankar

Varför kliar PWO? Svaret ligger i de aktiva ingredienserna, särskilt beta-alanin och niacin, som kan orsaka vasodilatation och ökad karnosinnivå. Trots att klådan ofta ses som ett tecken på effektivitet, är det viktigt att vara medveten om individuella toleransnivåer och överväga alternativ om obehag uppstår.

Som med alla kosttillskott bör användare rådfråga hälso- och träningsprofessionella innan de införlivar PWO i sin regelbundna rutin för att säkerställa att det passar deras specifika behov och mål.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.