Balansplatta: Övningar för starkare bål och bättre balans

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Senast Uppdaterat oktober 27, 2023 av John

Balansplattor är en mångsidig träningsutrustning som inte bara förbättrar din balans och stabilitet utan också hjälper dig att stärka din kropp från topp till tå. Oavsett om du är en atlet som vill förbättra din prestation eller en motionär som vill ha en effektiv träningsrutin, kan balansplattan vara ett utmärkt verktyg. I denna artikel kommer vi att utforska olika övningar som du kan göra på en balansplatta för att stärka hela kroppen.

Förberedelser innan du börjar med balansplatta övningar

Innan du börjar med övningarna är det viktigt att ställa din balansplatta på ett stabilt underlag och se till att den är i gott skick. Kontrollera att du har tillräckligt med utrymme runt plattan för att utföra övningarna säkert. Ha på dig bekväma träningskläder och skor med bra grepp för att minska risken för att halka.

Tips! Vi har gjort ett omfattande test för att utse de bästa balansplattorna.

Balansplattor är inte enbart för fot och ben

Visste du att en balansplatta inte bara är ett utmärkt verktyg för att träna balans. Genom att träna med balansplatta kan du få effekt på din bålstyrka, samt träning av anklar, ben och säte.

Genom att variera olika övningar som att stå på ett ben, göra sittande övningar på balansplattan eller armhävningar mot den kan du göra detta verktyg till ett mångfacetterat verktyg. Nedan har vi samlat några utmärkta exempel på balansplatta övningar och hur du kan träna hela kroppen på balansbrädan:

Stående balansövningar

Att stå på en balansplatta i olika positioner är ett utmärkt sätt att förbättra din balans och styrka i benen, ryggen och magen. Här är några grundläggande stående övningar:

1. Stå på ett ben

Stå på ena foten och försök att hålla balansen så länge som möjligt. För att stå på ett ben och hålla balansen är det viktigt att du står i mitten av balansplattan. När du är klar med att stå på ett ben är det dags att byta till den andra foten. Upprepa flera gånger.

balansplatta stå på ett ben

2. Knäböj på balansplatta

Stå med fötterna axelbrett isär på balansplattan och utför knäböjar. Detta kommer att utmana dina benmuskler och kärna samtidigt som du förbättrar din balans.

balansplatta squats

Balansplatta övningar för bålen

Balansplattor är utmärkta för att träna din bål (mage och rygg) och det finns gott om övningar som kan utföras på plattan och som är specifikt bra för bålstyrkan. Här är ett par av våra favoriter:

1. Plankan

Placera dina underarmar på balansplattan och håll en plankposition. Håll ryggen rak och magen aktiv. Håll så länge du kan.

balansplatta planka

2. Russian twists

Sitt på balansplattan med böjda knän och luta dig lite bakåt. Håll en medicinboll eller vikt och rotera den från sida till sida för att träna sidomusklerna i bålen.


Övningar för överkroppen

För att träna överkroppen med en balansplatta kan du använda hantlar eller göra övningar utan vikter för att förbättra styrkan och stabiliteten i axlar, armar och bröst.

1. Push-ups med händerna på balansplattan

Placera händerna på balansplattan i en push-up-position och utför push-ups. Detta ökar svårighetsgraden jämfört med vanliga push-ups och aktiverar fler muskler.

2. Hantellyft

Stå på balansplattan med en hantel i varje hand. Lyft hantlarna uppåt och utåt i en T-form för att träna axlarna och överkroppen.


Stretching och avslappning

Efter att du har tränat din kropp på balansplattan är det viktigt att avsluta med stretching och avslappning. Här är några övningar:

1. Stretching av benen

Stå på det ena benet på balansplattan och lyft det andra benet andra bakåt, greppa fotleden med handen och dra försiktigt foten mot rumpan för att stretcha musklerna i framsida lår samtidgt som du står på brädan.

2. Djupandning

Stå med fötterna brett isär på brädan, slappna av och fokusera på djupa in- och utandningscykler för att lugna kroppen. Det här är precis som vanlig djupandning men med hjälp av balansplattan skapar du ett extra moment som utmanar dig att hålla fokus och koncentration.


balansövningar

Fördelar med en balansplatta och balansövningar

Balansövningar och användning av en balansplatta erbjuder många fördelar för din fysiska hälsa och välbefinnande. Nedan är några av de viktigaste fördelarna med att inkludera balansträning i din träningsrutin:

Förbättrad balans och stabilitet: En av de mest uppenbara fördelarna med balansövningar är att de hjälper dig att förbättra din balans och stabilitet. Genom att utmana kroppens förmåga att hålla sig upprätt i olika positioner stärker du de muskler och sensoriska system som är nödvändiga för att upprätthålla balans.

Stärker bålstyrkan: Balansövningar kräver att du aktiverar din kärna (magen och ryggen) för att stabilisera kroppen. Detta leder till en stärkning av dessa muskler och kan bidra till att förbättra din hållning och minska risken för ryggbesvär.

Förbättrad koordination: Balansträning innebär ofta komplexa rörelser som kräver god koordination mellan muskler och leder. Genom att regelbundet öva balansövningar kan du förbättra din generella kroppskontroll och koordination.

Rehabilitering efter skador: Balansplattor och balansövningar används ofta som en del av rehabiliteringsträning. Det är ett bra sätt att göra övningar mer avancerade utan att belasta kroppen mer än nödvändigt åt gången.

Utforska fler övningar

Slutsats

Balansplattor är fantastiska träningsredskap som kan hjälpa dig att förbättra din balans, styrka och stabilitet. Genom att inkludera övningar som dessa i din träning kan du stärka hela din kropp och öka din kroppskontroll.

Kom ihåg att börja med enklare övningar om du är nybörjare och gradvis öka svårighetsgraden när du blir starkare och mer bekant med balansplattans användning. Glöm inte heller att konsultera en tränare eller sjukvårdspersonal om du har några hälsoproblem innan du påbörjar en ny träningsrutin. Lycka till med din balansträning!

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.