Hela kroppen i balans: TRX-övningar för överlägsen träning

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Träningsredskap » Hela kroppen i balans: TRX-övningar för överlägsen träning

Senast Uppdaterat december 20, 2023 av John

Som tränare med många års erfarenhet inom fitnessvärlden är jag alltid på jakt efter effektiva och mångsidiga träningsredskap. Ett av mina personliga favoriter är TRX band, som har visat sig vara en fantastisk resurs för att träna hela kroppen och uppnå en stark och smidig fysik. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av några av de mest effektiva TRX-övningarna och de många fördelar som TRX träning erbjuder. Vi har också utsett bästa TRX-band för att göra din träning effektiv och rolig!

TRX träning är fördelaktigt

TRX står för Total Resistance Exercise. Konceptet med TRX-band är lika enkelt som det är genialt. Det består av två justerbara remmar som hänger från en stabil anordning, vanligtvis en dörrkarm eller ett stativ. Det gör också det till ett enkelt tränigsredskap att ta med sig på resa eller att använda i hemmet där du kanske inte har så mycket plats. Här är några av fördelarna med att använda TRX-övningar i din träningsrutin:

1. Mångsidighet: TRX-banden gör det möjligt för dig att träna hela kroppen. Du kan enkelt anpassa intensiteten på de olika övningarna genom att justera vinkeln och/eller längden på remmarna. Det gör det till ett utmärkt verktyg för människor på alla träningsnivåer. TRX-band är dessutom ett utmärkt alternativ för de som behöver en mer skonsam träningsform, till exempel gravida.

TRX är också ett utmärkt verktyg för rehabilitering och skadeförebyggande. Många fysioterapeuter använder det för att hjälpa patienter att återhämta sig från skador och förbättra rörlighet och styrka.

2. Styrka och stabilitet: Eftersom du arbetar med din egen kroppsvikt som motstånd, utvecklar du både styrka och stabilitet. Detta hjälper dig att bygga en balanserad kropp och minskar risken för skador. Till skillnad från vad många tror så kan träning med egen kroppsvikt räcka mycket långt. TRX-bandet är i detta fall endast ett verktyg som gör det möjligt att utföra fler övningar än vad du hade gjort utan några hjälpmedel.

3. Variation: TRX ger dig möjlighet att variera din träningsrutin och undvika träningsuttråkning. Genom att experimentera med olika övningar kan du hålla träningen intressant och utmanande. Till exempel engagerar många TRX-övningar bålmuskulaturen på ett unikt sätt, vilket ger dig en stark och stabil bål. En stark bål är avgörande för att förbättra din prestation i andra idrotter och vardagliga aktiviteter.

4. Anpassbar tillgänglighet: Du kan använda TRX hemma, på gymmet eller till och med utomhus, vilket ger dig friheten att träna när och var det passar dig. Det är också fördelaktigt för den som vill ha med sig ett lättviktigt träningsredskap på resa.

5. Tidsbesparing: Eftersom TRX-övningar ofta är kroppsviktsbaserade, kan du uppnå en komplett träningspass på kort tid. Det är perfekt för dem med en hektisk livsstil.

Övningar med TRX band för hela kroppen

Nu när vi har klargjort fördelarna med TRX, låt oss titta på några av de mest effektiva övningarna för att träna hela kroppen. Den här kombinationen av TRX träning hjälper dig att träna hela kroppen, men det går även bra att kombinera olika övningar för den som vill fokusera på specifika områden.

TRX Rodd (Övning för övre rygg och biceps):

 • Börja med att justera remmarna till brösthöjd.
 • Stå med ansiktet mot TRX och ta tag i handtagen. Håll armarna utsträckta framför dig.
 • Luta dig bakåt och böj i armbågarna medan du drar din kropp uppåt mot handtagen med din rygg rak. Tänk dig att du drar axlarna ihop.
 • Sänk kroppen kontrollerat tillbaka till startpositionen. Upprepa.
trx-band rodd steg 1
trx-band rodd steg 2

TRX böj (Ben- och rumpövning):

 • Justera remmarna så att de hänger nära golvet.
 • Stå med ansiktet mot TRX, greppa handtagen och fötterna i höftbredd isär.
 • Sänk kroppen genom att böja i knäna och höfterna, som om du skulle sätta dig på en stol.
 • Håll ryggen rak och knäna i linje med tårna.
 • Res dig upp till startpositionen och upprepa.
benböj trx-band

TRX Armhävning (Bröst- och tricepsövning):

 • Justera remmarna så att de är ungefär midjehöjd.
 • Ligg med ansiktet nedåt, fötterna i TRX-handtagen och händerna på marken i armhöjd.
 • Utför en armhävning genom att böja armbågarna och sedan pressa upp kroppen till raka armar.
 • Håll din kropp rak och kärnan aktiverad under hela övningen.
trx armhävning

TRX Pike (Bål- och axelövning):

 • Justera remmarna så de är nära golvet.
 • Stå med fötterna i TRX-handtagen och händerna på marken i en push-upposition.
 • Lyft höften mot taket och böj dig vid midjan för att bilda en omvänd ”V” med din kropp.
 • Återgå till startposition och upprepa övningen.
trx magövning

TRX Lunges (Ben- och gluteövning):

 • Justera remmarna så de är på knähöjd.
 • Stå med ryggen mot TRX, ta ett stort steg framåt med ena benet och placera foten i remmen.
 • Böj ditt främre knä medan du håller överkroppen rak och balanserar på ditt bakre ben.
 • Tryck genom det främre benet för att återvända till startpositionen och byt sida.
trx band lunges

TRX Plank (Bålövning):

 • Justera remmarna så de är ungefär midjehöjd.
 • Stå med ansiktet mot marken och fötterna i TRX-handtagen.
 • Stöd dig på underarmarna och tårna samtidigt som du håller kroppen rak.
 • Aktivera din kärn och håll plankpositionen i önskad tid.
trx plankan

TRX är ett utmärkt sätt att träna hela kroppen och uppnå en stark och smidig fysik. Dessa övningar kan ingå i ett helt kropps-TRX-träningspass som du kan anpassa till din nivå. Kom ihåg att fokusera på rätt form och andning för bästa resultat och för att undvika skador. Att börja med en lägre svårighetsgrad och gradvis öka intensiteten när du blir mer bekväm med övningarna är en bra idé.

Hitta andra typer av övningar

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis, TRX är en kraftfull träningsmetod som ger många fördelar. Det är ett utmärkt verktyg för att träna hela kroppen, bygga styrka och stabilitet, och förbättra din allmänna hälsa och fitness. Så ge TRX-övningar en chans och upplev skillnaden själv när du arbetar mot en starkare och mer balanserad kropp.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.