Cykelhjälm barn test – Bästa cykelhjälmen för barn 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Tillbehör » Cykelhjälm barn test – Bästa cykelhjälmen för barn 2024

Senast Uppdaterat april 16, 2024 av John

Att hitta den perfekta cykelhjälmen för ditt barn kan vara ett av de viktigaste besluten du kan göra för att hålla ditt barn skyddat och säkert.

Med så många alternativ på marknaden kan det kännas överväldigande att välja rätt, och hur vet man att produkten man väljer är säker? Med detta i åtanke har vår testpanel har tagit sig an uppgiften att noggrant granska och utvärdera ett brett utbud av cykelhjälmar för barn, för att ge dig och andra föräldrar en omfattande guide till de bästa alternativen.

Sammanfattning av bäst i test cykelhjälm barn

 1. Lazer Gekko MIPS – Bäst i test cykelhjälm barn 2024
 2. Lazer Lil Gekko MIPS – Bra val för det lilla barnet
 3. Giro Scamp MIPS – Bra cykelhjälm med snygga designer
 4. K2 Varsity MIPS Hjälm – Bästa storleksvariation

Bäst i test: Bästa cykelhjälmen för barn – Våra toppval

1. Lazer Gekko MIPS

Lazer Gekko MIPS
FördelarNackdelar
+ Autofit® System som automatiskt anpassar sig och ger en säker passform utan manuell justering.– Endast tillgänglig i en storlek, vilket kan begränsa användningen för barn utanför storleksintervallet.
+ MIPS-teknologi ger förbättrat skydd mot rotationskrafter vid fall.
+ Bra ventilation med 12 lufthål håller barnet svalt och bekvämt under cykelturen.

Lazer Gekko MIPS är den perfekta hjälmen för barn som älskar att utforska världen på cykel och vår bäst i test vinnare. Denna modell sträcker sig längre längs sidorna och baksidan av huvudet för förbättrat skydd och säkerhet.

Med det eleganta, integrerade visiret skyddas ditt barn effektivt mot solens strålar, medan det innovativa Autofit® Retention System automatiskt justerar hjälmen för en perfekt passform varje gång, utan extra justeringar.

Testpanelens ord: ”Med sin högpresterande säkerhetsteknologi och överlägsna komfortfaktorer är Lazer Gekko MIPS en utmärkt investering för barnets cykling. Hjälmens automatiska justeringssystem och MIPS-skydd är speciellt imponerande, vilket säkerställer både säkerhet och enkel användning. Den enda nackdelen är bristen på storleksvariationer, men dess one-size-lösning passar de flesta barn inom angivet mått väl. Sammanfattningsvis en topprodukt som lever upp till sina löften.”

Om Lazer Gekko MIPS

 • Justeringssystem: Autofit System
 • Skydd: Rotationsskyddet MIPS
 • Användning: Fritidsaktiviteter
 • Ventilationsöppningar: 12 st
 • Storlekar: One Size (50 – 56 cm)
 • Vikt: 300 gram
 • Material: Högkvalitativt stöttåligt material
 • Spänne: Grönt spänne
 • Färg: Finns i flera olika färgval
 • Övrigt: CE EN 1078 godkänd, Kompatibel med USB-laddningsbart LED-ljus

2. Lazer Lil Gekko MIPS

Lazer Lil Gekko MIPS
FördelarNackdelar
+ Automatisk storleksjustering genom Autofit® System för enkel användning.– Endast tillgänglig i en storlek, vilket kan begränsa användbarheten.
+ Integrerat MIPS-system för ökat skydd mot huvudskador.– Inga uppgifter om CE märkning på hemsidan.
+ Lättvikt och bra ventilation med 12 ventilationshål för hög komfort.

Lazer Lil'Gekko MIPS är en avancerad barnhjälm designad för de yngsta cyklisterna. Med sin utökade täckning längs sidorna och bakåt ger den ett omfattande skydd och är perfekt för barn som utforskar världen på två hjul.

Den är utrustad med ett elegant integrerat visir som inte bara ser bra ut utan också skyddar barnets ögon och ansikte från solen. Tack vare Lazer Autofit® Retention System justeras hjälmen automatiskt till användarens huvudform, vilket garanterar en snabb och säker passform utan manuell justering.

Dessutom minimerar Lazer Comfort Buckle risken för att klämma barnets kind, vilket gör det tryggare och bekvämare för barnet.

Testpanelens utlåtande: ”Lazer Lil'Gekko MIPS erbjuder en kombination av säkerhet och komfort för de yngsta cyklisterna. Hjälmens automatiska storleksanpassning och MIPS-teknologi är särskilt uppskattade, vilket ger både enkelhet och extra skydd.”

Om Lazer Lil Gekko MIPS

 • Justeringssystem: Autofit® System
 • MIPS: Ja, för förbättrat skydd mot rotationsvåld
 • Användning: Fritidsaktiviteter
 • Ventilationsöppningar: 12
 • Storlekar: One Size (46-50 cm)
 • Vikt: 280 gram
 • Material: Stötabsorberande polymer
 • Färger: Flera färgalternativ tillgängliga
 • Spänne: Grönt spänne
 • Extra funktioner: USB-laddningsbart LED-ljus kompatibilitet, integrerat visir

3. Giro Scamp MIPS

Lazer Gekko MIPS
FördelarNackdelar
+ MIPS-teknologi som skyddar mot rotationsvåld.– Begränsade storleksalternativ kan göra att hjälmen inte passar alla barn.
+ Lättjusterat passningssystem som ger en bekväm och säker passform.
+ Lätt konstruktion som är bekväm även för längre turer.

Giro Scamp MIPS är en cykelhjälm speciellt framtagen för barn, med fokus på säkerhet och komfort under fartfyllda aktiviteter såsom cykling, sparkcykelåkning, skateboard och inlines. Hjälmen är utrustad med In-Mould konstruktion och Roc Loc® Sport-system som gör det enkelt att justera hjälmen för optimal passform. Det integrerade MIPS-systemet erbjuder avancerat skydd mot rotationsvåld och sneda islag, vilket kan minska risken för skador vid olyckor. Den här hjälmen är inte bara säker utan också snygg, och kommer i många livliga färger som gör den populär bland barnen.

Testpanelens utlåtande: ”Giro Scamp MIPS är en topphjälm för barn som kombinerar avancerad säkerhetsteknik med användarvänlig design. MIPS-systemet och den enkla justerbarheten är stora pluspunkter. Hjälmen är både lätt och sval tack vare effektiva ventilationshål. Dock skulle vi vilja se fler storleksalternativ för att tillgodose en större grupp barn. Totalt sett erbjuder denna hjälm ett utmärkt värde för priset och är en säker investering för barns säkerhet under aktiv lek.”

Om Giro Scamp MIPS

 • Modell: Giro Scamp MIPS
 • Färg: Finns i flera olika färger och designer
 • Material: In-Mould konstruktion
 • Storlekar: XS (45-49 cm), S (49-53 cm)
 • Vikt: 260 gram
 • Ventilation: 8 ventilationshål
 • Säkerhetscertifiering: CE EN 1078
 • Spänne: Pinch-Guard-spänne
 • Justeringssystem: Roc Loc® Sport

Tips! Vi gillar flera hjälmar från Giro, bland annat Giro Hale MIPS och ovan nämnda Giro Scamp MIPS!

4. K2 Varsity MIPS Hjälm

K2 Varsity MIPS Hjälm
FördelarNackdelar
+ MIPS-teknologi erbjuder förbättrat skydd mot rotationsvåld.Material i ABS-plast kan kännas mindre slitstarkt jämfört med andra högpresterande material.
+ Justerbar passform gör att hjälmen kan anpassas individuellt och växa med barnet.
+ Låg vikt gör hjälmen lätt att bära även under längre perioder.

Varsity MIPS från K2 är en mångsidig hjälm designad för både skridskoåkning, cykling och inlines. Denna hjälm är framtagen med säkerheten i fokus och är utrustad med MIPS-teknologi, som är utvecklad för att minska rotationsrörelser som påverkar hjärnan vid sneda islag.

Den har en klassisk design och är tillverkad i robust ABS-plast som erbjuder god hållbarhet. Den justerbara passformen och den bekväma vadderingen säkerställer att hjälmen sitter bekvämt och säkert, även under längre perioders aktivitet. Den är idealisk för barn från tre år och uppåt, vilket gör den till en utmärkt startmodell för unga äventyrare.

Testpanelens utlåtande: ”Varsity MIPS hjälmen från K2 imponerar med sin funktionella design och säkerhetsfunktioner. Den justerbara passformen och den lätta vikten gör den till en favorit bland barnen, vilket uppmuntrar till användning. MIPS-teknologin är en stor fördel, särskilt för barn som är aktiva inom sporter med hög fallrisk. Det enda minuset är att ABS-plasten inte känns lika hållbar som andra material, men den uppfyller ändå de grundläggande säkerhetskraven. Överlag en utmärkt produkt som rekommenderas för unga äventyrare som behöver pålitligt skydd.”

Om K2 Varsity MIPS

 • Material: ABS-plast
 • Tillgängliga storlekar: S (48-54 cm), M (55-58 cm), L (59-61 cm)
 • Teknologi: MIPS för ökat skydd mot rotationsvåld
 • Vikt: Låg
 • Justering: Smidig storleksjustering bak
 • Certifiering: CE-märkt
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år

Liknande tester för barn

Vad är MIPS?

MIPS står för ”Multi-directional Impact Protection System” och är en teknologi som används i hjälmar för att ge bättre skydd mot rotationsvåld mot huvudet vid en olycka. MIPS-lagret är en låg friktionslager inuti hjälmen som tillåter hjälmen att rotera något runt huvudet vid en slagsida eller vinkelrätt impact.

Detta rotationsspel kan minska mängden rotationskraft som överförs till hjärnan, vilket potentiellt kan minska risken för allvarliga skador. Tekniken är särskilt viktig i sporter som cykling, skidåkning, och motorcykelsport, där slag mot huvudet ofta inträffar vid olika vinklar.

Vad är grönt spänne?

Ett ”grönt spänne” på en cykelhjälm är en säkerhetsfunktion som är designad för att minska risken för kvävning eller andra skador som kan uppstå om hjälmen fastnar eller utsätts för ett tryck. Spännet är konstruerat så att det automatiskt öppnas under en viss belastning, vilket kan vara livräddande i en olyckssituation där hjälmen behöver tas av snabbt eller där barnet riskerar att fastna med hjälmen.

Denna typ av spänne är speciellt utvecklad för barnhjälmar och bidrar till en högre säkerhetsnivå vid användning. Det är en extra försiktighetsåtgärd som hjälper till att förhindra allvarliga olyckor i lekfulla och oförutsägbara miljöer som barn ofta befinner sig i. Det är vanligt att se grönt spänne på barnhjälmar upp till sju år.

Cykelhjälm barn test

Köpguide: Rätt cykelhjälm för barnet och dess aktivitet

Att köpa en cykelhjälm till ditt barn är en viktig del av att säkerställa deras säkerhet under cykelturer. Här är några viktiga faktorer att tänka på när du väljer rätt cykelhjälm för ditt barn:

Säkerhetscertifieringar

Det första och viktigaste att kontrollera är att hjälmen är säkerhetsgodkänd. I Sverige och Europa ska hjälmen vara CE-märkt enligt standarden EN 1078, vilket innebär att den uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är viktigt att inte kompromissa med säkerheten genom att köpa en hjälm som saknar dessa certifieringar.

Korrekt storlek och passform

En hjälm ska sitta ordentligt på barnets huvud utan att vara för tajt eller för lös. Det är avgörande att mäta barnets huvudomkrets (strax ovanför öronen och ögonbrynen) innan köp för att välja rätt storlek. Många hjälmar har justerbara band och rattar som gör det möjligt att finjustera passformen, vilket är användbart eftersom barn växer.

Säkerhetsteknologier och riktigt bra skydd

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är en teknologi som kan minska risken för hjärnskador vid vissa typer av kollisioner genom att tillåta hjälmen att röra sig relativt huvudet vid en olycka. Detta kan vara en bra investering för extra skydd, även om det kan höja prisnivån något. Förutom MIPS finns det även andra säkerhetsteknologier som kan övervägas, beroende på ditt barns specifika behov och de aktiviteter hjälmen ska användas till.

Ventilation

Barn kan bli varma och svettiga när de är aktiva, så det är viktigt att välja en hjälm med god ventilation. Detta uppnås genom flera och större ventilationshål som effektivt kan transportera bort värme och svett från barnets huvud. Detta gör inte bara hjälmen mer bekväm att bära, utan uppmuntrar även till längre användning utan klagomål.

Design och utseende

Även om säkerhet är det viktigaste, spelar utseende också en roll när det gäller barnprodukter. Barn är mer benägna att bära en hjälm om de gillar hur den ser ut. Låt ditt barn vara delaktigt i valprocessen och välj en hjälm i en färg eller med ett mönster som de tycker om. Det finns många roliga och färgglada designs som kan göra cykling ännu roligare för ditt barn.

Vikt

En tung hjälm kan vara obekväm för ett barn och kan göra att de känner sig motvilliga att bära den. Välj en hjälm som är tillräckligt lätt för att ditt barn ska kunna bära den bekvämt under längre perioder, särskilt om de cyklar ofta eller under långa sträckor.

Hållbarhet

Barn kan vara tuffa mot sina saker, så det är viktigt att välja en hjälm som är robust och hållbar. En hjälm i högkvalitativt material kan stå emot stötar och slitage från vanlig användning. Kom ihåg att byta ut hjälmen efter en större olycka eller om den visar tecken på skada, och som en god praxis, byt ut hjälmen vart tredje till femte år beroende på tillverkarens rekommendationer.

Att välja rätt cykelhjälm för ditt barn är en investering i deras säkerhet. Ta dig tid att jämföra olika modeller och funktioner för att hitta en hjälm som ditt barn kommer att vara bekväm och säker i, och som du känner dig trygg med.

Så valde vi ut testvinnare

Vid urvalet av cykelhjälmar till vår lista har vi framförallt fokuserat på att inkludera modeller som uppfyller stränga säkerhetsstandarder och har genomgått omfattande tester.

Vi har granskat hjälmarnas säkerhetscertifieringar, såsom CE EN 1078, och utvärderat dem för avancerade teknologier som MIPS för extra skydd mot rotationsvåld, precis som när vi testade bästa cykelhjälmen för vuxna.

Dessutom har vi beaktat användarrecensioner och feedback från verkliga kunder för att säkerställa att de hjälmar vi rekommenderar inte bara är säkra utan också bekväma och omtyckta bland användarna.

Slutligen har vi även tagit hänsyn till design, tillgängliga storlekar, justeringsmöjligheter och pris för att kunna erbjuda ett brett utbud av hjälmar som passar olika behov och budgetar.

Vanliga frågor om cykelhjälm barn

När ska mitt barn börja använda cykelhjälm?

Så snart som ditt barn börjar cykla eller åka i en cykelvagn bör de använda en cykelhjälm för att skydda huvudet vid fall eller kollisioner.

Hur vet jag att cykelhjälmen passar mitt barn?

Hjälmen ska sitta tajt men bekvämt på huvudet och inte gunga fram och tillbaka eller från sida till sida. Hakbandet bör vara justerbart så att det kan spännas så att det är tätt men bekvämt under hakan.

Hur ofta bör jag byta ut mitt barns cykelhjälm?

Du bör byta ut cykelhjälmen varje 3-5 år, beroende på tillverkarens rekommendationer, eller omedelbart efter en olycka där hjälmen varit med om en kraftig smäll.

Kan cykelhjälmen användas för andra aktiviteter?

Det beror på hjälmens certifiering. Vissa hjälmar är designade för multi-sportanvändning och är testade för flera aktiviteter, men kontrollera alltid produktens specifikationer och säkerhetsstandarder.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.