Bäst i test: Bästa spikmattan 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Tillbehör » Bäst i test: Bästa spikmattan 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Vilket är den bästa spikmattan 2024? Det har vi tagit reda på. På denna sida kommer du bland annat kunna lära dig mer om spikmattor, hur man kan använda en spikmatta på bästa sätt, och vad man bör se efter när man köper en spikmatta. Läs mer nedan om du vill veta mer om spikmattor och vilken spikmatta som vann Sverigefitness bäst-i-test 2024.


Bästa spikmattan – Våra toppval – Bäst i test 2024

1. Shakti Original

Shakti Original

Spikmatta bäst i test: På första plats i vårt bäst i test för spikmattor hamnar, inte chockerande, originalet Shakti Original / Shaktimatta. Shaktimattan är det original som lanserades för ett antal år sedan och tog hem titeln årets julklapp år 2009. 

Shaktimatta håller hög klass och är ett säkert kort. Priset är kanske något högre än vad man hade önskat men å andra sidan är shaktimattan en hållbar produkt som är tillverkad med 100% ekologisk bomull samt ABS-plast.

PRecis som utlovat så upplever vi att shaktimattan hjälper oss att slappna av i muskler och efter regelbunden användning känner vi hur den hjälper oss att dämpa stress. Shaktimattan är inte unik i sitt slag men den är absolut mest populär då den är originalet.

Info om Shakti Original

Storlek: 68 x 42 cm
Färg: Orange
Material: 100% ekologisk bomull, ABS-plast, polyten
Pris: 499 kronor

2. Musclepain spikmatta

Musclepain spikmatta

Bästa spikmatta kit: Det här är en av våra mest använda spikmattor. Om det inte vore för priset kan vi med säkerhet säga att den här spikmattan enkelt hade tagit hem förstaplats. Den är inte bra överlägset snygg i design. Den ingår även i ett kit med väska och kudde. Den är något större i storleken än Shakti har men kan å andra sidan inte tvättas alls.

Priset petar ner den här spikmattan till andra plats men den håller i övrigt lika hög klass som Shakti gör. OBS tillfälligt slut.

Info om Musclepain spikmatta

Storlek: 70 x 44 cm
Färger: Helsvart
Garanti: 2 år
Pris: 699 kronor

3. Active Spike Mat

active spikmatta

Bästa budgetalternativ: Denna snygga och färgglada spikmatta från Gymstick är en riktigt bra och billig budgetvariant. Mattan är gjord av 100% bomull (om än ej ekologisk som hos listettan) och piggar av ABS-plast. I övrigt skiljer sig inte Active spike mat mycket från Shakti originalet. 

Om du är ute efter ett budgetalternativ och inte har något emot de starka färgerna så är det är ett självklart val. 

Info om Active Spike Mat

Storlek: 64 x 40 cm
Färger: Svart/blå
Material: 100% bomull, ABS-plast, skumgummi
Pris: 349 kronor

Bästa spikkudden: Shakti Spikkudde

bästa spik kudde

Om du önskar komplettera spikmattan med en spikkudde bör du kolla en gång extra på denna spikkudde från Shakti. Prisklassen för kudden är något högre om man ser till ren yta, men den ger verkligen det lilla extra till upplevelsen med spikmatta och kommer åt punkter i nacken som inte en vanlig spikmatta gör.

Info om Shakti Spikkkudde

Storlek: 40x15x10 cm
Piggar: 66 diskar med totalt 1800 piggar
Färger: Svart, Orange, Grön
Material: Polyeten, Ekologisk indisk bomull, ABS plast
Pris: 349 kronor

Bästa spikmattan för fötterna: Shakti Footpad

Shakti Footpad

Från Shakti finner vi även en spikmatta speciellt utformad för att använda att stå på. Ja du hörde rätt, att använda den här spikmattan under fötterna ska hjälpa dig att stimulera blodflödet.

Det kan kännas mindre användbart men är utmärkt för trötta fötter eller när du befinner dig på resande fot. Även denna spikmatta kostar dig några hundralappar men å andra sidan får du en produkt som kommer hålla många år framöver.

Info om Shakti Footpad

Storlek: 34×48/24×2,5 cm
Material: Ekologisk indisk bomull, ABS plast
Fotplatta för zonterapi
Aktiverar akupressutpunkter för avslappning och energi
Pris: 335 kronor

Så här utfördes testerna

För att välja ut den bästa spikmattan genomförde vi en serie tester där vi utvärderade olika faktorer som effekt, pris, material och komfort. Här är en kort beskrivning av hur vi genomförde testerna:

Effekt

Vi utvärderade spikmattans effektivitet genom att ha testpersoner som använde varje matta regelbundet under en given tidsperiod.

Vi mätte deras upplevelser av smärtlindring, avslappning och förbättring av sömnen för att bedöma vilken matta som gav bäst resultat.

Pris

Pris är alltid en viktig faktor och det gäller även vår spikmatta bäst i test. Vi jämförde priserna för olika spikmattor på marknaden och bedömde deras värde för pengarna.

Vi tog hänsyn till både priset på själva mattan och eventuella extrafunktioner eller tillbehör som ingick.

Material

Vi undersökte materialen som användes i varje spikmatta för att säkerställa att de var av hög kvalitet och inte orsakade allergiska reaktioner eller obehag för användarna. Vi bedömde även hållbarheten och enkelheten att rengöra mattorna.

Komfort

Vi bad testpersoner att använda varje spikmatta och utvärdera deras komfortnivå. Vi tittade på faktorer som spikarnas form och längd, kuddarnas tjocklek och övergripande ergonomi för att bedöma vilka mattor som var mest bekväma att använda.

Utifrån resultaten av dessa tester kunde vi sedan välja ut den bästa spikmattan baserat på en helhetsbedömning av faktorer som effekt, pris, material och komfort. Vi hoppas att vår noggranna utvärdering kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när du väljer en spikmatta.

Köpguide: Spikmatta

När du köper en spikmatta finns det vissa egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till. Spikmattor förekommer i så många varianter, former och storlekar, och är avsedda att användas på olika vis, vilket gör att det kan vara svårt att skilja agnarna från vetet. För att göra det lättare för dig att avgöra vilken spikmatta som är den bästa för just dig. Här är de viktigaste hållpunkterna enligt oss:

Användning

Innan du bestämmer dig för vilken spikmatta du ska köpa bör du fundera på hur du vill använda en spikmatta.V

ill du att spikmattan ska täcka större delen av nacke och rygg, eller är du ute efter en spikmatta för fötterna? När du bestämt dig blir det lättare att fokusera på produkter i en specifik kategori.

Kvalitet

Kvaliteten på spikmattan är viktig. Visst kan det vara försvarligt för en matta som kostar 150 kronor att inte ha en väldigt lång livstid.

Samtidigt anser vi att det är bättre att investera i en matta av högre kvalitet och längre hållbarhet för miljöns skull. 

Komfort

Vadderingen i mattan är också viktig att ta hänsyn till. De flesta spikmattor har vaddering i någon form så det är knappast en faktor. Däremot kan det vara värt att kika på tjockleken på vadderingen. Om vadderingen är för tunn är risken stor att man inte märker av den alls.

Spikar & material

Hur är spikmattan konstruerad? Hur tätt sitter spikarna, vilket material är de tillverkade av och vilken längd har de? Dessutom bör man kontrollera tygmaterialet som håller själva spikarna.

Vi ser gärna att tyget på spikmattan har ett material som andas väl. Till exempel är linne, hampa eller bomull bra material. När det kommer till spikar är de oftast i plast, men om du köper en premiummodell kan det hända att man använder sig av metall.

Pris

Spikmattor är inte särskilt dyra rent generellt. Priset ökar oftast beroende på antalet spikar, storlek och material. Som vi nämnde ovan är det oftast bättre att investera några kronor extra och få något riktigt hållbart.

Vilka effekter ger en spikmatta?

Det finns inte särskilt mycket forskning på huruvida spikmattor faktiskt är effektiva när det kommer till olika hälsotillstånd, men många användare vittnar helt enkelt om hur de blivit hjälpta av spikmattor. Det är vanligt att använda spikmattor för att:

ryggsmärta spikmatta
 • Lindra huvudvärk
 • Lindra rygg och nacksmärtor och motverka stelhet
 • Hjälpa muskler slappna av
 • Lindra stress
 • Utlösa endorfiner för en bättre känsla allmänt

Hur använder jag spikmattan bäst?

Det är en baggis att använda spik mattor. Faktum är att de inte kräver mycket förkunskap alls, men för att få en så bra upplevelse som möjligt kan det vara bra att känna till följande:

 • Du kan med fördel använda spikmattan på ett mjukt underlag. Det går till exempel bra att placera den så att du ligger på den i sängen, eller på en mjuk matta. Om du inte har en nackkudde går det bra att rulla ihop en handduk eller filt och lägga under nacken. 
 • Om du tycker det gör alldeles för ont kan du testa att lägga ett tunt tyg, till exempel ett lakan emellan till att börja med.
 • Det är rekommenderat att ligga 20-40 minuter för att öka blodcirkulationen, motverka stelhet i muskler, dämpa stress och ge annan önskad effekt. Innan du vant dig vid spikmattan kan du börja med 10 – 15 minuter så att du sakta hinner vänja dig.
 • Det är inte alla spikmattor som går att rengöra, så du bör kolla instruktionerna innan du sätter igång. De flesta spikmattor kan dock rengöras genom att du tar ut skumgummimadrassen och handtvättar resten i ljummet vatten med tvättmedel. 
 • Tips för dig på resa: Om du har en spikmatta där du kan ta ut skumgummimadrassen kan du helt enkelt lämna skumgummit hemma. Om du använder mattan när du ligger i sängen behövs inte skumgummit.
 • Använd gärna i kombination med massagepistol för ännu bättre effekt.

Vanliga frågor om spikmattor

Varför är det bra att ligga på en spikmatta?

Spikmattornas piggar sägs öka blodcirkulationen och trigga ett utsläpp av endorfiner. Detta kan i sin tur bland annat bidra till att dämpa stress, hjälpa dina muskler att slappna av i rygg och nacke eller på annat område där den används.

Gör det ont att ligga på en spikmatta?

En del kan tycka det känns obehagligt eller gör ont till att börja med. Om man känner så kan man med fördel placera ett tunt tygstycke över spikmattan så att man får vänja sig vid processen sakta.

Vilket är den bästa spikmattan?

Den bästa av alla spikmattor är enligt oss originalet från Shakti. Att Shakti tog hem förstaplatsen handlar framförallt om hållbarhet och materialval. Dock presterar de flesta spikmattor på vår lista på ett likvärdigt sätt så oavsett vilken du väljer kommer du med stor sannolikhet bli nöjd. Läs mer i vår topplista ovan.

Hur länge ska man ligga på en spik mattan?

Det här varierar, men 20 – 40 minuter brukar vara lagom. Om du är nybörjare räcker det att börja lite lugnt med 10 minuter tills du vant dig mer vid spikmattans piggar.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.