När ska man låta bli att träna?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Träning » När ska man låta bli att träna?

Senast Uppdaterat mars 7, 2024 av John

Att förstå när kroppen behöver vila från träningen är avgörande för att uppnå långsiktiga hälsomål och undvika skador. Jag vill uppmana dig till att inte ignorera kroppens signaler då det kan leda till överträning, skador och försämrad prestanda. I den här artikeln utforskar vi olika omständigheter under vilka det kan vara klokt att hoppa över träningen och vikten av att lyssna på din kropp.

När ska man låta bli att träna

3 tydliga tecken på att du borde skippa träningen

Extrem trötthet: Att känna sig lite trött är normalt, men om du känner jk§ig extremt utmattad, kan det vara ett tecken på att din kropp behöver vila.

Sjukdom: Om du har feber, allvarlig förkylning med halsont, eller influensa, är det bäst att låta kroppen fokusera på att bekämpa infektionen.

Smärta eller obehag: Lyssna på din kropp. Smärta är ett tecken på att något inte står rätt till. Träna inte om du upplever smärta.

Kan man träna med förkylning och ont i halsen?

Att träna när man har ont i halsen kan vara en komplicerad fråga, eftersom svaret beror på orsaken bakom halsontet och hur du känner dig i övrigt. Här är några aspekter att tänka på om du funderar på att träna när du har halsont:

 • Lyssna på din kropp: Om du bara har lätt halsont men i övrigt känner dig pigg och frisk, kan lätt till måttlig träning vara okej. Det är dock viktigt att lyssna på din kropp. Om du börjar träna och känner dig sämre, bör du avbryta träningen.
 • Typen av halsont: Om ditt halsont är en del av en förkylning eller en lättare viral infektion, och du inte upplever några andra allvarliga symptom som feber eller extrem trötthet, kan du kanske fortfarande genomföra en mildare form av träning. Dock, om halsontet åtföljs av hög feber, kraftig hosta, eller andra tecken på en mer allvarlig infektion, är det bäst att undvika träning helt och hållet.
 • Typ av träning: Om du bestämmer dig för att träna trots lätt förkylning och halsont, välj en träningsform som inte är för intensiv. Lågintensiv träning som en promenad, lätt löpning eller yoga kan vara mer lämpligt än hård träning eller intervallträning. Det är viktigt att inte överbelasta kroppen när den kämpar mot en infektion.
 • Försiktighetsåtgärder: Om du väljer att träna, se till att få i dig bra med vätska och klä dig lämpligt för att undvika att bli för kall eller för varm. Lyssna noga på din kropp under hela träningspasset och var redo att minska intensiteten eller avsluta träningen om du börjar känna dig sämre.
 • Återhämtning: Kom ihåg att återhämtning är en viktig del av att bli frisk. Att ge kroppen tid att vila och återhämta sig kan faktiskt vara mer fördelaktigt för din övergripande hälsa och välbefinnande än att tvinga dig igenom träningar när du inte mår bra.

Specifika situationer när träning inte rekommenderas

Oftast går ett träningspass att anpassas så att det kan utföras trots att du inte känner dig helt hundra. Beroende på vad situationen är kan du anpassa antalet gånger i veckan du tränar eller hur du tränar när du tränar. Detta gäller dock inte alltid. Här nedan följer några exempel på när det kan vara smart att låta bli att träna:

Efter en skada

Efter att ha drabbats av en skada är det absolut viktigt att ge kroppen tid att läka ordentligt innan man återupptar någon form av fysisk aktivitet. Under min karriär har jag gått igenom så många skador att jag knappt kommer ihåg hälften, och jag lärde mig den hårda vägen att det alltid är smart att låta skadan läka innan man utsätter den för nya utmaningar.

Oavsett om det rör sig om muskelsträckningar, ledskador, frakturer eller andra skadetyper, är vila en kritisk del av återhämtningsprocessen. Att återvända till träningen för tidigt kan inte bara förlänga återhämtningstiden utan också öka risken för ytterligare skador. Här är några riktlinjer:

 • Konsultera med en medicinsk specialist: Innan du återupptar träningen, se till att få en professionell bedömning. En fysioterapeut, läkare eller annan medicinsk specialist kan ge dig råd om när och hur du kan börja träna igen, baserat på din specifika skada och återhämtningsgrad.
 • Följ ett skräddarsytt rehabiliteringsprogram: Ofta krävs ett specifikt rehabprogram för att säkerställa att skadan läker korrekt. Detta kan inkludera specifika övningar som gradvis ökar i intensitet, stretching, och ibland även alternativa träningsformer som inte belastar den skadade delen av kroppen.
 • Var uppmärksam på smärta och obehag: När du återupptar träningen, var noggrann med att lyssna på din kropp. Smärta är ett tecken på att du kanske pushar för hårt eller för snabbt. Anpassa din träning och intensitetnivå baserat på hur din kropp känns.

Under återhämtning från sjukdom

När kroppen kämpar mot en sjukdom, oavsett om det är en förkylning, influensa eller något annat, är det viktigt att prioritera återhämtning. Att pressa kroppen att utföra fysisk träning under denna tid kan hindra återhämtningen och ibland till och med förvärra sjukdomen. Här är några punkter att tänka på:

 • Vänta tills du är symptomfri: Som en allmän regel, vänta med att träna tills du är helt symptomfri. Detta inkluderar symtom som feber, utmattning, ihållande hosta eller andningsproblem. Att återuppta träningen för tidigt kan leda till återfall eller utveckling av ytterligare hälsoproblem.
 • Starta långsamt: När du börjar känna dig bättre, starta med lättare träningsformer och gradvis öka intensiteten. Det är viktigt att ge kroppen tid att återanpassa sig till fysisk aktivitet efter en period av inaktivitet.
 • Lyssna på din kropp: Precis som vid återhämtning från en skada, är det viktigt att vara uppmärksam på hur din kropp reagerar på träningen. Om du känner dig onormalt trött eller svag under eller efter träningen, kan det vara ett tecken på att din kropp fortfarande återhämtar sig och behöver mer vila.

Kan man träna för mycket?

Det är absolut möjligt att träna för mycket, och det kan leda till ett tillstånd som ofta kallas för överträningssyndrom. Överträning uppstår när intensiteten och volymen av träning överskrider kroppens återhämtningsförmåga. Detta kan resultera i en rad negativa fysiska och psykologiska effekter. Här är några tecken och konsekvenser av att träna för mycket samt några tips för att undvika överträning:

Tecken på överträning:

 • Kronisk trötthet och utmattning: En konstant känsla av trötthet trots tillräckligt med vila kan vara ett tecken på överträning.
 • Försämrad prestation: Om du märker att din träningsprestation försämras snarare än förbättras, kan det vara ett tecken på att du tränar för mycket.
 • Ökad skadefrekvens: En ökning av muskelsträckningar, ledproblem eller andra skador kan vara ett resultat av för lite återhämtning mellan träningspassen.
 • Sömnproblem: Svårigheter att somna eller sova oroligt kan vara kopplade till överträning.
 • Minskad motivation och ökad mental utmattning: Om du känner dig mindre motiverad att träna och mer mentalt utmattad kan det vara varningssignaler.

Vad kan hända när jag tränar trots att jag borde låta bli?

 • Nedsatt immunförsvar: Överträning kan leda till att kroppens immunförsvar försämras, vilket gör dig mer mottaglig för infektioner och sjukdomar.
 • Hormonella obalanser: Långvarig överträning kan påverka hormonbalansen i kroppen, inklusive nivåerna av stresshormonet kortisol, vilket kan påverka din hälsa och ditt välbefinnande negativt.
 • Emotionell påverkan: Överträning kan också leda till ökad stress, ångest och risk för depression på grund av den konstanta fysiska och psykiska belastningen.

Hur man undviker överträning:

 • Lyssna på din kropp: Var uppmärksam på tecken på trötthet och överansträngning och justera ditt träningsprogram därefter.
 • Planera för vila och återhämtning: Se till att inkludera vilodagar i ditt träningsprogram och prioritera återhämtning lika högt som själva träningen. För många kan tre pass per vecka vara tillräckligt för att få ett bra resultat av träningen. Genom att låta kroppen vila mellan passen ger du kroppen möjlighet att bygga muskler. Om du vill träna mer än tre pass per vecka är det rimligt att alternera mellan olika muskelgrupper för att få ett bra resultat av varje pass du utför under veckan.
 • Mångsidighet i träningen: Variera ditt träningsprogram för att undvika ensidig belastning och för att ge olika muskelgrupper chansen att återhämta sig.
 • Adekvat näringsintag: Se till att du får i dig tillräckligt med näringsämnen, inklusive protein, kolhydrater och fetter, samt hydrering för att stödja återhämtning och prestation.
 • Sömn: Prioritera god sömnhygien för att främja återhämtning och välbefinnande.

Slutsats

Att lyssna på din kropp och ge den vila när det behövs är lika viktigt som själva träningen. Genom att känna igen tecknen på när det är dags att ta en paus, kan du undvika skador och säkerställa att din träning förblir effektiv och säker på lång sikt.

Vanliga frågor

Ska jag träna trots att jag har träningsvärk eller är det bättre att låta bli?

Det beror på svårighetsgraden av din träningsvärk. Lätt till måttlig träningsvärk är ofta ingen anledning att helt undvika träning. Du kan anpassa ditt träningspass genom att fokusera på andra muskelgrupper, eller genomföra övningar med lägre intensitet och lägre volym än vanligt. Det kan till och med hjälpa till att lindra viss träningsvärk genom att öka blodflödet till de drabbade musklerna. Om träningsvärken är mycket intensiv och påverkar din rörelseförmåga eller om du känner smärta, är det bättre att vila tills den avtar.

Kan jag träna trots att jag har ont i halsen?

Om du enbart har ont i halsen utan andra symptom som feber, uttalad trötthet eller muskelsmärta, kan du i vissa fall fortfarande träna, men det är viktigt att lyssna på din kropp. Börja med lättare träning och se hur du känner dig. Om ditt tillstånd försämras under träningen, bör du avbryta och vila. Om halsontet åtföljs av andra symptom på en infektion, bör du undvika träning helt och hållet.

När ska man absolut inte träna?

Du bör undvika träning om du upplever något av följande:
Feber, eftersom det tyder på att kroppen kämpar mot en infektion och behöver all energi för att återhämta sig.
Akut skada eller smärta, särskilt om träning kan förvärra skadan.
Utmattning som gör att du inte kan utföra övningar med korrekt form, vilket ökar risken för skador.
Allvarliga hjärt- eller andningsproblem, där träning utan medicinsk rådgivning kan vara farligt.

När är det för sent att träna?

Det finns ingen universell tidpunkt som är ”för sent” att träna, eftersom det beror på din personliga dygnsrytm, när du går och lägger dig, och hur träning påverkar din sömnkvalitet. Vissa människor kan träna på kvällen utan att det påverkar deras sömn, medan andra kan uppleva svårigheter att somna efter kvällsträning. Om du märker att kvällsträning håller dig vaken, försök att avsluta din träning minst 1-2 timmar innan läggdags för att ge kroppen tid att varva ner. Det viktigaste är att hitta en tid för träning som passar in i ditt schema och som du kan vara konsekvent med.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.