Träna bröst: Övningar för starkare bröstmuskler

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Träning » Träna bröst: Övningar för starkare bröstmuskler

Senast Uppdaterat april 11, 2024 av John

Att stärka bröstmusklerna är en viktig del av en välbalanserad träningsrutin. Starka bröstmuskler bidrar inte bara till en visuellt tilltalande fysik utan spelar också en avgörande roll för din övergripande styrka och funktionell kapacitet. I denna guide kommer vi att kika närmare på de bästa övningarna för att bygga upp dina bröstmuskler, vanliga misstag att undvika, samt vikten av kost och återhämtning i processen. Du hittar dessutom ett utförligt träningsprogram som inkluderar de bästa bröstövningarna.

Vikten av att träna bröstmusklerna

Bröstmusklerna, består av två delare av pectoralis major (som har tre olika delar) och pectoralis minor, är centrala för många vardagliga rörelser såsom att lyfta, dra och hålla. Att utveckla dessa muskler kan förbättra din hållning, öka din prestation i olika sporter och aktiviteter samt minska risken för skador genom att stärka området runt axlarna och överkroppen.

Grundläggande anatomiska förutsättningar

En grundförståelse för bröstmusklernas anatomi hjälper dig att rikta in dina träningar mer effektivt. Pectoralis major är den större, mer framträdande muskeln som sträcker sig över överdelen av bröstet, medan pectoralis minor ligger under och bidrar till rörelse av skulderbladet.

Förberedelser innan bröstträningen

En effektiv uppvärmning är kritisk för att förbereda musklerna och minska risken för skador. Börja med 5-10 minuters lätt kardiovaskulär aktivitet följt av dynamiska stretchövningar som armcirklar och bröstexpanderare för att öka blodflödet till musklerna.

Bäst bröstövningar

Det finns mängder av olika bröstövningar och varianter av dem. Det finns dock några klassiska övningar som ger bra resultat när de utförs korrekt och regelbundet:

1. Bänkpress

bänkpress övning

Bänkpress är en klassisk och fundamentell övning för att bygga styrka och volym i bröstmuskulaturen. Den involverar primärt pectoralis major samt sekundära muskelgrupper som triceps och främre delen av axlarna (anterior deltoids), vilket gör den till en effektiv ”compound övning” (en övning som tränar mer än en muskelgrupp).

Genom att inkludera både platt och lutande bänkpress i ditt träningsprogram, kan du rikta olika delar av bröstmusklerna för en mer välbalanserad utveckling. Platt bänkpress fokuserar mer på den mellersta delen av bröstet, medan den lutande bänkpressen lägger större vikt på den övre delen av bröstmusklerna. Att variera greppbredden kan också hjälpa till att ytterligare anpassa stimulansen som bröstmusklerna mottar.

2. Hantelpress

hantelpress

Hantelpress är en variation av bänkpress som utförs med hantlar istället för en skivstång. Denna övning tillåter en bredare och mer naturlig rörelsebana, vilket kan minska risken för skador och placera mindre stress på axellederna. Den individuella rörelsen av varje arm främjar muskelbalans och symmetri genom att tvinga varje sida av kroppen att bära sin del av belastningen.

Hantelpress kan utföras på en platt, lutande eller nedåtlutande bänk för att rikta in sig på olika delar av bröstmusklerna. Den djupa stretch och kontraktion som uppnås med hantelpress är utmärkt för muskeltillväxt och styrkeutveckling.

3. Armhävningar

armhävnignar

Armhävningar är en mångsidig kroppsviktsövning som stärker bröstet, axlarna och triceps. Det är en övning som kan utföras var som helst, vilket gör den till en bra övning för alla oavsett fitnessnivå eller tillgång till utrustning.

Genom att justera handpositionen – bredare för mer fokus på bröstmusklerna och smalare för mer fokus på triceps – kan du rikta in dig på olika delar av bröstet och överkroppen. Armhävningar främjar även bålstabilitet eftersom du måste hålla kroppen rak och stabil under hela rörelsen.

4. Flyes

Hantelflyes på platt bänk

Flyes är en isoleringsövning som primärt riktar in sig på pectoralis major (den största muskeln i bröstet), med särskilt fokus på att sträcka ut och samla bröstmusklerna. Genom att utföra flyes med hantlar eller på en kabelmaskin, kan du uppnå en djup stretch i bröstet vid utgångsläget och en kraftfull sammandragning vid slutet av rörelsen.

Denna övning är utmärkt för att definiera bröstmusklerna och bygga en bredare, mer framträdande bröstkorg. Variationer som inkluderar lutande eller nedåtlutande flyes kan hjälpa till att målinrikta specifika områden av bröstet för en ännu mer omfattande utveckling. Flyes kompletterar kompoundövningar som bänkpress och hantelpress genom att isolera bröstmusklerna för förbättrad form och symmetri.

5. Pec Deck (maskinövning)

Pec Deck

Pec deck är ett gymredskap designat för att isolera och stärka bröstmusklerna, särskilt pectoralis major. Maskinen har två paddade armar som användaren drar samman framför sig medan de sitter upprätt.

Övningen börjar med att du justerar sitthöjden så att handtagen är i höjd med ditt bröst, greppar handtagen eller placerar dina armbågar mot de vadderade sektionerna, och drar sedan armarna mot varandra i en kontrollerad rörelse.

Pec deck övningen fokuserar på att isolera bröstmusklerna och är idealisk för att bygga styrka och muskelmassa i bröstet, med en rörelsebana som minskar risken för felaktig teknik och skador. Korrekt form och en vikt som tillåter 8-12 repetitioner per set rekommenderas för optimala resultat.

Träningsprogram för bröstet

För att bröstmusklerna ska utvecklas och bli större och starkare är det viktigt att träna bröstmusklerna regelbundet. Träning av bröstmusklerna kan kombineras med andra övningar (vanligtvis med fokus på överkropp) men oavsett rekommenderar vi att du inkluderar följande övningar:

Dag 1: Kraft och styrka

Bänkpress: 4 set x 6-8 reps

 • Utförande: Ligg på bänken med fötterna platt på golvet. Ta tag i skivstången med ett grepp bredare än axelbredd. Sänk stången kontrollerat till mitten av bröstet och pressa upp till startpositionen (raka armar). (Du kan justera bänkens lutning för att träffa olika delar av bröstet. Lutande bänkpress med en större vinkel kommer att involvera axlarna mer, medan en lägre vinkel fokuserar mer på den övre delen av bröstet).
 • Känsla: Du bör känna en stark kontraktion i mitten av bröstet samt engagemang i triceps och främre axlar.
 • Fokus: Mellersta delen av bröstmusklerna.

Lutande hantelpress: 3 set x 8-10 reps

Lutande hantelpress
 • Utförande: Sitt på en lutande bänk (cirka 30-45 grader) med en hantel i varje hand på höjd med axlarna. Pressa hantlarna uppåt och sammanstråla dem lätt på toppen av rörelsen innan du återför dem till startpositionen.
 • Känsla: Fokus ligger på den övre delen av bröstmusklerna, och du bör känna hur de sträcker sig vid nedre delen av rörelsen och kontrakterar vid toppen.
 • Fokus: Övre delen av bröstmusklerna.

Dips med vikt: 3 set x 8-10 reps

Dips med vikt
 • Utförande: Använd dipställningen med en viktplatta fäst vid ett bälte eller håll en hantel mellan fötterna. Sänk kroppen tills överarmarna är parallella med golvet och pressa sedan upp till startpositionen.
 • Känsla: Starkt engagemang i nedre delen av bröstmusklerna och triceps.
 • Fokus: Nedre delen av bröstmusklerna och triceps.

Dag 2: Hypertrofi och Form

Hantelflyes på platt bänk: 4 set x 10-12 reps

Hantelflyes på platt bänk
 • Utförande: Ligg på en platt bänk med en hantel i varje hand. Håll en lätt böjning i armbågarna, sänk armarna utåt tills du känner en djup stretch i bröstmusklerna, och för sedan hantlarna tillbaka till startpositionen medan du hela tiden har spänning på musklerna.
 • Känsla: En djup stretch i bröstmusklerna och en kraftfull kontraktion när du för armarna samman.
 • Fokus: Isolering av hela bröstet.

Kabel-Crossover: 3 set x 12-15 reps

Kabel-Crossover
 • Utförande: Stå i mitten av en kabelmaskin med grepp i varje hand. Luta dig lätt framåt och dra armarna samman framför dig i en bågformad rörelse. Återgå kontrollerat till startpositionen.
 • Känsla: Fokus på att dra ihop bröstmusklerna och känna en djup kontraktion i mitten av bröstet.
 • Fokus: Detaljering och definition av bröstmusklerna.

Armhävningar: 3 set till failure

armhävnignar
 • Utförande: Placera händerna på golvet, något bredare än axelbrett. Håll kroppen rak från huvud till tå och sänk dig ner tills bröstet nästan nuddar golvet. Pressa upp till startpositionen.
 • Känsla: Övergripande engagemang av bröstmusklerna, triceps och axlar.
 • Fokus: Uthållighet och muskeltillväxt genom maximal muskeltrötthet.

Dag 3: Uthållighet och funktionell styrka

Pullover med hantel: 4 set x 12-15 reps

Pullover med hantel
 • Utförande: Ligg på en platt bänk med fötterna stadigt på golvet. Håll en hantel med båda händerna ovanför bröstet, armar raka. Sänk hanteln långsamt bakom huvudet tills du känner en stretch i bröstet och lats, och dra sedan tillbaka till startposition.
 • Känsla: Fokus på en djup stretch i bröstmuskler och lats vid den nedre delen av rörelsen, och en stark kontraktion när du återför vikten.
 • Fokus: Övre delen av bröstmusklerna och ökning av bröstets rörelseomfång.

Incline push-ups: 4 set x 15-20 reps

Incline push-ups
 • Utförande: Placera händerna på en förhöjd yta som en bänk, steg eller låg vägg. Utför en armhävning med kroppen i en lutande position.
 • Känsla: Mindre belastning på axlarna jämfört med traditionella armhävningar, med mer fokus på den nedre delen av bröstet.
 • Fokus: Nedre delen av bröstmusklerna och förbättrad uthållighet.

Decline Hantelpress: 3 set x 12-15 reps

Decline Hantelpress
 • Utförande: Ligg på en decline (nedåtlutande) bänk med en hantel i varje hand. Börja med hantlarna på höjd med axlarna, handflatorna vända mot varandra. Pressa hantlarna rakt uppåt tills armarna är helt utsträckta, och sänk dem sedan kontrollerat tillbaka till startpositionen.
 • Känsla: Du bör känna en stark kontraktion i den nedre delen av bröstmusklerna när du pressar upp hantlarna, samt en stretch i bröstmusklerna när du återför hantlarna till startposition.
 • Fokus: Denna övning fokuserar på den nedre delen av bröstmusklerna (pectoralis major), vilket är svårt att nå med platta eller incline pressövningar.

Om träningsprogrammet

Varje övning i detta program är utformad för att bygga olika aspekter av bröstmusklernas styrka, storlek och uthållighet. Genom att följa dessa instruktioner och lyssna på din kropp kan du maximera din träningseffektivitet och se märkbara förbättringar i din bröstmuskelutveckling.

För nybörjare rekommenderas ett program som fokuserar på grundläggande rörelser med lägre vikt och högre repetitioner för att bygga upp styrka och teknik. Ett exempel kan vara 3 set av 12-15 repetitioner av bänkpress, hantelpress och armhävningar två gånger i veckan.

För mer avancerade individer kan ett program inkludera tyngre vikter, färre repetitioner (till exempel 4-6 set av 6-8 repetitioner) och mer specifika övningar som decline bänkpress eller avancerade versioner av armhävningar.

Vanliga misstag

Oavsett om du tränar bröstet eller andra muskler i kroppen finns det en del vanliga misstag som man ofta ser. Vi har sammanfattat de vanligaste åt dig:

 • För tung vikt: Att fokusera för mycket på att lyfta för tunga vikter utan att uppmärksamma korrekt teknik och form är ett av de mest förekommande misstagen inom styrketräning. Detta kan inte bara minska effektiviteten av övningen men också öka risken för långsiktiga skador. Korrekt form säkerställer att rätt muskelgrupper aktiveras och att övningen utförs säkert.
 • Skippar uppvärmingen: Ett annat vanligt misstag är att man glömmer att värma upp tillräckligt. Att hoppa över uppvärmningen eller inte ge den tillräckligt med tid kan leda till att musklerna inte är ordentligt förberedda för den kommande ansträngningen, vilket ökar risken för skador och minskar prestationen.
 • Skippar vilan: Många gör också misstaget att inte ge kroppen tillräckligt med tid för återhämtning mellan träningspassen. Återhämtning är avgörande för muskeltillväxt och styrkeutveckling. Att inte vila kan leda till överträning, utmattning och en platå i träningsresultaten.
 • Tränar obalanserat: Det är också vanligt att göra misstaget att enbart fokusera på vissa muskler och förbise andra kan skapa obalanser som inte bara påverkar din fysiska utseende men också din funktionella förmåga och ökar risken för skador. En välbalanserad träningsrutin som inkluderar alla större muskelgrupper är nyckeln till en stabil och hållbar fysik.

Kost och återhämtning

En proteinrik kost är viktig för muskelåterhämtning och tillväxt. Sträva efter att inkludera en källa till högkvalitativt protein i varje måltid och tänk på att återhämtning också inkluderar tillräckligt med sömn och vila, vilket är när muskeltillväxten faktiskt sker.

Läs också: Deff mat: Kostschema för en lyckad deff!

Slutsats

Att bygga upp starka bröstmuskler är en process som kräver tålamod, engagemang och en smart tillvägagångssätt till träning, kost och återhämtning. Genom att följa de principer och övningar som presenterats här, kan du sätta dig själv på vägen mot en starkare, mer funktionell och visuellt tilltalande överkropp.

Vanliga frågor om att träna bröstet

Hur ofta ska jag träna bröst?

För de flesta är 2-3 bröstträningspass per vecka med tillräckligt med vila mellan passen idealiskt för tillväxt och återhämtning.

Kan jag träna bröst varje dag?

Du kan, men det betyder inte att det kommer ge bästa möjliga resultat. Dina muskler behöver tid för att återhämta och växa. Träna inte samma muskelgrupp varje dag; ge dem 48-72 timmars vila.

Vilka är de bästa övningarna för att bygga bröstmuskulatur?

Bänkpress, hantelpress, armhävningar och flyes anses vara bland de mest effektiva för att bygga bröstmuskulatur. Om du vill ha hjälp med övningar för bröstet kan du kolla in vårt träningsprogram ör bröst ovan.

Hur lång tid tar det att se resultat?

Det varierar beroende på din träningsbakgrund, genetik och kost, men många börjar se märkbara förbättringar inom 6-12 veckor.

Hur kan jag undvika skador under bröstträningen?

Fokusera på korrekt form, börja med lägre vikter och gradvis öka, och inkludera alltid en uppvärmning och nedvarvning i ditt träningspass.

Vad är skillnaden på vanlig bänkpress och lutande bänkpress?

Vanlig klassisk bänkpress fokuserar på mitten av bröstet. En lutande bänkpress kan fokusera mer på övre delen av bröstet eller på axlar beroende på hur stor lutningen är.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.