Bantningsplåster: Funkar det?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Viktnedgång » Bantningsplåster: Funkar det?

Senast Uppdaterat oktober 23, 2023 av John

Bantningsplåster, även kända som viktminskningsplåster, har under de senaste åren blivit allt mer populära bland individer som söker en enklare och bekvämare metod för att gå ner i vikt. Dessa plåster hävdar att de kan hjälpa användare att bränna fett och minska aptiten, vilket leder till viktnedgång. Men hur fungerar de egentligen? I denna artikel kommer vi att utforska bantningsplåster i detalj, inklusive deras effektivitet, mekanism, och hur man kan maximera deras effekt.

Hur fungerar bantningsplåster?

Bantningsplåster är vanligtvis tillverkade med en mängd olika ingredienser som påstås främja viktnedgång. De kan appliceras direkt på huden, och deras aktiva ämnen påstås tränga in i kroppen genom huden och påverka ämnesomsättningen. De mest förekommande ingredienserna i dessa plåster inkluderar:

 1. Koffein: Koffein är en välkänd ämnesomsättningshöjare och kan öka energiförbrukningen.
 2. Grönt te-extrakt: Grönt te innehåller antioxidanter som kallas katekiner, som kan hjälpa till att öka fettförbränningen.
 3. Garcinia Cambogia: Detta är en tropisk frukt som sägs hämma aptiten och blockera fettproduktionen.
 4. Hoodia: Ett växtextrakt som påstås minska aptiten.
 5. Alginate: En typ av fiber som kan binda sig till fett i magen och förhindra dess absorption.
 6. B-vitaminer: Vissa bantningsplåster innehåller B-vitaminer för att öka ämnesomsättningen.

Bantningsplåstren appliceras på huden och byts ut varje dag eller med en intervall på några dagar, beroende på tillverkarens rekommendationer. Denna metod ska frisätta de aktiva ämnena gradvis och kontinuerligt in i kroppen, till skillnad från kosttillskott där hela doseringen

Fungerar bantningsplåster?

Effektiviteten av bantningsplåster är fortfarande föremål för debatt. Studier och resultat varierar, och det finns flera faktorer som påverkar deras effektivitet. Varje människokropp är unik, och därför vill jag inte svara varken ja eller nej på den frågan, däremot finns det ett par punkter som spelar in:

 • Placeboeffekt: Många användare rapporterar viktnedgång med hjälp av bantningsplåster, men detta kan vara delvis på grund av placeboeffekten. De tror att plåstret fungerar, och denna tro kan påverka deras beteende och ätvanor.
 • Aktiva ingredienser: Effektiviteten beror i hög grad på de aktiva ingredienserna och deras koncentration i plåstret. Vissa ämnen, som koffein och grönt te-extrakt, har visat sig ha viss effekt på viktnedgång, medan andra ämnen kan vara mindre effektiva.
 • Individuella skillnader: Människors kroppar reagerar olika på olika ämnen och ingredienser. Vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.
 • Kaloriintag: För att gå ner i vikt kommer du behöva ligga på ett kaloriunderskott – oavsett om du använder ett plåster för att boosta din viktminskning eller ej.

Läs mer inom viktnedgång

Orsaker till att bantningsplåster kanske inte fungerar

Det finns flera faktorer som kan bidra till att bantningsplåster inte fungerar som förväntat. Jag vill ännu en gång påpeka hur viktigt det är att inte enbart söka efter snabba genvägar när målet är att gå ner i vikt. Kosten och motionen är viktigast och bantningsplåster ska enbart agera som hjälp på traven.

 • Otillräcklig ändring av kost och motion: Bantningsplåster är inte en mirakelkur. De bör kompletteras med en hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet för att vara effektiva.
 • Orealistiska förväntningar: Många människor förväntar sig snabba och dramatiska resultat från bantningsplåster, vilket sällan uppnås. För att gå ner i vikt behöver man långsiktigt ligga på ett kaloriunderskott.
 • Olika kroppstyper: Som nämnts tidigare reagerar människors kroppar olika. Viktminskning är personligt och vissa kan uppleva bättre resultat än andra.

Hur kan man maximera effekten av bantningsplåster?

Om du väljer att använda bantningsplåster och vill maximera deras effekt, vill jag att du ger det ett ärligt försök genom att följa dessa riktlinjer:

 • Använd plåstren korrekt: Följ tillverkarens anvisningar för applicering och användning av plåstren noggrant.
 • Komplettera med rätt livsstilsval: Kombinera användningen av bantningsplåster med en hälsosam kost och regelbunden träning för bästa resultat.
 • Var realistisk: Ha realistiska förväntningar på resultat och tidsramar.
 • Punktmarkera ej: Plåster för viktminskning kommer påverka hela kroppen. Trots att du kan köpa plåster avsedda för vissa områden på kroppen kommer du aldrig kunna punktmarkera vissa delar av kroppen och bestämma var du vill bränna fett. När du går ner i vikt kommer genetik spåela en stor roll var du går ner mest och först.

Vilka alternativa hjälpmedel finns för viktminskning?

Det finns flera alternativa hjälpmedel och metoder för viktminskning som kan vara effektiva för olika individer. Här är några av de vanligaste alternativen:

Kost och näringsrådgivning:

Konsultera en dietist eller näringsrådgivare för att utveckla en skräddarsydd kostplan som passar dina mål och behov. De kan ge dig råd om att äta balanserat och kontrollera portioner.

Träningsprogram:

En kombination av kardiovaskulär träning, styrketräning och flexibilitetsövningar kan hjälpa dig att bränna kalorier, öka ämnesomsättningen och bygga muskler. Träning är en nyckelkomponent i de flesta framgångsrika viktminskningsprogram. Om du har svårt för att gå ner i vikt och veta hur du ska träna kan du ta hjälp av en personlig tränare. En personlig tränare kan oftast hålla dig med både med kost och träningsprogram.

Appar och onlineverktyg:

Det finns många appar och webbplatser som kan hjälpa dig att övervaka ditt matintag, kaloriintag och fysisk aktivitet. Dessa verktyg kan ge dig insikt i dina vanor och hjälpa dig att sätta och följa upp dina viktnedgångsmål. Bra appar för detta är bland annat Lifesum och MyFitnessPal.

Viktkontrollmediciner:

Vissa personer kan överväga receptbelagda mediciner för viktminskning, men dessa bör endast användas under övervakning av en läkare. Exempel inkluderar orlistat och läkemedel som påverkar aptitreglering.

Mindfulness och beteendeförändring:

Att lära sig att hantera ätande och stress genom metoder som mindfulness och kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa dig att förstå och ändra ohälsosamma ätmönster.

Gruppträning och stöd:

Att delta i en viktminskningsgrupp eller ha stöd från vänner och familj kan öka motivationen och framgången i ditt viktminskningsprojekt.

Kirurgiska alternativ:

För personer med extrem fetma kan kirurgiska ingrepp som gastric bypass eller gastric sleeve vara överväganden. Dessa bör diskuteras noggrant med en läkare och övervägas som en sista utväg då de förändrar kroppens anatomi och hur du kommer leva ditt liv.

Kosttillskott med naturliga ingredienser:

Vissa kosttillskott som används för viktminskning inkluderar fiber, grönt te-extrakt och probiotika. Det är dock viktigt att konsultera en läkare innan du tar kosttillskott.

Det är viktigt att notera att det inte finns någon universell lösning för viktminskning som passar alla. Det bästa tillvägagångssättet varierar beroende på individens mål, hälsa och preferenser. Innan du påbörjar något viktminskningsprogram är det alltid klokt att konsultera en läkare eller en hälso- och träningsexpert för att utvärdera dina behov och få råd om vad som kan fungera bäst för dig.

Slutsats

Bantningsplåster är ett omdiskuterat ämne när det gäller viktnedgång. Effektiviteten varierar, och det finns inget mirakelmedel för att gå ner i vikt. Om du överväger att använda bantningsplåster är det viktigt att vara medveten om deras begränsningar och komplettera dem med en sund och aktiv livsstil.

Det bästa sättet att gå ner i vikt och uppnå varaktiga resultat är att följa en balanserad kost och motionera regelbundet under övervakning av en professionell.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.