Fungerar MCT-olja för viktnedgång?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Viktnedgång » Fungerar MCT-olja för viktnedgång?

Senast Uppdaterat september 25, 2023 av John

MCT olja, eller medium chain triglycerides oil/MCT oil på engelska, har blivit allt mer populär som ett kosttillskott som för att främja viktnedgång. Många menar att MCT olja kan hjälpa till med viktnedgång och det beror på dess unika egenskaper och hur MCT olja påverkar kroppen. Låt oss titta på hur MCT-olja kan vara hjälpsamt för viktnedgång och vad forskningen säger om det.

Om MCT olja

MCT-olja, som står för medium chain triglyceride-olja, har blivit känt för sina fantastiska hälsofördelar. Denna olja, som består av medellånga mättade fettsyror som kaprylsyra (C8), finns i rikliga mängder i kokosolja. En av de mest lockande fördelarna med MCT-olja är dess förmåga att ge extra energi på ett hälsosamt sätt.

Kaprylsyra är en av de mest gynnsamma fetterna som finns i MCT-olja. MCT-olja består av fettsyror med en kortare kedja jämfört med de vanliga långa fettsyrorna som finns i de flesta fettkällor. Dessa korta fettsyror är lättare för kroppen att bryta ner och använda som energi. Den absorberas snabbt av kroppen och går direkt till levern där den omvandlas till energi istället för att lagras som kroppsfett. Detta gör MCT-olja till ett idealiskt tillskott för dem som följer en ketogen diet, där fokus ligger på att använda fett som bränsle istället för kolhydrater.

Visste du att? MCT står för medium chain triglycerides (medellånga fettsyror) som är en utmärkt källa för energi till kroppen när man vill gå ner i vikt tack vare att den bryts ner fort av kroppen.

Använd MCT-olja så här

MCT-olja kan enkelt användas genom att blanda den i din kost. Du kan tillsätta den i din kaffe, smoothie eller använda den som dressing i sallader. Det är viktigt att börja med små doser och gradvis öka mängden för att undvika magproblem som kan uppstå om du konsumerar för mycket MCT-olja på en gång.

MCT olja är inte en olja vi rekommenderar att steka mat i eller alls använda i höga temperaturer. Åtminstone inte om du är ute efter dess fördelar för viktnedgång. Istället rekommenderar att du kikar på MCT olja recept inklusive bulletprof coffee för att maxa oljans goda fördelar.

Så verkar MCT olja i kroppen

När MCT-olja konsumeras omvandlas den snabbt till ketoner, vilket kan öka fettförbränningen. Ketoner fungerar som en alternativ bränslekälla till glukos, och kroppen börjar använda fettreserver för energi. Dessutom kan MCT-olja öka känslan av mättnad, vilket kan leda till minskad aptit och kaloriintag.

MCT oljan har på grund av att den snabbt omvandlas till ketoner blivit en populär fettkälla för de som använder sig av ketodieten (populär diet för de som vill gå ner i vikt snabbt).

Varför är just MCT-olja användbart för viktnedgång? Det finns flera faktorer som gör MCT-olja användbart för viktnedgång:

  1. Ökad fettförbränning: MCT-olja ökar kroppens förmåga att bränna fett som energikälla, vilket kan hjälpa till att minska fettlagringen.
  2. Minskad aptit: MCT-olja kan öka känslan av mättnad, vilket kan leda till att du äter mindre och minskar ditt totala kaloriintag.
  3. Bättre energi och träning: MCT-olja ger snabb energi och kan förbättra prestanda under träning, vilket kan hjälpa dig att bränna fler kalorier.
Vad säger forskningen om MCT olja och viktnedgång

Vad säger forskningen: Är det sant att MCT olja kan hjälpa för viktnedgång?

Det finns flera studier som har undersökt effekterna av MCT-olja på viktnedgång. En metaanalys av dessa studier fann att MCT-olja kan leda till en liten men signifikant minskning av kroppsvikt och midjemått i jämförelse med andra typer av fetter. Det är viktigt att notera att resultaten kan variera från person till person, och MCT-olja bör inte betraktas som en mirakelkur för viktnedgång. En hälsosam kost och regelbunden motion är fortfarande viktiga faktorer för att uppnå och behålla en sund vikt.

Hitta den bästa C8/MCT oljan för dig

Om du är intresserad att ta mct olja/mct pulver för att hjälpa till med din viktnedgång rekommenderar vi att du kollar in vår artikel med bästa MCT olja här. Här har SverigeFitness testat flera olika produkter som innehåller MCT fett av olika slag. Vi rekommenderar endast riktigt bra produkter och du kommer snabbt att hitta den bästa MCT oljan för dig så att du kan dra nytta av dess positiva effekter.

Mer kring viktnedgång

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan MCT-olja vara ett användbart tillskott i en övergripande strategi för viktnedgång på grund av dess förmåga att öka fettförbränning, minska aptiten och ge energi. Men som med alla kosttillskott bör du rådfråga en läkare eller dietist innan du inkluderar det i din diet, särskilt om du har några befintliga hälsoproblem. Det finns även MCT olja nackdelar som du bör läsa om.

Vanliga frågor om MCT olja

Hur mycket MCT-olja ska man ta varje dag?

Starta med 1 tesked (cirka 5 ml) och öka gradvis till 1-3 matskedar (15-45 ml) per dag. Det finns inga exakta rekommendationer hur många gånger per dag men de flesta använder MCT-olja direkt på morgonen på fastande mage.

Varför ska man äta MCT-olja?

MCT-olja ger snabb energi, kan hjälpa viktnedgång, främja ketos i en ketogen diet och kan ha fördelar för hjärnhälsan.

Kan man använda MCT-olja när man fastar?

Ja, MCT-olja kan användas under fasta för att bibehålla energi och minska hunger, men rådgör med en läkare först.

Hjälper MCT olja för att gå ner i vikt?

Ja, MCT-olja kan hjälpa till med viktnedgång. Den kan öka fettförbränningen, minska aptiten och öka mättnadskänslan, vilket kan vara fördelaktigt för att minska kaloriintaget och främja viktnedgång.

Vad är C8/kaprylsyra?

Kaprylsyra (C8) är en specifik fettsyra som finns naturligt i vissa livsmedel som kokosnötolja. Den är en av flera fettsyror som kan utgöra MCT-olja, men kaprylsyra i sig själv är inte ren MCT-olja. MCT-olja är en blandning av olika medellånga fettsyror, inklusive kaprylsyra (C8) och kaprinsyra (C10), som kan ha olika hälsofördelar.

Vilken MCT olja ska jag välja?

Välj med fördel en MCT olja som är hög på kaprylsyra och som utvinns ur kokosolja. Varianter som inntehåller C8, C10 och C12 är ofta utvunna ur palmolja och de fettsyrorna (C10 och C12) är inte lika potenta som ren C8 MCT olja.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.