Bäst i test: Bästa B12 tillskottet 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bäst i test: Bästa B12 tillskottet 2024

Senast Uppdaterat juni 19, 2024 av John

Visste du att vitamin B12 är viktigt för en frisk hjärna och ett friskt nervsystem? Det är också viktigt för att producera röda blodkroppar och för att hålla immunförsvaret igång.

Letar du efter det bästa vitamin B12 tillägget? På denna sida har vi samlat de 5 bästa B12 tillskotten 2024. Dessa produkter har testats och visat sig vara det mest effektiva och högkvalitativa B12-tillskotten som finns tillgängligt på marknaden. Läs mer om dessa nedan.

Sammanfattning av vårt B12-vitamin Test:

  1. Healthwell B12 Metylerad: Testvinnare, 100 % ren B12 vitamin
  2. Solgar Vitamin B12 2000 ug: Lätt att ta och skonsam mot magen
  3. Healthwell vitamin B12 1000: Högdoserad med hög biotillgänglighet
  4. Great Earth B12 Sublingual 500 mcg: Främjar friskt hår, hud och naglar
  5. Holistic B12 Sugtablett: Innehåller folsyra som kan hjälpa att förebygga fosterskador

Bästa B12-tillskott – Våra topp 5- Bäst i test 2024

Dessa produkter har testats och visat sig vara de mest effektiva och högkvalitativa B12-tillskott som finns på marknaden. Vi har listat dem i fallande ordning med bästa vitamin B12 tillskott på första plats.

1. Healthwell B12 Metylerad

Holistic B12 Sugtablett
FördelarNackdelar
+ 100 % ren B12 vitamin– Inga
+ Upptas lätt tack vare den metylerade formen som hjälper till med absorptionen
+ Bra pris

Beskrivning:

Om du letar efter ett högkvalitativt, veganvänligt tillskott av B12 är Healthwell B12 Metylerad ett utmärkt val. Denna produkt är 100 % ren B12 och lätt att absorbera tack vare sin metylerade form. Healthwell Vitamin B12 tillskott är också ett av de mest prisvärda tillskotten på marknaden.

Vad som gör Healthwell B12 Metylerad till ett så bra val är att det hjälper till med absorptionen, vilket kan vara ett problem för vissa personer som inte får i sig tillräckligt och därmed får brist på vitamin B12. Metyleringen hjälper till att se till att vitaminet levereras direkt dit det ska för att hjälpa till med brister.

Detta vitamin B12 tillskott kan ge känslomässiga fördelar som mer energi och vakenhet under hela dagen samt förebygga trötthet och utmattning.

2. Solgar Vitamin B12 2000 ug

Holistic B12 Sugtablett
FördelarNackdelar
+ Lätt att ta och skonsam mot magen– Högt pris
+ Kan lätt absorberas av kroppen
+ Ett utmärkt val för personer som har svårt att svälja tabletter

Beskrivning:

Solgar liquid b12 2000 ug är ett kosttillskott som ger ett balanserad intag av vitamin B12 och andra önskade B-vitaminer. Genom att tillföra dessa viktiga näringsämnen kan Solgar Vitamin B12 2000 ug bidra till att din kropp fungerar på bästa sätt.

Solgar liquid b12 vitamin 2000 ug är också lätt att ta och skonsamt för magen.

Eftersom det är i flytande form kan det lätt absorberas av kroppen. Detta gör det till ett utmärkt val för personer som har svårt att svälja piller eller som har svårt att ta upp näringsämnen från maten.

3. Healthwell vitamin B12 1000

Holistic B12 Sugtablett
FördelarNackdelar
+ Högdoserad med hög biotillgänglighet– Hög dos kan vara för kraftig för en del
+ Stödjer kognitiv funktion
+ Stödjer kardiovaskulär hälsa

Beskrivning:

Om du letar efter ett B12-vitamintillskott som är riktigt bra, högdoserat och prisvärt, kan du välja Healthwell Vitamin B12 1000.

Det här veganvänliga tillskottet innehåller 1000 mcg metylkobalamin – den mest absorberbara och biotillgängliga formen av B12 – samt 400 mcg folat (vitamin B9) per kapsel. Tillsammans bidrar dessa näringsämnen till att stödja energiproduktion, kognitiv funktion och kardiovaskulär hälsa.

Healthwell Vitamin B12 1000 är en bra produkt eftersom den är veganvänlig och innehåller den mest absorberbara och biotillgängliga formen av B12. Detta tillskott hjälper också till att stödja energiproduktion, kognitiv funktion och kardiovaskulär hälsa.

4. Great Earth B12 Sublingual 500 mcg

Great Earth B12
FördelarNackdelar
+ Ökar energinivåerna– Löses upp långsamt under tungan och inte alla gillar smaken
+ Främjar friskt hår, hud och naglar
+ Hjälper till att reglera ämnesomsättningen

Beskrivning:

Detta naturliga tillskott som innehåller metylkobalamin ger din kropp den vitamin B12 som den behöver för att fungera ordentligt.

Great Earth B12 Sublingual 500 mcg är lätt att använda: placera det bara under tungan och låt det lösas upp. Inom några minuter kommer vitaminet att absorberas i ditt blodomlopp och börja arbeta sin magi.

Så om du vill känna dig mer energisk, gladare och friskare, prova Great Earth B-12 Sublingual 500 mcg idag!

Till Butik Med Bäst Pris

5. Holistic B12 Sugtablett

Holistic B12 Sugtablett
FördelarNackdelar
+ Högdoserat– Kan vara för högdoserad för vissa
+ Sugtablett som är enkel att ta
+ Innehåller folsyra som kan hjälpa att förebygga fosterskador

Beskrivning:

Holistic B12-kapslar är ett bra sätt att få sin dagliga dos av B12. Varje tablett innehåller 1000 µg vitamin B12 och 400 µg folsyra, vilket gör den lätt att svälja och absorbera. Metylkobalaminet i kapslarna absorberas också lätt.

Holistic B12 är en sugtablett som innehåller vitamin B12, och är lätt att använda för personer som har svårt att svälja kapslar.

Holistic B12 kan bidra till att förbättra energinivåer, humör och kognitiva funktioner. Det kan också bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar och stroke. Tack vare innehållet av folsyra i detta kosttillskott kan det hjälpa gravida att förebygga fosterskador.

Vad är B12?

B12 är ett vattenlösligt vitamin som huvudsakligen finns i animaliska produkter. Det bidrar till att hålla kroppens nerv- och blodceller friska och hjälper också till att skapa DNA, det genetiska materialet i alla celler. B12 är viktigt för gravida kvinnor eftersom det hjälper till att bilda neuralröret, som blir barnets hjärna och ryggmärg. Brist på B12 kan orsakar anemi och neurologiska problem.

B12-tillskott kan hjälpa till att förebygga eller behandla en brist. De kan också användas för att öka energinivåerna, förbättra humöret och den kognitiva funktionen samt minska risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Alla som inte som äter tillräckligt med animaliska produkter eller som har ett medicinskt tillstånd som påverkar deras förmåga att ta upp B12, till exempel Crohns sjukdom eller perniciös anemi, kan behöva ta tillskott.

Gravida kvinnor och personer över 50 år löper också risk för brist och kan behöva ta tillskott.

Vitamin B12 köpguide

Vitamin B12 köpguide

När du ska börja ta vitamin b12 behöver du först och främst se till att hitta rätt produkt. Marknaden är full av alternativ och det är inte alltid enkelt att skilja agnarna från vetet. Därför har vi skrivit den här köpguiden för att hjälpa dig att hitta det bästa vitamin B12-tillskottet för dina behov.

Kvalitet & innehåll

Vitamin B12 är viktigt för en frisk hjärna och ett friskt nervsystem. Det är också viktigt för att producera röda blodkroppar och hålla immunförsvaret igång. Därför är det så viktigt att hitta ett B12-tillskott av hög kvalitet som uppfyller dina behov.

När du väljer vilket kosttillskott med B12 du ska köpa behöver du även ta i beaktande att det finns både rena former och former där man kombinerat med andra typer av b-vitaminer. till exempel är det vanligt med en kombination av B12 och B6. Men även hela b-vitamin komplex. Här gäller det att välja efter dina personliga behov.

Typ / Formula

Det finns många olika typer av B12-tillskott på marknaden, så det är viktigt att hitta ett som uppfyller dina specifika behov. Vissa människor föredrar att ta ett tillskott i tablettform, medan andra föredrar en sublingual (under tungan) eller injicerbar form.

Det finns även B12 tillskott som inmundigas i flytande form. Likt produkten från Solgar i vår bäst i test lista ovan.

Pris

Priset på B12-tillskott kan variera kraftigt, från cirka 100 kronor till över 200 kronor eller mer. Det är viktigt att hitta en produkt som passar din budget, men tänk också på att den dyraste produkten inte nödvändigtvis är den bästa.

Du måste också ta hänsyn till att du oftast får vad du betalar för när det gäller kosttillskott. Så om du letar efter ett B12-tillskott av hög kvalitet bör du vara beredd att väga pris och kvalitet på ett sådant vis att du får den bästa möjliga B12 tillskottet för priset du är beredd att betala.

Varumärke

Det finns många olika märken av B12-tillskott på marknaden. När du väljer vilket du ska köpa är det viktigt att ta hänsyn till både produktens kvalitet och varumärkets rykte.

När vi handplockade kandidater till vår bäst i test lista visste vi redan från början att vi ville inkludera produkter från välkända tillverkare såsom Healthwell, Great Earth, Holistic och Solgar. Dessa är alla märken som erbjuder högkvalitativa produkter till rimliga priser och som vi ofta ser i både våra och andras bäst i test listor.

Du kan också välja ett mindre välkänt märke om du letar efter ett mer budgetvänligt alternativ. Se bara till att göra din research för att vara säker på att du får en kvalitetsprodukt.

Så här gjorde vi testet

När det gäller att välja det bästa B12-tillskottet finns det många viktiga faktorer att ta hänsyn till. Därför har vi genomfört en rigorös testprocess för att hitta de fem bästa produkterna på marknaden.

Till att börja med tittade vi på kvalitet och innehåll och såg till att alla kosttillskott på vår lista innehöll höga halter av B12. Vi har också vi har tittat på typen och sammansättningen av varje tillägg för att se till att de är lätta att ta och att de uppfyller behoven hos olika typer av människor.

Vi tog också hänsyn till priset och såg till att det fanns en bra blandning av budgetvänliga och premiumprodukter på vår lista. Och slutligen tittade vi på varumärkets rykte för att se till att vi endast produkter från välkända och pålitliga tillverkare.

Produkterna som vi valde mellan var ett urval av marknadens mest populära och sålda B12 vitaminer. Totalt valde vi mellan 12 olika produkter och topp 5 av dessa blev enligt listan ovan följande:

  1. Healthwell vitamin B-12 Metylerad
  2. Solgar flytande vitamin B komplex
  3. Healthwell vitamin B-12 1000
  4. Great Earth B12 + Folsyra
  5. Holistic B12

Dosering av vitamin B12

Den rekommenderade dosen av B12 beror på ett antal faktorer, bland annat ålder, kost och livsstil. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för vuxna är 2,0 mikrogram (mcg) För  gravida eller ammande är det rekommenderade dagliga intaget något högre, 2,6 mcg.

Det bästa sättet att ta reda på att du tar rätt dos B12 är att konsultera med en läkare. För de som inte nödvändigtvis lider brist på B12 utan vill ta det som ett kosttillskott för att säkerställa bra nivåer går det bra att följa tillverkarens rekommendationer som vanligtvis anges på förpackningen.

vitamin b 12 test
John testar B12-tillskott

Biverkningar från kosttillskott med vitamin B12

De flesta människor kan ta B12 utan problem. Som med alla kosttillskott finns det dock en liten risk för biverkningar. Den vanligaste biverkningen är milda gastrointestinala störningar, såsom illamående, förstoppning eller diarré.

I sällsynta fall har allvarligare biverkningar rapporterats, såsom allergiska reaktioner, hudutslag och anaph. Om du upplever någon av dessa biverkningar ska du sluta ta tillskottet och kontakta en läkare så snart som möjligt.

Vitamin B12 naturligt via livsmedel

Det bästa sättet att få i sig vitamin B12 är att äta livsmedel som är rika på detta näringsämne, t.ex. kött, fjäderfä, ägg och mejeriprodukter. För vegetarianer och veganer kan det vara svårare att få i sig tillräckligt med B12, varför kosttillskott kan vara nödvändigt.

Det finns också vissa växtbaserade livsmedel som är berikade med B12, till exempel vissa typer av sojamjölk, frukostflingor och näringsjäst.

Om du äter en balanserad kost som innehåller några av dessa livsmedel får du troligen i dig all den B12 du behöver. Men om du är vegetarian eller vegan, eller om du inte äter mycket kött eller fjäderfä, kan du överväga att ta ett tillägg.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att B12 är ett viktigt kosttillskott främst för gravida kvinnor, äldre människor, vegetarianer och veganer och påverkar energi, humör och kognitiv funktion. Brist på B12 kan leda till trötthet, depression och dålig hjärnfunktion.

Därför är det viktigt för gravida kvinnor, veganer och andra som har brist på / har ett ökat behov av B12 vitamin att ta ett B12-tillskott. B12 är viktigt för energi, humör och kognitiva funktioner, och många människor får inte tillräckligt med det genom kosten. Det bästa sättet att se till att du får rätt dos av B12 är att rådgöra med en läkare.

När du väljer ett B12-tillskott är det viktigt att ta hänsyn till kvalitet, innehåll, typ, sammansättning, pris och varumärkets rykte. Vi har lyft fram de fem bästa vitamin B12 produkterna på marknaden utifrån dessa faktorer. Dessa finner du till bästa pris i topplistan ovan.

Vanliga frågor

Vad händer om man får i sig för mycket B12?

Om du tar för mycket B12 kan du få biverkningar som illamående, förstoppning eller diarré. I sällsynta fall kan allvarligare biverkningar uppstå, till exempel en allergisk reaktion eller anafylaxi. Om du upplever någon av dessa biverkningar ska du sluta ta tillskottet och kontakta din läkare omedelbart.

Vad ska man äta för att få i sig B12 vitamin?

Det finns några olika sätt att få i sig vitamin B12. Det vanligaste sättet är att ta ett B12 tillskott. Du kan dock också få det från animaliska livsmedel som ägg, kött, fjäderfä och mejeriprodukter. Ett annat alternativ är att få i sig extra vitamin B12 genom berikade livsmedel som spannmål, sojamjölk och vissa typer av bröd.

Hur vet man om man har brist på B12?

B12-brist kan orsaka ett antal olika symptom, bland annat trötthet, depression och dålig hjärnfunktion. Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att du går till din läkare för att testa dig för vitamin B12-brist.

Vad är ett bra B12-värde?

En normal B12-nivå ligger mellan 200 och 900 picogram per milliliter (pg/mL). Nivåerna kan dock variera från person till person. Om du är orolig för att du kan ha brist på B12 är det viktigt att du låter testa dig av din läkare.

När ska man ta B12 tabletter?

Den bästa tiden att ta B12-tabletter är förmodligen i samband med en måltid, eftersom det underlättar upptaget. De kan dock också tas på tom mage om du föredrar det. Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar noggrant, eftersom doser och absorption kan variera beroende på tabletten. De flesta tabletter ska tas en gång om dagen, men vissa kan tas mer eller mindre ofta.

Hur mycket vitamin B12 per dag ska jag ta?

Den rekommenderade dagliga dosen av B12 är 2,0 mikrogram (mcg). Detta kan dock variera beroende på din ålder, ditt hälsotillstånd och din kost. Om du har brist på B12 kan din läkare rekommendera en högre dos.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.