Bästa D-vitamin: Bäst i test 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bästa D-vitamin: Bäst i test 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Solens strålar är en viktig källa för D vitamin, och under vinterhalvåret är just solstrålar en bristvara i de nordiska länderna. D-vitamin är viktig för många funktioner i kroppen. Om du får brist på D-vitamin så kan du känna dig trött och hängig, och långvarig brist på D vitamin kan påverka benhälsan och leda till allvarliga sjukdomar.

Redaktionen på SverigeFitness har testat över 20 olika D vitaminer och läst över 50 recensioner för att hitta den bästa D vitamin du kan köpa i Sverige.

Om du vill köpa D vitamin till bäst pris har du kommit till rätt plats då vi listar de bästa priserna du kan hitta bland de olika hälsokostbutikerna. Vi tillhandahåller även en utförlig köpguide och svar på vanliga frågor om D-vitamin.

Sammanfattning av vårt D-vitamin Test:

 1. Healthwell Vitamin D3 5000 IE: Testvinnare, Healthwell Vitamin D3 5000 IE är mycket högkoncentrerad
 2. Core Vitamin D3 5000 IE+: Innehåller MCT-olja för lätt upptagning
 3. Better You vitamin D3 4000 IE: Högkoncentrerat tillskott med vitamin D3 från fårull
 4. Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE: Helt vegansk med vitamin utvunnen ur naturliga alger
 5. Holistic D3 Vitamin 5000 IE: D3 vitamin i form av kolekalciferol
 6. Holistic Vitamin D3 + K2 2000 IE: Innehåller K2 vitamin (menakinon-7)
 7. Holistic D3-vitamin (flytande)

Bästa D vitamin – Våra topp D-vitamintillskott – Bäst i test 2024

1. Healthwell Vitamin D3 5000 IE

Healthwell Vitamin D3 5000 IE
FördelarNackdelar
+ Healthwell Vitamin D3 5000 IE är mycket högkoncentrerad– Utvinns ur fårull och är därmed inte vegansk
+ Lättupptaglig tack vare innehållet av MCT-olja
+ Bra pris med möjlighet till mängdrabatt
+ Naturlig källa av vitamin D3
+ Enkla att svälja
+ Hjälper till att reglera kalcium och bibehålla normalt immunförsvar

Bästa D-vitamin 2024: Efter noggrant testande av SverigeFitness egna testpanel, samt undersökning av recensioner och användarbetyg har vi tillslut korat Healthwell Vitamin D3 5000 IE till årets bästa D-vitamin tillskott.

Denna D-vitamin är baserad på naturlig fett från fårull och är typen D3, vilket leder till en väldigt högdoserad och kvalitativ D-vitamin som hjälper att behålla ett starkt immunsystem. Man har dessutom lagt extra fokus på att göra kosttillskottet lättupptagligt för kroppen som på så vis kan ta till sig så mycket som möjligt av produkten på en kort tid.

En rekommenderad dagsdos är en kapsel bestående av 125 mikrogram Vitamin D3/5000 IE . Det innebär att du får i dig 2500% av dagsbehovet per kapsel. Investera i en årsförbrukning om 360 kapslar för ett fördelaktigt rabatterat pris. Eller köp 120 kapslar vitamin D för endast 1,41 kr per portion.

2. Core Vitamin D3 5000 IE+

Core Vitamin D3 5000 IE+
FördelarNackdelar
+ Core Vitamin D3 5000 IE är högkoncentrerat– Kapsel av bovint gele och därför inte passande för veganer
+ Bra pris vid storpack endast 1,27 kr per kapsel
+ Höga användarbetyg hos återförsäljaren
+ Innehåller MCT-olja för lätt upptagning
+ Lätta att svälja
+ Innehåller Kolin som hjälper kroppen att ta tillvara på vitamin D

På andra plats i vår lista över bästa D vitamin hamnar Core vitamin D3 5000 IE+ från Svenskt kosttillskott. En produkt som är mycket lik Healthwell Vitamin D3.

Detta är ett potent D-vitamintillskott med ett extra tillskott av kolin. Där D-vitamin hjälper till att stärka skelettet och upprätthålla immunsystemets normala funktion, hjälper Kolin till att ta upp kalcium och bidrar till en normal fettomsättning i cellerna. Med andra ord kommer ämnet Kolin hjälpa din kropp att använda detta D3-vitamin på bästa sätt.

Core Vitamin D3 5000 IE kommer till ett budgetvänligt pris där du kan köpa mer för en viss mängdrabatt. En dagsdos på en kapsel ger dig 125 mikrogram D3 vitamin och 122 mg Kolinbitarat. Dessutom har man tillsatt MCT-olja för att förbättra upptagningen av produkten.

3. Better You vitamin D3 4000 IE

Better You vitamin D3 4000 IE
FördelarNackdelar
+ Högkoncentrerat tillskott med vitamin D3 från fårull– Något högre pris
+ Extra lättupptaglig tack vara MCT olja– Ingen mängdrabatt
+ Hjälper till att motverka D-vitaminbrist– Inte passande för veganer
+ Stärker skelettet och immunsystemet

En stark kandidat till att vara vår bäst i test D-vitamin är denna helt fantastiska produkt från Better You. Den produkt är en ny och omgjord variant av Better You Vitamin D3 där man lagt fokus på en riktigt bra biotillgänglighet genom att tillsätta kolin och MCT-olja.

Tillsammans arbetar ingredienserna i detta kosttillskott för att stärka tänder och skelett, samtidigt som ditt immunsystem stabiliseras.

En kapsel innehåller 4000 IE D3 vitamin, vilket är något lägre än topplaceringar på denna listan, men långt över dagsbehovet. Du betalar ett något högre pris, men du får ett kosttillskott tillverkat enligt HACCP och GMP-standard med extra bra upptagningsförmåga.

En kapsel per dag täcker en dagsdos med 100 mikrogram D3 vitamin och 400 mg kokosolja (MCT).

4. Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE
FördelarNackdelar
+ Helt vegansk med vitamin utvunnen ur naturliga alger– Något högre pris
+ Välkänt varumärke– Inte lika höga mängder D vitamin som en del andra kosttillskott
+ Innehåller MCT-olja för bättre upptagning

Om du letar efter ett veganskt D-vitamin så kan vi varmt rekommendera Healthwell Vitamin D3 Vegan. Detta är ett helt veganskt D-vitamintillskott baserar sig på kolekalciferol från alg som motsvarar vitamin D3 samt cellulosa för själva kapseln.

Detta kosttillskott kan bidra till att balansera immunsystemet och stärka benstomme och tänder.

Healthwell är ett populärt varumärke inom kosttillskott och håller god kvalitet även när det kommer till veganska kosttillskott.

Här rekommenderas 1 kapsel om dagen i samband med måltid som ett tillskott. En dos ger dig 75 mikrogram D vitamin per dag vilket motsvarar 3000 IE Vitamin D3. En kapsel kommer till ett bra pris på 1,66 kr om man väljer att köpa med mängdrabatt. Vitamin D3 vegan är vanligtvis något mer kostsamma än klassiska D-vitamintillskott.

Vill du ha tips på fler veganska produkter? Kolla in våra artiklar om veganskt proteinpulver.

5. Holistic D3 Vitamin 5000 IE

Holistic D3 Vitamin 5000 IE
FördelarNackdelar
+ Högdoserat D-vitamintillskott från fårull– Dyrare än liknande D-vitamin tillskott
+ D3 vitamin i form av kolekalciferol– Inte vegansk
+ Bidrar till att stärka immunförsvaret och skelettet

Holistic D3 Vitamin består också av en vegetabilisk kapsel med kokosolja. Även här har man valt att använda en animalisk källa för vitamin D3 då det är den bästa källan.

Precis som hos vår testvinnare bästa d vitamin 2024 (Healthwell Vitamin D3 5000 IE) så har man utvunnit vitaminet ur fårull. Något som innebär att man får ut ett högdoserat vitamin D tillskott som motverkar D vitaminbrist och stärker skelett och tänder.

Den här produkten håller i stort precis samma höga kvalitet som Healthwell Vitamin D3 5000 IE, men håller ett högre precis som vi har svårt att motivera. Därför hamnar Holistic D3 Vitamin 5000 IE inte högre upp på listan.

6. Holistic Vitamin D3 + K2 2000 IE

Holistic Vitamin D3
FördelarNackdelar
+ Innehåller MCT olja för bättre upptag– Högt pris
+ Innehåller totalt D vitamin 2000 IE/50 mikrogram d vitamin– Inte passande för veganer
+ Innehåller K2 vitamin (menakinon-7)
+ Stärker skelettet och bidrar till normal benstomme
+ Lätta att svälja

Även den här produkten kommer från Holistic. Holistic Vitamin D3 + K2 har liknande egenskaper som Holistic D3 Vitamin. Till skillnad från Holistic D3 vitamin innehåller den här produkten även K2 och säljs i form av kapslar med olja.

Den här produkten kostar mer men du får även mer vitaminer på köpet. Produkten innehåller 50 mikrogram D vitamin per kapsel (2000 IE), samt 45 mikrogram K2 vitamin.

Det betyder att en portion ger dig 1000% av dagsbehovet av extra D vitamin, samt 60% av dagsbehovet av K2. Mängden D vitamin är således lägre än en del andra tillskott på vår lista men ska vi vara ärliga så är det här tillräckligt med D vitamin för de flesta användare.

Stark rekommendation för dig som behöver ett naturligt tillskott, har brist på d-vitamin då du inte får i dig tillräckligt genom kosten och även skulle gynnas av ett extra tillskott av K2 vitamin.

7. Holistic D3-vitamin (flytande)

Holistic D3-vitamin (flytande)

För den som önskar få i sig D- vitamin på ett annat sätt än genom att svälja en kapsel kan flytande D-vitamin vara ett bra alternativ. Varje droppe av Holistic D3-vitamin innehåller 42 mikrogram d-vitamin (vilket motsvarar strax under 2000 IE) och du kan ta en daglig dos av d-vitaminet på 1 – 6 droppar beroende på behov.

Precis som med Holistic D3 vitamin i kapselform innehåller den här produkten ett naturligt tillskott av D-vitamin utvunnet ur fårull. Det innebär att det är samma typ av D-vitamin som du får i dig av bland annat solen.

De flesta recensenter håller med om vad SverigeFitness egna testpanel tyckte om smaken på produkten. Nämligen att det smakade gott vilket gjorde det enkelt att ta den dagligen.

Dessutom är det här en ekonomisk lösning för den som väljer att ta en enkel dosering per dag då en portion av detta endast kostar 1,79 kr. Ett av de bästa D-vitamin tillskotten på marknaden för de med tajt budget.

Köpguide: Bästa D vitamintillskottet 2024

Att välja vilken D-vitamin produkt man ska köpa kan kännas krångligt eftersom marknaden erbjuder ett stort urval.

Det är dock ett mycket viktigt vitamin att få i sig och D vitamintillskott är ett av de kosttillskott som flest personer har ett behov av. Nedan har vi listat några egenskaper som kan vara viktiga att ta hänsyn till inför ditt köp av D vitamin tillskott.

Innehåll

Själva innehållet av D-vitamin är naturligtvis viktigt. Det finns två olika former av D vitamin. Den ena är D3, den form som finns i de flesta av våra rekommenderade produkter.

Denna form av D-vitamin kommer i första hand från animaliska källor medan den andra formen, D2 framförallt kommer från vegetabiliska källor. D3 är dock den mest effektiva formen så om du inte har specifika preferenser om att endast använda veganska produkter är D3 det bättre alternativet för dig.

Dosering

Dosering av D-vitamin är ett omtalat ämne och man skulle kort och gott kunna säga att oavsett vilket alternativ du väljer att använda ur vår topplista så kommer du få tillräckligt med D vitamin för att råda bot på eventuell brist på D-vitamin.

Livsmedelsverket rekommenderar en dos på 10 – 20 mikrogram D vitamin (cirka 400 – 800 IE) per dag. Doseringen skiljer mellan barn och vuxna. Studier tyder dock på att inget tillskott under 4000 IE per dag kommer vara effektivt.

Samtidigt menar vissa att maxdosen för D-vitamintillskott är just 4000 IE, däribland EFSA. Det finns även gott om källor som menar att vi tolererar och mår bra av högre doser än så, och att 4000 IE kan vara en mycket rimlig dagsdos.

Mängden d vitamin som livsmedelsverket rekommenderar är samma året runt men för många kan behovet av att ta D vitamin vara högst från september till april.

Upptagningsförmåga

Det räcker inte med att jämföra styrkan och innehållet av D vitamin i ett tillskott. Förutom att det ska finnas tillräckligt med d vitamin ser vi gärna att man gjort vad man kan för att hjälpa kroppen att ta upp ämnet. Det kan tillverkare göra både med hjälp av bland annat MCT-olja och andra vitaminer som kan främja upptagningsförmågan.

Pris

Priser kan skilja mer än kvaliteten på produkterna och därför anser vi att det är extra viktigt att kontrollera vad dosen per portion blir och jämföra för att se om innehållet i produkterna är värt att betala extra för eller inte.

Varumärke

Egentligen tycker vi inte att man ska basera sina val på endast varumärke. Men om du står mellan olika produkter och har en god erfarenhet av den ena tycker vi att du absolut kan låta varumärket påverka ditt slutliga val.

Bilder från testet

healthwell vitamin d3 test
core vitmain d3 test
vitamin d3
När vi testar d vitamin
Hur vi utförde testet av D-vitamin

Hur vi utförde testet av D-vitamin

För att vi ska kunna ge dig ett rättvist omdöme om de olika produkterna och välja ut vilka produkter vi tycker förtjänar att vara på vår topplista behöver vi naturligtvis testa dem. Dessvärre är vi inte ett så stort team att vi rättvist skulle kunna utvärdera alla marknadens produkter under en tillräckligt långt tid.

Därför har vi utvecklat en strategi där vi först och främst kontrollerar vilka produkter som finns på marknaden. Vi kikar på användaromdömen, och lägger ett extra öga på varumärken som vi vet bland annat brukar leverera riktigt bra vitamintillskott. Vi handplockade sedan våra favoriter genom att bedöma produkterna på:

 • Innehåll
 • Pris
 • Varumärke
 • Styrka
 • Andra egenskaper som kan vara relevanta

Slutligen valde vi ut ett gäng D vitamin produkter som vi valde att testa, och av dessa nådde våra favoriter, efter omröstning med hjälp av ett poängsystem, vår D vitamin bäst i test lista.

Testvinnare i D-vitamin bäst i test blev i år Healthwell Vitamin D3 5000 IE, men vi kan slå fast att Svenskt kosttillskott levererade en likvärdig produkt under varumärket Core Vitamin D3. Rekommenderade D-vitamintillskott är för vuxna, här kan du läsa mer om bra D vitamintillskott för barn.

Rekommenderade artiklar baserat på ditt intresse av D vitamin tillskott:

Vanliga frågor om D vitamin tillskott

Vilket är den bästa d vitamintillskottet?

Vi har korat Healthwell Vitamin D3 5000 IE till vinnare i vårt D vitamin bäst i test. I listan finner du dock många kvalitativa D vitamin produkter från andra märken, bland annat Core Vitamin D3 5000 IE och den veganska varianten Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE. Vilket av dessa kosttillskott som passar bäst för att du ska undvika D vitaminbrist är beroende på personlig preferens. Du kan ta hjälp av vår köpguide ovan.

Vilken typ av D-vitamin ska man ha?

Vi rekommenderar att man i första hand väljer att ta ett extra D-vitamin tillskott som är baserat på D3 vitamin. Om du är vegan eller av annan anledning inte att d vitaminet innehåller animaliska produkter bör du dock välja en D2 variant.

Vad är skillnaden mellan vitamin D och D3 vitamin?

Vitamin D innefattar två former av vitamin. Vitamin D2 och vitamin D3. Vitamin D är således det sammanfattande namnet för båda formerna.

Är det skillnad på D-vitamin?

Ja det är skillnad mellan olika D vitamintillskott. Ett bra D vitamintillskott kan vara lågdoserat eller högdoserat, beroende på dina behov men det är själva kvaliteten på produkten som avgör huruvida du bör investera i den. Ett D3 vitamin tillskott är mer effektivt än andra former.

Vilken är den bästa D vitaminen?

Vi rekommenderar Healthwell Vitamin D3 5000 IE i första hand, men alla produkter på listan håller hög kvalitet och det viktigaste är att hitta det tillskott som fyller dina behov och passar din budget.

Hur mycket D vitamin behöver man?

Hur mycket D vitamin man behöver varierar beroendes på kön, ålder samt hälsotillstånd. Rekommenderad dagsdos för barn och vuxna under 75 år är 10 mikrogram per dag. Detta gäller även för spädbarn och barn under 2 år. För personer över 2 år som utsätts för mycket liten solexponering eller vuxna över 75 år är dock den rekommenderade dagsdosen 20 mikrogram. Man kan därmed slå fast att den starkare dosen passar de flesta under den mörka tiden av året.

Hur får jag i mig D vitamin?

Det finns en del olika källor till D Vitamin. Den främsta är exponering av solljus, men du kan även få i dig D-vitamin genom kosten. Till exempel via mejeriprodukter, fet fisk, och kosttillskott med D vitamin. Kosttillskott är det säkraste sättet att säkerställa att du får i dig tillräcklig mängd vitamin D. 

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.