Bäst i test: Bästa jodtabletter 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bäst i test: Bästa jodtabletter 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Letar du efter de bästa jodtabletterna på marknaden? Då bör du kika in våra toppval i vår bäst i test lista med bästa jodtabletter 2024!

Vi har gjort forskningen åt dig. Vi har testat alla de bästa jodtabletterna och hittat det bästa av det bästa. De är inte bara tillverkade av högkvalitativa ingredienser, utan de uppfyller också alla säkerhets- och kvalitetsstandarder. Så du kan du vara säker på att du får den bästa produkten för pengarna

Om du inte är säker på vilken jodtablett som är rätt för dig kan du ta del av vår köpguide. Vi hjälper dig att välja den bästa produkten utifrån dina behov.

Är du fortfarande osäker? Läs då våra recensioner av de bästa jodtabletterna på marknaden nedan.

Sammanfattning av vårt jodtabletter test:

  1. Great Earth Kelp jodtillskott: Testvinnare, hög dos som bidrar till sköldkörtelns normala funktions
  2. Närokällan Jod EKO: Är ekologisk och GMO-fri
  3. Healthwell Jod Kelp 200: Jodtabletter skapade från kelp, en naturlig jodkälla
  4. Thorne Jod & Tyrosin: Kombination av jodtillskott och aminosyran L-tyrosin
  5. Celtic Gourmet Jodsalt: Förutom salt lägger du till jod från tång och en härlig umamismak

Bäst i test: Bästa jodtillskottet 2024

1. Vinnare av bäst i test: Great Earth Kelp jodtillskott

Great Earth Kelp jodtillskott
FördelarNackdelar
+ Högdoserat– Man bör vara försiktig att inte överskrida rekommenderat dagsintag
+ Bidrar till sköldkörtelns normala funktion
+ Hjälper för fungerande ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiv förmåga
+ Veganskt

Beskrivning:

Jodtillskott från Great Earth Kelp är ett bra sätt att se till att du får i dig tillräckligt med jod i din kost. Jod är viktigt för att sköldkörteln ska fungera ordentligt, och många människor får inte tillräckligt med jod från maten. Tången i dessa kosttillskott hjälper till att se till att du får i dig allt jod du behöver.

Om du letar efter ett jodtillskott som är veganskt, högkoncentrerat och kommer från kelpalg, är Great Earth Kelp jodtillskott ett bra alternativ. Varje tablett innehåller 225 mcg jod, vilket gör det till ett bra val för dem som vill försäkra sig om att de får i sig tillräckligt med detta viktiga näringsämne.

2. Närokällan Jod EKO

Närokällan Jod EKO
FördelarNackdelar
+ Bidrar till normal kognitiv funktion samt normal sköldkörtelfunktion
– Det är ett av de dyrare jodtillskotten på marknaden
+ Närokällan Jod EKO är ekologisk och GMO-fri
+ Det är en rik källa till jod, som bidrar till normal kognitiv funktion och sköldkörtelfunktion
+ Ger din kropp bästa möjliga näringsämnen

Beskrivning:

Om du letar efter ett ekologiskt, veganvänligt jodtillskott kan du välja Närokällan Jod EKO. Detta högdoserade tillskott kommer in på hela 375 mcg jod per tablett, vilket gör det till ett av de mest potenta på marknaden.

Vid tillverkningen av detta kosttillskott är man noga med att värna om ekosystemet och därför skördas sjögräset med försiktighet. man är dessutom noga med att analysera odlingarnas halt av toxicitet.

3. Healthwell Jod Kelp 200

Healthwell Jod Kelp 200
FördelarNackdelar
+ Vegansk– Kapslarna är stora och kan vara svåra att svälja för vissa
+ Jodtabletter skapade från kelp, en naturlig jodkälla
+ Motverkar jodbrist
+ Bidrar till normal sköldkörtelfunktion och energimetabolism
+ Bibehåller normal hudkvalitet

Beskrivning:

Om du letar efter ett naturligt sätt att komplettera ditt jodintag kan Healthwell Jod Kelp 200 vara den perfekta produkten för dig. Detta kosttillskott är veganskt och innehåller 200 mikrogram jod per tablett.

Jodinnehållet i den här produkten kommer från Kelp som är en typ av tång som är rik på jod, och den här produkten är ett bekvämt sätt att få i sig det jod du behöver utan att behöva äta stora mängder tång eller jodberikat salt.

Healthwell Jod Kelp 200  bidrar till sköldkörtelns normala funktion och en normal energiomsättning samt bibehållandet av en normal hudkvalité.

Om du letar efter ett bekvämt sätt att se till att du får i dig tillräckligt med jod i din kost kan Healthwells Jod Kelp 200 är ett bra alternativ.

4. Thorne Jod & Tyrosin

Thorne Jod & Tyrosin
FördelarNackdelar
+ Kombination av jodtillskott och aminosyran L-tyrosin– Ett av marknadens dyrare tillskott
+ Innehåller kaliumjodid som är lätt för kroppen att ta upp
+ Motverkar jodbrist och bidrar till sköldkörtelns normala funktion
+ Vegansk

Beskrivning:

Thorne Jod & Tyrosin är kosttillskott som hjälper till med sköldkörtelhälsan. Jod en viktig del av sköldkörtelhormonet och hjälper till att se till att din ämnesomsättning fungerar på bästa sätt. Tyrosin är en aminosyra som hjälper till att stödja en sund sköldkörtelfunktion.

Tillsammans arbetar dessa två näringsämnen för att hålla din sköldkörtel i god funktion, vilket i sin tur kan bidra till att stödja en sund ämnesomsättning.

Denna kompletteringskombination av Jod och Tyrosin innehåller kaliumjodid, som lätt absorberas av kroppen, samt aminosyran L-tyrosin.

5. Celtic Gourmet Jodsalt

Celtic Gourmet Jodsalt
FördelarNackdelar
+ Innehåller jod och är lätt att addera till kosten– Celtic Gourmet Iodized Salt är dyrare än vanligt salt
+ Förutom salt lägger du till jod från tång och en härlig umamismak– Dosering blir inte exakt
+ Motverkar jodbrist och bidrar till sköldkörtelns normala funktion
+ Jodtillskott från kelp

Beskrivning:

Celtic Gourmet Jodsalt är ett naturligt salt av hög kvalitet som har berikats med jod. Det är perfekt för att ge smak åt dina favoriträtter, och det har också en mängd hälsofördelar.

Celtic Gourmet Jodsalt är tillverkat av de renaste ingredienserna och innehåller inga konstgjorda tillsatser eller konserveringsmedel.

Med hjälp av Celtic Gourmet Jodsalt kan du på ett enkelt och naturligt vis tillsätta jod i din kost. Det sköter du enkelt genom att smaksätta din mat på daglig basis med hjälp av detta välsmakande jodberikade salt. Tillför förutom salt, jod från kelp och en härlig umami-smak. Bra val för dig som är dålig på att komma ihåg kosttillskott.

Mer vitamintester

Vad är jod?

Jod är ett mineral som finns i jordskorpan. Det är nödvändigt för att kroppen ska kunna bilda sköldkörtelhormoner, som hjälper till att reglera kroppens ämnesomsättning. Jod spelar också en roll för den kognitiva funktionen och energiproduktionen.

Kroppen producerar inte jod, så därför måste jod tillföras via kosten eller genom särskilda kosttillskott. Jod finns i fisk och skaldjur, alger, mejeriprodukter och vissa växter.

Sjögräs är en av de rikaste källorna till jod. Det bästa sättet att säkerställa ett tillräckligt intag av jod är att äta en varierad kost som innehåller dessa livsmedel eller att se till att ta ett jodtillskott regelbundet.

Bästa jodtillskott: Köpguide

Vi har valt ut våra favoriter när det kommer till tillgängliga kosttillskott på svenska marknaden. Dessa är alla av högsta kvalitet och populära alternativ oavsett vilket du väljer. När vi väljer ut bästa jodtillskott tar vi hänsyn till följande uppgifter:

Kvalitet och innehåll

Mängden jod i ett tillskott mäts i mikrogram (mcg). Det är viktigt att välja ett tillskott som innehåller en tillräckligt hög dos av jod. Det rekommenderade dagliga intaget av jod är 150 µg för vuxna.

Det är även viktigt att innehåller i jodtillskottet är av god kvalitet. Jodtillskott kan vara förorenade med tungmetaller som bly och kvicksilver. Därför är det viktigt att välja ett tillskott som har testats för renhet av en oberoende tredje part.

Ett plus i kanten är även om tillskottet har hög biotillgänglighet. Den mest biotillgängliga formen av jod är kaliumjodid.

Typ / Formula

Jodtillskott finns i olika former. De vanligaste är jodtabletter och vätskor. Joddroppar är ett bra alternativ för dem som har svårt att svälja tabletter.

Det finns även salter med jod tillsatt som kan vara perfekt för den som inte har lätt för att  komma ihåg att ta kosttillskott regelbundet. Vissa kosttillskott innehåller också andra näringsämnen som stödjer sköldkörtelfunktionen, till exempel mineraler och vitaminer som selen eller zink.

Pris

Jodtillskott varierar i pris beroende på styrka och renhet. Det är viktigt att välja ett kosttillskott som är prisvärt och som håller länge. Det kan vara värt att betala mer för ett tillskott som du är säker på att du faktiskt kommer använda, men oftast finns det jodtillskott som håller både hög kvalitet och ett relativt lågt pris.

Varumärke och recensioner

När du väljer ett kosttillskott är det alltid en bra idé att välja ett välrenommerat varumärke. Ett välkänt, pålitligt varumärke säljer troligtvis mer högkvalitativa produkter än ett mindre känt varumärke. Allra viktigast anser vi dock det är att ta hänsyn till vad andra användare anser om produkten.

Välkända varumärken har ofta gott om recensioner från användare. Dessa är ofta värda att lägga ett extra öga på eftersom de är gjorda av oberoende personer.

Så här gjorde vi testet

När det kommer till att testa jodtillskott kan vi slå fast att ingen av oss som testade led av någon direkt brist på jod. Flera av oss har dock som vana att försöka äta relativt natriumfattig och vegetarisk kost och därav passande kandidater för den här typen av test.

Av de produkter som testades återfanns mestadels kända varumärken som vi har tidigare erfarenhet och därav handplockade, samt några bubblare som vi ansåg hade god potential inför testet. Av ett tiotal produkter nådde fem produkter vår bäst i test lista ovan och bästa jodtillskott blev Great Earth Jod Kelp.

Dosering av jodtillskott

Dosering av jodtillskott: Hur ska man tänka?

De flesta människor får i sig tillräckligt med jod genom kosten, men vissa grupper löper större risk att drabbas av jodbrist.

Gravida och ammande

Gravida kvinnor: Den rekommenderade dagliga dosen jod för gravida kvinnor är 175 mikrogram. Detta beror på att jod är viktigt för utvecklingen av barnets hjärna och nervsystem.

Kvinnor som ammar: Ammande kvinnor bör får i sig omkring 200 – 225 µg (mikrogram) jod dagligen. Detta beror på att jod överförs från mamman till barnet via bröstmjölken. mamman ska alltså försörja både sig själv och barnet med det totala dagsbehovet av jod.

Personer som har problem med sköldkörteln

Personer med sköldkörtelproblem: Personer med hypotyreos eller hypertyreos kan behöva ta jodtillskott. Detta beror på att sköldkörteln behöver jod för att fungera korrekt. Detta görs på inrådan med läkare som även kan föreskriva annan sköldkörtelmedicin.

Veganer och vegetarianer

Veganer och vegetarianer kan behöva ta jodtillskott. Detta beror på att jod främst finns i animaliska produkter som fisk, kött och mejeriprodukter.

Allmänna rekommendationer gällande jod tabletter och jod i allmänhet

Livsmedelsverkets rekommenderade dosering av jod ser ut på följande vis:

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag i mikrogram per dag
Spädbarn 6-11 månader50 mikrogram
Barn 12-23 månader70 mikrogram
Barn 2-5 år90 mikrogram
Barn 6-9 år120 mikrogram
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år150 mikrogram
Gravida175 mikrogram
Ammande 200 mikrogram

Biverkningar av jod

Jod är ett spårmineral som är viktigt för människans hälsa. Det finns främst i sköldkörteln, där det hjälper till att reglera ämnesomsättningen. Jodbrist kan leda till problem som hypotyreos, struma och kretinism.

För vuxna går den övre gränsen av jodintag på 600 µg (600 mikrogram). Den som regelbundet har ett för högt intag av jod kan få påverkan på sköldkörtelns funktion. För mycket jod i kroppen kan leda till en obalans i sköldkörtelhormonerna, vilket kan ge upphov till en mängd olika symtom som t.ex. viktökning, trötthet och humörsvängningar.

Jod naturligt via livsmedel

Det är fullt möjligt att få i sig en lagom dos jod via kosten och på så vis slippa ta jodtillskott. Det bästa sättet att göra detta är att äta en varierad kost som innehåller jodrika livsmedel som fisk, skaldjur, mejeriprodukter, ägg och kött.

Du kan också få jod från vegetabiliska livsmedel, men mängden jod i växter varierar beroende på vilken jord de odlas i. Detta innebär att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med jod enbart från vegetabiliska livsmedel.

Vissa livsmedel, t.ex. bröd och spannmål, är ofta berikade med jod. Det innebär att de har fått jod tillsatt för att öka jodinnehållet. I Sverige går det även att köpa  bland annat jodberikat / joderat salt.

  • Jodtillskott / jodtabletter som säljs har oftast utvunnits ur algen Kelp som är en vegetabilisk källa.

Sammanfattning

Vi fann att av alla jodtillskott vi testade var Great Earth Jod Kelp bäst. Detta beror på att det hade en högkvalitativ och naturlig ingrediensförteckning samt en bra dosering. Det är också viktigt att tänka på vem du köper ett jodtillskott till och vilka behov de kan ha.

Kroppen kan inte själv bilda jod utan alla människor behöver få i sig detta ämne via kosten. Vissa grupper såsom gravida, ammande och personer som inte äter animaliska produkter kan ha ett ökat behov av att tillsätta jodtillskott till sin dagliga rutin för att se till att få en optimal sköldkörtelfunktion.

Vanliga frågor om jod

Vad är jod?

Jod är ett spårmineral som är viktigt för människors hälsa. Det finns främst i sköldkörteln, där det hjälper till att reglera ämnesomsättningen.

Vilka är fördelarna med jod?

Jod är viktigt för sköldkörtelns funktion och produktionen av sköldkörtelhormoner. Jodbrist kan leda till problem som t.ex. hypotyreos, struma och kretinism.

Vilka är de bästa livsmedelskällorna för jod?

De bästa jodkällorna är fisk, skaldjur, mejeriprodukter, ägg och kött. Du kan också få jod från vegetabiliska livsmedel, men mängden jod i växter varierar beroende på vilken jord de odlas i.

Vilka är biverkningarna av för mycket jod?

För mycket jod i kroppen kan leda till en obalans i sköldkörtelhormonerna, vilket kan orsaka en rad olika symtom som t.ex. viktökning, trötthet och humörsvängningar.

Vilka jodtabletter ska man köpa?

När du köper jodtillskott är det viktigt att tänka på kvaliteten på ingredienserna och på doseringen. Great Earth Jod Kelp  som du hittar på första plats i vårt bäst i test är ett bra alternativ eftersom det innehåller naturliga ingredienser av hög kvalitet och en bra dosering.

Hur mycket jod ska man ta per dag vid strålning?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom mängden jod som behövs per dag varierar beroende på individen. Det rekommenderas att du pratar med din läkare om du är orolig för strålningsexponering, så kan han eller hon ge dig råd om vad som är bäst att göra.

Är kelp och jod samma sak?

Kelp är en typ av tång som innehåller mycket jod. Jod är ett viktigt mineral som är viktigt för människors hälsa. Kelptillskott är ett bra sätt att öka ditt jodintag.

Vilka är symtomen på att ha brist på jod?

Det vanligaste symtomet på att man har brist på jod är struma, vilket är en förstorad sköldkörtel. Andra symtom är hypotyreos, kretinism och viktökning. Jodbrist kan motverkas genom att ta ett tillskott av jodtabletter, joderat salt eller genom jodrik kost.

Vem behöver jodtabletter?

Jodtabletter rekommenderas för gravida och ammande mödrar och personer som inte äter animaliska produkter. Dessa grupper löper risk att drabbas av jodbrist och kan behöva ta tillskott för att säkerställa optimal sköldkörtelfunktion.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.