Bäst i test: Bästa kaliumtabletter 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bäst i test: Bästa kaliumtabletter 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Kalium är ett mineral som finns i många livsmedel. Det är viktigt att kroppen har tillräckligt med kalium eftersom det hjälper till att kontrollera blodtryck och hjärtfrekvens.

Kalium bidrar också till att hålla benen starka och kan hjälpa till med matsmältningen. Vissa personer kan behöva ta ett tillskott om de inte äter tillräckligt med kaliumrika livsmedel eller om deras kropp inte tar upp tillräckligt med kalium från de livsmedel de äter.

På denna sida har vi listat de bästa kaliumtabletterna på marknaden just nu. Dessutom kan du läsa mer om vad kalium är bra för, hur det bör doseras och hur vi kom fram till våra favoriter. Fortsätt läsa och ta del av vår bäst i test lista nedan!

Sammanfattning av vårt kalium Test:

 1. Core Kalium Complex: Bäst i test vinnare hos flera testsidor flera år i rad
 2. Healthwell Kalium 750: Bidrar till normal muskel- och nervfunktion
 3. Better You premium Kalium: Vegansk

Bästa kaliumtabletter- Våra topp 3

1. Core Kalium Complex

Core Kalium Complex
FördelarNackdelar
+ Bäst i test vinnare hos flera testsidor flera år i rad
+ Innehåller kaliummalat och kaliumcitrat för bästa upptagningsförmåga
+ Inga konstgjorda tillsatser eller fyllmedel
+ Prisvärd
+ Bidrar till normal muskel- och nervfunktion, elektrolyt- och vattenbalans, blodtrycksreglering och normal njurfunktion

Beskrivning:

Core Kalium Complex är ett högkvalitativt kaliumtillskott som innehåller kaliummalat och kaliumcitrat. Det är enligt oss det bästa kaliumtillskottet på marknaden och har några utmärkta egenskaper.

Core Kalium Complex är tillverkat med helt naturliga ingredienser och innehåller inga konstgjorda tillsatser eller fyllmedel. Core kalium Complex är dessutom ett prisvärt kosttillskott som ger mycket valuta för pengarna. Det är även ett av av marknadens bästa kaliumtillskott när det gäller absorption – så du kan vara säker på att din kropp får ut det mesta av varje dos.

Detta kosttillskott kan hjälpa till att bidra till normal muskel och nervfunktion, samt till elektrolyt- och vattenbalansen, blodtrycksregleringen och i förlängningen till njurarnas normala funktion.

Totalt får du i dig 1400 milligram kaliumkomplex, varav elementär mängd 500 milligram på en daglig portion om 2 kapslar. En solklar vinnare i vårt bäst i test av bästa kalium tabletter.

2. Healthwell Kalium 750

Healthwell Kalium 750
FördelarNackdelar
+ Bidrar till normal muskel- och nervfunktion– Endast en form av kalium
+ Reglerar blodtrycket
+ Högdoserad
+ Prisvärd

Beskrivning:

Healthwell Kalium 750 är ett högkvalitativt kaliumtillskott som innehåller kaliumcitrat. Detta är ett prisvärt och högdoserat kosttillskott som ger mycket valuta för pengarna. Det är också ett av de bästa kaliumtillskott på marknaden när det gäller absorption – så du kan vara säker på att din kropp får ut det mesta av varje dos.

Healthwell Kalium 750 tillskott kan bidra till normal muskel- och nervfunktion samt elektrolytbalans, blodtrycksreglering och hjärthälsa. Totalt får du 750 milligram kalium varav 270 milligram är elementärt kalium per kapsel.

3. Better You premium Kalium

Better You premium Kalium
FördelarNackdelar
+ Hög kvalitet– Inte det mest prisvärda
+ Innehåller fikonextrakt för optimal absorption
+ Reglerar blodtrycket
+ Vegansk

Beskrivning:

Better You premium kalium är ett högkvalitativt kaliumtillskott som innehåller kaliumcitrat. Detta tillskott kan bidra till normal muskel- och nervfunktion samt elektrolytbalans, blodtrycksreglering och hjärthälsa.

Totalt får du 834 milligram kalium per portion med 2 kapslar, varav 300 milligram är elementärt kalium i bara en kapsel. Dessutom innehåller varje portion 60 mg fikonextrakt som hjälper till med flödet av kalium till cellen. Better You Premium Kalium är vegansk, glutenfri och icke-GMO.

Vad är kalium?

Kalium är ett viktigt mineral för människokroppen. Det bidrar bland annat till muskelkontraktion, hjärtfunktion och vätskebalans.

Det bästa sättet att få i sig kalium är genom kosten, men ibland kan människor behöva tillskott. Kaliumtabletter är ett sätt att komplettera kaliumintaget om du inte får i dig tillräckligt via kosten.

Den som tränar, äter mindre än vanligt, eller dricker mer än vanligt kan rubba mineralbalansen i kroppen. Därför kan den som tränar hårt eller går på någon form av diet vara extra uppmärksam på sitt behov av kaliumtillskott.

Så här gjorde vi testet

För att ta fram produkterna till vårt bäst i test har vi testat flera olika kaliumtabletter och rankat dem från bäst till sämst utifrån följande kriterier:

 • Innehåll
 • Pris
 • Kundrecensioner
 • Samlade betyg av testpanelen

Innehåll

Hur många mg kalium innehåller tillskottet? Vilken form av kalium är det? Olika former av kalium har olika bra effekt och olika bra upptagningsförmåga. Här ser vi även till eventuella stöttande ämnen och om tillskottet innehåller några fyllnadsämnen.

Pris

Först och främst, hur mycket kostar kosttillskottet per tablett / kapsel och portion? Vi anser att det kan vara värt att betala några kronor extra för ett överlägset tillskott, men varför betala mer än nödvändigt bara för ett varumärke? I detta test vann den billigaste produkten baserat på pris, kvalitet och andra egenskaper.

Kundrecensioner

Vi läser kundrecensioner på olika plattformar för att se vad köparna tycker om tillskottet. Positiva kundomdömen visar att folk i allmänhet är nöjda med produkten, medan negativa omdömen kan peka på eventuella problem.

Testpanelens samlade betyg

Efter att ha testat produkterna själva, recensionspanelen ger sin övergripande åsikt om det bästa kaliumtillskottet på marknaden. Detta räknas in tillsammans med övriga faktorer i detta test.

Köpguide Bästa kaliumtabletter

Köpguide: Bästa kaliumtabletter

När du väljer ett kaliumtillskott är det viktigt att tänka på hur mycket kalium du behöver och i vilken form. Det är också viktigt att tänka på om du har några andra hälsotillstånd som kan påverka ditt val av tillskott.

Här nedan kan du ta del av vår köpguide för vad vi anser att du bör kontrollera extra när du köper kaliumtillskott. Väljer du en produkt ur vårt bäst i test får du garanterat god kvalitet.

Pris

När det gäller kosttillskott får man oftast vad man betalar för. Så om du letar efter ett högkvalitativt tillskott ska du vara beredd att betala lite extra. Det finns dock ingen anledning att spendera för mycket bara för ett märkesnamn.

Innehåll & biotillgänglighet

Precis som vi tar hänsyn till innehållet när vi listar produkter bör du ta hänsyn till innehållet i det kosttillskott du väljer att köpa.

När det kommer till kalium bör du t ex kontrollera styrkan, doseringen, eventuella tillsatser och vilken typ av kalium det är. Du bör även se till hur hög biotillgänglighet produkten har då du får bättre effekt ju mer din kropp lyckas ta upp av tillskottet.

Varumärke

Man ska aldrig betala endast för ett varumärke men det kan vara värt några kronor extra att säkerställa att man får en produkt där man kan lita på att innehållet är vad de anges vara. På denna sida listar vi endast välkända och pålitliga varumärken.

Dosering: Hur mycket kalium per dag?

Det finns ingen allmän överenskommelse om hur mycket kalium vi behöver, men det rekommenderas allmänt att vuxna konsumerar 2000-3500 mg per dag. Det bästa sättet att få i sig rätt mängd kalium är genom kosten, men ibland behövs kosttillskott.

Om du vill komplettera med kalium är det bäst att börja med en lägre dos och öka successivt.

Rekommenderat intag av livsmedelsverket:

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag i mikrogram per dag
Spädbarn 6-11 månader1,1 gram
Barn 12-23 månader1,4 gram
Barn 2-5 år1,8 gram
Barn 6-9 år2,0 gram
Flickor 10-13 år2,9 gram
Pojkar 10-13 år3,3 gram
Kvinnor och flickor från 14 år3,1 gram
Män och pojkar från 14 år3,5 gram
Gravida och ammande3,1 gram 

Livsmedel som är rika på kalium

Många livsmedel innehåller kalium men en del är mer rika på ämnet än andra. Några livsmedel som är speciellt rika på kalium inkluderar:

 • Bananer
 • Apelsiner och apelsinjuice
 • Tomater
 • Potatis
 • Russin
 • Spenat

Det är fullt möjligt att få i sig tillräckligt med kalium via en mångsidig kost, men en del personer har svårt att ta upp tillräckligt med kalium eller att äta tillräckligt mångsidigt.

Symptom och brist på kalium

Kalium är ett viktigt mineral för våra kroppar och spelar en roll i många processer. Brist på kalium kan leda till ett antal hälsoproblem, bland annat:

 • Högt blodtryck
 • Hjärtsjukdomar
 • Stroke
 • Muskelsvaghet
 • Trötthet

Biverkningar av kalium / kaliumförgiftning

Kalium är ett relativt säkert tillskott, men som med alla tillskott finns det en risk för biverkningar. Möjliga biverkningar av att ta för mycket kalium är bland annat:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Muskelsvaghet
 • Förlamning
 • Oregelbunden hjärtslag

Om du är osäker på om du behöver ett tillskott av kalium i kroppen kan du alltid välja att rådgöra med en läkare innan du börjar. Alternativt kan du börja med ett mindre potent tillskott och följa doseringsanvisningarna noggrant.

Sammanfattning

Om du vill köpa ett kaliumtillskott är det bäst att välja ett av våra bästa i test eftersom vi bara listar produkter av hög kvalitet. När du väljer ett tillskott ska du ta hänsyn till innehållet och biotillgängligheten samt priset.

Du bör också vara medveten om det rekommenderade intaget av kalium och börja med en lägre dos om du är osäker. Kom ihåg att du också kan få kalium från många livsmedel, så kost är alltid det bästa alternativet. Om du upplever några biverkningar av att ta ett tillskott är det bäst att rådgöra med en läkare.

Fler tester inom vitamin

Vanliga frågor om kaliumtabletter

Vilket är det bästa kaliumtillskottet?

Det bästa kaliumtillskottet är anser vi vara vår testvinnare i vårt bäst i test ovan, nämligen Core Kalium Complex från Svenskt Kosttillskott.

Hur mycket kalium ska man ta?

Rekommenderat intag för barn spädbarn 6 – 11 månader är 1,1 gram, Barn 12-23 månader 1,4 gram, Barn 2-5 år 1,8 gram, Barn 6-9 år 2,0 gram, Flickor 10-13 år 2,9 gram, Pojkar 10-13 år 3,3 gram, Män och kvinnor från 14 år 3,1 gram – 3,5 gram, Gravida och ammande 3,1 gram per dag.

Varför ska man äta kalium?

Det finns många anledningar till varför du kan behöva eller vill ta ett kaliumtillskott. När vi blir äldre blir våra kroppar mindre effektiva när det gäller att absorbera kalium från maten. Detta kan leda till ett antal hälsoproblem, bland annat högt blodtryck, hjärtsjukdomar och stroke. Kalium är också viktigt för muskelfunktionen.

Är kalcium och kalium samma sak?

Nej, kalcium och kalium är inte samma sak. Kalcium är ett mineral som är viktigt för ben och tänder, medan kalium är ett mineral som spelar en roll i många processer i kroppen, inklusive muskelfunktion och hjärthälsa.

Vad händer om man har brist på kalium?

Om du har kaliumbrist kan du drabbas av flera hälsoproblem, bland annat högt blodtryck, hjärtsjukdomar och stroke. Du kan också drabbas av muskelsvaghet och trötthet.

Kan man få i sig för mycket kalium?

Ja, det är möjligt att få för mycket kalium. Om du tar för mycket kan du få biverkningar som illamående, kräkningar och diarré. I extrema fall kan för mycket kalium leda till oregelbunden hjärtrytm och till och med förlamning.

Kan man dö av kaliumbrist?

Kaliumbrist kan leda till allvarliga sjukdomar som i sig själva kan leda till döden. Kaliumbrist i sig är dock inte dödlig.

Vad ska man äta om man har kaliumbrist?

Det finns många livsmedel som innehåller mycket kalium, bland annat bananer, sötpotatis, tomater och spenat. Faktum är att många av våra mest vanliga livsmedel är rika på kalium. Om man ska välja ett specifikt livsmedel så är vår favorit choklad.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.