Bäst i test: Bästa kollagen 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bäst i test: Bästa kollagen 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Letar du efter det bästa kollagentillskottet för hår, hud, naglar eller leder? Vi har testat 16 av marknades mest rekommenderade kollagenprodukter för att ta fram de som verkligen gör skillnad! Vi hjälper dig att välja rätt produkt baserat på dina behov.

Sammanfattning av vårt kollagen bäst i test:

 1. Core Collagen Pro: Testvinnare, Core Collagen Pro är av högsta kvalitet
 2. Healthwell Collagen pulver: Innehåller marint kollagen, vilket anses vara en av de bästa formerna av kollagen när det gäller absorption i kroppen
 3. Collagen Plus från Healthwell: Förstärkt med c-vitamin
 4. Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra: Unik kombination av kollagen typ II och hyaluronsyra
 5. Terranova Vollagen Complex: Rik på näringsämnen: som antioxidanter, vitaminer och mineraler

Bästa kollagen produkterna – Våra topp 5

Har du märkt att din huden blivit lite slappare än vanligt eller att dina leder ömmar? Är du mellan 25-40 och vill ta hand om din kropp? Då är kollagen helt rätt tillskott för dig.

I vårt kollagen bäst-i-test har vi provat marknadens allra mest omtyckta kollagenpulver och kollagentillskott och listat våra favoriter. Core Collagen bro blir utsedd till bäst i test då kombinationen av vitamin C, MSM, kondroitinsulfat är högst imponerande.

1. Core Collagen Pro

Core Collagen Pro
FördelarNackdelar
+ Core Collagen Pro från Svenskt Kosttillskott är av högsta kvalitet– Inte vegansk
+ Utöver bovint kollagen innehåller produkten även MSM och kondroitin– Vissa personer kan föredra andra former av kollagen än pulver
+ Frisk och syrlig smak med inslag av citron, vilket gör intaget trevligt och njutbart
+ Generös mängd
+ Rimligt pris

Bästa kollagen 2024: I vårt noggranna test av tillskott med kollagen har Core Collagen Pro från Svenskt Kosttillskott utmärkt sig som det överlägset bästa i pulverform. Core Collagen Pro pulver innehåller inte bara bovint kollagen av hög kvalitet, utan även två andra viktiga ämnen för ledernas hälsa, nämligen MSM och kondroitin.

Enastående nog är smaken på detta tillskott också något som imponerar. Med en frisk och syrlig smak, med inslag av citron, blir intaget en trevlig och uppfriskande upplevelse.

En påse av Core Collagen Pro innehåller hela 340 gram pulver. Med den rekommenderade dosen på 7,5 gram kollagen per dag räcker påsen i cirka 45 dagar.

Detta innebär att priset per dag landar på ungefär 10 kronor, vilket är mycket rimligt med tanke på den höga dosen som erbjuds. Det är värt att notera att även en mindre dos sannolikt skulle ge en positiv effekt, vilket gör produkten ännu mer kostnadseffektiv.

Innehåll per portion

Kollagen hydrolysat 7500 mg
MSM (metylsulfonylmetan-svavelförening) 2500 mg
Kondroitinsulfat 250 mg
Vitamin C 250 mg

2. Healthwell Collagen pulver

Healthwell Collagen pulver
FördelarNackdelar
+ Healthwell Collagenpulver är en premiumprodukt från ett pålitligt varumärke– Inte smaksatt
+ Innehåller marint kollagen, vilket anses vara en av de bästa formerna av kollagen när det gäller absorption i kroppen– Personer med allergi mot fisk eller skaldjur kan vara känsliga för marint kollagen
+ C-vitamin tillsatt för optimal effekt– Icke veganskt


Bästa med marint kollagen: Healthwell Collagenpulver är enastående inom sitt premiumsegment och kommer från ett av våra absoluta favoritmärken. Detta är ett marint kollagen pulver vilket är en av de allra bästa typerna av kollagenpulver när det kommer till upptagningsförmåga. 

Healthwell Collagenpulver är en kraftfull sammansättning som inte bara innehåller högkvalitativt kollagen, utan även en välavvägd dos av C-vitamin.

C-vitamin är en viktig faktor för att bibehålla normal hud, brosk och benstomme, och det tillsatta c-vitaminet i detta pulver hjälper din kropp att uppnå optimala resultat inom dessa områden.

Med Healthwell Collagenpulver får du alltså inte bara fördelarna med kollagen, utan även det extra stödet från c-vitamin för att maximera dess effekt. Detta är verkligen en toppprodukt som du kan lita på för att främja hälsan hos din hud, brosk och benstomme.

Innehåll per portion

Hydrolyserat kollagen 5000 mg
Vitamin C 80 mg

3. Collagen Plus från Healthwell

Collagen Plus från Healthwell
FördelarNackdelar
+ Kapselform som är lätt att dosera och ta med sig på resande fot– Mindre effektivt upptag än pulverform
+ Hydrolyserat kollagen från marint ursprung ger hög absorption– Svårt för vissa att svälja
+ Förstärkt med c-vitamin– Inte passande för personer med allergi mot fisk eller skaldjur


Bästa kollagen kapslar: Collagen Plus från Healthwell är ett kollagentillskott i bekväma kapselform som passar perfekt för dig som föredrar att ta kosttillskott i kapslar istället för pulver.

Dessa kapslar innehåller hydrolyserat kollagen av marint ursprung, vilket ofta betraktas som den mest effektiva formen av kollagen när det kommer till kroppens absorption. Förstärkt med c-vitamin hjälper kapslarna till att främja en förbättrad kollagenbildning.

Collagen Plus i kapselform från Healthwell är en utmärkt produkt, särskilt för dem som redan har en rutin med att ta kosttillskott. Om du tar andra tillskott, som till exempel Multivitamin, är det enkelt att bara lägga till Collagen Plus-kapslarna i din dagliga rutin.

Då det mest effektiva sättet för kroppen att ta upp kollagentillskott är i pulverform, var vi initialt skeptiska när vi började testa denna produkt. Efter ungefär en månads användning märkte vi dock att vår hud kändes friskare och mer elastisk. Dessutom upplevde flera av oss minskad stelhet i lederna. Vi såg även märkbara resultat på våra naglar och hår.

Innehåll per portion

Kollagen (hydrolyserat kollagen) 500 mg
Vitamin C 40 mg
Citrusbioflavonoider 10 mg

 4. Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra

Great Earth Biocell Collagen
FördelarNackdelar
+ Unik kombination av kollagen typ II och hyaluronsyra– Inte vegansk
+ Förbättrad absorption tack vare en hydrolyseringsprocess– Dyr
+ Produkten är enkel att ta med hjälp av bekväma kapslar– Inte alla kan svälja kapslar

Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra är en innovativ produkt som kombinerar fördelarna av kollagen och hyaluronsyra för att främja hudens hälsa och vitalitet.

Denna produkt innehåller Biocell Collagen II, som är en unik form av kollagen av typen II. Detta kollagen kommer från kycklingbrosk och har genomgått en speciell hydrolyseringsprocess för att förbättra absorptionen i kroppen. Kollagen typ II är speciellt viktigt för att stödja hälsan hos leder, brosk och bindväv.

För att ytterligare förstärka produkten har Great Earth inkluderat hyaluronsyra. Hyaluronsyra är en naturlig substans som finns i kroppen och spelar en viktig roll i att upprätthålla hudens fuktbalans och elasticitet.

Genom att kombinera kollagen typ II och hyaluronsyra skapas en kraftfull synergiefekt som kan bidra till att förbättra hudens struktur och utseende.

Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra är tillgänglig i bekväma kapslar, vilket gör det enkelt att integrera den i din dagliga rutin.

Innehåll per portion

BioCell Collagen II 1000 mg
– varav hydrolyserat kollagen typ II 600 mg
– varav kondroitin 200 mg
– varav hyaluronsyra 100 mg

5. Terranova Vollagen Complex

terranova kollagen test
FördelarNackdelar
+ 100% vegansk– Något dyrare
+ Främjar kollagInnehåller en unik blandning av vegetabiliska källor som stödjer kollagenproduktion– Inte alltid lika effektiv som animalisk kollagen
+ Rik på näringsämnen: som antioxidanter, vitaminer och mineraler
+ Praktiska kapslar

Terranova Vollagen Complex är en imponerande produkt som ger dig alla fördelar med kollagen utan några animaliska ingredienser. Detta gör det till det perfekta valet för veganer och vegetarianer som vill stödja sin hudhälsa på ett hållbart sätt.

Produkten består av en unik blandning av vegetabiliska källor som främjar kollagenproduktionen i kroppen. Med ingredienser som havtorn, acai, pumpafrö och vilda blåbär tillhandahåller Vollagen Complex en riklig mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler som stöder hudens elasticitet och vitalitet.

Terranova har noggrant utformat denna produkt för att säkerställa maximal effektivitet. Vollagen Complex innehåller även hyaluronsyra, som bidrar till att upprätthålla fuktbalansen i huden och främjar en ungdomlig och strålande hud.

En annan fördel med Terranova Vollagen Complex är att den kommer i praktiska kapslar, vilket gör det enkelt att inkludera den i din dagliga rutin. Produkten är fri från animaliska ingredienser, syntetiska tillsatser och konstgjorda färger.

Innehåll per portion

Vollagen ® Aminosyrakomplex* 1000 mg
Magnifood complex 450 mg
– Nyponpulver 250 mg
– Matcha grönt te (AAA-kvalitet) 100 mg
– Aroniabär ((färsk frystorkat)) 50 mg
– Blåbär ((färsk frystorkat))
vegetabilisk kapsel 236 mg
– hydroxypropylmetylcellulosa

Så här väljer vi produkter till vårt test av bästa kollagen

Vi påtar oss noggranna tester av kollagenprodukter för att kunna erbjuda våra läsare de bästa alternativen på marknaden.

Våra tester involverar att använda produkterna enligt tillverkarens rekommendationer under en angiven tidsperiod för att bedöma deras effektivitet, smak och användarvänlighet. Vi dokumenterar våra erfarenheter och åsikter om varje produkt för att kunna göra en objektiv jämförelse mellan dem.

Efter att ha samlat in och analyserat testresultaten, granskar vi noggrant varje produkt för att kunna ge en rättvis och pålitlig rekommendation. Vi tar hänsyn till olika faktorer som kvalitet, pris, ingredienser och kundfeedback för att ranka produkterna och identifiera de bästa alternativen.

Vårt mål är att förse våra läsare med användbar information och vägledning, så att de kan fatta välgrundade beslut när de väljer ett kollagentillskott som passar deras specifika behov och preferenser.

Genom att använda vår expertis och objektiva bedömning strävar vi efter att hjälpa våra läsare att hitta det bästa kollagenprodukten för att främja sin hudhälsa och välbefinnande. Nedan hittar du utvalda bilder från när vi utförde vårt kollagen bäst i test.

great earth kollagen testat
vi testar olika kollagen
core collagen test

Köpguide: Kollagen bäst i test 2024

För att hitta det bästa kollagentillskottet för dig gäller det att ta hänsyn till mer än endast utvalda produkter i topplistan. Olika personer har olika behov och preferenser. Genom att följa råden i vår köpguide nedan är vi säkra på att du kommer välja precis rätt tillskott ur topplistan för dina behov.

Innehåll

Kollagenprodukter kan innehålla olika typer av kollagen, såsom typ I, II eller III. Kollagen typ I är vanligt förekommande och främst för hud, hår och naglar. Kollagen typ II är mer fokuserad på leder och brosk, medan kollagen typ III har fördelar för hud, muskler och blodkärl. Välj en produkt som innehåller den kollagentyp som matchar dina behov bäst.

Kombinerade tillskott: Vissa kollagenprodukter innehåller en kombination av olika kollagentyper för att ge en bredare täckning. Om du vill ha fördelarna av flera kollagentyper kan dessa produkter vara ett bra val.

Se till att välja kollagenprodukter från pålitliga tillverkare med hög kvalitet och renhet. Certifieringar och recensioner kan vara användbara för att bedöma produkternas trovärdighet.

Dosering och priset per dag

Ta hänsyn till dosering och användning. Vissa produkter kan kräva att du tar flera kapslar eller portioner per dag. Välj en produkt som passar din livsstil, rutin och budget.

Allergihänsyn och andra preferenser

Om du har kända allergier mot specifika källor, som exempelvis fisk eller kyckling, bör du vara uppmärksam på ingredienserna i kollagenprodukten och undvika eventuella allergener. Om du äter specialkost, till exempel veganskt, behöver du även ta hänsyn till detta.

Mer inom vitaminer

Olika sorters kollagen

Kollagen delas upp i olika grupper. Det finns fler typer av kollagen (1,2,3,4,5 osv, skrivs ofta med romerska siffror) men nedan nämnda är de som vanligtvis inkluderas i olika kosttillskott.

Många kosttillskott kan innehålla flera typer av kollagen, till exempel:

 • Kollagen typ 1 finns främst i ben, hud, hår och naglar (kollagen I)
 • Kollagen typ 2 finns framförallt i leder och elastiskt brosk (Kollagen II)
 • Kollagen typ 3 finns i hud, muskler och blodkärl (Kollagen III)

Kollagen I är den vanligaste typen av kollagen i kroppen. Denna typ utgör cirka 90% av allt kollagen i kroppen. Det är inte svårt att tänka sig eftersom det återfinns i huden som är kroppen absolut största organ.

Kollagen I finns också i ben, tänder, senor. Du finner ofta denna typ av kollagen i kosttillskott som är avsedda för att förbättra hud, hår och naglar.

Kollagen II återfinns framförallt i brosk och leder. Denna typ av kollagen är oftast inkluderad i kosttillskott som är skapade för att förbättra ledfuktionen.

Kollagen III återfinns i hud, muskler och blodkärl. Den här typen av kollagen ser man ofta i kosttillskott avsedda att förbättra muskelhälsan.

Hur får vi i oss kollagen utan tillskott

Så får vi i oss kollagen utan tillskott

Förutom att kroppen tillverkar eget kollagen (så länge den har alla byggstenar den behöver) så kan vi få i oss extra kollagen via kost och tillskott. Kollagen återfinns framförallt i animaliska produkter och därför kan det finnas ett större behov av extra kollagen hos de som väljer att äta delvis eller helt växtbaserat.

Kyckling, fisk och nötkött är bra källor till kollagen. När du äter kollagen i denna form så innebär det inte att kroppen tar till sig kollagenet i sin rena form. Faktum är att kollagenet bryts ner och återskapas i kroppen. 

Det finns gott om kollagenrik mat som kan vara värt att testa, dock finns det ingen forskning som till 100% kan styrka att du får en ökad mängd kollagen i kroppen enbart genom att äta kollagenrik mat.

Ett fåtal studier tyder dock på att hudens elasticitet ökat hos personer som ätit kollagenrik mat.

Tips på kollagenrik mat

 • Benbuljong (innehåller bland annat kollagen, kalcium, magnesium, aminosyror).
 • Fisk (fiskens skinn, ben och ligament innehåller kollagen).
 • Vitlök (innehåller inte kollagen men däremot svavel som sägs kunna sakta ner nedbrytningen av kollagen)
 • Äggvita (innehåller 18 viktiga aminosyror, bland annat glukosaminsulfat, kondroitinsulfat och hyaluronsyra).
 • Spirulina (innehåller aminosyror)
 • Alla frukter och grönsaker som innehåller höga mängder c-vitamin
 • Cashewnötter och ostron (innehåller en bra dos zink. Zink hjälper kroppen att producera kollagen.

Kollagen som utvinns ur fisk är det som är lättast för kroppen att ta upp och är oftast även en aning dyrare.

Vad är hydrolyserat kollagen?

För att kroppen ska kunna få möjlighet att ta upp rent collagen behöver kollagenet först genomgå hydrolys. Ordet hydrolys kommer från de grekiska orden hydro (vatten) och lysis (klyvning).

Det innebär att en vattenmolekyl läggs till samtidigt som kollagenmolekylen delas. Detta gör det möjligt att skapa ett pulver som kan blandas i vätska utan att ge någon smak.

Sammanfattning av Kollagen

Om du letar efter ett kosttillskott som kan hjälpa dig att hålla dig ung och frisk både utvändigt och invändigt så är collagen din bästa vän. Detta ämne som naturligt förekommer och tillverkas i kroppens olika delar minskar eftersom att vi ökar i ålder.

Genom att ta ett extra tillskott av kollagen kan vi på sätt och visa hjälpa till att sakta ner åldrandet till en viss del.

Vanliga frågor om kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är ett naturligt protein som har flera viktiga funktioner i kroppen. Det påverkar bland annat hudens elactisitet och ledernas funktion.

Vilken kollagen är bra för huden?

Kollagen typ I är särskilt bra för huden. Det är den vanligaste typen av kollagen i kroppen och finns främst i ben, hud, hår och naglar. Produkter som innehåller kollagen typ I är ofta avsedda att förbättra hudens hälsa och elasticitet.

Är kollagen verkligen bra?

Ja, kollagen har visat sig ha många hälsofördelar. Det är ett viktigt protein som utgör en betydande del av vår hud, brosk, ben och andra bindväv. Kollagen hjälper till att stärka och stödja dessa vävnader, och kan bidra till att förbättra hudens hälsa, främja ledfunktionen och stödja hårets och naglarnas tillväxt.

Hur mycket kollagen ska man äta per dag?

Den rekommenderade dosen av kollagen kan variera beroende på individuella behov och produkten i fråga. Det är bäst att följa tillverkarens rekommendationer och doseringsanvisningar på produktetiketten.

Är Healthwell Collagen plus bra?

Ja, vi anser att Healthwell Collagen Plus är marknadens just nu bästa kollagenkapslar. Produkten innehåller hydrolyserat marint kollagen vilket ger en mycket fördelaktig upptagning i kroppen.

Vilket är det bästa kollagenet?

Det finns många bra kollagenprodukter på marknaden och det bästa valet beror på individuella preferenser och behov. Det är viktigt att välja en produkt av hög kvalitet som innehåller den typ av kollagen som bäst matchar dina önskemål, såsom kollagen typ I för hudens hälsa eller kollagen typ II för leder. Det kan vara användbart att läsa recensioner och konsultera med experter eller hälsovårdspersonal för att få ytterligare vägledning vid val av bästa kollagenprodukten. När det kommer till produkter anser vi att Core Collagen Pro samt Healthwell Collagen Pulver, och Healthwell Collagen Plus är marknadens just nu bästa produkter.

Vem bör ta kollagen?

Kollagen är ett lämpligt tillskott för de som börjar närma sig 30 årsåldern och uppåt eftersom det är då produktionen av ämnet naturligt börja avta.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.