Bäst i test: Bästa multivitamin för optimalt välmående

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bäst i test: Bästa multivitamin för optimalt välmående

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Letar du efter bästa multivitamin som passar just dig? För att uppnå en optimal hälsa behöver du dagligen tillföra alla grundläggande vitaminer och mineraler till din kropp. Trots en varierad och hälsosam kost finns det ingen garanti att du får i dig tillräckligt av alla dessa näringsämnen. Därför rekommenderas det ofta att komplettera kosten med ett effektivt multivitamintillskott.

Vi har genomfört ett omfattande test för att hitta marknadens bästa multivitamin, och resultatet finns sammanställt i vår bäst-i-test lista nedan.

Upptäck bästa multivitamin för att främja ditt välmående och förse din kropp med alla viktiga näringsämnen den behöver. Med vår omfattande undersökning kan du vara säker på att du gör ett informerat val när det gäller ditt multivitamintillskott.

Sammanfattning av vårt multi-vitamin Test:

 1. Core Vitamins: Testvinnare, Innehåller en balanserad mix av essentiella vitaminer och mineraler som passar hela familjen.
 2. Healthwell Multivitamin Vegan: Komplett näringsprofil gällande vitaminer och mineraler
 3. Star Nutrition Ultimate Multivitamin: Omfattande näringstillskott
  • Core Female Vitamins: Kvinnospecifik formulering
  • Core Vitamins Man: Formulering speciellt framtagen för män

Bäst i test – Bästa multivitamin 2024

Inför detta test har vi har läst om, testat och undersökt marknaden bästa multivitamin sedan år 2020.

Nedanstående lista innehåller bland annat rekommenderade multivitaminer för kvinnor och för män. Dessutom de bästa multivitaminerna för veganer och för dig med en aktiv livsstil.

1. Core Vitamins

core vitamins test
FördelarNackdelar
+ Innehåller en balanserad mix av essentiella vitaminer och mineraler– Kräver sväljning
+ Passar hela familjen
+ Prisvärt alternativ
+ Bra innehåll av vitaminer och mineraler

Efter noggranna tester har vi funnit att Core Vitamins från Svenskt kosttillskott tar första plats i detta bäst-i-test. Detta är en mångsidig multivitamin som passar hela familjen (åtminstone alla som är gamla nog att svälja tabletter). Den är speciellt utformad för att ge dig de vanligaste vitaminerna och viktiga mineraler i varje tablett.

Core Vitamins har noga formulerats för att ge en balanserad mix av näringsämnen, vilket gör det till ett kraftfullt komplement till en hälsosam kost. Varje tablett är fylld med högkvalitativa ingredienser som är kända för sina hälsofördelar.

Du kan känna dig trygg med att Core Vitamins levererar de nödvändiga vitaminerna och mineralerna för att stödja ditt immunsystem, energinivåer, näringsupptag och övergripande välmående.

Genom att välja Core Vitamins får du inte bara fördelen av att tillgodose ditt näringsbehov på ett bekvämt sätt, utan du kan också vara säker på att du får en högkvalitativ produkt från Svenskt kosttillskott, ett företag känt för sin dedikation till kvalitet och noggrannhet.

Sammanfattningsvis erbjuder Core Vitamins en omfattande näringsprofil och är ett prisvärt alternativ för att tillgodose ditt multivitaminbehov. Ta hälsan till nästa nivå med detta välbalanserade kosttillskott från Svenskt kosttillskott.

2. Healthwell Multivitamin Vegan

Healthwell Multivitamin Vegan
FördelarNackdelar
+ Komplett näringsprofil gällande vitaminer och mineraler– Mängden B12 vitamin kan vara otillräcklig för en del
+ Vegansk och vegetarisk
+ Naturliga ingredienser

Healthwell Multivitamin Vegan är ett högkvalitativt kosttillskott speciellt utformat för veganer och vegetarianer som vill säkerställa att de får i sig alla viktiga näringsämnen. Denna multivitamin är skapad med omsorgsfullt utvalda ingredienser för att erbjuda en komplett blandning av vitaminer och mineraler som behövs för att främja optimal hälsa och välmående.

Varje kapsel innehåller en balanserad sammansättning av viktiga näringsämnen, inklusive vitaminer som B12, D, E, och C samt mineraler som zink, järn och selen. Dessa näringsämnen är viktiga för att stödja immunsystemet, energiproduktionen, benhälsan och en normal hormonell balans.

Healthwell Multivitamin Vegan är formulerad med vegetabiliska ingredienser och är helt fri från animaliska produkter. Den är också fri från onödiga tillsatser och konstgjorda färgämnen. Detta gör den till ett perfekt val för veganer och vegetarianer som vill tillgodose sina näringsbehov på ett hälsosamt och hållbart sätt.

3. Star Nutrition Ultimate Multivitamin

Star Nutrition Ultimate Multivitamin
FördelarNackdelar
+ Omfattande näringstillskott– Något dyrt
+ Förbättrar immunförsvaret– Inte bästa form (sett till upptagningsförmåga) på alla
+ Lätt att ta en kapsel om dagen

Star Nutrition Ultimate Multivitamin är en omfattande och högkvalitativ multivitaminformel som är utformad för att tillgodose kroppens dagliga näringsbehov på ett effektivt sätt. Denna multivitamin innehåller en balanserad blandning av essentiella vitaminer och mineraler som är nödvändiga för att bibehålla en hälsosam kroppsfunktion och stärka immunförsvaret. Med en noggrant sammansatt formula är Ultimate Multivitamin perfekt för dem som vill säkerställa att de får i sig alla viktiga näringsämnen för att optimera sin hälsa och välbefinnande.

Star Nutrition Ultimate Multivitamin innehåller en bred spektrum av vitaminer och mineraler, inklusive A-, B-, C-, D-, E-vitaminer samt zink, järn och magnesium. Detta hjälper till att täcka kroppens dagliga behov av näringsämnen.

Genom att tillhandahålla en hög dos av vitamin C, D och andra viktiga näringsämnen, hjälper denna multivitamin till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar.

Bästa multivitamin för kvinnor: Core Female Vitamins (multivitamin kvinna)

multivitamin kvinna test
FördelarNackdelar
+ Kvinnospecifik formulering– Inte optimalt för hela familjen
+ Optimal dosering– Krävs 2 kapslar per dag
+ Kompletterar kostvanor

Bästa multivitamin för kvinnor: Om du letar efter ett kosttillskott speciellt framtaget för kvinnor så är Core Female Vitamins ett mycket bra val. Denna unika multivitamin är noggrant utformad för att tillgodose de specifika näringsbehoven hos kvinnor och hjälper till att säkerställa att du får i dig en optimal dos av alla viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för just kvinnor.

Core Female Vitamins är skräddarsytt för att stödja kvinnors hälsa och välmående genom att innehålla en noggrant balanserad blandning av näringsämnen som är avgörande för det kvinnliga systemet.

Den innehåller essentiella vitaminer som vitamin D, C, E och B-komplex, vilka är viktiga för att stödja hormonbalansen, immunsystemet och energiproduktionen hos kvinnor.

Dessutom innehåller den viktiga mineraler som kalcium, magnesium och zink, som kan hjälpa till att stärka benhälsan och bidra till en optimal celldelning och reproduktiv funktion.

Genom att ta två tabletter dagligen, en på morgonen och en på kvällen eller båda på morgonen, innan måltid, kan du säkerställa att du får tillräckligt med näringsämnen för att fylla ditt dagliga behov. Detta gör det enkelt att integrera i din dagliga rutin.

Bäst vitamin för män: Core Vitamins Man

multivitamin man test
FördelarNackdelar
+ Formulering speciellt framtagen för män– Inte anpassad för hela familjen
+ Komplett näringsprofil– Krävs 2 kaoslar per dag
+ Anpassat för aktiv livsstil

Bästa multivitamin för män: Är du man och letar efter ett kosttillskott som är speciellt utformat för dig? Core Vitamins Man från Svenskt kosttillskott det perfekta alternativet och det vi listar som bästa multivitamin för män.

Denna multivitamin är särskilt anpassad för att möta de specifika näringsbehoven hos män och hjälper till att säkerställa att du får i dig alla viktiga vitaminer och mineraler för optimalt välmående.

Core Vitamins Man innehåller en komplett mix av mer än 8 mineraler och alla viktiga vitaminer som din kropp kan behöva för att fungera på topp. Detta kosttillskott är särskilt lämpligt för dig som är aktiv, tränar regelbundet eller har en hektisk livsstil där näringsbehoven kan vara extra viktiga.

Core Vitamins Man är särskilt lämplig för män som är aktiva, tränar regelbundet eller har högre näringsbehov på grund av sin livsstil. Det kan hjälpa till att stödja återhämtning, energiproduktion och prestation.


Så här utförde vi testet

För att identifiera de bästa multivitaminerna i vårt multivitamin bäst i test genomförde vi ett omfattande test. Här är vår metod och de faktorer vi övervägde:

Forskning och analys

Vi undersökte noggrant marknaden och identifierade populära multivitaminer. Vi analyserade deras näringsprofiler (vitaminer och mineraler), ingredienser och eventuella extra fördelar.

Kundrecensioner och betyg

Vi granskade och analyserade kundrecensioner och betyg för att få en inblick i användarnas upplevelser och resultat.

Pris och tillgänglighet

Vi jämförde priset och tillgängligheten för varje multivitamin för att bedöma kostnadseffektiviteten.

Baserat på vår omfattande analys sammanställde vi en lista över de bästa multivitaminerna. Vi har tagit i beaktning deras näringsprofiler, kundrecensioner, oberoende tester, och pris för att ge en välavvägd bedömning av varje produkt.

Observera att resultatet av vårt test kan variera beroende på individuella behov och preferenser. Vi rekommenderar alltid att konsultera en läkare eller näringsrådgivare för personliga rekommendationer och råd.


Köpguide: Bästa multivitamin 2024

Att välja rätt multivitamin är viktigt för att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och stödja din övergripande hälsa. Här är några faktorer att överväga när du köper multivitaminer:

Näringsprofil

 • Se till att multivitamintillskottet innehåller en balanserad blandning av vitaminer och mineraler. Det är viktigt att den täcker dina specifika näringsbehov.
 • Kontrollera om multivitaminen innehåller extra ingredienser som probiotika, antioxidanter eller örtextrakt för extra hälsofördelar.

Pris

 • Jämför priset per portion eller per dos för att få en uppfattning om kostnaden för multivitaminen.
 • Tänk på att en högre prislapp inte alltid betyder bättre kvalitet, så se till att balansera pris och kvalitet.

Typ av multivitamin

 • Det finns olika former av multivitaminer, inklusive tabletter, kapslar och flytande formuleringar. Välj den form som passar dig bäst och som du enkelt kan ta.

Målgrupp

 • Vissa multivitaminer är speciellt utformade för specifika grupper som kvinnor, män, äldre eller vegetarianer/veganer. Välj en multivitamin som är anpassad efter dina individuella behov och livsstil.

Kvalitet och tillverkare

 • Välj multivitaminer från respekterade tillverkare som har bra rykte för kvalitet och tillförlitlighet. Läs recensioner och undersök deras produktionsmetoder för att få en uppfattning om kvaliteten på produkten.

Rekommendationer och råd

 • Konsultera en läkare, dietist eller apotekspersonal för rekommendationer och råd om vilken multivitamin som kan vara lämplig för dina individuella behov och eventuella hälsotillstånd.

Mer vitamintester

Olika tillskott för kvinnor och män

När det gäller multivitaminer finns det olika tillskott för kvinnor och män. Det beror inte på att företagen försöker sälja mer, utan på att kvinnor och män har olika behov.

För kvinnor kan det till exempel vara viktigt med ett extra tillskott av folsyra och järn, medan män kan behöva behöva en dos extra bra magnesium eller zink.

Om du äter veganskt

För de flesta som äter veganskt eller mycket lite animaliska produkter är det en absolut nödvändighet att tillsätta somliga vitaminer/mineraler. De bästa multivitaminerna för veganer innehåller vitamin B12 och kalcium. Förutom veganer kan dessa även passa väl för vegetarianer.

För en aktiv livsstil

Om du är mycket aktiv i din vardagen och tränar mycket och regelbundet bör du kika närmare på multivitaminer som innehåller vitaminer och mineraler speciellt avsedda för hjälpa till med avslappning och återhämtning.

multivitamin

Mer om multivitamin för kvinnor och män

I stort sett behöver kvinnor och män samma former av vitaminer och mineraler, men det finns en del avgörande skillnader hos de olika könen och därav finns det multivitaminer speciellt avsedda för män respektive kvinnor. Fortsätt läsa nedan för att få reda på de största skillnaderna:

Folsyra:

Folsyra är ett en form av b-vitamin som är särskilt viktigt för kvinnor. Alla kvinnor som är, eller som kan bli gravida inom loppet av några månader bör se till att få i sig en extra dos folsyra. Brist på detta vitamin kan leda till allvarliga fosterskador såsom ryggmärgsbråck.

Genom att se till att få i dig ett extra tillskott av detta viktiga ämne dagligen, kan du minska risken för sådana skador. Rekommenderad dos av folsyra är 400 mikrogram per dag.

Järn:

Eftersom de flesta kvinnor genomgår menstruation, graviditet och amning har de generellt sett lättare att råka ut för järnbrist. Vuxna män och kvinnor i icke-fertil ålder rekommenderas ett dagligt intag av 9 mg järn dagligen. Kvinnor i fertil ålder rekommenderas nästan det dubbla, nämligen 15 mg. 

Om järnbrist uppstår kan det leda blodbrist (anemi). Därför är det viktigt att se till att få i sig tillräckligt av denna mineral. Inte alla multivitaminer innehåller järn, och du bör endast använda dig av ett sådant tillskott om du har ett underskott av just järn. Läsa mer om Sveriges bästa järntabletter.

Vitamin B7/ biotin:

Biotin, eller vitamin B7 som det också kallas ingår ofta i multivitamintillskott avsedda för kvinnor. Detta ämne är viktigt för lever, ögon, hud och hår. När det kommer till det sistnämnda så är det vanligt att se ett underskott på B7 hos ammande kvinnor, som även ofta tappar mycket hår.

Vitamin K:

Det är inte ovanligt att multivitaminer för kvinnor innehåller en större dos vitamin K än de för män. eftersom att brist på k-vitamin visat sig orsaka benskörhet hos kvinnor. Vitamin K är även bra för läkning av sår och kardiovaskulär hälsa.

D-vitamin:

D-vitamin är en viktig ingrediens i multivitaminer på grund av dess roll i att främja benhälsa, immunsystemets funktion, muskelfunktion och kardiovaskulär hälsa. Det bidrar till att reglera kalcium- och fosfatnivåer, stärka kroppens försvar, förbättra muskelstyrka och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

D-vitaminbrist är vanligt, och inkluderingen av D-vitamin i multivitaminer säkerställer att kroppen får tillräckliga mängder av detta viktiga näringsämne för att stödja hälsa och välmående.

Dosering och mängd

Multivitaminer innehåller oftast en sådan mängd av varje ämne att en tablett eller kapsel per dag räcker för att fylla dagsbehovet av de flesta vitaminer/mineraler som man kan tänkas behöva tillskott av. Ibland innehåller multivitaminer för men lite mer av vissa ämnen. Det beror på att män ibland har ett större behov av en högre mängd av vissa ämnen.

Oavsett vilka vitaminer/mineraler du tar bör du aldrig överskrida rekommenderad dagsdos, om inte läkare ordinerat dig speciellt att göra så. 

Du behöver däremot inte oroa dig för att få i dig en för hög mängd vitaminer av multivitamin kosttillskott eftersom kroppen tar upp det den behöver och sedan gör sig av med överskottet genom urinet.

Sammanfattning bästa multivitamin 2024

Oavsett om du är kvinna eller man, om du lever ett aktivt liv eller ej, eller om du äter en mångsidig kost eller ej, så kan ett kosttillskott i form av multivitamin vara ett bra alternativ för dig.

Genom ett kosttillskott som innehåller alla de viktigaste vitaminerna hjälper du kroppen att få i sig den behöver varje dag. Detta är även en förutsättning för ett optimalt välmående. 

I vårt multivitamin bäst i test ovan hittar du marknadens bästa kosttillskott med alla vitaminer och mineraler du kan tänkas behöva. Välj och vraka mellan de bästa multivitaminerna för kvinnor och män, veganer, vuxna och barn. Vi hoppas att vi besvarat alla frågor du hade, samt hjälpte dig att hitta bästa multivitamin tillskottet för dig!

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.