Bästa Omega 3 – Bäst i test 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bästa Omega 3 – Bäst i test 2024

Senast Uppdaterat april 19, 2024 av John

Omega 3 är ett livsviktig fettsyra som är avgörande för en sund och balanserad kost. Det hjälper till att stödja ett starkare immunförsvar, hålla hjärt- och kärlsystemet friskt och skydda kroppen mot inflammation.

Den som letar efter de bästa omega 3-produkterna kommer inte att bli besviken. Vår oberoende expertpanel har noggrant utvärderat marknadens ledande omega 3 produkter för att hitta de allra bästa. Väljer du en av produkterna i vår lista av bästa omega 3 är du garanterad en produkt av hög kvalitet, och optimalt näringsinnehåll. Du hittar produkterna nedan.

Sammanfattning av vårt Omega 3 Test:

  1. Core Omega 3+: Testvinnare, Högt innehåll av omega 3 (550 mg EPA och DHA) per kapsel
  2. Pharbio Omega 3 Forte: Hög dos omega 3 fiskolja och lätt att svälja
  3. Omega 3 fiskolja från Möllers Tran: Tillskott av vitamin A, D och E
  4. Elexir Omega-3 Forte: Ger ingen eftersmak
  5. Great Earth Omega 3 Vegan: Vegansk från mikroalger istället för fiskolja

Bästa Omega 3-tillskott – Våra topp 6 – Bäst i test 2024

Nedan har vi samlat marknadens bästa Omega 3 tillskott. Vi har främst fokuserat på omega 3-kapslar då det är vad vår testpanel föredrar över flytande fiskolja eller liknande. Vi utsåg Core omega 3+ till det bästa omega 3 tillskottet då den är cerifierad av friends by sea, har en hög dos av både EPA och DHA samt att den är väldigt lätt att svälja.

1. Core Omega 3+ från Svenskt kosttillskott

Core Omega 3+ från Svenskt kosttillskott
FördelarNackdelar
+ Bra pris med möjlighet till mängdrabatt– Vissa användare vittnar om att Core Omega 3+ kan lämna eftersmak
+ Högt innehåll av omega 3 (550 mg EPA och DHA) per kapsel
+ Bra användarbetyg
+ Lätta att svälja

Bästa omega 3 2024: Efter ett rigoröst testande av olika fiskoljeprodukter har vår testpanel slutligen landat i att Core Omega 3+ tar hem priset för bästa omega 3 tillskott i bäst i test.

Certifierad av Friend of the Sea: Core Omega 3+ är certifierad för hållbart fiske av organisationen Friend of the Sea som säkerställer att tillverkning av produkten inte har en negativ inverkan på våra hav eller dess invånare.

Denna produkt innehåller 60% omega 3 (550 mg EPA och DHA), man har dessutom tillsatt Vitamin E för att hålla produkten färsk. Tack vare den höga koncentrationen av omega 3 i produkten slipper man ta många kapslar. Den rekommenderade dagsdosen är helt enkelt 1 -2 kapslar.

Core Omega 3+ består av fiskolja i kapslar framställda av glycerin, vatten och bovint gelatin. Det innebär att de är lätta att svälja, trots att de som de flesta omega 3-tillskott är något större i storlek.

Den som väljer att köpa Core Omega 3+ tillskott får inte bara en bra mängd med EPA och DHA, utan även en produkt av hög kvalitet till ett fördelaktigt pris. Vad mer är, när du köper fler burkar ger Svenskt kosttillskott dig mängdrabatt.

2. Pharbio Omega 3 Forte

Pharbio Omega 3 Forte
FördelarNackdelar
+ Hög dos omega 3 fiskolja per kapsel– Något dyrare än listettan
+ Högt innehåll av fettsyrorna EPA och DHA
+ Lätta att svälja
+ Passar för gravida och ammande

Pharbio Omega-3 är ett potent tillskott som innehåller hela 70% omega 3. Totalt innehåller Pharbio Omega 3 Forte hela 660 mg fettsyror varav 320 mg EPA och DHA om 240 mg.

Tack vare den höga dosen behöver Pharbio Omega-3 Forte bara en kapsel per dag. Men det går att öka dosen för ett totalt intag om två kapslar per dag. Kapslarna är något mindre än de från Core Omega 3+ och även dessa gjorda av bovint gelatin som gör dem lätta att svälja.

Priset ligger något högre än hos vår listetta med det här är en produkt som utan tvekan är värd varenda krona. Speciellt om du vill ha ett riktigt högdoserat preparat.

3. Omega 3 fiskolja från Möllers Tran

Omega 3 fiskolja från Möllers Tran
FördelarNackdelar
+ Flytande för de som har svårt att ta Omega 3 kapslar– Vissa har svårt för smaken
+ Ger 1.1 gram omega 3 per portion (inklusive EPA och DHA)– Inte certifierad av Friend of the sea
+ Tillskott av vitamin A, D och E

Fiskleverolja bäst i test: Möllers Tran Omega 3 fiskolja har blivit en riktig klassiker i de svenska hemmen. De flesta kommer med största sannolikhet känna till flaskan sedan tidigare.

Att välja en fiskleverolja kan vara ett bra alternativ för den som har svårt att svälja Omega 3 kapslar (som ofta kan vara ganska stora).

Förutom EPA och DHA innehåller Möllers omega 3 även vitamin E, samt vitamin A och D. En portion på 5 ml ger 600 mg DHA och 400 mg EPA. Dessutom innehåller den 200% av dagsbehovet av D-vitamin, och nästan hela dagsbehovet av vitamin E.

Fiskleveroljan från Möllers Tran har en smak av citron som lyckas ganska bra med att dölja den egentliga smaken.

4. Elexir Omega-3 Forte

elixir omega 3 forte test
FördelarNackdelar
+ Högt innehåll av Omega 3 fettsyrorna EPA och DHA– Inget certifikat för hållbart fiske av Friend of the Sea
+ Innehåller även DPA
+ Ger ingen eftersmak
+ Höga användarbetyg

Elexir Pharma är ett företag som vi uppskattar och som ofta levererar produkter av hög kvalitet. Detta Omega-3 tillskott som utvinns av ansjovis, sill och makrill utanför Sydamerika är inget undantag.

Elexir Pharmas Omega 3 tillskott innehåller hela 70% omega 3 varav ett stort innehåll av de typer av omega 3 som vi helst ser; fettsyrorna EPA och DHA (300 respektive 200 mg) + 30 mg DPA.

När du använder Elexir Pharma Omega 3 tillskott räcker det med en kapsel per dag för att fylla dagsbehovet, men du har möjlighet att dubbla dosen om du önskar.

5.Great Earth Omega 3 Vegan

Great Earth Omega 3 Vegan
FördelarNackdelar
+ Vegansk från mikroalger istället för fiskolja– Dyr
+ Påverkar inte haven eller miljön– Lägre innehåll av EPA och DHA
+ Utan tungmetaller
+ Innehåller EPA/DHA trots vegetabilisk källa till omega 3

Bra val för veganer: Som vegan kan det vara särskilt viktigt att få i sig omega 3 tillskott. I detta bäst i test innehåller de flesta produkter omega 3 fiskolja vilket naturligtvis inte lämpar sig för veganer.

Med Great Earth Omega 3 Vegan kan du få i dig en bra dos omega 3 på dagliga basis. Det här omega 3 tillskottet utvinns ur mikroalger (Schizochytrium). Denna mikroalg odlas på land och innehåller därför inga tungmetaller eller föroreningar och påverkar heller inte haven.

Great Earth Omega 3 Vegan är inte lika högdoserad som övriga omega 3 tillskott i det här testet. produkten innehåller 75 mg EPA och 150 mg DHA. För en ökad dos EPA och DHA kan det vara rimligt att ta 2 kapslar per dag av den här produkten. Perfekt för dig som inte äter fet fisk.

Köpguide Omega 3

Omega 3 köpguide

Vi kan slå fast att de flesta produkterna i vårt bäst i test är relativt likvärdiga. En del är mer budgetvänliga än andra, vissa är mer potenta och andra är lämpliga för ammande och gravida eller de som äter en vegansk kost. För att hjälpa dig att hitta rätt omega 3 rekommenderar vi därför att du tar hjälp av vår köpguide nedan.

Satsa på omega 3

Omega 3 är inte den enda viktiga fettsyran för människan men i andra fettsyror såsom omega 6 och omega 9 är lättare att få i sig tillräckligt av. Därav är det viktigare att satsa på ett kvalitativt kosttillskott med bra former av omega 3 över kosttillskott med omega 6 och omega 9.

Bör ha ett innehåll av EPA och DHA

Det allra viktigaste vid köp av omega 3, och något som alla kosttillskott i vårt omega 3 bäst i test har gemensamt är att de innehåller en hög koncentration av DHA och EPA (EPA står för eikosapentaensyra och DHA för dokosahexaensyra).

Dessa två fettsyror är viktiga för kroppen. EPA och DHA är särskilt viktigt för särskilt viktiga för hjärtats normala funktion. DHA är även viktigt för att bibehålla normal hjärnfunktion och synförmåga.

Preferenser

Om du är vegan är det viktigt att hitta ett omega 3-tillskott som inte innehåller animaliska produkter. Som tur är finns det många veganska omega-3-tillskott tillgängliga på marknaden idag. I vårt omega 3 bäst i test listar vi det bästa veganska tillskotten.

Hållbarhet

När det kommer till kosttillskott så har de vanligtvis ett långt hållbarhetsdatum. När du köper omega 3 tillskott kan det dock vara en god idé att kontrollera hållbarheten eller se till att de innehåller vitamin E, eller antioxidanter som ser till att produkten inte härsknar. Vi kan även tipsa om att förvara produkten svalt, gärna i kylskåpet, för att säkerställa att den håller sig fräsch.

Kvalitet och certifikat

För att avgöra vad som är en bra produkt gäller det inte att titta på hur mycket fiskolja produkten innehåller. Istället bör man se till hur mycket av omega 3 tillskottet som består av DHA och EPA då dessa är de bästa omega 3 fettsyrorna för kroppen att tillgodogöra sig.

DHA och EPA produceras främst från fiskolja, så det är viktigt att se till att leverantören har bra kvalitetskontroller. Leta efter etiketter som anger att produkten är fri från miljöföroreningar som kvicksilver och tungmetaller. Det är också bra att leta efter tredjepartscertifikat som IFOS (International Fish Oil Standards) eller Friend of the Sea som till exempel certifierat Core Omega 3+ (vinnare av vårt omega 3 bäst i test).

Pris

Det finns ett brett prisintervall på marknaden och det är möjligt att hitta produkter av god kvalitet till ett överkomligt pris. Vi har listat några av de bästa budgetvänliga alternativen i vårt omega 3 bäst i test varav vinnaren Core Omega 3+ är en av de billigaste i testet.

Mer vitaminer

Vad är Omega 3 bra för?

Människokroppen är en fantastisk mekanism som skapar och producerar många ämnen som är nödvändiga för oss. Dessvärre så kan kroppen inte producera omega-3.

För att vi ska kunna få i oss rekommenderad mängd omega-3 behöver vi därför göra det genom att inkludera mat som är rik på omega 3 i vår dagliga kost. Detta inkluderar livsmedel som fet fisk och skaldjur. Det finns även andra livsmedel (till exempel vissa nötter och avokado) som innehåller omega 3 fetter, men inte i lika hög koncentration.

Det krävs dock att man äter fisk regelbundet för att komma upp i de mängder omega 3 som kroppen behöver. Det krävs att du äter fet fisk minst 3 gånger i veckan för att uppnå lagom dos. För de som inte gillar fisk, eller helt enkelt är veganer och vegetarianer, har studier visat att kroppen gynnas av att få i sig tillräckligt med omega 3 genom kosttillskott.

Två av produkterna som vi testat

pharbio omega 3 test
omega 3 vegan

Därför behöver vi omega 3

Många studier har visat att brist på omega 3-fettsyror kan försämra vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Omega-3-fetter fungerar som antiinflammatoriska medel i kroppen, bidrar till att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna, stärker leder och ben, minskar risken för hjärtsjukdomar, förbättrar ögonhälsan och bidrar till hjärnans utveckling.

Tips! Det finns flera typer av omega 3 men de vi helst önskar se att en kapsel innehåller höga doser av är DHA och EPA. Andra fettsyror som ALA är svårare för kroppen att tillgodogöra sig.

Ger omega-3 biverkningar?

Det finns precis som med alla andra kosttillskott risk för biverkningar. Det handlar främst om man tar för höga doser men det finns faktiskt de som avråds från att ta dessa tillskott.

Den främsta biverkningen som du kan få av fiskolja är sura uppstötningar med fiskoljesmak. Dessa uppstötningar är inte på något sätt farliga men kan givetvis anses obehagliga.

Andra biverkningar som har upplevts av omega-3 är också lös avföring, vilket vi dessvärre fick uppleva utav en fiskolja som vi provade och inte kan rekommendera.

Den andra biverkningar man kan få från omega-3 är att det kan vara blodförtunnande. Om du redan äter blodförtunnande mediciner som Waran bör du därför stå över fiskolja.

Vanliga frågor om omega 3

Vilken omega-3 är renast?

Nästan alla omega-3-tillskott som finns på marknaden idag är rena, och innehåller höga doser av DHA och EPA precis som det är önskvärt. Om du väljer en av de rekommenderade produkterna i vår lista ovan kommer du garanterat få en bra produkt.

Vilken är den bästa formen av omega 3?

Det finns olika former av omega 3, t.ex. fiskolja, algolja och krillolja. Generellt sett är de flesta experter överens om att fiskolja är den bästa formen av omega-3 eftersom den har en högre koncentration av EPA och DHA än andra former. Om du är vegan eller allergisk mot fisk kan dock alg- eller krillolja vara rätt omega 3 produkt för dig.

Vilka ska inte äta omega-3?

Veganer, gravida kvinnor och ammande mödrar bör vara försiktiga när de använder omega-3-tillskott eftersom vissa former av omega-3 kan innehålla oönskade ingredienser. Även för personer som tar blodförtunnande mediciner eller som lider av en blödningssjukdom.

Vilken omega ska man äta?

Omega-3-fettsyror är viktiga för en god hälsa och bör ingå i allas kost. Vi föreslår att du tar ett kvalitetstillskott av omega 3 innehåller höga koncentrationer av EPA och DHA, som de som finns i vårt omega 3 bäst i test. Då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med dessa fetter so. kroppen behöver enbart från livsmedelskällor rekommenderas tillskott. Vi kan till exempel rekommendera Core Omega 3+ från Svenskt kosttillskott som blev vår testvinnare.

Hur många kapslar omega 3 ska jag ta?

De flesta användare rekommenderar 1 – 2 kapslar omega 3 per dag i samband med måltid. Vissa användare föredrar dock att maximera och ta 3 kapslar per dag. Vi rekommenderar att du följer tillverkarens doseringsanvisningar för att slippa biverkningar. Mer krävs inte när du har en bra produkt.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.