Bäst i test: Bästa Pantotensyra 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bäst i test: Bästa Pantotensyra 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Pantotensyra, även känt som vitamin B5, är ett viktigt näringsämne som spelar en nyckelroll i många biokemiska processer i kroppen och kan till exempel hjälpa mot akne och håravfall.

På denna sida listar vi Sveriges bästa Pantotensyratillskott (vitamin B5), inklusive vår bäst i test vinnare Healthwell pantotensyra kapslar. Fortsätt läsa nedan så hittar den fullständiga bäst i test listan och mer utförlig information om pantotensyra.

Sammanfattning av vårt pantotensyra Test:

 1. Healthwell B5 Pantotensyra: Testvinnare, bra dosering på 500 mg per kapsel
 2. Great Earth Pantothenic Acid: Time Release-systemet säkerställer ett jämnt flöde av näringsämnet efter intag
 3. Healthwell B5 Pantotensyra 1000 mg: Hög dosering av vitamin B5 med 1000 mg per kapsel
 4. Better You Premium Vitamin B5: Vegansk

Testvinnare – Bäst i test – Bästa Pantotensyra 2024

1. Healthwell B5 Pantotensyra

B5 helthwell
FördelarNackdelar
+ Bra dosering på 500 mg per kapsel– Du bör ta tillskottet i minst 6 månader för bästa resultat
+ Endast en kapsel per dag behövs
+ Vegetarisk och veganvänlig
+ En burk innehåller 90 kapslar, dvs. den räcker i 3 månader

Beskrivning:

Healthwell är ett varumärke som vi inte sällan ser toppa våra bäst i test listor. Det beror helt enkelt på att denna tillverkare gjort sig till expert på att tillhandahålla enkla och högkvalitativa produkter för ett lågt pris.

När du köper Healthwell B5 Pantotensyra får du ett högdoserat tillskott med 500 mg vitamin B5 i. Kosttillskottet kommer i kapselformat vilket gör det enkelt att svälja. Samtidigt är tillskotet vegetabiliskt vilket gör det passande även för vegetarianer och veganer.

Värt att ha i åtanke är att en kapsel om dagen räcker, en burk innehåller 90 kapslar så den bör räcka dig upp till 3 månader. Dock rekommenderar Healthwell att du tar en kur på minst 6 månader för maximalt resultat.

Om du letar efter ett bra pantotensyratillskott kan vi varmt rekommendera Healthwell B5 Pantotensyrakapslar.

Butiker som säljer Healthwell vitamin B5 / Pantotensyra

 • Svenskhälsokost
 • Svensktkosttillskott

2. Great Earth Pantothenic Acid

Great Earth Pantothenic Acid
FördelarNackdelar
+ Hög dosering av 1000 mg per kapsel– Kapslarna är tillverkade av gelatin och är därför inte lämpliga för vegetarianer eller veganer
+ Time Release-systemet säkerställer ett jämnt flöde av näringsämnet efter intag
– Kapslarna är relativt stora, vilket kan göra dem svåra att svälja för vissa personer
+ En burk innehåller 90 kapslar, dvs. räcker i 3 månader

Beskrivning:

Great Earth är ett välkänt hälsokostmärke som tillverka tillskott av hög kvalitet till rimliga priser. Great Earth Pantothenic Acid innehåller 1000 mg B5-vitamin per kapsel, dubbelt så mycket som Healthwells produkt, och passar därför även för dem som vill ge sin kropp en extra boost av detta viktiga näringsämne.

Kapslarna ärbtillverkade av gelatin, vilket innebär att de inte är lämpliga för vegetarianer eller veganer. Å andra sidan är kapslarna små och lätta att svälja och använder Great Earths specifika Time Release-system som gör att produkten doseras ut i i jämnt flöde efter intag.

En burk Great Earth Pantothenic Acid innehåller 90 kapslar, vilket räcker i 3 månader om du tar en kapsel per dag.

Butiker som säljer Great Earth Pantothenic Acid:

 • Bodystore

Healthwell B5 Pantotensyra 1000 mg

Healthwell B5 Pantotensyra 1000 mg
FördelarNackdelar
+ Hög dosering av vitamin B5 med 1000 mg per kapsel– Kostnad: dyrare än den vanliga varianten
+ En burk innehåller 90 kapslar, dvs. räcker i 3 månader

Beskrivning:

Healthwells B5 Pantotensyra 1000 mg är ett högdostillskott som innehåller dubbelt så mycket vitamin B5 som deras vanliga produkt. Detta gör det lämpligt för dem som vill ge sin kropp en extra boost av detta viktiga näringsämne.

Förutom att ha dubbelt så mycket vitamin B5 som den ordinarie varianten å är den här produkten mer kostsam. Vi föredrar varianten med 500 mg då vi anser att den räcker gott och väl, och vill vi maxa kanske vi hade valt Great Earth före Healthwell, bland annat på grund av dess Time Release-effekt och därför hamnar den här produkten ett steg under just Healthwell.

En burk Healthwell B5 Pantotensyra 1000 mg innehåller 90 kapslar, vilket räcker i 3 månader om man följer tillverkarens rekommendationer och tar en kapsel per dag.

Butiker som säljer Healthwell B5 Pantotensyra 1000:

 • Svensktkosttillskott
 • Svenskhälsokost

Better You Premium Vitamin B5

Better You Premium Vitamin B5
FördelarNackdelar
+ 500 mg per tablett– Lite dyrare än andra märken
+ Vegansk– En burk innehåller bara 60 tabletter, så den räcker inte lika länge som

Beskrivning:

Better You är ett brittiskt hälsokostmärke som tillverkar tillskott av hög kvalitet. Företagets produkter är ofta lite dyrare än andra märken, men de är också av mycket hög kvalitet.

Better You Premium Vitamin B5-tillägget innehåller 500 mg vitamin B5 per tablett och är tillverkat av 100 % ren pantotensyra ochsolrosfröpulver som är en utmärkt källa för B5.Tillägget är veganskt och kommer i form av tabletter, vilket gör det lätt att ta med sig i farten.

En burk Better You Premium Vitamin B5 innehåller 60 tabletter, vilket bör räcka i två månader om du följer tillverkarens instruktioner och tar 1 tablett per dag enligt tillverkarens rekommendation.

Butiker säljer Better You Premium Vitamin B5:

 • Svensktkosttillskott
 • Svenskhälsokost

Bästa pantotensyra köpguide

Att hitta och köpa pantotensyra /vitamin B5 är knappast en svår utmaning. En snabb sökning i sökmotorn Google kommer garanterat ge dig tiotals alternativ. Utmaningen ligger helt enkelt i att ta reda på om en produkt är bra eller inte. Dessutom vill man vara säker på att man inte betalar ett högre pris än nödvändigt bara för ett visst varumärke.

Nedan har vi skapat en köpguide som kan vara till nytta när du funderar på att köpa pantotensyra och hjälpa dig att hitta marknadens bästa pantotensyra tillskott för dig.

Kvalitet & innehåll

När du letar efter ett pantotensyratillskott är det viktigt att se till att produkten innehåller vad den ska och att den har den effekt som den uppges ha. Det bästa sättet att göra detta är alltid att titta på kundrecensioner. Här kan du få en överblick över hur nöjda andra kunder har varit.

Du bör också se till att den produkt du är intresserad av har en bra dosering. En vanlig dosering är 500 mg per dag, men den kan variera beroende på kroppens behov.

Övriga ingredienser i tillskottet

När du köper ett pantotensyratillskott är det vanligt att kapslarna eller tabletterna också innehåller andra vitaminer och mineraler.

Detta är inte nödvändigtvis något dåligt, men det är något du bör vara medveten om. Ibland kan det vara värt att hitta ett tillskott som kombinerar pantotensyra och andra ämnen som du önskar ta som tillskott. Det här kan framförallt hjälpa till att spara pengar.

Pris på produkten

Du vill också se till att du inte betalar mer för ditt pantotensyratillskott än vad du behöver. Det bästa sättet att göra detta är att jämföra priserna på olika produkter innan du gör ett köp.

En produkt med bättre ingredienser, en mer potent produkt eller en produkt med andra unika egenskaper kan naturligtvis vara värd att betala lite mer för. Här handlar det helt enkelt om att väga kvalitet, innehåll och pris för att hitta den perfekta kombinationen för just dig.

Typ / Form

Det finns allt från tabletter till kapslar eller pulver när det kommer till pantotensyra. Det finns naturligtvis även argument för att välja de olika alternativen, men faktum är att det här framförallt är en smaksak.

Vissa föredrar kapslar eftersom de är lätta att ta med sig i farten. Andra väljer pulver eftersom de kan blandas med andra saker eller helt enkelt för att de tycker att det smakar bättre. Kapslar har många gånger ett högre pris per dos, men pulver kräver att du blandar det med något. Här handlafr det helt enkelt om vad du föredrar.

Så valde vi bästa pantotensyran

Så här gjorde vi testet

Med vitamin b5 / pantotensyra tillskott är det som med många andra kosttillskott svårt att testa och bestämma bästa produkt efter resultat. Det beror på att de av oss som testar kan ha olika förutsättningar för att ens märka av produkten. Med det i åtanke har vi i detta test valt att sätta betyg på följande egenskaper:

 • Pris
 • Kvalitet & innehåll
 • Antal per dag och hur lätta de var att ta
 • Olika unika egenskaper

Innan vi satte igång testet såg vi till att djupdyka i i utbudet av pantotensyra tillskott. Här kontrollerade vi alla former av vitaminet – både pulver, tabletter och kapslar. Vi handplockade 10 favoriter som vi sedan valde att testa. Fyra av tillskotten, inklusive bästa pantotensyran Healthwell pantorensyra / b5 vitamin hamnade sedan i vår topplista.

Vinnare avgjordes genom att alla testpersoner gav betyg för varje angiven kategori ovan. Alla betyg sammanställdes sedan för att avgöra vilka kosttillskott som skulle hamna på topplistan. Förutom att ta hänsyn till betyg så kikade vi även på vilka unika egenskaper pantotensyran från olika tillverkare hade.

Vad är Pantotensyra?

Pantotensyra, även känt som vitamin B5, är ett viktigt näringsämne som spelar en nyckelroll i många biokemiska processer i kroppen. Det finns i alla levande celler och är involverat i produktionen av energi från maten, syntesen av fettsyror och kolesterol samt produktionen av hormoner och andra substanser som är viktiga för god hälsa.

Det är involverat i syntesen av koenzym A (CoA), som är viktigt för nedbrytningen av fetter och kolhydrater, och hjälper också till att syntetisera energilagrande molekyler såsom ATP. Pantotensyra finns i många olika livsmedel, bland annat kött, fjäderfä, fisk, ägg, baljväxter, nötter och frön. Den finns också i form av kosttillskott.

Pantotensyratillskott tas vanligtvis i form av kalciumpantotenat eller pantotenol (även känd som dexpantenol), som är en syntetisk form av vitaminet. Det rekommenderade dagliga intaget av pantotensyra är 5 mg för vuxna. Personer som löper risk för brist kan dock behöva ta högre doser.

Pantotensyra är vattenlöslig, vilket innebär att den inte kan lagras i kroppen utan måste tillföras dagligen genom kosten eller med hjälp av kosttillskott.

Pantotensyra dosering

Det finns ingen allmän riktlinje för hur mycket pantotensyra du bör ta per dag. Det är dock vanligt att ta en dos på 500 mg. Detta är ofta den mängd som finns i kosttillskott på marknaden.

Du kan naturligtvis också hitta produkter med högre eller lägre doser. Enligt livsmedelsverket anser man att en dos på 5 mg är tillräcklig per dag och motsvarande dos för ammande är 7 mg.

Det betyder dock inte att man inte kan gynnas av en större dos. Hos livsmedelsverket kan man läsa att pantotensyra anses har mycket låg giftighet och därför är svår att överdosera.

Pantotensyra biverkningar

Det är relativt sällsynt att uppleva några biverkningar av att ta pantotensyratillskott. I vissa mycket sällsynta fall kan det dock orsaka magbesvär eller diarré. Om detta inträffar är det bäst att minska dosen ellersluta ta tillskottet helt och hållet.

Pantotensyra anses vara en säker vitamin, men som med alla kosttillskott är det bäst att tala med en läkare innan du tar det, särskilt om du är gravid eller ammar.

Pantotensyra livsmedelskällor

Du kan hitta pantotensyra i både animaliska produkter och vegetabiliska produkter. När det gäller pantotensyra är animaliska produkter i allmänhet bättre källor än vegetabiliska produkter. Detta beror på att animaliska produkter tenderar att innehålla större mängder av vitaminet.

De bästa livsmedelskällorna för pantotensyra är kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Du kan också få mindre mängder pantotensyra från vissa grönsaker, baljväxter och fullkorn. Några av de bästa växtbaserade källorna till pantotensyra är avokado, sötpotatis och svamp.

OBS! Ett tillskott av vitamin B5 eller andra vitaminer kan aldrig ersätta en varierad kost utan ska endast ses som ett komplement.

Effekter av att använda pantotensyra

Vitamin B5 kallas pantotensyra. Det är en av åtta kända vitaminer i våra kroppar som hjälper till att omvandla kolhydrater till glukos, vilket innebär att de också ansvarar för att ta bort överskottssocker från kroppen och lagra det som fettceller om vi inte använder det tillräckligt snabbt!

Kosttillskott med pantotensyra kan ge följande effekter:

 • Bättre kvalitet på hår, hud och naglar
 • Bättre mental prestationsförmåga
 • Motverkar trötthet och utmattning
 • Kan sänka kolestrålnivåer
 • Kan hjälpa till att sänka högt blodtryck

Sammanfattning

Pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin (även kallat för vitamin B5) som spelar en viktig roll i många biokemiska processer i kroppen. Bland annat hjälper det till att bryta ner kolhydrater och fett i kroppen och har därför en inverkan på ämnesomsättningen i kroppen.

Det finns gott om tillskott som innehåller Pantotensyra / vitamin B5 och många tar ämnet för att få mer välmående hud, hår och naglar. Dock har tillskott av vitamin B5 även visat sig kunna hjälpa mot akne och bidra till ett allmänt bättre mående med mindre trötthet. Dessutom finns det uppgifter som tyder på att vitamin B5 kan hjälpa till att sänka blodtrycket och kroppens kolestrålnivåer.

En varierad kost räcker vanligtvis för att få i sig en tillräcklig mängd b vitaminer, men det kan finnas anledning att boosta kroppen ytterligare med 500 mg eller 1000 mg extra pantotensyra i form av tillskott.

Vinnaren i vårt test och således bästa pantotensyra 2022 är Healthwell B5 Pantotensyra som innehåller 500 mg B5 vitamin och kommer till ett mycket fördelaktigt pris.

Vanliga frågor om pantotensyra

Vilket är det bästa pantotensyratillskottet?

Enligt vårt bäst i test är bästa vitamin B5 / pantotensyra 2022 Healthwell B5 pantotensyra i kapselformat. Denna produkt är både prisvärd och håller en hög kvalitet. Desusutom är kapslarna lätta att svälja och helt vegetabiliska.

Vilka är de bästa livsmedelskällorna för pantotensyra?

De bästa vitamin b5 / pantotensyra källor när det kommer till livssmedel är kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Du kan också få mindre mängder pantotensyra från vissa grönsaker, baljväxter och fullkorn.

Varför tar man tillskott av vitamin b5 / pantotensyra?

Den främsta anledningen till att ta vitamin B5/pantotensyratillskott är att förebygga brist. Vitamin b5 är dock känd för att vara hårets och hudens vitamin då den hjälper dessa att se riktigt friskt och strålande ut. Därav är det många som använder pantotensyra i just syfte till att få en bättre kvalitet på hud, hår, och naglar.

Vilka är biverkningarna av att ta pantotensyra?

Pantotensyra anses vara ett säkert vitamin, men om du har några tveksamheter, funderingar eller om du är gravid / ammar är det bäst att tala med en läkare innan du börjar med ett nytt tillskott. I vissa mycket sällsynta fall kan pantotensyra orsaka magbesvär eller diarré.

Kan jag ta vitamin b5 med andra kosttillskott?

Ja, du kan ta pantotensyra tillsammans med andra kosttillskott. Som alltid är det dock bäst att tala med en läkare eller näringsexpert innan du börjar med ett nytt kosttillskott.

Vad har vitamin b5 / pantotensyra med kolhydrater och fett att göra?

Vitamin B5 är en av de åtta vitaminer som bidrar till att omvandla kolhydrater till glukos i våra kroppar. De är också ansvariga för att ta bort överflödigt socker från kroppen och lagra det som fettceller om vi inte använder det tillräckligt snabbt.

Vad är sambandet mellan ämnesomsättningen och b5?

Eftersom vitamin B5 är inblandat i omvandlingen av kolhydrater till glukos spelar det också en roll i ämnesomsättningen. En sund ämnesomsättning är viktig för att upprätthålla en hälsosam vikt samt för att ge energi till våra celler.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.