Bäst i test: Bästa selen tillskottet 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Bäst i test: Bästa selen tillskottet 2024

Senast Uppdaterat januari 5, 2024 av Maria Skruf

Selen är ett spårmineral som är viktigt för människans hälsa. Det spelar en viktig roll i regleringen av sköldkörtelfunktionen, DNA-syntesen och kroppens antioxidantförsvar. Selenbrist kan orsaka en mängd olika hälsoproblem, så det är viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med detta näringsämne i din kost. Om du letar efter ett enkelt sätt att öka ditt selenintag kan ett selentillskott vara rätt för dig.

I den här artikeln jämför vi de bästa selentillskott som finns på marknaden och listar våra favoriter. Kolla in vinnaren i vårt bäst i test och läs mer nedan.

Sammanfattning av vårt selen test:

 1. Närokällan Q10, Selen & vitamin E: Ett kombinationstillskott med Selen, Q10 och Vitamin E
 2. Core Selenium Caps: Bästa selentillskottet för den med mindre budget
 3. Healthwell Selen 200: Passar för vegetarianer / veganer
 4. Great Earth Selen: Ett kvalitativt kosttillskott med selen
 5. Holistic Selen: Bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress

Bästa selen tillskottet – Våra topp 5 – Bäst i test 2024

1. Närokällan Q10, Selen & vitamin E

Närokällan Q10, Selen & vitamin E
FördelarNackdelar
+ Bäst i test
+ Ett kombinationstillskott med Selen, Q10 och Vitamin E
+ 200 mcg Selen
+ Skyddar mot oxidativ stress och fria radikaler
+ Stödjer immunförsvaret och sköldkörtelns normala funktion
+ Stärker hår och naglar

Beskrivning:

Om du letar efter ett selentillskott av högsta kvalitet är Närokällan Q10, Selen & Vitamin E ett bra alternativ. Detta är en kombinationsprodukt där det naturligt förekommande Selen och Q10 tillsammans med vitamin E fungerar som en antioxidant och hjälper till att motverka oxidativ stress i cellerna.

Tillsammans med selen bidrar dessa ämnen dessutom till immunsystemets och sköldkörtelns normala funktion, och kan hjälpa till att stärka hår och naglar.

En kapsel av Närokällans selentillskott ger 200 mg Q10, 200 µg selen och 60 mg Vitamin E. För att maximera upptagningsförmågan har man dessutom använt kokosolja (MCT olja) i de vegetabiliska kapslarna.

2. Core Selenium Caps

Core Selenium Caps

Beskrivning:

Core Selenium Caps är ett utmärkt alternativ för den som vill ha ett rent kosttillskott av Selen till ett fördelaktigt pris. Core från Svensktkosttillskott är kända för att tillverka enkla men effektiva produkter som både mäter sig och slår de flesta andra på marknaden.

Det här är det näst bästa selentillskottet på marknaden enligt vår testpanel och gick endast bet på förstaplatsen på grund av att listettan var ett kombinationstillskott.

Detta tillskott innehåller 200 mcg selen (selenmetionin med hög biotillgänglighet), bidrar till ett normalt fungerande immunsystem och sköldkörtelfunktion, fungerar som en antioxidant och stärker hår och naglar.

FördelarNackdelar
+ Bästa selentillskottet för den med mindre budget– Endast selen
+ Innehåller selenmetionin med hög biotillgänglighet
+ Bidrar till normal sköldkörtelfunktion och normalt fungerande immunsystem
+ Bra för hår, hud och naglar

3. Healthwell Selen 200

Healthwell Selen 200
FördelarNackdelar
+ Innehåller 200 mcg selen– Några kronor dyrare än listtvåan
+ Passar för vegetarianer / veganer– Endast selen
+ Budgetvänligt pris
+ Bra för hår, hud och naglar
+ Motverkar oxidativ stress

Beskrivning:

Healthwell Selen 200 är det mest potenta av Healthwells två selentillskott. Detta innehåller 200 mcg selen och är mer prisvärt till skillnad från den något billigare varianten med 100 mcg selen.

Tillskottet kommer i lättsvalda vegetabiliska kapslar och motverkar fria radikaler som annars kan orsaka för tidigt åldrande.

Healthwell Selen bidrar även till immunsystemets normala funktion, och normal kvalitet på hår, hud, och naglar. Ett perfekt tillskott för dig som vill säkerställa att du inte får brist på selen. En kapsel Healthwell Selen 200 ger 200 mikrogram per dag.

4. Great Earth Selen

Great Earth Selen
FördelarNackdelar
+ Motverkar selenbrist– Endast 100 µg selen per kapsel
+ Bra för den som vill ha en tillskott med en mindre dos selen– Dyrare sett till pris per mcg
+ Bidrar till immunsystemets och sköldkörtelns normala funktion
+ Kan stärka hår och naglar
+ Ett kvalitativt kosttillskott med selen

Beskrivning:

Great Earth Selenium är ett högkvalitativt selentillskott i form av tabletter. Det innehåller 100 mcg selen och hjälper till att motverka oxidativ stress och fria radikaler. Dessutom bidrar det till immunsystemets och sköldkörtelns normala funktion och kan hjälpa till att stärka hår och naglar. Great Earth Selenium är ett bra alternativ för dem som vill se till att de inte får selenbrist.

Great Earth selen är en premium produkt, precis som Great Earths alla kosttillskott. Men priset för detta kosttillskott drar ner betyget något då en kapsel endast innehåller 100 µg selen per kapsel.

Till Butik Med Bäst Pris

5. Holistic Selen

Holistic Selen
FördelarNackdelar
+ Bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress– Något dyrare per kapsel än liknande tillskott i denna lista
+ Hjälper sköldkörteln och immunsystemet att fungera normalt– Endast selen
+ Bidrar till god kvalitet av hår, hud och naglar– Stora kapslar
+ Bra pris

Beskrivning:

Holistic Selen är ett selentillskott med ett innehåll om 200 mikrogram selen per kapsel. Det här tillskottet håller högsta kvalitet och garanterar ditt att ditt dagliga intag av selen är stabilt.

Precis som andra bra selentillskott kan det här tillskottet bland annat bidra till normal funktion hos sköldkörteln samt immunsystemet, samt till god kvalitet på naglar, hud och hår eftersom selen är inblandad i just dessa processer.

Vad är selen?

Selen är ett spårmineral som är viktigt för en god hälsa. Det är ett grundämne och en icke-metallisk mineral som finns naturligt i jorden. Beroende på vart i världen man bor finns det olika mycket selen i jorden.

I tester som gjorts på jorden i Sverige har det visat sig att vi har en relativt selenfattig jord vilket innebär att den mat som odlas här inte heller innehåller stora mängder selen.

Människokroppen behöver selen, men bara i ganska små mängder. Selen finns i varje cell i kroppen och har flera viktiga funktioner. Det är en komponent i enzymer som fungerar som antioxidanter, som skyddar cellerna från skador orsakade av fria radikaler.

Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada celler och leda till inflammation. Detta kan orsaka en rad hälsoproblem, som hjärtsjukdomar, cancer och för tidigt åldrande.

Selen är också inblandat i sköldkörtelns och immunsystemets funktion. Brist på selen kan därför leda till problem med dessa system. Dessutom är selen viktigt för hårets, hudens och naglarnas kvalitet. Med det i åtanke tillsätter man selen till bland annat djurfoder i Sverige, men för människor är det bästa sättet att få i sig extra selen att ta ett tillskott med en dos selen per dag.

Köpguide: Bästa selentillskottet

Selen har många funktioner i kroppen men en av de vanligaste anledningarna till att människor tar selentillskott är för att stärka hår och naglar.

Oavsett i vilket syfte du vill ta selentabletter är det viktigt att du använder det rätta selentillskottet för dig. Nedan följer de viktigaste punkterna att ta hänsyn till när du köper selentabletter:

Upptagningsförmåga

En av de viktigaste egenskaperna när du köper ett selentillskott är absorption. Det handlar om hur väl selenet i tillskottet absorberas av kroppen.

Det bästa sättet att säkerställa ett bra upptag är att välja ett selentillskott som innehåller L-selenomethionin, som är en form av selen som absorberas särskilt väl av kroppen.

Ett annat sätt kan vara att välja ett selentillskott som innehåller ingredienser som ökar biotillgängligheten, till exempel kokosolja. Du kan även välja att ta selen i kombination med c-vitamin som kan hjälpa till med upptaget.

Pris

Kanske är priset inte en faktor för dig när det kommer till din hälsa. Men om du är en person som är noga med att få i dig rätt näringsämnen så är chansen stor att du även äter andra tillskott, och då kan pengarna snabbt springa iväg.

Därför tycker vi det är viktigt att du betalar mer än vad selentillskottet är värt. Om det är ett kombinationstillskott med flera viktiga vitaminer och mineraler kan det dock vara värt att betala lite extra för.

Form

Selen finns i olika former, t.ex. kapslar, tabletter och vätskor. Vilken form av selen du väljer är till stor del en fråga om personliga preferenser. Om du har svårt att svälja kapslar eller tabletter kan flytande selen vara ett bra alternativ för dig.

Om du är noga med att få i dig en varierad kost med livsmedel som är rika på selen kan detta även vara tillräckligt och ta bort behovet av kosttillskott.

Varumärke

Det finns många olika märken av selentillskott på marknaden. Det kan vara svårt att veta vilket märke man ska välja, men vår erfarenhet är att det ofta är värt att välja ett tillskott från ett företag som också tillverkar andra hälsorelaterade produkter.

Detta eftersom de oftast har större expertis inom området och kan erbjuda produkter av bättre kvalitet. Om du redan tar tillskott från ett varumärke som du känner dig nöjd med kan det även vara en idé att köpa selentillskott från samma varumärke.

Så här gjorde vi testet

Att köpa selentillskott behöver varken vara svårt eller dyrt oavsett din anledning till intag. Ett enkelt sätt att komma igång med selen är att kolla in vår topplista och välja det tillskott som faller dig i smaken. Vi har varsamt valt ut produkterna i topplistan. Läs mer om vad vi betygsatt här:

Innehåll

Det första vi tittade på när vi testade selentillskott var vilken form av selen de innehöll. Som vi nämnde ovan finns selen i olika former, och vissa former absorberas bättre av kroppen än andra. Det bästa upptaget uppnås med L-selenomethionin, men detta är inte alltid lätt att hitta i kosttillskott. Vi har därför också tittat på andra former av selen, som selenit och natriumselenat, som också tas upp väl av kroppen.

Biotillgänglighet

Förutom absorptionen tittade vi också på hur biotillgängligt selenet i tillskottet var. Vi tittade på ingredienser som ökar biotillgängligheten, till exempel kokosolja, och vi tittade också på om selenet kombinerades med andra näringsämnen som ökar absorptionen, till exempel C-vitamin.

Pris

Vi vet att priset inte alltid är det viktigaste när det gäller din hälsa. Men vi vet också att många människor letar efter sätt att spara pengar, och därför tycker vi att det är viktigt att tänka på priset när man köper selentillskott. Vi har därför tittat på priset på selentillskott i vår topplista och valt de produkter som ger bäst valuta för pengarna.

Recensioner

Vi tittade också på kundrecensioner när vi testade selentillskott. Vi läste mängder av recensioner för att få en uppfattning om vad människor som faktiskt har använt produkterna tycker om dem. Detta är viktigt eftersom det kan ge dig en uppfattning om hur effektiva produkterna är och om de lever upp till tillverkarens påståenden.

Våra samlade intryck

Efter att ha testat ett antal selentillskott blev vi imponerade av kvaliteten på produkterna på marknaden. Det finns några bra selentillskott tillgängliga, och vi tror att det finns något för alla i vår topplista.

Livsmedel som är rika på selen

Livsmedel som är rika på selen

Det finns en del livsmedel som är rika på selen och det är rimligt att anta att den som äter en kost innehållande sådana livsmedel får i sig tillräckligt med selen, även i selenfattig jord som den i Sverige. Livsmedel som är rika på selen inkluderar:

 • Paranötter
 • Fisk
 • Inälvsmat
 • Frön och nötter
 • Ägg
 • Mjölk och ost

Som nämnts ovan beror dock mängden selen i livsmedel på mängden selen i jorden där livsmedlet odlades. Selen är därför inte alltid en tillförlitlig selenkälla för personer som bor i områden med låga selenhalter i jorden. Det bästa sättet att säkerställa intaget av selen är ett kosttillskott med selen.

Vad händer vid selenbrist?

Selenbrist är inte särskilt vanligt, men kan förekomma. Symtom på selenbrist är bland annat:

 • Håravfall
 • Spröda naglar
 • Hudproblem
 • Ett försvagat immunförsvar
 • Problem med sköldkörteln
 • Muskelsvaghet

Om du har något av dessa symtom är det en bra idé att gå till din läkare och fråga om du kan ta ett selentillskott.

Rekommenderad dos och biverkningar av selen

Att överdosera selen är ingen bra idé- livsmedelsverket rekommenderar att man håller sitt dagsintag inom 300 mikrogram. Ett större intag än så kan påverka mag- och tarmkanalen samt försämra tillväxt av hår och naglar.

Biverkningar av selen är sällsynta då personer som doserar enligt anvisning sällan får i sig ett överskott.

Den rekommenderade dosen av selen är 50 mikrogram per dag för kvinnor och 60 mikrogram per dag för män. För många kan dock det dubbla bidra till optimalt mående.

Barn bör ha ett intag mellan 15 mikrogram per dag för de allra minst och 40 mikrogram för tidiga tonåringar.

Selen för ammande och gravida

Gravida och ammande kvinnor behöver något mer selen än andra vuxna, men de bör ändå inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget på 300 mikrogram.

Selentillskott kan vara en bra idé för gravida och ammande kvinnor som inte får i sig tillräckligt med selen genom kosten. Detta beror på att selen är viktigt för utvecklingen av nervsystemet hos ofödda barn och små barn.

Brist på selen kan också leda till problem som preeklampsi (högt blodtryck under graviditeten) och ökad risk för missfall.

Gravida och ammande kvinnor som tar selentillskott bör se till att de inte överskrider den rekommenderade dosen.

Sammanfattning

Selen är ett viktigt mineral som spelar en roll i många aspekter av hälsan. Det finns i livsmedel som fisk, ägg och nötter, men mängden selen i dessa livsmedel beror på mängden selen i jorden där de odlats. Selentillskott är därför det bästa sättet att säkerställa tillräcklig mängd selen intag.

Vanliga frågor om selentillskott

Vilket är bästa selentillskottet?

Vi anser att Närokällan Q10, Selen & vitamin E är bäst på marknaden just nu. Det finns många selentillskott på marknaden, och vilket som är bäst för dig beror på dina individuella behov. Om du letar efter ett selentillskott av hög kvalitet rekommenderar vi att du tar en titt på vår topplista.

Är det bra att äta selen?

Ja, selen är bra för dig. Det är ett viktigt spårämne som spelar en roll i många aspekter av hälsan. Genom att äta selentillskott kan du bland annat förhindra oxidativ stress i kroppens celler och stärka hår, hud och naglar.

Hur vet man om man har brist på selen?

Selenbrist är inte särskilt vanligt, men kan förekomma. Symtom på selenbrist är bland annat håravfall, sköra naglar, hudproblem och ett försvagat immunförsvar.

När på dagen ska man ta selen?

Du kan ta selentillskott när som helst på dagen. Det är bäst att ta dem tillsammans med mat, eftersom det hjälper kroppen att ta upp selenet.

Kan jag ta selen om jag är gravid eller ammar?

Gravida och ammande kvinnor behöver något mer selen än andra vuxna, men de bör ändå inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget på 300 mikrogram.

Vilka kosttillskott kan kombineras med selen?

Selen kombineras med fördel med c-vitamin för att öka upptagningsförmågan, samt med Q10 och e-vitamin. Du kan också överväga att ta ett zinktillskott, eftersom zink och selen arbetar tillsammans i kroppen och är speciellt bra för sköldkörteln.

Hur mycket selen ska man ta?

Den rekommenderade dosen selen är 50 mikrogram per dag för kvinnor och 60 mikrogram per dag för män.

Läs vidare

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.