Ger Biotin biverkningar?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Ger Biotin biverkningar?

Senast Uppdaterat juni 8, 2023 av John

Biotin, även känt som vitamin B7, är ett vattenlösligt vitamin som spelar en viktig roll i ämnesomsättningen av fetter och proteiner. Även om biotin produceras naturligt i kroppen finns det också i livsmedel som ägg, nötter och baljväxter. Dessutom tas biotintillskott ofta i ett försök att förbättra hälsan hos hår, hud och naglar.

Då biotin är ett populärt vitamin är det lätt att förstå att detta ämne ingår i många kombinationstillskott som multivitaminer och olika hårvitaminer. Men kan det blir för mycket av det goda? Det ska vi reda ut nedan.

Det är biotin bra för

Biotin är ett vattenlösligt vitamin som ingår i B-vitaminfamiljen. Det spelar en viktig roll i energimetabolismen, fettsyrasyntesen och glukoneogenesen. Biotin kallades tidigare för vitamin H då det också bidrar till och nödvändigt för utvecklingen av frisk hud, hår och naglar.

Eftersom biotin är involverat i så många olika processer i kroppen är det inte förvånande att biotinbrist kan leda till en mängd olika symtom. Dessa kan omfatta trötthet, letargi, muskelvärk, håravfall och dermatit. Lyckligtvis är biotinbrist relativt sällsynt, och biotinbrist kan vanligtvis behandlas med biotintillskott.

Att ta biotintillskott är dock inte bara för personer som har brist på biotin. Många människor tar biotintillskott som en del av sin allmänna hälsa och välbefinnande. Det beror på att biotin har många potentiella hälsofördelar.

Biotin har till exempel visat sig förbättra blodsockerkontrollen hos personer med diabetes, och det har också visat sig förbättra nervfunktionen hos personer med neuropati. Dessutom finns det vissa studier som tyder på att biotintillskott kan hjälpa till att behandla vissa typer av cancer.

  • Om du tycker detta låter intressant borde du spana in min artikel om bästa biotin tillskotten som finns på den svenska marknaden.

Vitamin B7 för hår, hud och naglar

Med tanke på de många fördelarna med biotin så är det föga förvånande att det är ett mycket populärt kosttillskott. Under de senaste åren har biotin blivit ett populärt hårvitamin, delvis på grund av det breda utbudet av kosttillskott som liknar godis och som innehåller just biotin i kombination med andra näringsämnen som är viktiga för en god hårkvalitet.

Biotin är dock bara en pusselbit när det gäller hårhälsa. För att biotin ska vara effektivt måste det kombineras med en hälsosam kost och livsstil. Biotintillskott kan till exempel inte kompensera för en dålig kost eller ohälsosamma vanor.

En av flera pusselbitar för hår och naglar

När biotin används på rätt sätt kan det bidra till att främja en sund hårväxt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är ett verktyg som kan användas för att bibehålla ett friskt hår och inte en mirakelkur.

För höga doser och biotin biverkningar

För höga doser och biotin biverkningar

Biotin/vitamin b7 är ett vitamin som är viktigt för en god hälsa. Många människor inser dock inte att Biotin är ett vitamin, vilket kan leda till att de tar för mycket av det. Biotin finns i andra tillskott med vitaminer och mineraler och vi får det också från maten.

Dessutom produceras det naturligt i kroppen. Det är alltså lätt att överdriva, särskilt som människor inte alltid tänker på att ofarliga kosttillskott innehåller vitaminer.

Trots att Livsmedelsverket i Sverige anger att det inte finns någon särskild risk för biotin toxicitet så säger internationella källor annat.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har utfärdat en varning eftersom kosttillskott som innehåller ämnet har visat sig påverka en del hormon- och blodprover negativt. Det kan bidra till att patienter får fel eller blir utan behandling, trots att de egentligen är i behov av vård.

Prov som man vet kan påverkas av mycket höga doser biotin inkluderar bland annat Graves sjukdom, hypertyreos, anemi, graviditet och hjärtinfarkt. Det är till exempel möjligt att ett test som ska visar negativt när det egentligen borde visa positivt och att den vårdsökande därför inte får den behandling som vore lämplig.

En del kosttillskott kan innehålla upp till flera hundra gånger den rekommenderade mängden biotin/vitamin b7. Även om mer forskning behöver göras om de långsiktiga effekterna av biotintillskott, är det viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna innan man tar dem.

Slutligen vill vi säga att intag av biotin utöver det vi nämnt sällan leder till några specifika biverkningar. Det beror på att biotin är ett vattenlösligt vitamin som kroppen själv gör sig av med när det får ett överskott. Så om du tar biotintillskott behöver du inte vara orolig för biotinbiverkningar, var bara försiktig så att du inte tar alldeles för mycket.

Biotin dosering

Enligt livsmedelsverket har man fastställt ett intag av biotin upp till 40 mg per dag. Detta betyder inte att du behöver oroa dig för att överskrida den rekommenderade dosen per dag. Den rekommendera dosen mikrogram biotin per dag anger minsta lämpliga intag.

ÅlderRekommenderat dagligt intag av biotin
0-6 månader5 mikrogram
7-12 månader6 mikrogram
1-3 år8 mikrogram
4-6 år12 mikrogram
7-10 år20 mikrogram
11-17 år25 mikrogram
Vuxna (18 år +)30-40 mikrogram

Sammanfattning

Biotin har blivit ett populärt vitamin för hår och naglar, och sägs kunna hjälpa mot håravfall. bättre hårväxt, och bättre hår och nagelkvalitet. Risken för att överdosera biotin är stor eftersom många kosttillskott och multivitaminer innehåller ämnet.

Uppgifter från internationella myndigheter tyder på att för höga doser biotin kan försvåra och förvränga provsvar, vilket kan leda till att personen får felaktig vård. Det kan därför vara viktigt att hålla sig till en rimlig mängd biotin. Nämnas bör dock göras att kroppen också är bra på att göra sig av med biotin så att det sällan blir några biverkningar av det.

Vanliga frågor

Vad hjälper biotin mot?

Biotin sägs hjälpa till med hårväxt, bättre hårkvalitet och bättre nagelkvalitet.

Är biotin farligt?

Nej, biotin är inte farligt. Den som äter stora mängder tillskott som innehåller biotin kan dock orsaka förvrängda testresultat, vilket leder till att människor får olämplig vård.

Kan biotin vara skadligt?

Ja, vissa uppgifter tyder på att biotin kan vara skadligt om du tar för mycket av det. Biotintillskott kan orsaka förvrängda testresultat, vilket leder till att människor får olämplig vård.

Hur mycket biotin ska jag ta?

Den rekommenderade dosen biotin är 40 mikrogram per dag. Många kosttillskott och multivitaminer innehåller dock biotin, så det är lätt att överdosera.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.