Biotin – Ett fantastiskt kosttillskott för håret

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Biotin – Ett fantastiskt kosttillskott för håret

Senast Uppdaterat juni 8, 2023 av John

Vill du också ha ett starkare, mer glänsande och välmående hår? Du bör du kika närmare på kosttillskottet biotin. Biotin hjälper till att främja en sund hårväxt genom att stärka hårsäckarna och främja keratinproduktionen.

Dessutom kan biotin hjälpa till att förebygga håravfall och bidra till ett tjockare hår. För dem som vill uppnå ett friskare och glansigare hår är biotin ett utmärkt kosttillskott att överväga.

Vad är biotin?

Biotin är ett annat namn för den vitamin som går under beteckningen B7. Denna vitamin som även tidigare gått under namnet vitamin H. Kärt barn har många namn är helt enkelt ett uttryck som skulle kunna appliceras här.

Biotin är ett vattenlösligt vitamin som ingår i B-komplexgruppen. Det finns i många livsmedel, bland annat kött, ägg och baljväxter. Detta är ett ämne som är viktigt för att kroppen ska kunna metabolisera kolhydrater och fetter till energi. Det spelar också en viktig roll för hårets tillväxt och kvalitet. Biotinbrist kan leda till håravfall, hudproblem och nervskador.

Därför är biotin bra för håret

Därför är biotin bra för håret

Många människor tar biotintillskott i hopp om att förbättra hårets tillstånd. Biotin är relevant för håret då det spelar en viktig roll i kroppens ämnesomsättning och är också viktigt för produktionen av keratin. Keratin är ett protein som utgör strukturen i hår, hud och naglar.

När biotinnivåerna är otillräckliga försämras kroppens förmåga att omvandla andra näringsämnen till keratin. Detta kan leda till torrt och sprött hår och sköra naglar. Att ta ett biotintillskott kan hjälpa till att avhjälpa denna brist och främja en sund hårväxt. Viss forskning har också visat att biotin kan hjälpa till att behandla vissa hårbottenbesvär, till exempel seborroisk dermatit och eksem.

Biotin kosttillskott för håret

Biotintillskott fungerar genom att berika håret med extra näring genom att tillföra biotin med hög biotillgänglighet. Det extra biotintillskottet kan bland annat bidra till att:

 • Stärka hårsäckarna och hårstrået
 • Göra håret mer motståndskraftigt
 • Förbättra hårets textur
 • Ge glans
 • Förbättrad hårväxt

Hårvitaminer med biotin

Många kosttillskott som är framtagna för att förbättra hårhälsan innehåller förutom biotin andra vitaminer och mineraler som arbetar i symbios för att ge dig bästa möjliga effekt och förbättra ditt hår maximalt. Det är till exempel vanligt att se en kombination av biotin och zink. Vanliga ingredienser i så kallade hårvitaminer är förutom biotin:

 • Silica
 • D-vitamin
 • Selen
 • Zink
 • Vitamin C

Om du känner att ditt hår, hud och naglar kan behöva lite extra biotin är det därför lämpligt att leta efter ett tillskott som även innehåller andra relevanta näringsämnen. Det finns många olika biotintillskott på det är inte svårt att hitta en som innehåller de näringsämnen som du anser att ditt hår behöver.

Effekten kommer långsamt för hår, hud och naglar

När det gäller biotin som kosttillskott håret märker de flesta människor inga tydliga effekter förrän de haft ett ökat biotinintag under flera månader. För att uppnå tydligt synliga resultat på hud hår och naglar

ska du upprätthålla det ökade biotinintaget regelbundet och ha tålamod.

Enligt en studie på biotin som gjordes under 2012 studie upptäckte deltagarna resultat av biotintillskott först efter att mer än 90 dagar passerat. När 90 dagar passerat kunde man se stor skillnad på de som fått placebo och de som fått biotin.

Först och främst kunde man se att hårtillväxten ökat betydligt, dessutom fortsatte hårtillväxten öka hos de som fortsatte ta biotin under ytterligare 90 dagar. Dessutom hade de som fått biotin istället för placebo glansigare, starkare och överlag i bättre skick på håret.

Vill du ta biotin för att förbättra kvaliteten på hår, hud och naglar? Du hittar bästa biotintillskotten i vår bäst i testlista.

Vitamin B7 bidrar till minskat håravfall

Om du upplever håravfall kan det finnas några olika orsaker. Två relativt vanliga är amning och stress, men det kan också orsakas av vitaminbrist. Biotin är ett av de ämnen som är viktiga för att bibehålla hår av normal kvalitet, och även om biotinbrist är relativt ovanligt kan det vara en bidragande faktor till ditt håravfall.

Det har visat sig att ett ökat intag av mat eller kosttillskott som innehåller biotin kan bidra till att minska håravfallet och främja tjockare hårväxt/motverka tunt hår.

Övriga effekter på hud, hår och naglar

Biotin/vitamin B7 är mest känt för att vara bra för håret, men den som regelbundet tar biotintillskott kommer även uppleva andra positiva effekter.

I en studie som gjordes på naglar och biotin visade det sig att 91% av de 45 personer som deltog i studien fick starkare och hårdare naglar efter omkring 2 – 5 månader. I 9% av fallen kunde man inte fastställa om behandlingen hade varit lyckad, men ingen av patienterna ansåg att behandlingen hade varit ineffektiv.

När det kommer till effekt på huden har vitamin B7 visat sig kunna bidra till en elastisk och spänstig hud. Här finns inga säkra resultat som avgör hur mycket en kräm med biotin/vitamin b7 gör, utan rekommendationen är att inta kosttillskott med biotin oralt.

Det är därför säkert att säga att den som tar biotin kosttillskott för håret även kommer att uppleva andra fördelar. Vilket är naturligt då både hår och naglar är beroende av kreatin. Om det valda tillskottet dessutom innehåller fler vitaminer och mineraler är chansen stor att du även kommer uppleva andra fördelar.

Andra effekter av biotin

Förutom att biotin är bra för håret så har det även andra positiva effekter på kroppen. Här är några av biotins andra kända effekter:

 • Biotin bidrar till en normal metabolism av makronäringsämnen
 • Det bidrar till att upprätthålla normala blodsockernivåer
 • Det har en roll i celldelningsprocessen
 • Det bidrar till produktionen av energi i kroppen

Som du kan se är biotin är inte bara bra för håret. Det är också bra för andra delar av kroppen, och därför kan biotintillskott vara en bra idé även om du inte har några specifika problem med håret.

Biotinrika livsmedel

Räcker det inte bara att äta biotinrika livsmedel tänker du? Jo, om du äter en varierad kost kommer du enkelt få i dig den rekommenderade dagsdosen för biotin. Det ett biotintillskott kan göra för dig är att öka biotinintaget och på så vis hjälpa kroppen ytterligare att skapa ett vackert hår.

Livsmedel som är rika på biotininkluderar bland annat:

 • Äggulor
 • Baljväxter
 • Nötkött
 • Vetegroddar
 • Spenat
 • Mjölk
 • Champinjoner
 • Havre
 • Blomkål

Dosering av biotin för bättre hår

Enligt livsmedelsverket har man fastställt att ett tillräckligt intag av biotin är 40 mikrogram per dag. Detta är dock det minimum som kroppen behöver. En högre dos kan ge de önskade effekterna. Kolla in doseringsanvisningarna för det specifika kosttillskott du köpt. Precis som med allt annat bör du inte överdosera biotin då det kan leda till biverkningar.

Sammanfattning

Biotin, även känt som vitamin B7 eller vitamin H, är ett B-vitamin ämne som hjälper kroppen att skapa nya celler och är därför viktigt för celltillväxten. Biotin finns i livsmedel som äggula, nötkött, spenat och havre, men biotintillskott kan också hjälpa till att öka ditt biotinintag.

Biotin är mest känt för sina fördelar för håret, men biotintillskott kan också bidra till att förbättra kvaliteten på naglar och hud. Om du letar efter ett tillskott som kan bidra till att förbättra kvaliteten på ditt hår, din hud och naglar, är biotin ett bra val.

Vanliga frågor om biotintillskott / vitaminer för håret

Vad är biotin?

Biotin är ett b-vitamin, närmare bestämt B7. Biotin finns i livsmedel, i kosttillskott med b-vitamin komplex (en kombination av b vitaminer som vitamin B12, B6, B7 etc), samt i kosttillskott som innehåller vitaminer avsedda att förbättra hårväxt. Till exempel biotin, zink och d-vitamin. I kroppen bidrar biotin dessutom till en normalt fungerande ämnesomsättning.

Vad är det bästa kosttillskott för håret?

Det finns inget enskilt ”bästa” kosttillskott för hår, men biotintillskott är ett bra val för alla som vill förbättra hårkvaliteten. Vi har testat olika biotintillskott och listat de bästa i vår bäst i test artikel. Läs mer om produkter och produkt betyg här.

Hur mycket biotin tillskott behöver jag ta för håret?

Det finns ingen allmän rekommenderad dos för biotin, men ett biotintillskott på 2,5 mg per dag har använts i studier för att förbättra hårkvaliteten.

Vilka är biotinets biverkningar?

Biotin tillskott anses i allmänhet vara säkra, men som med alla kosttillskott finns det alltid en risk för biverkningar. Om du upplever några biverkningar när du tar biotintillskott ska du sluta ta tillskotten och rådgöra med en sjukvårdspersonal.

Vilka vitaminer och mineraler gör håret tjockare?

Det finns inget enskilt vitamin som gör håret tjockare, men biotin (vitamin B7) är viktigt för celltillväxten och kan därför bidra till normalt hår och att förbättra hårkvaliteten. Andra vitaminer/mineraler som kan vara viktiga för hårets hälsa är, b-vitamin, vitamin d, selen, och zink.

När ser man resultat av biotin?

Biotin har visat sig ge synlig effekt först efter flera veckors eller månaders intag. Innan dess kan skillnaderna vara svåra att se. Det är naturligt med tanke på att ett tunt hår kommer behöva tid på sig för att bli tjockare. Precis som att tunna naglar behöver tid på sig att bli starkare.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.