Vad är vitamin E bra för?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Vad är vitamin E bra för?

Senast Uppdaterat juni 15, 2023 av John

Du har säkert hört talas om e-vitamin. Detta vitamin som är populär i såväl kosttillskott och som hudvårdsingrediens. Det beror på att ämnet har flera positiva effekter på kroppen. På denna sida ska vi kika närmare på vad Vitamin E är bra för, och hur du enklast ökar ditt intag av vitamin E. Häng med!

Kort om vitamin E

E-vitamin är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador. Det är också ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att det kan lagras i kroppen under långa perioder. E-vitamin är viktigt för flera funktioner i kroppen, bland annat för att hålla huden frisk och förhindra blodpropp. E-vitamin finns i en mängd olika livsmedel, bland annat nötter, frön och gröna bladgrönsaker. Det kan också tas som ett tillskott. brist på E-vitamin är sällsynt, men kan leda till hälsoproblem som anemi och nervskador.

Vilka egenskaper har E-vitamin?

E-vitamin har flera positiva egenskaper funktioner i kroppen. Nedan kan du läsa mer om de mest omtalade funktionerna och anledningar till varför många väljer att ta ett tillskott av vitamin e, eller använda vitamin e som en ingrediens i sin hudvård.

1. Antioxidant som skyddar mot fria radikaler

En av E-vitaminets viktigaste funktioner är som antioxidant. Det innebär att vitaminet kan hjälpa till att skydda cellerna från skador som orsakas av fria radikaler.

Fria radikaler är ämnen som förekommer naturligt i kroppen, men kan också komma från externa källor som cigarettrök och luftföroreningar. Skador orsakade av fria radikaler har kopplats till flera kroniska sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar och cancer. E-vitamin anses skydda mot denna typ av skador.

2. Bra för huden

E-vitamin används ofta i hudvårdsprodukter, t.ex. lotioner och krämer. Det beror på att E-vitamin kan hjälpa till att hålla huden frisk. Vitaminet gör detta genom att skydda huden från skador som orsakas av fria radikaler. e vitamin tros också bidra till att minska uppkomsten av ärr och rynkor. Dessutom kan E-vitamin hjälpa till att återfukta huden.

3. Skyddar huden mot solens UV-strålar

En annan anledning till att E-vitamin är bra för huden är att det kan hjälpa till att skydda mot skador som orsakas av solens ultravioletta strålar (UV-strålar). UV-strålar kan orsaka hudproblem som för tidigt åldrande och hudcancer. E-vitamin anses hjälpa till att skydda huden från dessa effekter genom att absorbera en del av UV-strålningen.

4. Hjälper till vid sårläkning

E-vitamin är också viktigt för sårläkning. Vitaminet hjälper till att bilda ny vävnad och minska inflammation. I en studie visade sig E-vitamin påskynda läkningen av brännskador. Det har också visat sig hjälpa till att läka sår som orsakats av kirurgi.

5. Förbättrar syreförsörjningen hos musklerna

E-vitamin är också viktigt för syretillförseln till musklerna. Vitaminet anses bidra till att förhindra bildandet av blodproppar i artärerna. Detta kan i sin tur förbättra blodflödet och syretillförseln till musklerna. Denna effekt tros vara särskilt fördelaktig för personer med hjärtproblem.

6. Motverkar inflammationer 

E-vitamin har även visat sig ha antiinflammatoriska effekter. Det innebär att det kan bidra till att minska inflammation i kroppen. Inflammation är en naturlig process som hjälper kroppen att läka. Kronisk inflammation har dock kopplats till flera sjukdomar.

7. Minskar risken för vissa cancerformer

Det finns det finns också studier som tyder på att E-vitamin kan bidra till att minska risken för vissa typer av cancer. Detta inkluderar prostatacancer och kolorektal cancer. Det behövs dock mer forskning på detta område.

E vitamin

Öka dagligt intag för positiva effekter

E-vitamin är ett viktigt vitamin med många positiva egenskaper. Vitaminet kan bidra till att skydda cellerna från skador, hålla huden frisk och hjälpa till med sårläkning. Det anses också minska inflammation i kroppen. Du kan få i dig E-vitamin från en mängd olika livsmedel eller genom att ta ett tillskott.

Om du väljer att försöka få i dig mer e-vitamin via kosten bör du kika närmare på livsmedel som:

  • Vegetabiliska oljor
  • Nötter och frön
  • Gröna bladgrönsaker
  • Berikade spannmål
  • Ägg

När man listat innehållet av e-vitamin i olika livsmedel uppger livsmedelsverket att man främst tagit hänsyn till den form av e-vitamin som kallas för . Det beror på att det är den viktigaste formen av vitamin e för våra kroppar.

Kosttillskott med e-vitamin

Du kan också få E-vitamin genom att ta tillskott. Om du vill veta mer om vilka e-vitamin tillskott som är värda att köpa, kan du kolla in vår bäst i test artikel med bästa e-vitamintillskott.

Hur mycket e-vitamin kan jag ta per dag?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin E är från 3 mg för spädbarn till 11 mg för gravida kvinnor. Detta är den mängd E-vitamin som du behöver för att bibehålla en god hälsa. Dock går det bra så höga doser som upp till 300 mg per dag för den som vill maximera effekten av e-vitamin.

Tips: Hitta bästa e-vitamintillskott här.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.