Förhindra brist: Aldrig för mycket vitamin B12

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Senast Uppdaterat juni 15, 2023 av John

Det är ingen hemlighet att vitamin B12 är viktigt för vår hälsa. Detta vattenlösliga vitamin hjälper oss att producera röda blodkroppar och håller vårt nervsystem igång ordentligt. Brist på vitamin B12 är relativt vanligt, så många väljer att lägga till ett B12-tillskott i sin dagliga rutin. Men hur är det med att få för mycket B12, går det? Det ska vi kika närmare på i den här artikeln.

Om B12

B12-vitamin är bra för många saker! Det hjälper oss att producera röda blodkroppar, är en viktig del i cellernas ämnesomsättning, håller vårt nervsystem igång ordentligt och är viktigt för en hälsosam kost. Vitamin B12 finns framförallt i animaliska produkter såsom kött och ägg. I växtriket återfinns endast försumbara nivåer av vitamin B12.

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin B12 är 2,0 mikrogram (mcg) för vuxna. Många experter anser dock att denna siffra är för låg och att en genomsnittlig vuxen behöver närmare 3 mcg per dag.

Vitamin B12 finns naturligt i animaliska produkter som kött, fisk, ägg. För vegetarianer och veganer, som inte äter dessa livsmedel, är kosttillskott det det enklaste och nästintill enda sättet att få i sig detta viktiga näringsämne. Med det i åtanke väljer många i denna grupp att ta ett tillskott med B12.

Tips! Se till att äta lagom mycket kött, fisk, & ägg för att få i dig tillräckligt med vitamin B12. Produkter som mjölk och ost kan också vara ett bra alternativ.

Symtom på B12 brist

Då vitamin B12 är involverat i många viktiga funktioner i kroppen kan även symptomen på vitamin B12 brist variera.

Några av de vanligaste symptomen, som trots allt kan vara subtila och svåra att sätta fingret på, inkluderar trötthet, depression, och minnesproblem.

Allvarligare symptom inkluderar blodbrist och nervskador. När det kommer till det senare är symptom som myrkrypningar, stickningar och domningar i ben, händer och fötter, koordinationsrubbningar, och yrsel vanligt. Man kan även drabbas av bland annat kognitiv dysfunktion, demens, Alzheimers, skarp smärta i handflatan med flera.

B12 brist kan även vara synligt på huden och ge symtom såsom vita fläckar, blekhet, gulaktig hy, sår i mungipor, och bruna fläckar mellan fingrarna.

Om du upplever något av dessa symtom, speciellt i kombination, är det viktigt att du söker hjälp hos din läkare så snart som möjligt. Ett blodprov kan avgöra om du har B12-vitaminbrist. Din läkare kan också ställa frågor om, och utvärdera om din kost och livsstil, för att se om du riskerar att få B12 brist.

Orsaker till vitamin B12 brist

Det finns flera orsaker till att någon kan få brist på B12-vitamin. Den vanligaste orsaken är att man inte får i sig tillräckligt med detta näringsämne genom kosten (t ex hos veganer och vegetarianer som inte äter kött och andra animaliska produkter), men andra orsaker kan vara:

  • Att kroppen inte klarar av att ta upp vitamin B12 från maten (till exempel vid sjukdomar som perniciös anemi,intrinsic factor, eller Crohns sjukdom)
  • Att man har ett tillstånd som ökar behovet av vitamin B12
  • Att man tar mediciner som stör upptaget av vitamin B12

Behandling vid brist på vitamin B12

Om du får diagnosen B12-vitaminbrist beror behandlingen på den bakomliggande orsaken. Om bristen till exempel beror på brist på vitamin B12 i din kost kan du rekommenderas att ta kosttillskott eller äta mat som är rik på detta näringsämne. Vi har i vanlig ordning testat fram marknadens bästa B12 kosttillskott!

Om bristen beror på ett absorptionsproblem kan du behandlas med injektioner av vitamin B12. Detta beror på att den injicerade formen av detta vitamin kringgår absorptionsproblemet och går direkt in i blodomloppet.

I vissa fall, till exempel vid perniciös anemi, kan man behöva ta B12-vitamin livet ut. De flesta personer med B12-vitaminbrist kan dock behandlas framgångsrikt med kosttillskott.

Hur mycket vitamin B12 behöver jag ta?

Livsmedelsverket har fastställt ett minsta intag av B12 ska ligga på 2,0 mikrogram per dag. För personer med B12-vitaminbrist är den rekommenderade dosen vanligen mycket högre, omkring 1000-2000 mcg per dag.

En sådan dos kan ges under en kortare period för att boosta B12 nivåerna i kroppen. Det är vanligt med en sådan kur under cirka 4 månaders tid. Efter detta är det rimligt att gå ner på ett dagligt intag på 500 mcg per dag.

Livsmedelsverkets rekommendation (minimibehov)

Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn 6-11 månader0,5 mikrogram
Spädbarn 12-23 månader0,6 mikrogram
Barn 2-5 år0,8 mikrogram
Barn 6-9 år1,3 mikrogram
Barn 10-13 år2,0 mikrogram
Vuxna2,0 mikrogram
Gravida2,0 mikrogram
Ammande2,6 mikrogram

Vad händer då om man tar för mycket B12-vitamin?

I korthet: inte mycket. Eftersom vitamin B12 är vattenlösligt vitamin kommer din kropp helt enkelt att utsöndra överskott av ämnet via urinen. Enligt Livsmedelsverket har man inte kunnat finna några tecken på att ett höga doser av vitamin B12 skulle vara skadligt eller ge några negativa effekter.

Det är dock viktigt att notera att vissa personer kan vara mer känsliga för effekterna av vitamin B12 kosttillskott än andra. Personer med redan existerande njurproblem kan till exempel löpa en ökad risk att uppleva negativa effekter av att ta stora doser vitamin B12.

Om du har några underliggande hälsotillstånd är det alltid bäst att tala med din läkare innan du börjar med ett nytt kosttillskott. På så vis kan du få hjälp att få i dig tillräckligt men inte för mycket.

Tänk på att: Vegetarianer och veganer har mycket svårt att få i sig tillräckligt med vitamin B12 då det framförallt återfinns i animaliska produkter. Risken att drabbas av låga nivåer av B12 eller rent av vitamin B12 brist är därför stor och på grund av detta rekommenderar vi alla vegetarianer och veganer att ta ett dagligt tillskott av B12.

Möjliga biverkningar av för mycket vitamin B12

Även om vitamin B12 anses vara säkert när det tas i lämpliga mängder kan det leda till vissa oönskade biverkningar om man tar för mycket. Dessa inkluderar bland annat följande 

  • Diarré 
  • Illamående 
  • Huvudvärk 
  • Yrsel 
  • Ångest 

Om du upplever någon av dessa biverkningar efter att ha tagit ett B12-vitamintillskott är det bäst att sluta ta tillskottet och tala med din läkare. De kommer att kunna hjälpa dig att avgöra om du behöver ta en lägre dos eller om du ska sluta ta tillskottet helt och hållet 

Så för att svara på frågan om vitamin B12: Kan man få för mycket B12-vitamin? Nej, det är mycket svårt att överdosera detta vitamin eftersom det är vattenlösligt och allt överskott utsöndras i urinen. Om du tar ett vitamin B12 kosttillskott är det dock viktigt att du pratar med din läkare om rätt dos för dig.

B12 eller b-vitaminer i kombination

B12 eller b-vitaminer i kombination?

När du tar B12 vitamin kan du undra om du också bör ta andra B-vitaminer. De finns trots allt ofta i kombinationstillskott och många människor tar dem tillsammans.

Här handlar det helt och hållet om anledningen till att du tar B12. Om det är B12 du har brist på är det bättre att ta ett uttalat B12 tillskott eftersom detta då kommer vara mer koncentrerat och därmed ge bättre effekt mot vitamin B12 brist. Det finns även risk för att intag av andra b vitaminer, såsom vitamin B9, kan dölja symtomen av B12-brist.

Om du däremot bara ät ute efter att få i dig extra b-vitaminer och boosta ditt dagliga intag med en mindre mängd B12 vitamin tillsammans med andra b vitaminer så kan ett b vitamin komplex vara ett bra alternativ.

Visste du att? Kroppen behöver B12 för att transportera syre från lungorna till cellerna. B12 är nämligen en del i att bilda röda blodkroppar som i sin tur innehåller hemoglobin som är det ämne som transporterar syre. En person med vitamin B12 brist kan få brist på röda blodkroppar och därmed svårt att klara av fysisk ansträngning.

Vad är b komplex?

B-vitamin komplex är en grupp med flera olika vattenlösliga vitaminer, där vitamin B12 ingår, som tillsammans stödjer olika kroppsfunktioner. B-komplexvitaminer finns i en mängd olika livsmedel, men de kan också tas som kosttillskott.

De åtta B-vitaminerna är:

  • Biotin (vitaminet har tidigare kallat för H-vitamin)
  • Folat/folsyra (det här vitaminet är extra viktigt för gravida)
  • Niacin
  • Pantoten
  • Riboflavin
  • Tiamin
  • B12-vitamin
  • Vitamin B6

Var och en av dessa vitaminer har en specifik roll i kroppen och de arbetar tillsammans för att stödja olika kroppsfunktioner. Biotin hjälper till exempel till med ämnesomsättningen av fetter och kolhydrater, medan folat hjälper kroppen att producera nya celler.

Tänk på att b-vitaminer och vitamin B12 generellt sett ingår i många vitamin komplex såsom multivitaminer. Det här kan vara viktigt att ha i åtanke när det kommer till att kombinera olika kosttillskott och vad man egentligen har behov av.

Mer om vitaminer

Slutsats

Sammanfattningsvis är B12-vitamin ett mycket viktigt näringsämne som relativt många människor har brist på. Om du misstänker att du kan lida av b12 brist är det viktigt att viktigt att ta kontakt med en läkare eller liknande som kan hjälpa dig att mäta dina B12 nivåer.

En Brist på b12 kan leda till flera oönskade symptom och visar sig vanligt som trötthet, utmattning, koncentrationssvårigheter, och minnesförlust. Vid allvarligare vitamin B12 brist kan tillståndet till och med bli livshotande.

Summa summarum, om du är osäker på ditt B12 intag är det bättre att ta ett tillskott än att inte ta det. Det kan aldrig bli för mycket B12. Däremot skulle vi rekommendera, som vi alltid gör, att du tar kontakt med en läkare som kan avgöra om du behöver extra B12, i vilken dos du behöver det och isf i vilken form du behöver det.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.