Har jag vitamin B12 brist?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Har jag vitamin B12 brist?

Senast Uppdaterat juni 8, 2023 av John

Känner du dig ofta trött och nedstämd? Lider du av oförklarlig depression eller ångest? Du kan vara en av de många svenskar som har brist på B12-vitamin.

Symtomen på B12-vitaminbrist kan vara subtila, så om du upplever något av följande symtom är det värt att få det undersökt av din läkare: trötthet, koncentrationssvårigheter, minnesproblem, humörsvängningar, nervproblem eller anemi. Lyckligtvis är det relativt enkelt att diagnostisera och behandla en B12-vitaminbrist. Så om du tror att du kan vara i riskzonen kan du läsa vidare för att lära dig mer om detta viktiga näringsämne.

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12 är ett viktigt näringsämne som bidrar till att hålla kroppens nerv- och blodceller friska. Det är också viktigt för att göra DNA. En av vitamin B12:s viktigaste uppgifter är att hjälpa till att skapa röda blodkroppar. Röda blodkroppar transporterar syre från lungorna till resten av kroppen.

Vitamin B12 är bundet till protein i maten och måste frigöras från proteinet av magsyror innan det kan tas upp i kroppen. Personer som inte äter tillräckligt med animaliska livsmedel eller som har svårt att ta upp vitamin B12 från maten löper risk att drabbas av B12-vitaminbrist. Brist kan leda till anemi och andra hälsoproblem.

Brist på vitamin B12: Symptomen

Hur märker man att man har brist på B-vitamin? Och är det farligt att ha B12-brist? Det är frågor som många ställer och som vi vill hjälpa till med att reda ut här.

Brist på B12-vitamin kan ge en rad olika symptom, som kan vara både fysiska och psykiska. De vanligaste symtomen är:

 • Trötthet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Problem med minnet
 • Humörsvängningar
 • Nervproblem
 • Anemi

Om du upplever något av dessa symtom är det värt att låta din läkare undersöka dig. Ett enkelt blodprov kan avgöra om du har brist på B12-vitamin.

Vem är i riskzonen för B12 brist?

Du kan vara i riskzonen för B12-vitaminbrist om du:

 • Är vegetarian eller vegan
 • Har genomgått en viktminskningskirurgi
 • Är över 50 år
 • Lider av Crohns sjukdom eller någon annan sjukdom som påverkar matsmältningssystemet
 • Har diabetes
 • Har celiaki
 • Tar vissa mediciner, t.ex. metformin eller protonpumpshämmare

Veganer är särskilt utsatta

Personer som inte äter en lika allsidig kost, till exempel veganer som undviker livsmedel producerad av eller med hjälp av djur har större risk att få B12 brist.

Därför bör man som vegan se till att ta ett tillskott av b-vitaminer (som komplex med vitamin B6 och andra b-vitaminer), eller ett specifikt B12 vitamintillskott.

3 vanliga anledningar till B12 brist

3 vanliga anledningar till B12 brist

Det finns flera orsaker till att du kan ha brist på vitamin B12. De vanligaste. Den vanligaste orsaken är att man helt enkelt inte får i sig tillräckligt med B12-vitamin genom kosten. Det kan bero på att du följer en vegansk eller vegetarisk kost eller att du har en ätstörning.

En annan vanlig orsak till vitamin B12 brist är perniciös anemi. Perniciös anemi är ett tillstånd där kroppens immunförsvar angriper och förstör magsäcken som orsakas av brist på IF, intrinsic factor. Ett ämne som krävs för att l ta upp vitamin B12 från maten.

En tredje vanlig orsak till att personer lider av vitamin B12 brist är Crohns sjukdom och andra sjukdomar som påverkar matsmältningssystemet. Dessa sjukdomar kan göra det svårt för kroppen att ta upp vitamin B12 från maten.

Behandling vid brist på vitamin B12

Om du får diagnosen med B12-vitaminbrist finns det ett antal behandlingsalternativ som du kan välja mellan. Den vanligaste behandlingen är B12-vitamininjektioner. Dessa ges vanligtvis en gång i veckan i sex veckor, följt av en underhållsdos som ges varannan till var tredje månad.

I vissa fall kan vitamin B12-tillskott rekommenderas. Dessa kommer i form av tabletter, kapslar eller vätskor. Du kan läsa mer om B12 tillskott i vår artikel om bästa B12 vitamin.

Om du har perniciös anemi måste du vanligtvis få B12-vitamininjektioner resten av livet.

Om du har B12-vitaminbrist är det viktigt att behandla den så snart som möjligt. Obehandlad B12-vitaminbrist kan leda till allvarliga hälsoproblem, t.ex blodbrist, nervskador och kognitiv försämring.

Livsmedel som är rika på vitamin B12

Vad ska man äta för att få i sig B12? Du som äter om du inte äter animaliska produkter bör du inte ha några problem med att få tillräckligt med vitamin B12 via kosten. Goda källor till vitamin B12 är bland annat:

 • Kött
 • Fisk
 • Fjäderfä
 • Skaldjur
 • Ägg
 • Mejeriprodukter (som mjölk och ost)

Då vitamin b12 finns in animaliska matkällor kan du som är vegan eller vegetarian ha svårt att hitta livsmedel som naturligt innehåller vitamin B12. Du kan däremot få i dig B12 och andra b-vitaminer från berikade livsmedel eller kosttillskott. Goda källor till vitamin B12 för veganer och vegetarianer inkluderar:

 • Berikade frukostflingor
 • Berikad växtbaserad mjölk
 • Berikad näringsjäst
 • Kosttillskott

Om du har någon som helst tveksamhet om huruvida du får i dig tillräckligt med b12 eller b-vitaminer överlag, och inte äter kött, ägg eller andra animaliska produkter skulle vi rekommendera att du väljer injektioner med B12 eller kosttillskott som b-vitamin komplex och inte enbart berikade livsmedel.

Du bör dessutom se till att göra en utredning av ditt B12 värde för att säkerställa hur mycket B12 som rekommenderas.

Sammanfattning: B12 brist

Om du upplever något av de symtom som anges ovan kan det vara en bra idé att tala med din läkare om att få dina B12-nivåer kontrollerade så du kan ta reda på om du har B12 brist.

Även om du inte har några symtom kan det inte skada att börja komplettera med B12 – särskilt om du följer en vegansk kost eller har en sjukdom som gör att du riskerar att få brist. Det går trots allt inte att överdosera B12. Kolla in våra bästa tips på de bästa B12-tillskott som finns på marknaden idag och se vilket som är rätt för dig.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.