Jodtabletter: Biverkningar och användningsområden

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Jodtabletter: Biverkningar och användningsområden

Senast Uppdaterat juni 8, 2023 av John

Jod är ett mineral som är viktigt för människans hälsa. Jodbrist kan orsaka en rad olika hälsoproblem, bland annat struma, hypotyreos och kretinism. Jodtabletter är ett vanligt sätt att se till att du får i dig tillräckligt med jod i din kost.

Det är dock viktigt att vara medveten om jodtabletternas biverkningar innan du börjar ta dem. I den här artikeln kommer vi att diskutera biverkningarna av jodtabletter och hur du kan undvika dem.

Vad jod är och vad jod gör

Jod, även känt som kaliumjodid, är ett viktigt mineral för människans hälsa. Det finns i vissa livsmedel, t.ex. fisk och skaldjur, mejeriprodukter och ägg. jod tillsätts också i vissa livsmedel, t.ex. bröd, för att se till att människor får i sig tillräckligt med jod i sin kost. jod spelar en viktig roll i produktionen av sköldkörtelhormoner. Dessa hormoner är viktiga för tillväxt, utveckling och ämnesomsättning.

Jodbrist är ett globalt problem

Jodbrist är ett globalt problem. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det den främsta orsaken till förebyggbar mental retardation och hjärnskador hos barn i hela världen. Jodbrist kan också orsaka struma, vilket är en förstoring av sköldkörteln. I allvarliga fall kan jodbrist leda till kretinism, vilket är ett tillstånd som kännetecknas av hämmad tillväxt, mental retardation och dövhet.

Livsmedel som är rika på jod

I Sverige får man i sig jod främst via mager fisk, skaldjur, ägg och mejerier. Joderat koksalt är en annan viktig jodkälla. Intaget av jod från fisk och skaldjur har minskat på senare år, vilket har lett till ökad jodbrist bland kvinnor i barnafödande ålder. Jodtillskott rekommenderas till alla gravida och ammande kvinnor för att se till att de får tillräckligt med jod under denna tid.

Tips! På saltförpackningen står det om saltet är berikat med jod.

Jodtabletter och biverkningar därav

Den som inte får i sig tillräckligt med jod via kosten bör se till att tillgodose sitt jodbehov på annat vis. I sådana fall är jodtabletter det bästa alternativet. Det är ett vanligt sätt att se till att man får i sig tillräckligt med jod i kosten om man bor i ett område där jodnivåerna är låga eller om man löper risk att drabbas av jodbrist. Jodtillskott kan också användas för att behandla jodbristsjukdomar som struma och hypotyreos. Vi har testat några av marknadens bästa jodtabletter här.

Jodtabletter är i allmänhet säkra när de tas enligt anvisningarna. Det finns dock vissa biverkningar som du bör vara medveten om innan du tar jodtabletter. Dessa biverkningar är vanligtvis lindriga och försvinner av sig själva utan behandling.

Men om du får allvarliga eller ihållande biverkningar efter att ha tagit jodtabletter ska du sluta ta tabletterna och omedelbart tala med din läkare. Biverkningarna inkluderar:

 • magsmärta 
 • illamående 
 • kräkningar 
 • diarré 
 • huvudvärk 
 • utslag 

Jod kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Symtom på en allergisk reaktion kan vara hudutslag, klåda, andfåddhet och svullnad i ansiktet, läpparna eller tungan. Om du får något av dessa symtom efter att ha tagit jodtabletter ska du omedelbart söka vård.

Jodtabletter mot radioaktivt jod och radioaktivt nedfall

Jodtabletter används också för att skydda sköldkörteln från radioaktivt jod som kan uppstå om ett kärnkraftverk skulle haverera eller någon form av kärnvapen skulle detonera.

Sköldkörteln absorberar nämligen jod, och om det finns för mycket strålning i miljön kan det leda till en ökad risk för sköldkörtelcancer. Jodtabletter kan bidra till att minska denna risk genom att förse kroppen med extra jod, vilket bidrar till att blockerar absorptionen av radioaktivt jod.

Myndigheterna ger information

Du behöver inte själv avgöra huruvida du ska ta jodtabletter mot strålning eller inte. I Sverige är det Strålsäkerhetsmyndigheten tillsammans med Länsstyrelsen som avgör huruvida det är rimligt att rekommendera intag av jodtabletter.

I det fall att en sådan rekommendation skulle bli aktuell är det framförallt barn, gravida och personer under 40 år som bör ta den rekommenderade dosen. Detta då Strålsäkerhetsmyndigheten inte anser att jodtabletter skyddar personer över 40 år från att utveckla sköldkörtelcancer. Man har nämligen inte kunnat påvisa att personer över 40 år löper ökad risk för sköldkörtelcancer.

När ska man då ta jodtabletter

När ska man då ta jodtabletter?

Den optimala tidpunkten att ta jodtabletter är mellan 24 timmar innan och två timmar efter man andats in radioaktiv jod. Dock kommer information av sådana rekommendationer komma från ansvariga myndigheter.

Gratis jodtabletter för människor nära kärnkraftverken

Personer boende i Sverige kan få jodtabletter gratis av Länsstyrelsen, eller köpa hem dem vid behov. Du rekommenderas däremot inte ta jodtabletter i förebyggande syfte, om du inte lider av brist på kaliumjodid eller blir uppmanad av Strålsäkerhetsmyndigheten att ta dem.

Jag bor i närheten av ett kärnkraftverk, behöver jag ta jodtabletter?

Om du bor i Sverige och är orolig för risken för strålning från ett kärnkraftverk i närheten kan du kontakta din kommun eller länsstyrelse för mer information. Jodtabletter rekommenderas inte som förebyggande åtgärd för personer som bor nära kärnkraftverk.

Detta beror på att risken för en olycka vid ett kärnkraftverk är mycket liten, och eftersom anläggningarna är konstruerade så att radioaktivt material inte släpps ut i miljön.

Samtidigt är biverkningarna av jodtabletter påtagliga och kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Rekommenderat dagligt intag av kaliumjodid

Det rekommenderade dagliga intaget av jod varierar mellan olika åldersgrupper. Nedan är vad Livsmedelsverket anser att olika åldersgrupper behöver få i sig per dag:

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag
Spädbarn 6-11 månader50 mikrogram
Barn 12-23 månader70 mikrogram
Barn 2-5 år90 mikrogram
Barn 6-9 år120 mikrogram
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år150 mikrogram
Gravida175 mikrogram
Ammande200 mikrogram

Biverkningar vid kaliumjodid förgiftning

För mycket jod kan vara farligt. Jodförgiftning kan uppstå om du tar höga doser av jodtillskott eller om du utsätts för höga halter av jod i miljön. Symtom på förgiftning av kaliumjodid är bland annat:

 • svår magsmärta
 • illamående
 • kräkningar
 • diarré
 • huvudvärk
 • feber
 • irritabilitet
 • förvirring
 • koma

Jodförgiftning kan vara dödlig om den inte behandlas snabbt. Om du tror att du kan ha jodförgiftning ska du omedelbart söka läkarvård. Jodtabletter ska endast tas enligt anvisningar från läkare eller vid uppmaning av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Sammanfattning

Jod spelar en viktig roll för människans hälsa men kan orsaka vissa biverkningar när i form av tabletter med kaliumjodid i. Jod kan orsaka magsmärtor, illamående, kräkningar och diarré. Med tanke på de biverkningar som kan uppstå rekommenderar man att ta jodtabletter på läkares inrådan eller på inrådan från myndigheterna

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.