- Om Skribenten
- Mina Senaste Artiklar
Senast Uppdaterat juni 15, 2023 av John
Vet du vad vitamin K2 är och vad det gör? Om inte är du inte ensam. Detta vitamin är relativt okänt i Sverige, men det är faktiskt väldigt viktigt. K2-vitamin hjälper kroppen att använda kalcium på ett effektivt sätt, och det har en mängd andra hälsofördelar.
I den här artikeln kommer vi att diskutera vad K2-vitamin är bra för och hur du kan se till att du får i dig tillräckligt mycket av det! Om du, efter att ha läst klart artikeln känner att du behöver ett tillskott av K2 så har vi skrivit en utförlig artikel om bästa K2 tillskotten som vi själva har testat.
Vad är K2-vitamin?
K2-vitamin är ett näringsämne som spelar en viktig roll för att stödja olika funktioner i kroppen. Det är involverat i produktionen av proteiner som är viktiga för blodkoagulation, benbildning och celltillväxt. K2-vitamin är också nödvändigt för absorptionen av kalcium från kosten och för ett korrekt utnyttjande av D-vitamin. Kroppen behöver även K2-vitamin för att upprätthålla normala nivåer av kalcium i blodet och för att förhindra förkalkning av artärerna.
K2-vitamin finns i äggulor, smör och vissa ostar. Det kan också tillverkas av bakterier i tarmen. Vitamin K2-tillskott finns tillgängliga för personer som inte får i sig tillräckligt med detta näringsämne via kosten.
Visste du att?
Vitamin K, dit vitamin K2 räknas, har fått sitt namn efter funktionen det har i kroppen som bland annat innebär att det hjälper blodet att koagulera.
Många proteiner kräver K2 vitamin
Många proteiner kräver K2-vitamin för att aktiveras på rätt sätt. Proteiner som är inblandade i blodkoagulationen behöver till exempel K2 för att binda kalcium och förhindra överdriven blödning.
Proteiner som är inblandade i benhälsa behöver också K2 för att se till att kalcium deponeras korrekt i benen. Proteiner som är inblandade i cellförökning behöver K2 för att se till att cellerna delar sig korrekt och inte blir cancer. K2-vitamin är ett viktigt näringsämne för många proteiner, och brist på K2 kan leda till allvarliga hälsoproblem.
Vitamin K2 för blodkoagulering
K2-vitamin är ett viktigt näringsämne för blodkoagulationen. Utan det skulle blodet inte kunna koagulera ordentligt och allvarliga blödningar skulle kunna uppstå.
K2-vitamin fungerar genom att aktivera vissa proteiner i blodet som är viktiga för koagulationen. Dessa proteiner, som kallas koagulationsfaktorer, hjälper till att stoppa blodflödet genom att bilda en koagel.
K2-vitamin bidrar också till att hålla kalcium i blodet i rätt form, vilket är nödvändigt för blodkoagulationen. Utan tillräckligt med K2-vitamin kan blodproppar inte bildas på rätt sätt och blödningar kan uppstå.

Vitamin K2 för en frisk benstomme
K2-vitamin är ett viktigt näringsämne för benhälsan. Det bidrar till att bygga upp benmineraltätheten och stärker benen. Det bidrar också till att förebygga benförlust och osteoporos.
Vitamin K2 fungerar genom att aktivera enzymer som bidrar till benbildning och hälsa. Det hjälper också till att reglera kalciummetabolismen och hålla kalciumnivåerna i blodet inom ett normalt intervall.
Brist på K2-vitaminer kan leda till benförlust, osteoporos och frakturer. En försvagad benstomme helt enkelt. Forskning har visat att K2-vitaminer även kan bidra till att minska risken för frakturer. I en studie hade postmenopausala kvinnor som tog ett dagligt tillskott av K2-vitamin i tre år en signifikant minskning av antalet höftfrakturer. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med K2-vitamin genom kosten eller genom kosttillskott.
Vitamin K2 för celldelning
Vitamin K2 är ett viktigt näringsämne för celldelningen. Det hjälper till att reglera celltillväxten och förhindra okontrollerad celldelning. K2-vitamin bidrar också till att hålla DNA friskt och förhindra mutationer.
Hur får kroppen vitamin K2?
Även om kroppen bara behöver en liten mängd K2-vitamin är det viktigt för att upprätthålla en god hälsa. Lyckligtvis finns det många livsmedelskällor för K2-vitamin, så det är relativt enkelt att få i sig tillräckligt med detta viktiga näringsämne.
K1 vitamin finns i gröna bladgrönsaker medan vitamin K2 finns i animaliska livsmedel som äggulor och organkött. Kroppen kan också producera K2-vitaminer genom jäsning av bakterier i tarmen.
Syntetiska källor
Syntetiska källor alternativ till vitamin K2, även känt som menadion, finns i vissa läkemedel och kosttillskott. Det märks ibland som ”vitamin K3” på livsmedel och kosttillskott. Menadion är inte lika effektivt som andra former av K-vitamin, till exempel K2-vitamin, i kroppen och kan vara giftigt i höga doser, så det är viktigt att tala med en läkare innan man tar kosttillskott som innehåller detta näringsämne.
Hur mycket menakinon (K2) behöver jag?
Det dagliga referensintaget (RDI) av vitamin K är enligt livsmedelsverket 70 mcg för män.
Grupp/Ålder | Tillräckligt intag per dag |
---|---|
Spädbarn 7-11 månader | 10 mikrogram |
Barn 1-3 år | 12 mikrogram |
Barn 4-6 år | 20 mikrogram |
Barn 7-10 år | 30 mikrogram |
Barn 11-14 år | 45 mikrogram |
Barn 15-17 år | 65 mikrogram |
Vuxna | 70 mikrogram |
Många forskare anser dock att RDI är för lågt och rekommenderar tillskott utöver vad som normalt konsumeras genom kosten. Ett tillskott på 75 mcg per dag av K2 rekommenderas.
Då K2 är ett fettlösligt vitamin kan ett dagligt intag bygga upp en reserv, som kan vara bra för kroppen vid de tillfällen när det saknas tillräckligt i det dagliga intaget. Man bör dock inte ta för mycket K2-vitamin eftersom det kan vara skadligt.
Vitamin K2 och eventuella biverkningar
K2-vitamin kan ge biverkningar, detta gäller särskilt vid överkonsumtion. Några av de vanligaste biverkningarna är diarré, illamående och kräkningar.
K2-vitaminet kan också interagera med vissa mediciner, så det är viktigt att tala med en hälsovårdare innan du tar några kosttillskott. Överlag anses K2-vitamin generellt sett vara säkert, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella biverkningarna.
Är K-vitamin och K2 samma sak?
På frågan om vitamin K och K2 är samma sak är svaret Ja och Nej. Det finns faktiskt två olika typer av K-vitamin: vitamin K1 och vitamin K2. Vitamin K1 finns i växter och vitamin K2 finns i animaliska produkter. Båda typerna av K-vitamin är viktiga för människans hälsa, men de har olika funktioner i kroppen.
På grund av dessa olika funktioner är det viktigt att få i sig båda typerna av K-vitamin i kosten. Som tur är finns det många livsmedel som innehåller både vitamin K1 och vitamin K2. Dessa inkluderar bl.a. gröna bladgrönsaker, ägg och ost. Så om du vill få i dig mer K-vitamin i din kost ska du se till att äta en mängd av dessa livsmedel.
Relationen mellan K2 vitamin och D-vitamin
D-vitamin och K2-vitamin är två viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att hålla skelettet friskt. D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium, medan K2-vitaminet hjälper till att bygga upp bentätheten. Det innebär att båda vitaminerna är viktiga för att förebygga osteoporos och upprätthålla benhälsan.
Relaterat Innehåll
Vanliga frågor om vitamin K2
K-vitamin är viktigt för att upprätthålla en god hälsa. Det finns i animaliska livsmedel som äggulor och organkött. Kroppen kan också producera K-vitamin genom jäsning av bakterier i tarmen.
K-vitamin och D-vitamin är två viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att hålla skelettet friskt. D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium, medan K-vitamin hjälper till att bygga upp bentätheten.
Då K vitaminet bland annat bidrar till normal benhälsa och blod koagulation kan brist leda till osteoporos. kroppen kan inte heller inte producera tillräckligt med blodkoagulationsfaktorer. Detta kan leda till blödningsstörningar, till exempel hemofili.
Symtomen på brist på vitamin K är bland annat lätta blåmärken, näsblod och blödande tandkött.
Ja, det är möjligt att överdosera K-vitamin. Symtom på överdosering är diarré, illamående och kräkningar. Om du tror att du har överdoserat K-vitamin ska du omedelbart söka läkarvård.
För att hitta bästa vitamin K tillskott kan du kika i vårt bäst i test. Där har vi listat alla rekommenderade kosttillskott med vitamin K2 samt det vi anser är marknadens absolut bästa.
K-vitamintillskott rekommenderas inte till personer som tar blodförtunnande läkemedel, t.ex. warfarin. Detta beror på att K-vitamin kan interagera med dessa läkemedel och göra dem mindre effektiva.