Krom för viktnedgång: Fungerar det verkligen?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Krom för viktnedgång: Fungerar det verkligen?

Senast Uppdaterat februari 8, 2024 av John

Vill du veta om krom för viktminskning fungerar? Krom är ett mineral som finns i små mängder i kroppen men som kroppen i allra största grad behöver. Det tros kunna vara till hjälp för att gå ned i vikt, även om forskning inte helt kunnat slå fast den exakta effekten.

Kromtillskott är populära bland personer som vill gå ner i vikt, och många företag marknadsför dem som sådana. Låt oss ta en närmare titt på krom och dess effekter på viktminskning!

Bäst krom som stödjer viknedgång:

Core Chromium Caps+

Hur fungerar krom? 

Krom är ett av de viktigaste mineraler i kroppen som bland annat  hjälper till att metabolisera kolhydrater. Det gör detta genom att hjälpa insulin att transportera glukos från blodet till cellerna, där det kan användas som energi. Denna process är viktig för personer med typ 2-diabetes, eftersom krom kan bidra till att förbättra blodsockerkontrollen.

Kromtillskott marknadsförs därför ofta för sin förmåga att främja viktminskning, men bevisen är blandade. Vissa studier visar att kromtillskott kan hjälpa den som vill gå ned i vikt, medan andra studier visar att de inte har någon effekt alls på viktnedgång.

Vissa menar att krom kan hjälpa till att minska aptiten och sötsug, och främja viktminskning, eftersom det på detta vis hjälper till att balansera blodsockernivåer.

Krom för viktnedgång

Forskning om att gå ner i vikt med krom

Några små studier har tittat på effekten av kromtillskott på viktminskning. I en studie från 2008 kunde man slå fast att deltagare som tog tillskott av krompikolinat gick ner mer i vikt än de som inte tog tillskott. Andra studier har dock inte funnit lika positiva resultat.

En studie som kommer från 2010 menar att krom inte hade någon effekt på viktnedgång hos överviktiga personer. Dessutom gjordes en annan studie under 2012 där man fann att krompikolinat inte hjälpte människor att gå ner mer i vikt än placebo i den specifika studien.

Det är också viktigt att notera att den mesta forskningen om krom har gjorts på djur, inte på människor. Därför är det inte helt klart om samma effekter uppstår hos människor.

Med andra ord: För att kunna slå fast huruvida tillskott med krom kan hjälpa människor att gå ner i vikt, kommer man att behöva genomföra fler studier på människor.

Finns det några biverkningar? 

Kromtillskott anses i allmänhet vara säkra, men de kan orsaka vissa biverkningar. De vanligaste biverkningarna är gastrointestinala störningar och huvudvärk. Allvarligare biverkningar, som leverskador och lågt blodsocker, har rapporterats i sällsynta fall. Om du överväger att ta kromtillskott för viktminskning är det viktigt att först prata med din läkare.

Fungerar det verkligen att gå ned i vikt med krom?

Det finns inget definitivt svar på den här frågan. Viss forskning visar att kromtillskott kan hjälpa till med viktminskning, medan andra studier visar att de inte fungerar. Om du överväger att ta kromtillskott för viktminskning är det viktigt att först prata med din läkare för att se om de är rätt för dig.

Att använda kromtillskott som stöd till en hälsosam kost med ett inslag av träning som gör att du hamnar i kaloriunderskott kan vara ett bra alternativ. Faktum är att oavsett vilket hjälpmedel du väljer att ta till så är ett kaloriunderskott den faktor som gör skillnad för din viktminskning.

Hur mycket krom ska jag ta per dag för att gå ner i vikt?

Det rekommenderade dagliga intaget av krom är 25 mikrogram för kvinnor och 35 mikrogram för män enligt livsmedelsverket.

Detta är en mängd som friska människor som äter en varierad kost inte bör ha ett problem att få i sig genom mat/livsmedel. Det finns dock inga bevis för att denna mängd är effektiv för viktnedgång.

I forskning har man använt upp till 600 mikrogram per dag utan några negativa effekter, men det är oklart om denna mängd är mer effektiv än de lägre doserna.

Visste du att?

Mat och livsmedel som är rika på krom inkluderar bland annat musslor, fisk, fullkornsprodukter, baljväxter, kött, nötter samt mjölk produkter.

Krombrist är sällsynt men kan bland annat leda till både energilöshet och svårt att man får det svårt att gå ner i vikt.

Välj rätt typ av kosttillskott med krom

Om du funderar på att testa något ac de bästa kromtillskott för viktminskning är det viktigt att välja rätt typ av tillskott. Krompikolinat är den vanligaste formen av krom, men det finns även andra former, som kromcitrat och krompolynikotinat.

Det finns inga bevis för att en form är effektivare än de andra men däremot vet man att krompikolinat har bättre upptagningsförmåga varför kosttillskott innehåller denna form av krom.

Andra hjälpmedel för viktminskning

Förutom att använda krom som ett hjälpmedel mot sötsug och för viktnedgång finns det andra alternativa viktminskningsmetoder. till exempel måltidsersättning, aptitdämpande tabletter, och proteinpulver som kan hjälpa till att hålla aptiten i schack.

Tips för viktminskning

  • Bästa sättet att undvika sötsug är genom att äta regelbundet (en del menar att 5 mindre måltider är svaret, medan andra menar att 1-2 måltider följt av en lång fasta är bäst, kontrollera med din läkare eller en dietist).
  • Se till att hålla dig i kaloriunderskott (ett underskott på omkring 500 kcal är det som vanligtvis rekommenderas. Då har du chans att få i dig alla viktiga mineraler och vitaminer via kosten utan att underskottet påverkar detta negativt.
  • Det är svårt att gå ner i vikt av bara tärning, se till att äta en hälsosam kost med nyttigt fett, protein och kolhydrater
  • Ta hjälp av måltidsersättning, eller proteintillskott om du har svårt att kontrollera hungern.

Mer kring viktnedgång

Sammanfattning

Om du funderar på att ta kromtillskott för att gå ner i vikt bör du kanske först prata med din läkare först och främst. Bevisen för kroms effektivitet är blandade, och mer forskning behövs för att avgöra om det kan hjälpa till med att gå ner i vikt.

Det man kan säga är att krom är ett relativt billigt kosttillskott och om det inte finns någon medicinsk anledning för dig att undvika att ta krom, så kan det vara värt ett försök. Då bör man dock se krom som ett stöd till en livsstil som inkluderar hälsosam kost och rörelse.

Om du är intresserad av att testa om krom hjälper och minskar ditt sötsug och aptit så kan du läsa mer om krom och du hittar bästa krom tillskotten/produkter här.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

Kontakt: tomek (a) topnotchleads.io


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.