Vad är krom bra för: Hälsofördelar med kromtillskott

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Senast Uppdaterat juni 8, 2023 av John

Krom är ett spårmineral som är viktigt för kroppen trots att det endast behövs i små mängder. Krom ingår bland annat i funktioner som har med metabolism och reglering det blodsockernivåer att göra.

Människor tillgodogöra sig krom via kosten, men kromtillskott finns tillgängliga. Beroende på vilken forskning man tar hänsyn till kan ett något större intag av krom, till exempel via kosttillskott, ge vissa hälsofördelar. I den här artikeln tar vi en titt på vad krom är bra för och hur det kan bidra till att förbättra din hälsa!

Det här är krom

Krom är ett spårämne/mineral som fyller många funktioner i kroppen. Det finns i små mängder i maten vi äter, men våra kroppar har ingen förmåga att lagrar ämnet. Det innebär att vi behöver få ett regelbundet tillskott via kosten eller kosttillskott. 

Krom är mest känt för sin roll i kontrollen av blodsockret. Det hjälper kroppen att använda insulin mer effektivt, vilket kan sänka blodsockernivåerna och förbättra insulinkänsligheten. Krom kan också bidra till att minska kolhydrat- och sockerbegäret (mer om det i denna artikel om krom för viktnedgång). Dessa egenskaper gör det till ett viktigt näringsämne för personer med diabetes eller för dem som försöker gå ner i vikt.

Förutom de blodsockersänkande effekterna har krom även visat sig kunna öka hjärnans funktion, sänka kolesterolnivåerna och minska inflammation.

Kort om vad krom är bra för:

  • Krom bidrar till normal metabolism av makronäringsämnen
  • Krom hjälper till att upprätthålla en normal nivå av blodsocker och är därför särskilt viktig för de med Diabetes Typ 2 vars blodsockernivåer kan påverkas positivt av krom
  • Krom anses kunna hjälpa till att dämpa sötsug och därmed vara ett bra verktyg för viktnedgång
  • Kan bidra till lägre kolesterolnivåer
  • Krom kan påverka hjärnans funktioner

Krom bidrar till normal metabolism av makronäringsämnen och bibehålla normala blodsockernivåer

Krom hjälper kroppen att metabolisera makronäringsämnen – kolhydrater, proteiner och fetter – på ett effektivt sätt. Det gör det genom att hjälpa till att skapa ett hormon som kallas Glukostoleransfaktor (GTF), som är viktigt för glukosmetabolismen. När krom binder till GTF bidrar det till att aktivera en process som hjälper kroppen att använda insulin mer effektivt. Som ett resultat av detta kan krom bidra till att sänka blodsockernivåerna och förbättra insulinkänsligheten.

Krom kan bidra till lägre kolesterolnivåer

Ett dagligt intag av krom kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna genom att förbättra kroppens svar på insulin. När insulinresistensen minskar kan kroppen avlägsna mer kolesterol från blodet. Krom kan också bidra till att minska inflammation, vilket även kan vara orsaken till att man har höga kolesterolnivåer.

Krom påverkar hjärnans funktioner

Krom har visat sig förbättra hjärnans funktion genom att hjälpa kroppen att använda glukos mer effektivt. Detta kan bidra till att förbättra den kognitiva funktionen och minska inflammation.

Hur mycket krom behöver du per dag

Hur mycket krom behöver du per dag? 

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för krom är 35 mikrogram för män och 25 mikrogram för kvinnor(mcg) (vuxna) per dag. Enligt livsmedelsverket. Vissa experter anser dock att det rekommenderade dagliga intaget bör vara högre, 50-200 mcg per dag.

Risk för att överdosera med kromtabletter

Man bör vara noga med att inte sätta i sig för mycket kromtabletter. Det är viktigt att man är noga med vad man tar för tillskott så att man inte doserar för högt med kromtabletter. Detta beror på att krom kan oxider och de föreningar som bildas vid oxidering kan ha olika toxiska effekter.

Krombrist är inte särskilt vanligt

Krombrist är inte särskilt vanligt men det kan förekomma hos personer som äter ensidig kost eller har malabsorptionsstörningar. Symtom på krombrist är trötthet, svaghet, irritabilitet och depression. Krom finns i många livsmedel och enligt livsmedelsverket har man endast kunnat påvisa ordentlig krombrist i tre fall.

Var kan du få tag på krom? 

Du kan hitta krom i livsmedel som broccoli, gröna bönor, tomater, fullkorn, potatis, nötkött, kyckling, kalkon, fisk och ägg. Men eftersom våra kroppar inte lagrar krom bra och det bara finns i små mängder i maten kan det för en del vara rimligt att tillsätta ytterligare krom via kosttillskott.

Livsmedel som innehåller krom:

  • Musslor
  • Fisk
  • Fullkornsprodukter
  • Baljväxter
  • Kött
  • Nötter (till exempel förekommer det rikligt med krom i Hasselnötter)
  • Mjölkprodukter

Som du kan se på listan ovan är det möjligt att få i sig krom dagligen vi kosten då krom ingår i många typer av livsmedel. Det bör inte vara svårt att komma upp i ett lagom stort dagligt intag via kosten om man äter mångsidigt.

Tips!

Hasselnötter är ett perfekt livsmedel för att minska sötsuget och hålla blodsockernivåer i schack mellan måltider då det innehåller höga nivåer av krom samt nyttiga fetter.

Om man däremot äter på ett begränsat vis, till exempel om man är vegan eller vegetarian kan det vara bra att vara uppmärksam på att man äter livsmedel där krom förekommer i rikliga mängder. Ett annat alternativ är tillskott som innehåller krom.

Intag av krom via tillskott

Kromtillskott finns i olika former, bland annat kapslar, tabletter och i flytande form. De innehåller vanligtvis mellan 200-1000 mcg krom per portion. Det finns gott om kromtillskott på marknaden i olika styrkor, med olika former av krom och till olika priser. Du hittar de bästa alternativen i vårt krom bäst i test.

Vilka kosttillskott ska man inte blanda?

Om du funderar på att ta ett kromtillskott ska du först prata med din läkare*, eftersom de kan interagera med vissa mediciner och kanske inte passar alla. Vissa kosttillskott bör inte blandas, så det är viktigt att veta vad du tar och om det är säkert att ta med andra mediciner eller kosttillskott.

*Då vi inte är medicinskt utbildade avstår vi från att rådge angående denna fråga och hänvisar till att du kontaktar din läkare om du använder någon form av medicin.

Vilken tid på dygnet ska man ta krom?

Det finns inget exakt svar på denna fråga eftersom det beror på varför du tar krom. Om du tar kromtabletter för att hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna är det bäst att ta det i samband med måltider. Om du tar det av en annan anledning, t.ex. för att gå ner i vikt eller förbättra hjärnans funktion, finns det ingen specifik tidpunkt på dagen som är mer lämplig än en annan.

Sammanfattning

Krom är ett viktigt spårmineral med många funktioner i kroppen. Att komplettera med krom kan ge vissa hälsofördelar, bland annat blodsockerkontroll, förbättrad hjärnfunktion, lägre kolesterolnivåer och minskad inflammation. Om du överväger att ta ett tillskott ska du se till att prata med din läkare först eftersom de kan interagera med vissa mediciner och kanske inte är lämpliga för alla.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.