Populärt tillskott för hår, hud och naglar, men ger pantotensyra biverkningar?

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Senast Uppdaterat juni 8, 2023 av John

Tar du pantotensyratillskott? I så fall kanske du undrar om de orsakar några biverkningar. I den här artikeln kommer vi att utforska de möjliga biverkningarna av pantotensyra och besvara några vanliga frågor om dem. Vi kommer också att diskutera hur man kan minska risken för att drabbas av biverkningar när man tar dessa kosttillskott.

Känner du till pantotensyra?

Pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin och viktigt näringsämne som finns i en mängd olika livsmedel. Ämnet går oftast under namnet pantotensyra men är även känt som vitamin b5.

Pantotensyra spelar en roll i produktionen av energi samt i syntesen av fettsyror och kolesterol. Ämnet är även involverat i regleringen av immunfunktionen och i upprätthållandet av frisk hud och hår. Även om kroppen behöver ett tillskott av pantotensyra/vitamin b5 genom kosten för dessa olika funktioner kan den producera små mängder på egen hand. Pantotensyra måste dock tillföras genom kosten eller kosttillskott för att tillgodose kroppens totala behov.

Goda källor till pantotensyra är bland annat kött, fjäderfä, fisk, ägg, mejeriprodukter, fullkorn, baljväxter och nötter. Pantotensyra finns också i form av kosttillskott.

Pantotensyra biverkningar, vilka är dem?

Då pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin följer överflödiga mängder i stort sett med urinet ut. Överdosering av pantotensyra är därför ovanligt. I de fall att du intar mycket höga doser av vitamin B 5 anses dock pantotensyra inte vara giftigt. Extremt höga doser av vitaminet kan dock leda till några obehagliga biverkningar, bland annat diarré.

Om du kompletterar med pantotensyra ska du se till att följa den rekommenderade dosen för att undvika dessa potentiella problem.

Trots att det inte finns någon anledning till att oroa sig för att överdosera pantotensyra/vitamin B5 på ett farligt sätt så bör man ha någon form av plan när det kommer till hur mycket av ämnet man intar per dag.

En behandling för akne utan biverkningar

Pantotensyra är en av de aknebehandlingar som kliniskt har visat sig vara effektiva. Den fungerar genom att minska den inflammation och talgproduktion som är förknippade med akne. Dessutom hjälper pantotensyra också till att minska tillväxten av Propionibacterium acnes, de bakterier som orsakar akne.

Pantotensyra finns i både orala och topiska former, och den används ofta i kombination med andra aknebehandlingar, till exempel bensoylperoxid.

Pantotensyra är en säker och effektiv behandling av akne, och den används ofta som förstahandsbehandling för mild till måttlig akne. pantotensyra tolereras väl, och den vanligaste biverkningen är lindrig mag- och tarmbesvär vid mycket höga doser.

B5 för naglar hud och hår

Andra anledningar till att ta pantotensyratillskott

Då pantotensyra/vitamin b5 finns i en stor mängd av våra livsmedel är brist på ämnet sällsynt. Det kan dock finnas andra anledningar att ta tillskott än just brist på ämnet. Till exempel:

Pantotensyra för håret

En av de viktigaste fördelarna med vitamin B5 för håret är att det stimulerar hårväxten. Det gör det genom att hjälpa till att skapa nya hårceller och genom att främja hårbottens hälsa. Vitamin B5 gör också håret glansigare genom att återställa fuktnivåerna och öka produktionen av naturliga oljor. Slutligen kan det hjälpa till att bekämpa grått hår genom att upprätthålla pigmentnivåerna i hårsäckarna.

Pantotensyra för huden

Pantotensyra används ofta i hudvårdsprodukter. Det har visat sig kunna stabilisera hudens barriärfunktion, vilket minskar mängden vatten som förloras genom huden. Detta förbättrar i sin tur hudens struktur och elasticitet, vilket gör pantotensyra/vitamin b5 idealisk för behandling av torr, fjällande eller grov hud. Mogen hud kan upplevas som mjukare och smidigare då den är mer återfuktad. Pantotensyra har i studier visat sig kunna bekämpa akne genom att hjälpa till att minska talgproduktionen.

Pantotensyra för naglar

Pantotensyra fungerar mycket bra med keratin, huvudkomponenten i hud och naglar, och ger fukt och näring. Detta gör det till en fördelaktig ingrediens för nagelvård. Vid regelbunden användning kan pantotensyra bidra till att hålla naglarna friska och starka och förhindra att de bryts eller splittras. Den kan också bidra till att förbättra deras utseende, så att de ser slätare och mindre torra ut.

Hur doserar man pantotensyra bäst för att undvika biverkningar?

Hur mycket pantotensyra/vitamin b5 du ska ta beror helt och hållet på av vilken anledning du tar ett tillskott av ämnet. Om man tar pantotensyra för att få bukt med akne kan det behövas en högre dos än om du tar pantotensyra som ett kosttillskott för en allmän förbättring av kvalitet av hår hud och naglar.

Det bästa sättet för att undvika att överdosera pantotensyra är att börja med en lägre dos och testa sig fram. Resultatet kan ta flera veckor innan det blir synligt och därav är det svårt att veta hur mycket som krävs. I en del studier har testpersoner fått upp till 8 gram av vitamin b5/pantotensyra per dag, men de flesta rekommenderar en dos upp till 225 mg.

Med det sagt så finns det inga direkta anvisningar för hur många mg per dag när det kommer till pantotensyra, livsmedelsverket anger dock ett minsta intag av 5 mg per dag.

Sammanfattning

Om du letar efter ett allsidigt tillskott som kan förbättra utseendet på ditt hår, din hud och dina naglar, är pantotensyra ett utmärkt val. Det är också effektivt vid behandling av akne, och ger till skillnad från många andra aknebehandlingar inga som helst helt biverkningar!

Och om du behöver lite bekräftelse kan du veta att pantotensyra är mycket svårt att överdosera så du kan känna dig trygg med att ta det enligt anvisningarna. Intresserad av att köpa pantotensyra? Kolla in vårt bäst i test.

Vanliga frågor

Är det vanligt med brist på vitamin B5/pantotensyra?

Eftersom pantotensyra finns i en stor del av vår mat är vitamin B5 brist sällsynt hos människor. Det kan dock finnas andra skäl att ta tillskott än bara brist på ämnet. De som ligger i risk för att utveckla brist innefattar alkoholister, mag-/tarm opererade, och bantare. Även gravida och ammande kvinnor har en ökad risk för brist då det har ett ökat behov av ämnet.

Kan man överdosera pantotensyra?

Det är mycket svårt att överdosera pantotensyra eftersom den är vattenlöslig och överskott utsöndras i urinen. Den högsta rekommenderade dosen pantotensyra är 225 mg per dag. Men även vid höga doser vitamin B5 /pantotensyra är biverkningar sällsynta.

Vad är pantotensyra bra för?

Pantotensyra är bra för många saker! Den kan bidra till att förbättra kvaliteten på ditt hår, din hud och dina naglar. Den är också effektiv vid behandling av akne som inte ger biverkningar.

Kan jag ta pantotensyra tillsammans med andra kosttillskott?

Ja, du kan ta pantotensyra tillsammans med andra vitaminer och mineraler. Speciellt bra kan det vara med kosttillskott som innehåller andra b-vitaminer och mineraler som krom. Det finns inga kända interaktioner mellan pantotensyra och andra kosttillskott.

Vad gör B5 för huden?

Pantotensyra (B5-vitamin) och andra b-vitaminer hjälper till att skapa nya celler och regenerera befintliga celler. Därför kan det vara en bra idé att använda dig av ett kosttillskott i form av b-komplex tillsammans med doser av vitamin b5. Pantotensyra samarbetar dessutom med Coenzym A för att frigöra energi från kolhydrater, protein och fett.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.