Selen brist: Orsaker, symtom och behandling

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Selen brist: Orsaker, symtom och behandling

Senast Uppdaterat juni 15, 2023 av John

Selenbrist är ett tillstånd som kan utvecklas när kroppen inte får tillräckligt med selen. Selen är ett viktigt mineral som finns i vissa livsmedel och som även finns som kosttillskott. Selen spelar en viktig roll för människans hälsa.

Det hjälper till att reglera sköldkörtelfunktionen, stöder kognitiv hälsa och bidrar till att skydda celler från skador genom att arbeta mot oxidativ stress (skyddar celler från angrepp av fria radikaler). I den här artikeln ska vi titta närmare på selenbrist och vad man kan göra för att åtgärda den.

Vad är selenbrist?

Detta är ett tillstånd som kan utvecklas när kroppen inte får tillräckligt med selen. Detta mineral har flera funktioner i kroppen. Selen är ett viktigt mineral som finns i vissa livsmedel och finns även som kosttillskott.

Selen spelar bland annat en viktig roll för människans hälsa och därför kan brist på ämnet vara allvarligt. Speciellt eftersom det kan påverka hjärthälsan, funktionen i sköldkörteln och fertiliteten hos kvinnor och män. Några av de viktigaste funktionerna som selen är involverat i inkluderar:

  • Bidrar till immunsystemets normala funktion
  • Bidrar till sköldkörtelns normala funktion
  • Är en del av kroppens antioxidantskydd och skyddar mot oxidativ stress.

Trots dessa mycket viktiga funktioner i kroppen är selen mest populärt som ett kosttillskott för förbättrad kvalitet på hår, hud och naglar där det spelar en viktig roll för ett friskt och välmående hår.

Visste du att?

Selen tillsammans med vitamin e har en positiv effekt på spermiekvaliteten hos män.
Selen och vitamin e tillsammans arbetar för bland annat en bättre hudkvalitet och mer elastisk hud.
Selen och e vitamin arbetar tillsammans för att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler och bidra till att hålla kroppen frisk.
Symtom på selenbrist

Symtom på selenbrist

Symptomen på selenbrist kan variera beroende på hur allvarlig bristen är. De vanligaste symtomen är trötthet, muskelsmärta, svaghet och viktnedgång. Selenbrist har också kopplats till vissa hälsotillstånd som Hashimotos sjukdom, Graves sjukdom och Keshans-sjukdom.

Symtom och sjukdomar kopplade till låga nivåer av selen

  • Trötthet som inte går att sova bort
  • Hjärndimma, svårt att fokusera, samt försämrat minne
  • Försämrat immunförsvar
  • Muskelsvaghet
  • Håravfall
  • Infertilitet eller försämrad fertilitet
  • Problem relaterade till sköldkörteln

Allvarligare sjukdomar kopplade till brist på selen är Graves sjukdom och Hashimotos som båda är kopplade till sköldkörteln. Keshands sjukdom är en form av hjärtsvikt som också kan kopplas till brist på selen.

Orsaker till brist

Det finns flera orsaker till varför någon kan utveckla selenbrist. Den vanligaste orsaken är att man inte får i sig tillräckligt med selen i kosten. Andra orsaker är malabsorptionsstörningar som celiaki och Crohns sjukdom, kraftig alkoholkonsumtion, långvarig dialys och vissa mediciner som t.ex. antacida och protonpumpshämmare.

I Sverige är jorden selenhalten i jordskorpan är mycket låg, vilket innebär att växterna som växer i marken tar upp mycket lite selen. Detta resulterar i låga selenhalter i livsmedel som vete, havre, korn etc.

Enligt Livsmedelsverket får en person som äter en blandad kost i sig cirka 50 mikrogram selen dagligen, vilket är i det lägre spannet för gravida, ammande och vuxna män.

Det kan även innebära att den som äter en selektiv kost, ensidig kost eller liknande riskerar att få i sig en för låg dos av selen dagligen.

Behandling av låga selennivåer / brist på selen

Om du tror att du kan ha låga selennivåer är det viktigt att du går till din läkare för att kontrollera dina värden.

När en diagnos har ställts innebär behandlingen vanligtvis att man tar ett dagligt selentillskott. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) varierar beroende på ålder och kön. Nedan finner du Livsmedelsverkets rekommendationer:

Hur många mcg selen per dag?

Ålder/gruppMikrogram per dag
Spädbarn 6-11 månader15 mcg
Spädbarn 12-23 månader20 mcg
Barn 2-5 år25 mcg
Barn 6-9 år30 mcg
Barn 10-13 år40 mcg
Kvinnor och flickor från 14 år50 mcg
Män och pojkar från 14 år60 mcg
Gravida och ammande60 mikrogram

Personer som lider av brist på detta viktiga mineral kan dock behöva ta upp en ordentlig dos selen per dag för att korrigera bristen de har. Därför innehåller bäst selentillskott ofta 100 mikrogram, 200 mikrogram eller 300 mikrogram selen i en dos.

Rådgör alltid med din läkare innan du påbörjar en ny kosttillskottskur. Detta är speciellt viktigt om du tar några andra kosttillskott, läkemedel eller är gravid/ammar.

Mat som är rik på selen

Det första steget till att öka ditt selenintag om du tror att du riskerar selenbrist, eller ligger på gränsen kan vara att se över din kost. Du kan göra medvetna val för att öka ditt intag av selen med mat som är rik på detta viktiga mineral.

De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg. Trots att jordar i Sverige är relativt selenfattiga innehåller dessa livsmedel en tillräckligt hög dos av ämnet för att göra skillnad.

Att äta en i allmänhet balanserad och hälsosam kost kan ta dig långt när det kommer till att få i dig tillräckligt med selen, samtidigt som det kommer ge dig de näringsämnen som du behöver för att hålla immunförsvaret starkt och dig frisk.

Selen för ett bättre hår?

Om du äter selen för att få ett friskare hår kan vi rekommendera dig att konsumera ägg. Selen finns i ägg som även innehåller biotin som är ett viktigt tillskott för håret.

Tillskott av selen

Ibland räcker det inte med att äta mer selenrik mat. I dessa fall kan det vara rimligt att använda sig av ett selentillskott. Selentillskott finns i olika former, t.ex. tabletter och kapslar.

Du kan vanligtvis hitta selentillskott som innehåller 100 mikrogram eller 200 mikrogram selen. Dessa doser anses vara säkra för de flesta människor när de tas oralt. Om du dock har några farhågor om att ta selen tillskott, tala först med din läkare.

Som alla andra kosttillskott bör selen tas som en del av en hälsosam och balanserad kost. Detta innebär att du ska äta en mängd näringsrika livsmedel och inte förlita dig på kosttillskott som enda näringskälla. Kosttillskott är till för att ”komplettera” en bra kost, inte för att ersätta den!

Visste du att?

Studier har visat att selenjäst (organisk form av selen) har bättre och mer långtidsverkande effekt i kroppen än den form av selen som är vanliga i tillskott, natriumselenit. Ett tips om du kikar på olika tillskott med selen.

Sammanfattning

Även om selenbrist är ganska ovanligt i utvecklade länder är det ändå viktigt att vara medveten om tecken och symtom så att du kan söka vård vid behov.

Om du tror att du kan ha för lite selen i kroppen ska du prata med din läkare om testning och behandlingsalternativ. Med rätt behandling kan de flesta människor korrigera sin brist och förbättra sin allmänna hälsa.

Vanliga frågor om selen

Hur vet man om man har tillräckligt med selen?

Det vanligaste symtomet på selenbrist är trötthet. Andra symtom kan dock vara muskelsvaghet, viktnedgång och problem med fertiliteten.

Vilka livsmedel är rika på selen?

Fisk, konserver, nötter/frön, mjölk, ost och ägg är alla bra källor till selen. Många väljer även att tillsätta selen genom kosttillskott för att minska risken för underskott av selen i kroppen.

Kan man få i sig för mycket selen?

Ja. Även om selen är ett viktigt mineral är det möjligt att få för mycket. Selenförgiftning kan orsaka gastrointestinala problem, håravfall och sköra naglar. Om du tror att du har selenförgiftning ska du omedelbart söka läkarvård.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.