Vad är C-vitamin bra för?

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Vitaminer » Vad är C-vitamin bra för?

Senast Uppdaterat juni 14, 2023 av John

C-vitamin är en viktig och kraftfull antioxidant som spelar en avgörande roll för vår hälsa och välbefinnande.

Detta essentiella vitamin har en mängd olika funktioner i kroppen, inklusive att hjälpa till med upptaget av järn, stärka immunförsvaret och främja kollagentillverkningen. C-vitamin finns naturligt i en mängd olika livsmedel, men ibland kan det vara svårt att få i sig tillräckligt via kosten.

Därför kan ett c-vitamintillskott vara ett bra alternativ för att säkerställa att kroppen får den mängd c-vitamin den behöver. Nedan följer tre viktiga anledningar till varför vitamin c är så viktigt för vår hälsa:

 1. Starka antioxidativa egenskaper: C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler, vilka kan skada celler och öka risken för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Att skydda sig mot fria radikaler bidrar även till en bättre hud, då de annars gör att huden åldras i förtid.
 2. Viktigt för immunförsvaret: Vitamin c hjälper till att stärka immunförsvaret och kan minska risken för infektioner, sårläkning och trötthet.
 3. Främjar kollagentillverkningen: Kollagen är en viktig komponent i huden, skelettet, tänderna, ögonen och blodkärlen. Vitamin c är nödvändigt för produktionen av kollagen, vilket bidrar till att bibehålla starka och hälsosamma kroppsvävnader.

Genom att säkerställa att du får tillräckligt med c-vitamin varje dag (och undvika c vitaminbrist) kan du förbättra din hälsa och välbefinnande på flera olika sätt. Det finns många olika sätt att få i sig c-vitamin, från att äta livsmedel som är rika på vitaminet till att ta c-vitamintillskott. Oavsett vilket alternativ du väljer kan ett dagligt intag av c-vitamin hjälpa dig att må bättre och känna dig friskare.

En varierad kost förhindrar brist på c vitamin

Trots att C-vitamin finns i många livsmedel, inklusive citrusfrukter, gröna bladgrönsaker och paprika, kan det finnas personer som har svårt att få sig tillräckligt mycket av vitaminet från kosten, särskilt för personer med specifika behov. Till exempel kan rökare och personer med nedsatt immunförsvar behöva extra tillskott av C-vitamin för att upprätthålla en hälsosam nivå i kroppen.

C-vitaminrika livsmedel och ungefärlig mängd c-vitamin per 100 gram:

Torkade nyponfrön: 2500-5000 mg
Torkad papaya: 223 mg
Chilifrukt (färsk): 143,7 mg
Svarta vinbär: 181 mg
Gul paprika: 183 mg
Röd paprika: 127,7 mg
Guava: 228,3 mg
Bladpersilja: 133 mg
Nässlor: 333 mg
Pepparrot: 79 mg
Grönkål: 120 mg
Brysselkål: 69,2 mg
Broccoli: 89 mg

Det är värt att notera att c-vitaminhalten kan variera beroende på faktorer som växtförhållanden, skördetidpunkt och lagringsförhållanden.

C-vitamin är värmekänsligt

En annan faktor som påverkar upptaget av C-vitamin är hur maten tillagas. C-vitamin är värmekänsligt och kan förloras när maten hettas upp. För att få tillräckligt med vitaminet rekommenderas det att äta råa eller lätt tillagade livsmedel som innehåller höga halter av C-vitamin, som exempelvis gröna bladgrönsaker och paprika.

Kan C-vitamin förhindra sjukdom?

Trots att det har funnits spekulationer om att höga doser av C-vitamin kan ha en positiv effekt på hälsan, finns det för närvarande inte tillräckligt med vetenskaplig evidens för att stödja dessa påståenden. Ändå är C-vitamin ett viktigt tillskott för att hjälpa kroppen att fungera optimalt och skydda mot sjukdomar.

c vitamin

Doser av c-vitamin mot förkylning

Det har talats mycket om att väl tilltagna tillskott av vitamin c kan förebygga förkylningar.

Den nobelprisbelönade Linus Paulig har bland annat hävdat att mellan 1 -2 gram av c-vitamin både kan lindra och förebygga förkylningar.

Det finns en mängd olika studier som fördjupat sig i ämnet med spretiga resultat. Trots att en studie från 2013 visat sig korta ner sjukdomsperioden hos både barn och vuxna så har man i andra studier inte kunnat se några effekter alls.

I en annan studie har man kommit fram till att c-vitamin har förmåga att lindra astmaattacker. Och slutsaten av det hela är att c-vitamin som kosttillskott är både billigt och ofarligt och därför kan användas trots att resultaten varit delade.

Vitamin C mot cancer

Det har talats och forskats en del på huruvida c-vitamin skulle kunna vara verksamt mot cancer. En studie på ämnet C-vitamin och cancer gjordes av samma Linus Paulig där man menade att cancersjuka som injicerats med stora mängder askorbinsyra levde längre än de som inte fick askorbinsyra. 

I andra studier har man senare försökt upprepa testerna med placebo och askorbinsyra men utan resultat. En del hävdar dock att det beror på att askorbinsyran gavs oralt och i lägre doser.  

C-vitamin mot hjärt och kärlsjukdomar

Det finns indikationer på att c-vitamin kan ha verkan mot hjärt och kärlsjukdomar på grund av dess antioxidativa effekter.

En mångårig studie som inkluderade över 80.000 deltagare visade på att de som tog extra tillskott av vitamin c löpte lägre risk att drabbas av hjärt och kärlsjukdomar än de som endast fick i sig c-vitamin via kosten. 

Hjälper c-vitamin mot Covid-19?

På senare tid har det diskuterats huruvida stora mängder C-vitamin och D-vitamin skulle kunna vara lösningen mot Covid-19.

Ännu finns inget sådant med säkerhet bevisat men enligt läkare finns det goda anledningar till att testa höga doser c-vitamin mot Covid-19. 

Det finns än så länge inget bevis på att ett tillskott av c-vitamin (askorbinsyra) kan hjälpa men man har däremot testat c-vitamin på patienter med allvarlig sepsis och luftvägsinfektion med framgång.

Brist på c vitamin

Brist på vitamin c kan orsaka en allvarlig sjukdom som kallas skörbjugg. Skörbjugg är sällsynt i dagens samhälle, men förekommer fortfarande i vissa delar av världen där tillgången till färska frukter och grönsaker är begränsad. Symtomen på skörbjugg inkluderar trötthet, svaghet, muskel- och ledvärk, blåmärken, tandproblem och blödningar i tandköttet och näsan.

Långvarig brist på vitamin c kan också orsaka allvarligare hälsoproblem som anemi, svullnad i tandköttet och nedsatt immunförsvar. Personer som inte får tillräckligt med c-vitamin i sin kost eller som inte kan absorbera c-vitamin ordentligt kan vara särskilt utsatta för brist.

Det är viktigt att uppmärksamma tecken på C-vitaminbrist och att söka läkarvård om man misstänker att man lider av skörbjugg eller andra hälsoproblem orsakade av brist på vitamin C. Att äta en hälsosam och varierad kost som inkluderar C-vitaminrika livsmedel kan hjälpa till att förebygga brist på detta viktiga vitamin. För personer som har svårt att få i sig tillräckligt med C-vitamin via kosten kan ett tillskott vara ett alternativ att överväga efter samråd med en läkare eller dietist.

Tidiga tecken på c-vitaminbrist

Tidiga tecken på c-vitaminbrist inkluderar trötthet, svaghet, muskel- och ledvärk, aptitlöshet, viktminskning och ökad infektionskänslighet. Andra tecken kan vara tandköttsblödningar, torr hud, håravfall och långsam sårläkning.

Om du misstänker brist på c vitamin kan det vara en god idé att uppsöka läkare för att få det fastställt, eller åtminstone tillsätta c vitamintillskott till din dagliga rutin för att undvika allvarlig brist.

Dosering av vitamin C

Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin varierar beroende på ålder, kön och livssituation. Generellt sett behöver vuxna kvinnor 75 mg per dag och vuxna män 90 mg per dag. Rökare behöver dock lite mer än icke-rökare, då rökning minskar upptaget av C-vitamin.

Här är en tabell med rekommenderat dagligt intag av C-vitamin enligt Livsmedelsverket:

Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn 6-11 månader20 milligram
Spädbarn 12-23 månader25 milligram
Barn 2-5 år30 milligram
Barn 6-9 år40 milligram
Barn 10-13 år50 milligram
Vuxna75 milligram
Gravida85 milligram
Ammande100 milligram

Det är viktigt att komma ihåg att den rekommenderade dosen är en genomsnittlig rekommendation och behovet av c vitamin kan variera beroende på individuella behov och hälsotillstånd. En vuxen kan behöva 75 mg c vitamin medan en annan kan har ett större behov, till exempel 90 mg c vitamin.

Eller ännu mer vid extrem träning eller när kroppens immunförsvar är nedsatt. Som tvåbarnsmamma vet jag att det kan vara svårt att få i barn tillräckligt med c vitamin (eller vitamin i det stora hela). Vi har utfört ett specifikt test av bästa c vitamin för barn av just den anledningen.

Dessa doser är som tidigare nämnt enkla att få i sig via frukt och grönt. Men det kan vara svårare att ha exakt koll på hur många mg c vitamin du får i dig av frukt och grönsaker och därför kan det vara lättare med ett tillskott.

Vitamin C och oxidativ stress

Vitamin c spelar en viktig roll i att bekämpa oxidativ stress, som är en obalans mellan skadliga fria radikaler och kroppens försvarsmekanismer.

Som en kraftfull antioxidant hjälper vitamin c till att neutralisera fria radikaler och skydda celler och DNA från oxidativ skada. Dessutom ökar vitamin c produktionen av kollagen, vilket stärker hud, ben och blodkärl. För att dra nytta av dessa fördelar är det viktigt att inkludera c-vitaminrika livsmedel i kosten och eventuellt överväga kosttillskott om det behövs.

Genom att fungera som en antioxidant bekämpar vitamin c oxidativ stress genom att neutralisera fria radikaler och skydda celler och DNA. Dessutom främjar det kollagenproduktionen för att stärka hud, ben och blodkärl. För att dra nytta av dessa fördelar är det viktigt att inkludera c-vitaminrika livsmedel i kosten och eventuellt ta kosttillskott vid behov.

Fördelar med c vitamin

Det finns många anledningar att välja att äta ett extra till skott av c vitamin. Följande fördelar är de som är fastställda just nu:

 • Fungerar som en kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
 • Stärker immunförsvaret och minskar risken för infektioner, sårläkning och trötthet.
 • Främjar kollagentillverkningen, vilket bidrar till att bibehålla starka och hälsosamma kroppsvävnader som hud, skelett, tänder, ögon och blodkärl.
 • Underlättar upptaget av järn från maten vi äter, vilket är viktigt för att motverka järnbrist.
 • Kan minska risken för att utveckla högt blodtryck och hjärtsvikt.
 • Minskar risken för att utveckla ögonsjukdomar som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration.
 • Kan bidra till att minska stress och förbättra humöret.
 • Kan hjälpa till att minska smärta och inflammation vid artrit.

Sammanfattning: Vad är vitamin c bra för?

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som har många fördelar för vår hälsa och välbefinnande. Det stärker immunförsvaret, främjar kollagentillverkningen för att bevara hälsosamma vävnader och underlättar upptaget av järn.

C-vitaminbrist kan leda till hälsoproblem som trötthet och utmattning, men även till allvarligare hälsoproblem. Bland annat skörbjugg och nedsatt immunförsvar.

För att undvika brist rekommenderas ett dagligt intag av vitamin c genom en varierad kost eller kosttillskott, med doseringen varierande beroende på ålder och livsstil. C-vitamin fungerar också som en antioxidant och hjälper till att bekämpa oxidativ stress genom att skydda celler och DNA från skador.

Om du söker efter de bästa C vitamin produkterna så hittar du de här!

Mer inom vitaminer

Vanliga frågor om C-vitamin

Hur mycket c-vitamin behöver man per dag?

Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin varierar beroende på ålder och kön. Generellt sett behöver vuxna kvinnor 75 mg per dag och vuxna män 90 mg per dag. Rökare behöver dock lite mer än icke-rökare. Rekommenderade dagliga intag är just rekommendationer och kan variera. Dock är det fullt möjligt för de flesta att få i sig tillräckligt med vitamin c genom att äta frukt och grönt.

Hur verkar c-vitamin mot oxidativ stress?

C-vitamin verkar mot oxidativ stress genom att agera som en antioxidant i kroppen. Som antioxidant hjälper C-vitamin till att bekämpa skadliga fria radikaler och minskar oxidativ stress. Det innebär att C-vitamin neutraliserar de skadliga effekterna av fria radikaler och skyddar celler och vävnader från skador och åldrande.

Vad händer om man har brist på vitamin c?

Brist på vitamin C kan orsaka skörbjugg, vilket kan leda till trötthet, svaghet, muskel- och ledvärk, blåmärken och tandproblem. Långvarig brist kan också orsaka allvarligare hälsoproblem som anemi, svullnad i tandköttet och nedsatt immunförsvar.

Kan man ta vitamin c varje dag?

Ja, det är säkert att ta vitamin C varje dag eftersom det är ett vattenlösligt vitamin deponeras det inte i kroppen. Kroppen klarar av att frigöra sig från ett överflöd av c vitamin efter som det är ett vattenlösligt vitamin.

Vad leder c-vitamin brist till?

Brist på vitamin C kan leda till skörbjugg och andra hälsoproblem som anemi, svullnad i tandköttet och nedsatt immunförsvar.

Vad är vitamin C bra för huden?

C-vitamin spelar en viktig roll i produktionen av kollagen, vilket är viktigt för att upprätthålla en frisk och ungdomlig hud. Det fungerar också som en antioxidant som skyddar huden mot skador från fria radikaler och UV-strålning.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.