Bäst i test: Bästa proteinpulvret 2024

Sverigefitness är och kommer alltid att förbli gratis för våra läsare. För att kunna fortsätta driften och testa produkter så använder vi oss av annonslänkar som ger oss en mindre ersättning om du handlar något via våra rekommendationer.

Hem » Muskelbygge » Proteinpulver » Bäst i test: Bästa proteinpulvret 2024

Senast Uppdaterat februari 21, 2024 av John

Oavsett du är en professionell atlet, tränar några dagar i veckan på gym, eller cyklar längre distanser på helgerna så kan du ha användning av ett proteintillskott och essentiella aminosyror.

I denna proteinpulver bäst i test artikel listar vi marknadens bästa proteinpulver och hjälper dig att hitta vilken produkt som passar dig bäst, samt vart du kan hitta det bästa proteinpulvret till det mest förmånliga priset.

Proteinpulver bäst i test: Sammanfattning

  1. Core Whey: Testvinnare, hög kvalitet till lågt pris per portion
  2. 100% Whey Gold standard: Riktigt bra utbud av goda smaker (personlig favorit)
  3. Star Nutrition Whey 80: Finns i 20 olika smaker och bra pris
  4. Core Protein Pro: Proteinpulver med extra snabb och effektiv upptagning
  5. Micro Whey Active Proteinpulver: Lågt innehåll av kolhydrater och fet
  6. Better You Smoothie Protein: Bäst till smoothies och bakverk
  7. Core Soy Protein: Bästa veganska proteinpulvret

7 Bästa proteinpulvren – Resultat 2024

Vilket proteinpulver är bäst? Nedan har vi skapat en lista med vad vi anser är de bästa proteinpulver i Sverige 2024. Vi har under testat mer än 20 stycken olika proteinpulver själva och även samlat recensioner från andra oberoende användare för att tillslut lista de produkter sin ger dig bäst resultat, upplevelse, och pris per portion. Våra favoriter finner du i listan nedan.

1. Core Whey Protein från Svenskt kosttillskott

Bästa proteinpulvret 2024: Core Whey Proteinpulver
FördelarNackdelar
+ Hög kvalitet till lågt pris per portion– Finns produkter med något högre koncentration av protein per portion
+ Många smaker att välja mellan
+ Bästa proteinpulvret enligt vår testpanel
+ Innehåller 75-80% protein
+ Låglaktos vassleprotein
+ Rik på BCAA

Beskrivning:

Priset för bästa proteinpulvret går till Core Whey Protein från Svenskt Kosttillskott, mycket på grund utav just priset och vad man får för det.

Core Whey Protein är ett stabilt och prisvärt muskelbyggande proteinpulver som hjälper kroppen att återhämta sig efter träningen. Core Whey Protein passar både dig som vill bygga muskelmassa, få slankare kropp, eller väldefinierade muskler när man kombinerar pulvret med regelbunden motion, en hälsosam kost och bra sömn.

Core Whey Protein går att blanda med växtbaserad mjölk, vatten eller mjölk och innehåller hela 80 gram protein per 100 gram produkt och cirka 26 gram per skopa (om 33 gram).

Speciellt uppskattat blev Core Whey Protein på grund av sina många goda smaker som bland annat inkluderar Choklad milkshake, Vanilj milkshake, Banan milkshake, Jordgubbar med grädde, Kaffe latte, Cookies & Cream, Chokladboll, samt mer ovanliga smaker som Rabarber/vanilj och Päron vanilj split. Vid olika tillfällen har vi även sett specialsmaker som bland annat ”Semla”. Den som önskar kan även välja en lättsötad variant i några av smakerna.

Näringsvärde per portion(1 skopa, 33 g)

Energi 133 kcal
Protein 26.4 g
Kolhydrater 2.3 g (varav 2.1 g socker)
Fett2 g

2. 100% Whey Gold standard – Optimum Nutrition

whey gold proteinpulver
FördelarNackdelar
+ Mycket populärt världen över– Högt pris
+ Hög halt protein per portion
+ Riktigt bra utbud av goda smaker
+ Premiumprodukt med mikrofiltrerat vassleproteinisolat

Beskrivning:

100% Whey Gold Standard har länge toppat proteinpulver test världen över och är fortfarande min personliga favorit. Detta vassleprotein från Optimum Nutrition är kanske världens mest populära och håller en mycket hög kvalitet. Dessutom är det, enligt vårt tycke, ett av de mest välsmakande proteinpulvertillskotten.

100% Whey Gold Standard finns även i flera goda smaker att välja mellan, där både French Vanilla och Extreme Milk Chocolate var favoriter hos testpanelen.

Med 100% Whey Gold Standard får du ett premiumproteinpulver med fullvärdigt protein till en lite dyrare peng. Produkten innehåller minimalt med mättat fett, kolesterol och snabba kolhydrater. Istället får du hela 79% protein.

Som inte klumpar sig och smakar lika gott utblandad med vatten eller mjölk. Klass rakt igenom och helt enkelt en favorit hos de som vill bygga muskler. Så varför vann det inte vårat test över Sveriges bästa proteinpulver? För att Core Whey även är ruskigt bra och lyckas hålla priset lägre!

Näringsvärde per portion(1 skopa, 30 g)

Energi 120 kcal
Protein 24 g
Kolhydrater 3 g (varav 1.2 g socker)
Fett 1.1 g

3. Star Nutrition Whey 80

Star Nutrition Whey 80 proteinpulver
FördelarNackdelar
+ Finns i 20 olika smaker– Vissa smaker är blaskiga/tunna
+ Innehåller en hög dos protein per portion
+ Bra pris

Beskrivning:

Alla som hållit på med träning ett tag känner igen denna klassiker från Star nutrition. I flera år var det mest populära och t.o.m. bästa proteinpulvret på marknaden. Trots att produkten åkt ner ett par placeringar och inte längre innehar första plats, så är det ett mycket bra proteinpulver som fortfarande är ett av norra Europas mest sålda proteinpulver.

När du använder Star Nutrition Whey 80 får du i dig hela 25 gram protein per portion och en mängd bra fett och kolhydrater till. Mängden fett och kolhydrater varierar något mellan de olika smakerna, men relativt mariginellt.

Speciellt med Star Nutrition Whey 80 är att produkten finns i hela 20 olika smaker. Något som bör göra det enkelt för de flesta att hitta en eller flera passande alternativ oavsett im du tar produkten direkt efter träning eller blandar den med dina måltider för att de ska innehålla tillräckligt med protein.

Näringsvärde per portion(1 skopa, 30 g)

Energi 130 kcal
Protein 25.6 g
Kolhydrater 1.8 g (varav 1.1 g socker)
Fett 2.4 g

4. Core Protein Pro från Svenskt Kosttillskott

Core Protein Pro från Svenskt Kosttillskott
FördelarNackdelar
+ Mycket hög halt protein per portion (38 gram)– Lite dyrare
+ Proteinpulver med extra snabb och effektiv upptagning– Inte så många olika smaker
+ Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
+ Lätt att blanda
+ Säljs hos Svenskt kosttillskott

Beskrivning:

Fjärde platsen i SverigeFitness Proteinpulver bäst i test går till Svenskt kosttillskott Core Protein Pro. Detta är ett tillskott för dig som är villig att betala en extra peng för ett extremt högdoserat proteinpulver med upp till 91% protein (mest i testet).

100% av innehållet i Core Protein Pro kommer från vassleproteinisolat och vassleproteinhydrolysat. Detta bidrar till ett riktigt bra och snabbt upptag.

Finns i flera olika smaker inklusive Vanilj/Björnbär, Choklad, Hallon/Vit Choklad (mest populära bland testpanelen), Päron, Jordgubb och en naturell osötad variant för den som föredrar detta. Ett väldigt bra proteinpulver för den som vill få i sig protein av hög dos och inte bryr sig om att produkten är lite dyrare.

Näringsvärde per portion, (1 skopa 42 g)

Energi 171 kcal
Protein 38 g
Kolhydrater 0.9 g (varav 0.4 g socker)
Fett 0.7 g

5. Micro Whey Active Proteinpulver

Micro Whey Active Proteinpulver
FördelarNackdelar
+ Mycket välsmakande produkt– Högt pris per portion
+ Lågt innehåll av kolhydrater och fet– Få olika smaker att välja mellan
+ Högt innehåll av protein
+ Passar den som vill gå ner i vikt och bygga muskler

Beskriving:

På femte plats i vår topplista av bästa proteinpulver 2024 hamnar Micro Whey Active från Self Omninutrition. Det här är en produkt som passar den som vill ha ett tillskott med hög halt protein och mycket låga halter av fett och kolhydrater – och som är villig att betala extra för det.

Micro Whey Active är en välsmakande produkt av 100% rent vassleisolat som är mycket lättblandat och dessutom snällt för den med känslig mage. Den här produkten finns endast i ett fåtal olika smaker att välja mellan men de som finns (jordgubb, choklad, vanilj) smakar mycket gott och kan avnjutas lika väl med vatten som med mjölk.

Den som vill investera i en stor förpackning Micro Whey Active får den levererad i en utmärkt platsburk som gör den lätt att förvara och håller produkten fräsch under en längre tid.

Näringsvärde per portion(1 skopa, 30 g)

Energi 117 kcal

Protein 25,2 g

Kolhydrater 1,2 g (varav 1,2 g socker)

Fett 0,9 g

6. Better You Smoothie Protein

Better You Smoothie Protein
FördelarNackdelar
+ Naturell smak som passar i allt– Inga olika smaker att välja mellan
+ Under 6 kronor per portion– Inte särskilt hög proteinhalt per portion (pga små portioner)
+ Bra för nybörjare som vill bygga muskler
+ Tas upp av kroppen snabbt

Beskrivning:

Better You Smoothie Protein är en produkt som är särskilt framtagen för att tillsättas i smoothies eller vid bakning. Produkten har en naturell smak och kommer därför inte påverka smaken på maten där den tillsätts. Detta är det perfekta tillskottet för dig som bara behöver en liten enkel extra dos protein och vill göra det på ett enkelt sätt.

En portion av Better You Smoothie Protein är endast 15 g men ger 11 gram protein. Du kan enkelt dubbla dosen för en normal skopa protein och får då i dig 22 gram protein per portion.

Trots att den här produkten består av Whey protein så är den låglaktos och glutenfri passar även för de med känslig mage. Det bästa proteinpulvret för dig som är ny och vill börja enkelt.

Näringsvärde per portion(1 skopa, 15 g)

Energi 55 kcal
Protein 11 g
Kolhydrater 0,8 g (varav 0,7 g socker)
Fett 0,8 g

7. Core Soy Protein från Svenskt kosttillskott

Core Soy Protein från Svenskt kosttillskott
FördelarNackdelar
+ Vinnare i vårt bäst i test av veganska proteinpulver– Något lägre innehåll av protein per portion jämför med whey protein
+ Finns i flera goda smaker– Smakar inte lika gott som Core Whey Protein
+ Fettfri och sockerfri och laktosfri– Lite svårare att blanda
+ Passar den som vill gå ner i vikt
+ Tas upp snabbt av kroppen

Beskrivning:

Det bästa veganska proteinpulvret anser vi vara Core Soy Protein som kommer från Svensk kosttillskott. Det här är en produkt för den som vill ha en 100% vegansk produkt som även är laktosfri, och i princip fri från både kolhydrater och fett.

En portion Core Soy proteinpulver ger hela 21 gram protein och innehåller endast 87 kalorier. Det innebär att det även är ett utmärkt alternativ för dig som försöker bygga muskler samtidigt som du vill gå ner i vikt.

Core Soy Protein är utvunnet ur sojabönor med en hög biologisk upptagningsförmåga. Produkten är dessutom både sockerfi och laktosfri. Innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler, och är fri från fytoöstrogner som annars kan vara en oro vid proteinpulver baserade på sojabönor.

Näringsväde per portion(1 skopa, 30 g)

Energi 87 kcal

Protein 21 g

Kolhydrater 0,3 g (varav 0,0 g socker)

Fett 0,2 g

Fler bilder från testet

testar whey 80 från star nutrition
core whey protein test
core whey test och gymhandskar från better bodies

Så recenserar vi bästa proteinpulvret

Hos Sverigefitness.se har vi tagit på oss uppgiften att testa och ranka olika typer av hälso och fitnessrelaterade produkter. I och med detta har vi bland annat testat proteinpulver av olika slag.

I den här artikeln har vi listat vad vi anser är markndens absolut bästa proteinpulver. När vi testar och recenserar proteinpulver som vi rekommenderar till våra läsare så är det ett gäng olika aspekter som vi tar hänsyn till.

Vi vill att du genom våra recensioner ska kunna maximera dina resultat och därför är det viktigt för oss att du väljer den produkt som passar dig, istället för att välja den som som står högst upp i vår lista.

Kvalitet

Det absolut viktigaste i våra recensioner är kvaliteten. När det kommer till proteinpulver handlar det till exempel om den faktiska mängden protein, samt övrigt innehåll i produkten. Det enklaste sättet för dig som konsument att veta huruvida proteinpulvret du köper är rent och utan onödigas tillsatser som tillsatt socker är genom att kolla på innehållsförteckningen.

Där ska du kunna läsa till dig ämnen som du känner igen istället för konstiga kombinationer av bokstäver och siffror. Vi tar hänsyn till både det vi ser, och det vi inte ser. En kortare innehållsförteckning är inte sällan det bättre alternativet. I vårt test ser du att vi valt att lyfta produkter med en hög proteinmängd, låg kolhydrat och fettmängd – och i vissa fall innehåll av olika vitaminer och mineraler.

Smak

När jag började dricka proteinpulver för snart 20 år sedan så var utbudet begränsat, och smaken? Katastrofal.

Idag kvarstår inte det här problemet. Det bästa proteinpulvret ska inte bara hålla hög kvalitet. Det ska också smaka gott. en produkt som inte smakar gott kommer inte stå sig i några av våra tester oavsett om det checkar alla boxar. Det beror på att det helt enkelt finns så många bra produkter på marknaden så att vi anser oss kunna både välja och vraka.

Vi vill också därför understryka att det är något vi har tagit med i beräkningen när vi skapat och uppdaterat denna artikel om bästa proteinpulver.

Många av de proteinpulver som vi rekommenderar kan kännas som en riktig belöning efter träning. När jag själv började träna så knäckte jag hellre två ägg efter träningen, tur att den tiden är förbi!

Pris

Priset är en annan faktor som vi tar hänsyn till och som faktiskt var direktavgörande i just detta test. Visst kan det finnas anledning att betala lite extra för en produkt om den är precis det man letat efter. Eller om smaken är så god att det ger dig guldkant på vardagen.

Men du ska inte luras till att betala mer pengar än nödvändigt för något av de proteinpulver som du finner i vårt bäst i test. Därför jämför vi priserna på bästa proteinpulver som vi rekommenderar hos ett antal olika nätshoppar. Shoppen med bäst pris är den vi listar här. Allt för att du ska kunna hitta det bästa proteinpulvret till lägsta möjliga pris.

Det är alltid viktigt att göra en bra deal, vilket du också kommer märka om du jämför själv de priserna som finns i vår lista mot andra hälsokost butiker eller apotek.

Vi väljer helst renodlade nätbutiker då dessa ofta har proteinpulver och liknande produkter till bra lagerpris.

Ytterligare faktorer

Andra parametrar som vi ser över är villkoren hos butikerna som vi listar. Det är viktigt för oss att du hamnar på en respekterad och pålitlig butik som har schyssta villkor.

Vi vill att du får en snabb och smidig leverans, och en kundtjänst som du kan prata med om något skulle bli tokigt.

Vi tar heller inget arvode för att lista produkterna på vår hemsida, istället tjänar vi en mindre slant varje gång en kund väljer att handla via våra länkar. Om du väljer att göra det så stödjer du vårt arbete och hjälper oss kunna göra dessa recensioner och annat innehåll på vår hemsida.

Vinnaren av vårt bäst i test: Det bästa proteinpulvret blev Core Whey Protein. Detta proteinpulver fick högst poäng i vårt test. Core Whey Protein tog hem priset som det bästa proteinpulvret baserat på kvalitet, smak, pris och konsistens. En uppskattad produkt som vi gärna köper om och om igen.

Mer om proteinpulver:


Så mycket protein behöver du

Många frågar sig om proteinpulver verkligen är nödvändigt? Andra använder så mycket olika proteinprodukter att man skulle kunna tro det ska spruta ut genom öronen på dem. Men hur är det då? Är det värt att investera i proteinpulver och hur mycket protein behöver man egentligen?

Det råder delade meningar om hur mycket protein en person behöver få i sig per dag. Faktum är att det inte går att ge en exakt siffra som stämmer för alla. Istället beror mängden protein på din vikt och din livsstil.

Enligt livsmedelverket bör 10 – 20% av det dagliga kaloriintaget bestå av protein. Det blir minst 50 – 70 gram protein per dag. Enligt Livsmedelverkets undersökningar klarar de flesta svenskar detta mått och cirka 17% av den genomsnittlige svenskens kaloriintag består av protein. Det bör alltså inte vara några svårigheter att tillgodogöra sig den minsta rekommenderade dosen via den vanliga kosten.

Om du däremor tränar, framförallt styrketränar, och vill bygga muskler är visan en annan. I detta fall rekommenderas det att du ökar intaget av protein. I detta fall rekommenderas vanligtvis ett intag av 1,4 – 2,2 gram protein per kilo kroppsvikt och dygn. Om du dessutom försöker gå ner i vikt och ligger på ett kaloriunderskott bör du lägga till ytterligare 0,5 gram protein per kilo kroppsvikt för att undvika muskelnedbrytning.

För en person på 80 kg som styrketränar regelbundet innebär det således en daglig mängd protein på 112 – 176 gram protein per dag. För en person som samtidigt försöker gå ner i vikt kan mängden vara 216 gram protein per dag. Något som kan vara en utmaning för många att göra via vanlig mat. I detta fall kan proteinpulver med 20 – 30 gram protein per portion vara ett riktigt bra alternativ.

bästa proteinpulvret

Köpguide: Bästa proteinpulvret 2024

Innan du bestämmer dig för vilket proteinpulver du ska köpa kan det vara värt att kika närmare på dina personliga behov och preferenser. Här är vad du bör ta hänsyn till oavsett om du väljer en produkt ur vår topplista eller ej:

Proteinhalten

Låt oss vara ärliga. Proteinhalten är ju själva anledningen till att ta proteinpulver. Att produkten du väljer har en hög proteinhalt med tillräcklig mängd protein per portion är således en självklarhet. Veganska proteinpulver kan i somliga fall ha en lägre halt protein per portion, men det gäller inte för alla produkter.

Därför kan det vara värt att kika extra noga på just detta. (Kolla in bästa veganska proteinpulver bäst i test här). När det kommer till själva innehållet av protein bör man dessutom kika extra noga på att det är ett fullvärdigt protein som innehåller alla essentiella aminosyror.

Hur den ska användas

När det kommer till valet av proteinpulver kan det finnas anledning till att ta extra hänsyn till hur det ska användas. Om det ska drickas i sin rena form i samband med träning kan det vara värt att ta en produkt där det finns olika smaker att välja mellan.

Det kan till och med vara värt att välja en produkt där användare vittnar om att produkten smakar gott blandat med vatten (om du inte har mjölk med dig till gymmet).

Om du använder proteinpulver för att fylla på under ett träningspass kan det även vara värt att välja en produkt som snabbt tas upp av kroppen. Men ett bra proteinpulver kommer helt klart alltid att tas upp snabbt av kroppen och smaka väl oavsett om den blandas med vatten eller mjölk. Så på denna punkt kan du känna dig säker på att få en bra produkt när du väljer från vår lista.

Budget

Det finns proteinpulver i alla prisklasser och en billigare variant kan fortfarande vara väldigt bra. När det kommer till att välja ett bra proteinpulver bör du helt klart ta hänsyn till din egna budget. Är det värt att betala 100 kronor mer för 1 kg proteinpulver när det endast innehåller 2 gram protein mer per portion?

Smakar ett proteinpulver så mycket bättre än det andra så att du längtar att ta det direkt efter träning och är villig att betala lite mer för det? Det är upp till dig att avgöra.

Sammanfattning

Vi hoppas att du fick svar på de funderingarna du hade kring ämnet proteinpulver i denna artikel. För den som inte använt proteinpulver tidigare kan det kännas som en djungel och svåra val.

Om du däremot är en van användare har du säkerligen fått reda på vart du kan köpa proteinpulver till bäst pris. I det stora hela så rekommenderar vi oftast Svenskt Kosttillskott när man ska köpa proteinpulver, men produkten är vitkigare än butiken och därför kan det komma att variera mellan olika produkter.

Fler Proteintester:

Frågor och svar

Vilket proteinpulver är bäst?

I vår proteinpulver bäst i test lista hittar du de produkter som vi utsett till våra favoriter. Exempel på pulver vi rekommenderar är Core Whey Protein som vann vårt bäst i test men även populära 100% Whey Gold Standard från Optimum Nutrition och Micro Whey Active.

När ska man ta proteinpulver?

Det beror på vilket proteinpulver du tar samt ändamålet. Whey protein passar oftast bra att ta i samband med träning eller direkt efter träning. Om du väljer kasein kan det vara ett lämpligt tillskott på kvällen då det tar längre tid för kroppen att bryta ner den formen av proteinpulver. Ska man se det generellt så ska man ta proteinpulver när man behöver ett extra tillskott av protein för att bibehålla eller bygga muskler.

Vad är proteinpulver bra för?

Proteinpulver är ett populärt tillskott som hjälper kroppen att återhämta sig efter fysisk aktivitet. Det innehåller essentiella aminosyror och enzymer som krävs för att bygga muskler och är därför väldigt bra för den som styrketränar och/eller försöker bibehålla muskelmassa samtidigt som man går ner i vikt.

Hur väljer jag rätt proteinpulver?

Välj ett proteinpulver som inte innehåller massvis med tillsatta ämnen som du inte känner igen. Se till att varje skopa innehåller rätt mängd protein (minst 20 gram) och mindre än 5 gram kolhydrater. Om du är ute efter veganskt proteinpulver bör du bestämma dig för vilken källa du önskar att produkten kommer från. Om du försöker gå ner i vikt bör du ta hänsyn till antalet kalorier per portion.

Kan jag använda proteinpulver som måltidsersättning?

Nej, du ska inte använda proteinpulver för att ersätta måltider. Däremot kan du använda det som ett extra tillskott när du behöver mer protein i din kost. Om du är intresserad av produkter som kan ersätta mat så kan du läsa mer om måltidsersättning här.

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.